حالت تاریک
یکشنبه, 29 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
هشدار امیرالمؤمنین (ع) نسبت به نیرنگ
در خطبه چهل و یکم نهج‌البلاغه آمده است:

هشدار امیرالمؤمنین (ع) نسبت به نیرنگ

در خطبه چهل‌ و یکم نهج‌البلاغه، حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام) به‌ صراحت از نیرنگ، فریب و حیله‌گری نهی می‌فرماید و بر دوری از چنین رفتارهایی تأکید می‌کند.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ هر روز یک خطبه از نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین علی (ع) را می‌خوانیم.

أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ الْوَفَاءَ تَوْأَمُ الصِّدْقِ وَ لَا أَعْلَمُ جُنَّةً أَوْقَى مِنْهُ وَ مَا يَغْدِرُ مَنْ عَلِمَ كَيْفَ الْمَرْجِعُ، وَ لَقَدْ أَصْبَحْنَا فِي زَمَانٍ قَدِ اتَّخَذَ أَكْثَرُ أَهْلِهِ الْغَدْرَ كَيْساً وَ نَسَبَهُمْ أَهْلُ الْجَهْلِ فِيهِ إِلَى حُسْنِ الْحِيلَةِ. مَا لَهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ، قَدْ يَرَى الْحُوَّلُ الْقُلَّبُ وَجْهَ الْحِيلَةِ وَ دُونَهَا مَانِعٌ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ وَ نَهْيِهِ فَيَدَعُهَا رَأْيَ عَيْنٍ بَعْدَ الْقُدْرَةِ عَلَيْهَا وَ يَنْتَهِزُ فُرْصَتَهَا مَنْ لَا حَرِيجَةَ لَهُ فِي الدِّينِ.

ترجمه:

حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام) در خطبه چهل‌ و یکم نهج‌البلاغه، ضمن تمجید از وفا و صداقت، از رواج حیله‌گری در جامعه عصر خود با تلخی یاد کرده و این رفتار را نشانه سقوط اخلاقی دانسته‌اند؛ آن حضرت وفاداری را قرین راستی معرفی کرده و آن را چون سپری مستحکم، عامل حفظ انسان از لغزش‌ها توصیف می‌فرماید. 

امام علی علیه‌السلام تصریح می‌کنند که فردی که به بازگشت خود در قیامت ایمان دارد، نه خیانت می‌کند و نه اهل نیرنگ است. ایشان با انتقاد شدید از جریانی که نیرنگ را به‌جای تدبیر می‌نشاند، می‌فرمایند: «امروز در روزگاری به سر می‌بریم که مردم، نیرنگ و فریب را نشانه زیرکی می‌دانند، و نادانان، حیله‌گران را اهل تدبیر می‌پندارند؛ خدا بکشد آن‌ها را، چه زشت می‌اندیشند!» 

آن حضرت در ادامه با اشاره به انسان‌هایی که به‌رغم توانایی بر اجرای حیله، تنها به سبب تقوای الهی از آن پرهیز می‌کنند، بر تمایز میان زیرکی مؤمنانه و نیرنگ فاسد تأکید می‌کنند؛ به‌فرموده ایشان، برخی افراد، اگرچه به تمامی رموز فریبکاری آگاه‌اند، اما ایمان و فرمان الهی مانع آن‌ها می‌شود که از این توانایی استفاده کنند؛ در مقابل، کسانی که تقوای دینی ندارند، از هر فرصتی برای فریب و نیرنگ بهره می‌گیرند. 

این فراز از خطبه، هشداری جدی به جامعه اسلامی است تا میان عقلانیت دینی و نیرنگ منفعت‌طلبانه تمایز قائل شود و راه صداقت، وفاداری و تقوای الهی را در مناسبات فردی و اجتماعی برگزینند.

منبع: مؤسسه تحقیقات و نشر معارف اهل‌البیت علیهم‌السلام

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!