بازار لاستیک ترمز برید
طی یک سال گذشته، برای چندمین بار است که بازار با کمبود لاستیک سواری مواجه میشود و تقاضای لاستیک از عرضه پیشی میگیرد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ براساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین سخنگوی انجمن صنعت تایر، نیازداخلی کشور به لاستیک سواری رقمی بین ۲۴ تا ۲۵ میلیون حلقه است اما میزان تولید داخلی این محصول جوابگوی تقاضای داخلی نیست وهرسال کشور مجبور است رقمی بین۱.۵ تا ۲.۵میلیون حلقه لاستیک سواری وارد کند. سال گذشته نیز تولیدکنندگان داخلی در بهترین حالت۲۱میلیون و ۵۰۰ هزار حلقه لاستیک سواری در کشور تولید کردند که برای برطرف کردن نیاز داخلی کشور، دولت باید حدود ۲.۵میلیون حلقه لاستیک وارد میکرد.
با وجود اینکه واردات لاستیک بعد از یک وقفه دو ساله، آزاد شد اما واردات آن بهدلیل تعرفه بالای وارداتی که حدود ۳۲ درصد اعلام شده بود، بهصرفه و جذاب نبوده و به همین دلیل نیمه دوم سال قبل مشکلات جدی برای تأمین لاستیک بهویژه لاستیکهای رینگ ۱۳و۱۴ بهوجود آمد. اواخر آبان سال قبل با تشدید مشکلات کمبود لاستیک در بازار، دلالان را فعال کرد و با سوءاستفاده از این موقعیت، رقم این کالای مصرفی را در چند نوبت بالا بردند و از طرف دیگر تأمین لاستیک توسط مردم هم با مشکلات زیادی مواجه میشود.
کاهش تعرفه واردات
در همین راستا وزارت صمت با ایجاد جذابیت برای واردکنندگان سعی کرد میزان واردات تایر را افزایش دهد. حسین فرهیدزاده، رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در توضیح این اقدام گفت: «تعرفه واردات لاستیک از ۳۲به ۱۰درصد کاهش پیدا کرده و توسط هیأت وزیران ابلاغ شده تا از این طریق ناترازی با واردات و افزایش تولید داخلی رفع شود.» با یکسوم شدن تعرفه واردات لاستیک، واردکنندگانی که لاستیک آنها در گمرک رسوب کرده بود و توان ترخیص آن را نداشتند، توانستند کالای خود را ترخیص کرده و به این ترتیب ناترازی در بازار تایر برطرف شد.
با تداوم این سیاست، کمبودلاستیک سواری باید در بازار برطرف میشد اما با شروع اسفند ورسیدن سال۱۴۰۲ به روزهای پایانی، مسافرتها ودرنتیجه آن تقاضا برای خرید لاستیک سواری افزایش یافت. انتظار میرفت واردات لاستیک درپنج ماه گذشته این تقاضا رامدیریت کند اما بار دیگر کمبود لاستیک منجر به جهش ناگهانی قیمت این محصول شد. در دو ماه گذشته هم اختلاف چندمیلیونی بین عرضه و تقاضا در بازار تایر باعث بینظمی در این بازار شده، تا جایی که نبود لاستیک به اندازه تقاضا دوباره به گرانی لاستیک دامن زد.
بحران سود تولید
گرچه عدهای از کارشناسان معتقدند که تولیدکنندگان تایر از عرضه صددرصدی محصولات خود به بازار خودداری کردند تا بتوانند از این طریق قیمت این محصول را بالاتر و تولید آن را بهصرفهتر کنند اما به گفته مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر، قیمتگذاری دستوری و پرداخت ارز بهصورت قطرهچکانی درنیمه اول سال گذشته ازعوامل موثر برکمبود تایر سواری است.
وی معتقد است: قیمتگذاری درمورد این تایرها بهگونهای است که تولیدتایرهای سواری با سایزهای ۱۳و۱۴برای کارخانجات مقرون بهصرفه نبوده ونیست ودرنتیجه تولیدکنندگان درسال گذشته عمدتا تایرهایی باسایزهای دیگر که صرفه اقتصادی داشت، تولیدکردند.
سخنگوی انجمن صنفی تایر علتعدم تأثیرگذاری کاهش تعرفه واردات لاستیک روی موجودی بازار و قیمت نهایی آن را بیبرنامگی دولت در کاهش تعرفه واردات دانسته و گفت: تامین نیاز داخلی با واردات نیز محقق نشد زیرا واردکنندگان بهعلتعدم صرفه اقتصادی واردات رینگهای ۱۳و۱۴رغبتی به واردات این لاستیکها با این سایز نداشتند و بیشتر تایرهایی وارد کردند که تولیدکنندگان داخلی آن را تولید میکردند و نیازی به واردات آن نبود.
مصطفی تنها بیان کرد: با توجه به اینکه کاهش تعرفه واردات لاستیک خودروی سواری درراستای تامین نیازداخلی صورت گرفت وازآنجا که کمبود بازار نیز مربوط به لاستیکهای سواری سایزهای ۱۳ و۱۴ بود، بنابراین وزارت صمت ابتدا باید تولیدکنندگان را ملزم به واردات ۱.۵تا دو میلیون حلقه لاستیک سواری با رینگهای مذکور میکرد و سپس به واردکنندگان اجازه میداد تا لاستیک با سایزهای دیگر وارد کنند.
معضل قیمتگذاری دستوریعدم مدیریت واردات درکنارکارشکنی تولیدکنندگان درعرضه لاستیکهای تولیدشده رامیتوان دوعامل اصلی گرانی وکمبود لاستیک سواری دراین روزها دانست؛ تولیدکنندگان به دنبال فشاربروزارت صمت برای خروج این محصول ازشمول قیمتگذاری دستوری هستند تابه این ترتیب محصول خود را با قیمت بالاتری به فروش برسانند.
توجه به میزان نیازداخلی کشور به لاستیک سواری نشان میدهدکه هرسال تولیدکنندگان دومیلیون حلقه لاستیک ازمیزان نیاز بازارعقب هستندبه همین جهت راهاندازی طرحهای توسعهای تولید این محصول در کشور وهمچنین توجه به راهاندازی خطوط تولیدی جدید تایر درکشور میتواند این مشکل را برای همیشه حل کند.
درهمین راستا مصطفی تنها میگوید: «یکی از طرحهای توسعهای تولید لاستیک سواری در کشور که صددرصد آماده بهرهبرداری است تولید دو میلیون و۵۰۰هزارحلقه لاستیک سواری از۱۵هزار تن ماده اولیه است که با این طرح دو میلیون و ۵۰۰ هزار حلقه تایر به تولیدات کشور تا پایان سال اضافه میشود.
وی بیان کرد: طرح توسعهای دیگری نیز وجود دارد که تا پایان سال محقق میشود و البته پیشبینی ما تولید ۲۵میلیون و۵۰۰هزار حلقه لاستیک سواری در سال ۱۴۰۳ است که بر این اساس یک میلیون حلقه مازاد نیاز صادرات خواهیم داشت.
منبع: جام جم
انتهای خبر/