به بهانه ۱۸ فروردینماه؛ روز سلامتی؛
توجه به وضعیت سلامتی از شاخصههای توسعهیافتگی است
هجدهم فروردینماه روز سلامتی نامگذاری شده که فرصتی برای بررسی این مهم در سطح کشور و استانها محسوب میشود زیرا با توجه به اهمیت سلامتی این مقوله از شاخصههای توسعهیافتگی است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی «مرصاد»؛ هفتم آوریل مصادف با هجدهم فروردینماه، روز سلامتی یا روز جهانی بهداشت نامگذاری شده است که البته سلامت مقولهای حائز اهمیت است لذا هر فردی اگر بخواهد زندگی با کیفیتی داشته باشد ناگزیر باید به سلامت فردی و حتی اجتماعی توجه داشته باشد.
تأمین سلامت و بهداشت فردی و اجتماعی، تنها مشروط به تأمین اعتبارات مالی کافی نیست، بلکه بخش قابل توجهی از مشکلات موجود در کشورهای جهان بهویژه در کشورهای در حال توسعه را میتوان از راه آموزشهای فرهنگی و ارائه خدمات ارزانقیمت بهداشتی از بین برد.
با توجه به نقش و اهمیت مقوله سلامتی، قبل از اینکه به امر درمان اهمیت دهیم باید مسأله پیشگیری را در اولویت قرار دهیم چرا که با پیشگیری صحیح و بههنگام میتوان با بسیاری از بیماریها، نارساییها و مشکلات بهداشتی به مقابله برخاست و هزینههای درمانی و خدمات پزشکی را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
تغذیه سالم و ایمنی غذایی از شاخصههای مهم سلامتی است
حسین بیگلری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی «مرصاد»؛ با بیان اینکه هفتم آوریل مصادف با هجدهم فروردین روز جهانی سلامتی است، اظهار داشت: این روز فرصتی است که تمامی مردم و مسئولان در کنار هم به موضوع حق سلامتی خانوادهها، فرزندان و گروههای ویژه همانند سالمندان، زنان باردار، کودکان و نوجوانان توجه بیشتری نشان دهند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: همیشه یکی از حیطههای مهم سلامتی، تغذیه سالم و ایمنی غذایی است که در این باب دقت به زندگی سالم از موضوعات بسیار پر اهمیت است.
وی گفت: سبک زندگی سالم شامل گزینههای دیگری همانند ورزشکردن، عدم استعمال دخانیات، کنترل استرس، کنترل وزن و خواب مناسب هم است اما پایه مهم آن تغذیه سالم است پس ما باید دقت کنیم که از همان دوران کودکی و نوجوانی تا دوره سالمندی همیشه افراد را به استفاده از رژیم غذایی کمنمک، کمچرب و کمقند ترغیب کنیم.
بیگلری خاطرنشان کرد: طی تحقیقات علمی مشخص شده است که نمک، چربی و قند برای سلامتی انسانها مضر هستند این عناصر هرچه بیشتر و طولانیتر استفاده شوند عوارض متعددی را برای سلامتی انسان ایجاد میکنند که نمونه آن افزایش موارد بیماریهای قلبی، عروقی و دیابت طی سالهای اخیر بوده است.
وی ادامه داد: خانوادهها نقش مهمی در این موضوع دارند و پرداختن به موضوع سلامتی و تغذیه سالم در رسانهها باید بسیار پررنگ شود در واقع این موضوع باید با زبان ساده برای آحاد جامعه تبیین شود از جمله اینکه در خرید مواد غذایی باید به چند نکته کلیدی توجه کنیم.
بیگلری تصریح کرد: مواد غذایی باید از فروشگاهها و مراکز خرید مجاز و مورد تایید، خریداری شوند، در هنگام خرید یک ماده غذایی باید به آرم سیب سلامت بر روی آن که نشانگر اصالت کالا است، توجه شود همچنین تاریخ انقضای یک ماده خوراکی از موارد مهم دیگری است که حتماً باید به آن توجه کرد اگر تاریخ انقضای یک کالا مخدوش یا به اتمام رسیده باشد از خرید آن باید جداً خودداری شود.
وی افزود: در صورت بروز هرگونه تخلف بهداشتی خریداران باید موارد را به سامانه متمرکز ۱۹۰ سیستم بهداشت کشور اطلاع دهند که موارد ذکر شده در طول فصول گرما به دلیل احتمال فسادپذیری از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه خاطرنشان کرد: از خرید کنسروهای غذایی بادکرده باید اجتناب شود باید دقت داشت که غذا یا ماده غذایی همیشه در اولین فرصت بعد از طبخ مصرف شود و در غیر این صورت حتماً در داخل یخچال نگهداری شود.
بیگلری افزود: اخیراً علاوه بر سیب سلامت نشانگرهای تغذیهای نیز بر روی مواد خوراکی نصب شدهاند این نشانگرها میزان قند، چربی و نمک هر ماده غذایی را با رنگهای قرمز، زرد و سبز نشان میدهند؛ سالمندان و کسانی که دارای فشار خون بالا و دیابت هستند باید سعی کنند از مواد غذایی با نشانگر تغذیهای سبز استفاده کنند.
وی گفت: موضوع دیگر در خصوص سلامتی و تغذیه سالم، استفاده از آب آشامیدنی سالم و کافی است، بسیاری از افراد از مایعات تازه و بهویژه آب به میزان کافی استفاده نمیکنند در حالی که بدن انسان در کنار تغذیه سالم نیاز به آب دارد و همه باید در مصرف آب آشامیدنی سالم و کافی دقت داشته باشند.
بیگلری بیان کرد: نکته مهم دیگر این است که مربیان، معلمان، اولیا و دستاندرکاران آموزش باید دانشآموزان را که درصد بالایی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند از مصرف فستفودها و نوشابهها منع کنند چرا که این غذاهای ناسالم در سلامت و رشد دانشآموزان تاثیر منفی میگذارند.
ضرورت توجه به برخورداری دانشآموزان از تغذیه سالم
شیرزاد احسانخواه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی «مرصاد»؛ با بیان اینکه با توجه به وضعیت آپارتماننشینی، موضوع تحرک و تغذیه بسیار حائز اهمیت است، اظهار داشت: معاونت تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش در بحث سلامت دانشآموزان در مدارس دارای دو اداره شامل تربیت بدنی و دیگری سلامتی و تندرستی است که در راستای ارتقای سلامت دانشآموزان فعالیت میکنند.
رئیس اداره سلامت و تندرستی اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه افزود: بحث امور سلامت و تندرستی اموری است که مربوط به سلامت فردی دانشآموزان است از بحث تغذیه سالم تا رعایت اصول بهداشت فردی، سلامت دهان و دندان، بحث مکملیاری، استفاده از قرصهای آهن و «ویتامین دی» برای همه دانشآموزان ضروری است.
وی با بیان اینکه برنامههای فوق با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و معاونت بهداشتی برای همه دانشآموزان انجام میشود، گفت: بحث مکملیاری ویژه دانشآموزان دختر متوسطه اول و دوم است که در این طرح دانشآموزان به مدت ۱۶ هفته از قرص آهن استفاده میکنند.
احسانخواه افزود: از دیگر برنامههای مکملیاری توزیع «ویتامین دی» برای همه دانشآموزان دختر و پسر در تمامی مقاطع تحصیلی است که این برنامه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی انجام میشود، همچنین پس از دو سال وقفه در زمان کرونا از سال گذشته شیر رایگان هم هفتهای دوبار در مدارس ابتدایی دولتی در شهر و روستا توزیع میشود.
وی با اشاره به اینکه یکی از چالشهای اصلی بحث تغذیه سالم یا همان بوفههای مدارس است، خاطرنشان کرد: پایگاه تغذیه سالم در آموزش پرورش به دو دسته نوع اول و نوع دوم تقسیم شدهاند.
احسانخواه گفت: پایگاه تغذیه سالم نوع اول همان بوفههای قدیمی است که در آنها خوراکیهای بسته بندی شده دارای مجوز توزیع میشود و نوع دوم پایگاه تغذیهای هستند که می توانند غذاهای گرم سرو کنند و در اختیار دانشآموزان قرار دهند.
وی گفت: امسال وضعیت مدارس ما در پایگاه تغذیه نوع دوم بهتر بود و حدود ۴۰۰ مدرسه برای فعالیت پایگاه تغذیهای نوع دوم مجوز گرفتند و نظارت بر آنها توسط دانشگاه علوم پزشکی و آموزش و پرورش به طور مشترک انجام میشود.
احسانخواه با اشاره به اینکه لیست خوراکیهای مجاز و غیرمجاز بوفه مدارس اعلام شده و در اختیار تمام مدارس قرار گرفته است، تصریح کرد: بیشترین تأکید ما در آموزش و پرورش استفاده از غذاهایی است که دانشآموزان از منزل به مدرسه میآورند یعنی همان لقمههای سالم است.
وی تأکید کرد: والدین باید علاوه بر نظارت و همکاری با کارشناسان سلامت در زمینه عرضه مواد غذایی سالم در مدارس، داشتن تغذیه سالم برای دانشآموز را جدی بگیرند.
مطالبهگری مردم در موضوع تغذیه سالم از اهمیت ویژهای برخوردار است
سید جلیل ابراهیمیمنش در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: مقوله سلامت یک مقوله عمیق و بسیار مهم در زندگی انسانها است که ادیان مختلف هم از نظر اعتقادی به آن اشاره کردهاند و در احادیث نیز به وفور درباره سلامتی صحبت شده حتی در بحث پیشگیری از درمان نیز به نوعی به سلامتی اشاره شده است.
مدیرعامل مؤسسه خیریه امدادگران عاشورا و عضو کارگروه شورای آرد و نان کرمانشاه افزود: در قرنهای اخیر موضوع سلامتی اندکی به حاشیه رفته و به جای موضوعات اصلی به ظاهر قضیه پرداخته شده است متاسفانه فرهنگها و عادات غلط غربی حتی در مسأله تغذیه و سلامت نیز به زندگی انسانها ورود پیدا کردهاند.
ابراهیمیمنش گفت: آب و نان سالم به عنوان مهمترین موضوعات در حوزه تغذیه و سلامتی در دستور کار انجمن سلامت و تغذیه سالم استان کرمانشاه قرار گرفتهاند و در ماههای اخیر پیگیریها و جلسات متعددی با سازمانها و مراکز مختلف در این باب صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه توجه به آحاد مختلف مردم نیز در موضوع تغذیه سالم بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: مطالبهگری و خواست مردم در موضوع تغذیه سالم از اهمیت ویژه برخوردار است تا مردم نخواهند و مطالبه نکنند هیچگونه تغییری در وضعیت تغذیه و خوراک سالم و ایمن ایجاد نمیشود.
ابراهیمیمنش با اشاره به اینکه بخشی از کارها در این رابطه به امر آموزش بازمیگردد، تصریح کرد: ما در آموزش و پرورش جلسات متوالی و متعددی برای خانمها و مادران که رابطین سلامت یک خانواده هستند برگزار کردهایم که به این منظور و با هدف ارتقای سطح آگاهی مادران و زنان برای آنها کلاسهای آموزشی متعدد برگزار شده است.
وی ادامه داد: آموزشهای متعددی نیز در محلات مختلف در اختیار آحاد مختلف مردم قرار گرفته شده است و خوشبختانه با آموزشهای گذرانده شده و آگاه شدن مردم سطح مطالبهگری در آنها افزایش یافته و بسیاری از آنها خواهان تولید آرد و نان کامل در استان هستند.
ابراهیمیمنش افزود: باید سازمانها، نهادها و ادارات مختلف استان نیز در موضوع تغذیه کامل پای کار بیایند بعضی از این سازمانها و نهادها همچون اداره غله، اداره جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی و اداره استاندارد در بسیاری از سازمانهای مرتبط همچون شورای آرد و نان در فرمانداری مباحثی در موضوع تغذیه سالم مطرح و مصوباتی به تصویب رسیدهاند.
وی گفت: با پشتیبانی فرماندار کرمانشاه شاهد مصوباتی در شورای آرد و نان بودهایم در این باب قرار شده تا در ابتدای امر آرد کامل در اختیار نانواییهای سنتی سنگکی، نانواییهای محلات و نانواییهای مستقر در برخی از مراکز و ارگانها قرار گیرد.
ابراهیمیمنش بیان کرد: آرد کامل توسط گندمی تهیه میشود که کمترین میزان سبوسگیری را داشته باشد یعنی به میزان حداکثر ۶.۵ درصد باشد اما متاسفانه هماکنون بالای ۱۸ درصد از گندم سبوسگیری میشود که با این کار تمام خواص ویتامینها و ریزمغذیهای موجود در آن از بین میروند.
وی ادامه داد: در جلسات آتی مصوبات اصلی را به صورت جدی پیگیری میکنیم که به تایید استاندار نیز رسیدهاند و امیدواریم با صدور ابلاغیه بتوانیم نانواییهای مذکور را موظف به استفاده از آرد کامل و دادن نان کامل به دست مردم کنیم.
ابراهیمیمنش گفت: مقوله دیگری که در هفتههای اخیر به عنوان یک موضوع مهم با آن برخورد شده مقوله آب است، آب مایع حیات است و تمام انسانها به آن وابسته هستند بسیاری از مردم از مراحل تصفیه و تهیه آب آشامیدنی بیاطلاعاند و نمیدانند که این ماده حیاتی با چه قیمت گزافی در اختیار آنها قرار میگیرد.
وی افزود: از دیگر سو بسیاری از مردم و سازمانها از مضراتی که همین آب برای آنها دارد غافل هستند از اینرو انجمن حمایت از بیماران درصدد پیگیری موضوع آب از نظر علمی و استانداردهای بینالمللی است امید است از طریق حمایت دولت و سازمانهای مربوطه در استانداری، بتوانیم ساز و کارها و زیرساختهای مختلف آب سالم را در استان ایجاد کنیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی «مرصاد»؛ سلامتی یکی از برترین نعمتهایی است که خداوند متعال در اختیار انسان قرار داده است و این روز فرصتی مناسب برای توجه بیشتر به این موهبت الهی است.
سلامتی و بهداشت در واقع زیربنای فعالیتهای اقتصادی و پیشرفتهای اجتماعی یک ملت است و سلامت جامعه در گرو رعایت اصول بهداشتی و تغذیه مناسب است لذا تنها یک جامعه سالم و تندرست میتواند از منافع خود دفاع و حقوق خود را کسب کند.
برای توسعه سلامتی در جامعه توجه به سلامت غذا، آب و حتی سلامت هوای سالم ضروری است چرا که همهگیری کرونا نشان داد که یک ویروس از طریق انتقال هوا تا چه حد میتواند آسیبرسان باشد و علاوه بر این مقولهای که بهخوبی میتوان از عوارض آن پیشگیری کرد، غذا است؛ دسترسی آحاد مردم به غذای سالم، با کیفیت و مفید از تکالیف دولتها است که میتواند از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری کند.
انتهای خبر/