حالت تاریک
Logo
سه‌شنبه, 22 آبان 1403
مسجدالنبی نخستین مرکز علمی تاریخ اسلام است
مدیر حوزه علمیه شهرستان اسلام‌آبادغرب:

مسجدالنبی نخستین مرکز علمی تاریخ اسلام است

مدیر حوزه علمیه شهرستان اسلام‌آبادغرب گفت: د: مسجدالنبی در مدینه از نخستین مراکز علمی – آموزشی تاریخ اسلام است که پیامبر اکرم (ص) آن را پس از هجرت به مدینه در سال اول اقامت خود در آن شهر بنیاد نهاد.

حجت‌الاسلام والمسلمین اسلام جعفری در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در دوره اسلامی اولین مرکزی که برای تعلیم و تربیت مسلمانان مورد استفاده جدی و همه‌جانبه قرار گرفت، مسجد است؛ مسجد محل پرستش خدای یکتا، ادای فرایض و مرکز اجتماعات مسلمانان است و به وسیله آن ترویج دین اسلام و تعلیم مبانی آن و تزکیه و تهذیب نفس مسلمانان انجام می‌گیرد. 

مدیر حوزه علمیه شهرستان اسلام‌آبادغرب افزود: مسلمانان در نخستین قرن‌های هجری بیش از هر چیزی به بحث و تحقیق درباره قرآن و احکام آن و احادیث نبوی، روایت و درایت آن‌ها و زبان و فرهنگ عربی که ملازم قطعی و دائم دین بود، توجه داشتند و همه این کوشش‌ها فقط در راه تحکیم مبانی دین و نشر و تعلیم آن انجام می‌گرفت. 

وی تصریح کرد: مراکز اجتماعات دینی برای مسلمانان در حکم قدیمی‌ترین مراکز تعلیمی هم بوده است و حتی اگر بخواهیم از مدارس کهن کشورهای اسلامی سخن بگوییم باید مساجد را مورد توجه قرار دهیم، و بعد از آن هم که ساختن مدرسه برای تعلیم علوم شرعی معمول شد و معماری مخصوص مساجد در آن‌ها مؤثر واقع شد. 

جعفری بیان کرد: مسلمانان در آغاز اسلام نیازی فوری به داشتن جایی که دین خود را پیاده کنند؛ پیامبر اکرم (ص) حتی در سر راه خود به مدینه، به هنگام مهاجرت، سنگ بنای مسجد «قبا» را گذاشت؛ یکی از تصمیماتی که پیامبر اکرم (ص) در بدو ورود به مدینه به اجرا درآوردند ساختن مسجدی بود که امروز به نام مسجدالنبی معروف است. 

این کارشناس مسائل دینی ادامه داد: مسجدالنبی در مدینه از نخستین مراکز علمی – آموزشی تاریخ اسلام است که پیامبر اکرم (ص) آن را پس از هجرت به مدینه در سال اول اقامت خود در آن شهر بنیاد نهاد؛ پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) بزرگان صحابه آن حضرت و پس از ایشان تابعین در این مسجد به تدریس و تعلیم می‌پرداختند. 

وی خاطرنشان کرد: اساساً آموزش در اسلام به دستور پیامبر اکرم (ص) آغاز شد، افراد و گروه‌هایی را پس از تعلیم به نواحی مختلف عربستان و یمن اعزام می‌داشتند تا قرآن برای مردم بخوانند و به آن‌ها تعلیم دهند. 

جعفری گفت: روایات متعدد بر وجود فعالیت آموزشی در مسجد و تشکیل حلقه‌های درس در دوره پیامبر (ص) دلالت دارد؛ محدث قمی در البحار می‌نویسد: « رسول اکرم (ص) روزی وارد مسجد شد، متوجه شد دو گروه در مسجد دو حلقه تشکیل داده‌اند، گروه اول به عبادت و نماز مشغول هستند و گروه دوم به کسب علم و آموزش؛ در این موقع پیامبر (ص) فرمودند: هر دو گروه عمل خیر انجام می‌دهند، ولی من معلم هستم و برای آموزش آمده‌ام و به گروهی که به کسب علم مشغول بودند، پیوست.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از