
کارشناس پژوهشی میراث فرهنگی کرمانشاه:
کرمانشاه، ایرانی کوچک است
کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه با اشاره به غنای تاریخی این استان، گفت: استان کرمانشاه را میتوان ایران کوچکی دانست که آثار فراوانی از دورههای مختلف تاریخی را در خود جای داده است.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ علیرضا مرادی بیستونی صبح امروز یکشنبه در نشست تخصصی که به مناسبت روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی در سالن اجتماعات ادارهکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه برگزار شد، با اشاره به اهمیت پاسداشت روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی، اظهار داشت: روشهای آگاهسازی فرزندانمان نسبت به آثار تاریخی، نقشی بنیادین در توانمندسازی، مسئولیتپذیری و ارتقای آگاهی آنها ایفا میکند.
این کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه افزود: هدف جامعه جهانی از بزرگداشت این روز، در واقع هشداری برای توجه به اهمیت میراث فرهنگی و پذیرش مسئولیت در قبال آن است.
وی خاطرنشان کرد: میراث فرهنگی، تنها مربوط به گذشته نیست، بلکه آیندهای است که باید آن را از دل بحرانها عبور داد و حفظ کرد، این میراث نهتنها روایتگر هویت و تمدن ملتی در گذر تاریخ است، بلکه منبعی الهامبخش برای نسلهای آینده در مواجهه با چالشهای نوین بهشمار میرود. حفاظت از این گنجینه ارزشمند، نیازمند آگاهی، مسئولیتپذیری و بهرهگیری از دانش روز در کنار تجارب سنتی است
مرادی بیستونی با بیان اینکه شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی، هر ساله با اعلام شعار جهانی، راهبردها و توصیههایی را برای حفاظت از این میراث ارائه میکند، گفت: شعار امسال این شورا، «حفاظت از میراث در معرض تهدیدها، بلایا و درگیریها» است؛ در حالی که شعار ملی، «تابآوری آثار تاریخی در برابر ریسکها» انتخاب شده است.
وی با تأکید بر پیوند میان سنت و فناوریهای نوین در حفظ آثار تاریخی اظهار داشت: جامعه جهانی در سال ۲۰۲۵ بر این نکته تأکید دارد که تابآوری میراث فرهنگی در گرو پیوند میان دانش سنتی و فناوریهای نوین است. همان مسیری که نیاکان ما با ساخت قناتها و بادگیرها آغاز کردند، امروز باید با بهرهگیری از ابزارهای فناورانه و دانش نوین ادامه یابد.
مرادی بیستونی ادامه داد: تهدیدهایی مانند زمینلرزه، فرونشست و تغییرات اقلیمی، گرچه اغلب تدریجیاند، اما همواره میراث فرهنگی ما را با خطر مواجه میکنند. گردهمایی امروز فرصتی است تا با همراهی و همفکری همه عزیزان و بهرهگیری از ظرفیت تخصصهای گوناگون، بتوانیم برای حفاظت از این آثار ارزشمند راهکارهایی بیابیم.
وی در ادامه با اشاره به غنای تاریخی استان کرمانشاه تصریح کرد: استان کرمانشاه را میتوان ایران کوچکی دانست که آثار فراوانی از دورههای مختلف تاریخی را در خود جای داده است؛ از غارهای پیش از تاریخ گرفته تا آثار ارزشمند دوره مادها و همچنین در دوره هخامنشی، شاهد بزرگترین یادمانها در این استان هستیم.
این کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه گفت: از دیگر آثار تاریخی استان کرمانشاه میتوان به مجسمه هرکول از دوره سلوکی، نقشبرجستههای مهرداد و گودرز از دوره اشکانی و مجموعههایی چون کاخ خسرو، عمارت چهار قاپی و طاقگرا از دوره ساسانی اشاره کرد. در دوره اسلامی نیز آثاری همچون کاروانسراهای ایلخانی و بناهای مربوط به دورههای صفوی و قاجار در بافت قدیم شهر کرمانشاه برجای ماندهاند.
وی با اشاره به تهدیداتی که این آثار در طول زمان با آن مواجه بودهاند، افزود: زلزلههایی که در سدههای گذشته، بهویژه زلزله سال ۳۹۸ هجری در دینور و زلزله مخرب سال ۵۴۷ هجری رخ داد، موجب آسیبهای گستردهای به این آثار شده است. با این حال تلاشهای پیگیرانهای از سوی همکاران حوزه میراث فرهنگی برای مرمت، احیا و حفاظت این آثار صورت گرفته است.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!