حالت تاریک
دوشنبه, 08 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
مذاکره پنهان از ادعا تا واقعیت
گزارش؛

مذاکره پنهان از ادعا تا واقعیت

تحولات سریع منطقه غرب آسیا به ویژه در طول یک سال و نیم گذشته نشان می دهد که تصمیم گیری درباره هر نوع مذاکره با غرب مستلزم دقت نظر و توجه جدی به شرایط خاورمیانه است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛  معاون راهبردی رئیس‌جمهور در حالی هفته گذشته برای شرکت در پنجاه و پنجمین مجمع جهانی اقتصاد (داووس ۲۰۲۵) عازم سوئیس شد که سال گذشته جمهوری اسلامی ایران در سطح وزیر امور خارجه در این نشست حاضر شد. 

از این روز بسیاری بر این باورند که حضور ایران در اجلاس امسال داووس در سطح بسیار نازلی اتفاق افتاد و به‌جای وزاری اقتصادی و خارجه، ظریف که در کسوت معاون راهبردی رئیس‌جمهور قرار دارد در آن حضور یافته است، معاونی که همچنان نمایندگان مجلس و بسیاری از چهره‌های سیاسی حضور وی در دولت را امری غیر قانونی تلقی می‌کنند. برخی بر این باورند که ظریف برای مذاکره پنهان عازم داووس شده است. 

در جریان این سفر ظریف با شبکه سی ان ان آمریکا نیز مصاحبه کرد، مصاحبه‌ای که واکنش‌های بسیاری را به‌دنبال داشت گفته می‌شود در این مصاحبه علاوه بر مسئله مذاکره ایران و آمریکا، موضوع رویارویی تهران و تل‌آویو، برنامه هسته‌ای ایران و شرایط کنونی محورمقاومت و منطقه نیز مورد بررسی قرار گرفته است. 

نکته قابل تأمل در گفتگوی ظریف با رسانه آمریکا اما بیان نگاه خوشبینانه نسبت به دونالد ترامپ به گونه‌ای که وی  ترانپ این دوره را جدی‌تر، متمرکزتر و واقع‌گراتر دانسته که می‌توان با او مذاکره کرد. 

نگاه خوشبینانه به ترامپ در شرایطی است که وی در سال ۲۰۱۸ با خروج یکجانبه از برجام در سال سیاست موسوم به فشار حداکثری علیه ایران را اتخاذ کرد او اما در نخستین روز از آغاز دور دوم ریاست جمهوری خود نیز خروج از بسیاری از کنوانسیون‌های بین‌المللی را در دستور کار خود قرار داد تا این‌گونه نشان دهد که هیچ تعهدی نسبت به هیچ معاهده بین المللی ندارد. 

فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا باشد

محمد سراج، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دانا با اشاره به اینکه مرسوم بود در نشست سالانه داووس وزرای اقتصادی و خارجه حضور پیدا می‌کردند اما در نشست اخیر ظریف به داووس سفر کرد، گفت: حضور ظریف در دولت اقدامی خلاف قانون است که مجلس نسبت به این موضوع به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و منتظر اعلام نظر آن است. 

وی با اشاره به اینکه ظریف در جریان مصاحبه با خبرنگاران آمریکایی در داووس اظهارات غیر منصفانه‌ای داشته است ادامه داد: اینکه گفته است اگر پزشکیان رأی نمی‌آورد جنگ می‌شد یا اینکه امکان نداشت در تهران با امنیت تردد کرد اظهاراتی است که مشخص نیست براساس کدام مستندات و استدلال‌های قانونی مطرح می‌شود. 

نماینده مردم تهران با اشاره به اینکه این اظهارات مخالف وفاق ملی است که پزشکیان بر آن تأکید دارند، افزود: این اظهارات صراحتا ارتکاب جرم از سوی ظریف محسوب می‌شود. 

سراج با اشاره به اظهارات ظریف درباره مذاکره با آمریکا در جریان این سفر ادامه داد: تصمیم‌گیری درباره مذاکره با آمریکا یا هر کشور دیگری در سطح کلان کشور صورت می‌گیرد و در اختیار دولت نیست. 

وی با انتقاد از این دیدگاه که ترامپ امروز با گذشته متفاوت است پس می‌توان با او مذاکره کرد، ادامه داد: حاکمیت آمریکا با ماهیت جمهوری اسلامی ایران مخالف است و فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس جمهور آن باشد. 

سراج با اشاره به اینکه آمریکا رقبتی برای مذاکره با ایران نشان نداده در حالی که ظریف و همفکرانش مدام بر تبل مذاکره می‌کوبند تصریح کرد: ترامپ در نخستین روز ریاست جمهوری خود از تمام کنوانسیون‌های بین‌المللی خارج شد، ترامپ نسبت به تمام معاهدات و توافقات بین‌المللی بی‌تعهد و بی‌قید است چنین فردی برای مذاکره قابل اعتماد نیست. 

وی با اشاره به اینکه غرب به‌دنبال قرار دادن ایران در موضع ضعف برای امتیازگیری در جریان مذاکرات است، گفت: تعهدات برجامی در سال ۲۰۲۵ به اتمام می‌رسد و باید پس از آن تحریم‌ها برداشته شود اما آمریکا و اروپا وابسته به آن تلاش می‌کنند تعهدات جدیدی را بر کشور تحمیل کنند تا بر سیاست‌های خصمانه خود استمرار بخشند. 

نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: با کسی که به‌دنبال تضعیف جمهوری اسلامی است مذاکره نتیجه‌ای به دنبال نخواهد داشت. 

تحولات سریع منطقه غرب آسیا به ویژه در طول یک سال و نیم گذشته نشان می‌دهد که تصمیم گیری درباره هر نوع مذاکره با غرب مستلزم دقت نظر و توجه جدی به شرایط خاورمیانه است خاورمیانه جدیدی که در آن رژیم صهیونیستی پس از یک سال و سه ماه بمباران و کشتار بی‌وقفه مردم تن به آتش‌بس داد و شروط حماس را پذیرفت. 

اوضاع غرب آسیا پیچیده‌تر از آن است که ظریف قادر به حل آن باشد

کاظم انبالویی، کارشناس مسائل سیاسی ضمن ارزیابی سفر محمدجواد ظریف به داووس گفت: حضور غیرقانونی ظریف در این منسب نشان می‌دهد که دولت کنونی قرار نیست مسئله‌ای را حل کند بلکه می‌خواهد مسئله ساز باشد. 

وی با اشاره به اینکه آقای ظریف در شرایط کنونی برای دولت مسئله ساز شده است ادامه داد: مواضع شفاف آقای عراقچی در وزارت امور خارجه و شخص آقای پزشکیان در راس دولت و همچنین فرآیند سیاست خارجی کشور در شورای عالی امنیت ملی به روشنی رویکرد دیپلماسی کشور را نشان می‌دهد ولی مشخص نیست که آقای ظریف در کجای مختصات سیاست خارجی کشور قرار دارد. 

انبالویی با بیان اینکه آقای ظریف همچنان نسبت به ماهیت حاکمیت آمریکا دچار توهم است گفت: تفکر آقای ظریف در دوران اوباما منجر به خسارت محض برای کشور بود و قراردادی به امضا رسید که نه تنها منفعتی برای کشور نداشت بلکه موجب چند برابر شدن تحریم‌های علیه اقتصاد کشور شد. 

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه این توهم به نظر می‌رسد همچنان در ظریف وجود دارد تأکید کرد: غربگراها تصور می‌کنند می‌شود با ترامپ قاتل مذاکره کرد، ترامپ برای متحدان اروپایی و آمریکای لاتین خود شمشیر را از رو بسته است چطور ممکن است که از سر دوستی با ملت ایران پای میز مذاکره بنشیند. 

وی با اشاره به اینکه وجود توهم مذاکره با آمریکا برای کشور مسئله‌ساز است خاطرنشان کرد: فهم دیپلماسی کشور ما از تحولات سریعی در منطقه غرب آسیا نشان می‌دهد که اوضاع پیچیده‌تر از آن است که ظریف قادر به حل آن باشد. 

منبع: راه دانا

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.