حالت تاریک
جمعه, 03 اسفند 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
اقتصاد کرمانشاه زیر ساطور بانک‌ها

اقتصاد کرمانشاه زیر ساطور بانک‌ها

عدم همکاری بانک‌ها در استان کرمانشاه موضوعی است که طی روزهای اخیر انتقاد جدی مدیران ارشد استان را نیز به همراه داشته است، به‌گونه‌ای که استاندار کرمانشاه اخیرا بارها در جلسات به‌ عدم همکاری بانک‌ها انتقاد کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اقتصاد تمام مردم و کل استان کرمانشاه بر روی بانک‌ها می‌چرخد، بدون تسهیلات بانکی نه تولید و اشتغالی وجود دارد و نه با این شرایط اقتصادی مردم می‌توانند از پس امور خود بر بیایند. 

این روزها می‌بینیم که مردم برای ابتدایی‌ترین امور خود مانند ازدواج، فرزندآوری، بازسازی منازل فرسوده، خرید کالا و حتی راه‌اندازی یک کسب و کار خُرد خانگی به تسهیلات بانکی نیاز دارند، تسهیلاتی که ارقام آن در بسیاری از موارد از چند ۱۰ میلیون تومان فراتر نمی‌شود اما مردم به آن نیاز دارند. 

بانک‌ها پر از پرونده‌هایی است که روی هم تلنبار شده و منتظر تامین اعتبار و پرداخت است و از سوی دیگر هزاران نفر در صف دریافت انواع تسهیلات هستند تا کار و زندگی خود را پیش ببرند. 

اما پروسه دریافت وام از بانک دیگر به این سادگی‌ها نیست و باید هفت خان رستم را برای آن طی کرد، البته این در شرایطی است که بانک‌ها قصد وام دادن داشته باشند و در نهایت فرد متقاضی را وارد پروسه دشوار ضمانت، چک، سفته، فیش حقوقی، گواهی کسر از حقوق و … کنند اما مسئله اینجاست که بانک‌ها دیگر زیر بار پرداخت وام نمی‌روند. 

چند وقتی هست که موضوع‌عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک‌ها به شدت مردم کرمانشاه را آزار می‌دهد، مردمی که هنگام مراجعه به بانک برای دریافت تسهیلات با این پاسخ مواجه می‌شوند: منابع نداریم، باید گردش حساب و سپرده داشته باشید، وام بسته است! 

این در حالی است که مردمی که لنگ ۳۰.۴۰ میلیون تومان تسهیلات هستند هیچگاه گردش مالی مورد نظر بانک را بر روی حساب خود نخواهند داشت تا بتوانند از روی آن وام بگیرند، به علاوه اگر کسی داشته باشد که ۵۰ یا صد میلیون تومان نزد بانک سپرده بگذارد دیگر چه نیازی به دریافت وام دارد. 

این موضوع برای بخش تولید خود را بیشتر نشان می‌دهد، صنعتگران و سرمایه‌گذارانی که برای شروع به کار و یا حتی حفظ تولید و اشتغال خود و تامین سرمایه در گردش به تسهیلات بانکی نیاز دارند. 

*عدم همکاری بانک‌ها در استان کرمانشاه موضوعی است که طی روزهای اخیر انتقاد جدی مدیران ارشد استان را نیز به همراه داشته است، بگونه‌ای که منوچهر حبیبی استاندار کرمانشاه اخیرا بارها در جلسات به‌عدم همکاری بانک‌ها انتقاد کرده و حتی کار به تهدید هم رسیده است. عدم همکاری بانک‌های کرمانشاه اما فقط به‌عدم پرداخت تسهیلات محدود نمی‌شود، پایین بودن سقف اختیارات بانک‌ها و لزوم اخذ دستور مرکز برای پرداخت تسهیلات با ارقام بالا، عدم هزینه کرد منابع بانک‌ها در استان، عدم مشارکت هلدینگ‌های بزرگ وابسته به بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری در استان کرمانشاه و … همگی از جمله مواردی است که به آن انتقاد می‌شود. 

این موضوع انتقاد جدی اخیر استاندار کرمانشاه در شورای سرمایه‌گذاری و اشتغال استان را به همراه داشت. 

وی با انتقاد از عملکرد ضعیف برخی بانک‌ها در پرداخت تسهیلات تکلیفی اظهار کرد: وقتی تسهیلات تکلیفی با نرخ ۵۰ تا۶۰ درصد محقق می‌شود، یعنی کار خاصی برای کمک به استان انجام نداده‌ایم. دستگاه‌های اجرایی نیز در زمینه ارائه طرح‌ها کوتاهی می‌کنند و حاضر نیستند طرح‌های اشتغالزایی متعددی به بانک‌ها معرفی کنند. *

استاندار کرمانشاه با اشاره به عملکرد ضعیف یکی از بانک‌های بزرگ استان در پرداخت تسهیلات، تصریح کرد: در ۱۱ ماه امسال این بانک فقط به پنج طرح تسهیلات پرداخت کرده است. این کم‌کاری و کوتاهی در پرداخت تسهیلات تکلیفی شامل ازدواج، فرزندآوری، اشتغال و مشاغل خانگی به هیچ وجه قابل توجیه نیست. 

حبیبی با بیان اینکه گزارش پرداخت تسهیلات باید هر دو روز یک‌بار به دفتر سرمایه‌گذاری ارائه شود، تأکید کرد: در صورت‌عدم تغییر در روند پرداخت‌ها، جلسات کارگروه تا پاسی از شب ادامه خواهد داشت تا مشکلات موجود برطرف شود. 

چندی قبل نیز معاون ورزش و جوانان کرمانشاه اعلام کرده بود که بانک‌های کرمانشاه در آذرماه فقط سه فقره وام ازدواج پرداخت کردند. 

حسین آذرکمند تعداد متقاضیان وام ازدواج که اکنون در صف هستند را نیز بیش از ۸۳۰۰ نفر اعلام کرد. 

به گفته این مسئول، کرمانشاه در آذرماه جز سه استان آخر کشور در پرداخت وام ازدواج بوده است. 

آذرکمند اظهار داشت: همچنین کرمانشاه در بحث پرداخت وام ازدواج به جوانان رتبه ۱۸ کشور را دارد. 

شورای هماهنگی بانک‌های دولتی استان کرمانشاه در جلسه هشتاد و نهم شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی گزارشی از پرداخت تسهیلات بانکی در استان ارائه کرد، بر اساس این گزارش تا پایان آذر ۱۴۰۳ حدود ۱۳ بانک دولتی استان حدود ۹۷ همت منابع در اختیار داشتند و از این میزان نزدیک به ۹۰ همت تسهیلات بانکی پرداخت شده است. 

این تسهیلات در بخش تولید و صنعت، بازرگانی و خدمات، مسکن و ساخت و ساز، کشاورزی و صادرات پرداخت شده و سهم بازرگانی و خدمات بیشتر بوده است. 

بر اساس این گزارش مانده تسهیلات معوق بانک‌ها حدود پنج همت بوده که نسبت به مجموع تسهیلات پرداختی رقم چشمگیری نیست. 

توجیهی که بانک‌ها برای‌عدم پرداخت تسهیلات می‌آورند این است که منابع و مصارف آن‌ها با هم سازگاری ندارد و اگر بیشتر از منابعی که در اختیار دارند تسهیلات پرداخت کنند از سوی بانک مرکزی جریمه می‌شوند. 

اما باید دید چطور این وضعیت در کرمانشاه حاکم است و سایر استان‌ها چنین مشکلات جدی ندارند. 

به جای خط و نشان کشیدن برای بانک‌ها باید خط اعتباری برای آن‌ها تعریف کرد

یک کارشناس بانکداری معتقد است به دست آوردن همکاری بیشتر بانک‌ها برای توسعه هرچه بیشتر اقتصاد استان کرمانشاه با تهدید و خط و نشان کشیدن حاصل نمی‌شود. 

فرج‌الله بدری در گفتگو با طلوع کرمانشاه با اشاره به وضعیت پرداخت تسهیلات بانکی در استان کرمانشاه، گفت: بانک‌ها نیروی محرکه اقتصاد هر کشور و استانی محسوب می‌شوند، خصوصا استانی مانند کرمانشاه که با این نرخ بیکاری وابستگی قابل توجهی به تسهیلات بانکی دارد. 
برای نمونه حتی بزرگترین سرمایه‌گذاران و واحدهای تولیدی و صنعتی استان نیز بی‌نیاز از تسهیلات بانکی نیستند. 

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی قطعا برای توسعه اقتصادی استان نیازمند همراهی بانک‌ها هستیم، خاطرنشان کرد: متاسفانه بخش زیادی از بانک‌های کرمانشاه خصوصی هستند و مدیریت و سرپرستی مستقلی در کرمانشاه ندارند، بلکه سرپرستی و مدیریت آن‌ها در سایر استان‌ها واقع شده است و در چنین شرایطی سپرده‌ها در مدیریت بانک‌ها در سایر استان‌ها تجمیع شده و زیر نظر مدیریت استان‌های دیگر پرداخت تسهیلات صورت می‌گیرد. 

مشاور استاندار اسبق کرمانشاه در حوزه بانکی عنوان کرد: از سوی دیگر این بانک‌ها در حقیقت تکلیفی ندارند که منابع خود را در استان هزینه کنند. 

بدری با اشاره به انتقادات جدی استاندار کرمانشاه ازعدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک‌ها استان و تهدید استاندار به عزل مدیران این بانک‌ها و خط و نشان کشیدن برای آن‌ها، اظهار کرد: کار بانکی یک کار کارشناسی و تخصصی است و با خط و نشان کشیدن، پیش نمی‌شود. 

عضو هیات خبرگان اقتصادی و مورد وثوق بانکی استان کرمانشاه تاکید کرد: در گام اول باید آسیب‌شناسی درستی از وضعیت بانک‌های استان صورت گیرد، بانک‌های دولتی (مانند سپه، مسکن، ملی و …)، بانک‌های خصولتی (مانند تجارت، ملت، صادرات و …) و بانک‌های خصوصی هریک باید مجزا و تخصصی بررسی شوند. 

این کارشناس حوزه بانکی معتقد است به جای خط و نشان کشیدن برای بانک‌های استان، باید خط اعتباری برای آن‌ها تعریف شود تا بتوانند تسهیلات بیشتری در استان پرداخت کنند. 

بدری همچنین در نظر گرفتن یک کارشناس خبره حوزه بانکی برای مشورت دادن به استاندار وحوزه اقتصادی ایشان را ضروری برشمرد و افزود: این کارشناس هم باید رابطی بین استانداری و مجموعه‌های اقتصادی و بانک‌ها باشد و هم چنان تخصص داشته باشد که مانع از ارائه اطلاعات غلط از سوی بانک‌ها شود. 

وی معتقد است حلقه مفقوده‌ای بین بانک‌ها و استانداری وجود دارد که باعث می‌شود اطلاعات درست و واقعی از بانک‌ها به دست مسئولین استان نرسد. 

این کارشناس حوزه بانک با بیان اینکه با تهدید نمی‌شود بانک‌های استان را مطیع کرد، گفت: در زمان هوشنگ بازوند استاندار اسبق کرمانشاه، طرحی داشتیم که به بانک‌های خصوصی استان که ۵۰ درصد منابع خود را در کرمانشاه هزینه نکنند اجازه فعالیت در استان داده نشود، اما متاسفانه با تغییرات مدیریتی که صورت گرفت این طرح بی‌نتیجه ماند. 

بدری وضعیت کنونی پرداخت تسهیلات خصوصا تسهیلات تکلیفی را در استان مطلوب ندانست و گفت: اکنون صفی از وام ازدواج جوانان داریم که در برخی مواقع چندین ماه به طول می‌انجامد و با توجه به کاهش مستمر ارزش پول، تاخیر در پرداخت این تسهیلات به ضرر جوانان خواهد بود.

منبع: طلوع کرمانشاه

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.