
اهمیت کار فرهنگی و حمایت اقتصادی در فرزندآوری؛
جوانی جمعیت نیازمند سیاستگذاری هوشمندانه است
تحقق سیاستهای جوانی جمعیت نیازمند عزم ملی، هماهنگی نهادهای مختلف و نگاهی بلندمدت به توسعه انسانی است. بدون تقویت زیرساختها برای مادران، نمیتوان انتظار داشت انگیزه کافی برای فرزندآوری در جامعه شکل بگیرد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ در کشور ما مسئله تغییر در سبک زندگی زنان یکی از مهمترین مصادیق تحول در جامعه ایرانی است. عوامل متعددی در بحران جمعیتی امروز جامعه نقش دارد و رویکردهای متنوعی هم باید مدنظر داشت تا از این بحران عبور کرد.
اما مسئلهای که بهطور ویژه مدنظر است، بحث زیرساخت اجتماعی مادری است به این معنا که به تناسب ویژگیهای هویتی زنان و تنظیم نقشهای اجتماعی متناسب با نقش خانوادگی لازم است تسهیلات ویژهای در نظر گرفته شود زیرا مادر قطب اصلی برای تربیت فرزند است.
جمعیت جوان و سالم ستون اصلی توسعه پایدار کشور است
سعید حشمتی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: همه ساله از بیست و چهارم تا سیام اردیبهشتماه هفته ملی جمعیت نامگذاری شده است. با توجه به اینکه این نامگذاری و سیاست توسط مقام معظم رهبری در روز ۳۰ اردیبهشت ابلاغ شد لذا وزارت بهداشت و کل نهادهای حاکمیتی باید روی این موضوع تأکيد زیادی داشته باشد.
رئیس شبکه بهداشت شهرستان سنقر افزود: با توجه به کاهش نرخ باروری در کل کشور، استان کرمانشاه و شهرستان سنقر هم از این قضیه مستثنا نبوده است. متأسفانه در کل کشور به استثنای بعضی از استانهای جنوب شرقی و جنوب در سایر استانها با کاهش نرخ باروری مواجه هستیم.
حشمتی در ادامه گفت: با آغاز هفته ملی جمعیت یک فرصتی فراهم شده است برای ما که بار دیگر به اهمیت خانواده سلامت و پویایی جمعیت تأکيد کنیم زیرا جمعیت جوان و سالم ستون اصلی توسعه پایدار هر کشوری است و حمایت از ازدواج آسان، فرزندآوری سالم و سبک زندگی خانواده محور، گام مؤثر در مسیر آینده روشن برای کشور عزیزمان خواهد بود.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان سنقر عنوان کرد: ما یک نرخ جانشینی داریم که در دراز مدت هدف کشوری ما در فرزندآوری دو مورد است. یعنی هر زوج جوان باید بهطور میانگین دو و نیم فرزند داشته باشند تا جامعه به آن هدف درست فرزندآوری و جوانی جمعیت برسد. امّا متأسفانه در سال۱۴۰۲ این عدد برای شهرستان ما ۱/۵۶ بوده که این آمار در سال ۱۴۰۲ ناامید کننده بود و حتی این آمار در سال ۱۴۰۳ هم واقعا فاجعهآمیز بود و به ۱/۲ فرزند رسید. که اگر با این روال پیش برود متأسفانه به تک فرزندی کامل میرسیم.
وی افزود: آمار موالید شهرستان سال گذشته یعنی ۱۴۰۳، ۹ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشتیم و ۲۰ درصد هم تعداد بارداریهای شهرستان کاهش داشته است.
حشتمی بیان داشت: علت کاهش نرخ باروری یک قضیه چند علتی است یعنی صرفاً به لحاظ بهداشت و درمان نیست. این مسئله در سطح کلان بررسی شده است، وزارتخانههای متعددی پای کار بودن و هستند. اما بنا به هر علتی که هست به نتیجه فعلاً نرسیدیم. اما یک بخش مهمی از این جریان مسئله فرهنگی است که در این میان رسانهها نقش پررنگی دارند.
وی در ادامه عنوان کرد: در خیلی موارد که ما از افراد جامعه میشنویم که بحث اقتصادی را مطرح می کنند امّا همه قضیه بحث اقتصادی نیست. خانوارهایی داریم که تقریباً میتوان گفت به لحاظ عرفی که میگویند دستشان به دهنشان میرسد اما میبینیم که یا فرزند ندارند یا یک فرزند دارند.
حشمتی در ادامه گفت: البته یک بخش آن هم اقتصادی است که وظیفه حاکمیتی است. ما به عنوان بهداشت و درمان شهرستان تلاش زیادی در این زمینه داشتیم؛ همکاران ما مشاورههای زیادی انجام داده اند، برنامههای متعددی برگزار شده، ماماها، مراقبان سلامت همکاران ما در ستاد تلاش شبانهروزی دارند که ما شاهد آن هستیم. اما لازمه به نتیجه رسیدن این کار این است که تمامی ارگانها، رسانهها، بانکها، وزارت اقتصاد وزارت کشور، فرمانداریها و حتی شهرداریها پای کار بیایند.
وی بیان کرد: در این زمینه طبعاً باید هر ارگان و نهادی وظایف خود را به درستی انجام دهند که در بحث فرزندآوری و اغناءسازی افکار چه در سطح مردم و چه در ادارات به درستی صورت بگیرد.
وی افزود: متأسفانه هنوز تفکرات حاکم در دهه ۶۰ و سیاستهای جمعیتی اعمال شده در آن دهه باقی است. مقام معظم رهبری هم در بحثی فرمودند که این سیاستها اشتباه بود و باید استغفار کرد چون بحث جمعیت، بحث حیاتی است.
حشمتی گفت: اکنون زمان آن رسیده که همه نهادها پای کار بیایند و دیگر بهانهای مطرح نشود. به عنوان بانکها به نوبه خود در بحث حمایت اقتصادی که به آنها ابلاغ شده در قالب قانون جوانی جمعیت مثل واگذاری زمین، واگذاری خودرو و وامهای ازدواج و فرزندآوری در این زمینه مؤثر خواهند بود.
وی تصریح کرد: در جامعه امروز با افکارسازی و کار روی ذهن، فکر مردم و خانوادهها را در بحث فرزندآوری تغییر دادند. در بحث سنتی گذشته میگفتند هر آنکس که دندان دهد نان دهد. ما به لحاظ فرهنگی باید روی این موضوع خیلی تأکيد داشته باشیم که واقعا هم تأثیرگذار است.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان سنقر بیان کرد: در گذشته فرهنگسازی موفق بود ما هم اگر همین روش را پیش بگیریم قطعاً میتوانیم افکار مردم را تغییر دهیم. منتها لازمه این موضوع آن است که اول از خانواده، اطرافیان و همکاران خود شروع کنیم اگر موفق بودیم، میتوانیم بقیه مردم را هم همراه کنیم.
فعالیت پنج مرکز فعال جوانی جمعیت در شهرستان سنقر
فرشته یاری در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: کارهایی که در نسخه جوانی جمعیت صورت گرفته است شامل ۱۲ مرکز فعال استانی و پنج مرکز فعال شهرستانی است که هر کدام از اینها مراکز ماماهای مستقل خود را دارند؛ ماماهای شهرستان با خانمها در روستاها ارتباط مستقیم دارند و خدماتی همچون مشاوره چهره به چهره به خانمها ارائه میدهد.
کارشناس جوانی جمعیت مرکز بهداشت شهرستان سنقر افزود: در کنار مشاوره، به صورت ماهانه، ماماهای شهرستان جلسات آموزشی برگزار میکنند. هم برای جمعیت تحت پوشش، هم برای بهورزهایی که تحت پوشش ماماها هستند که تمامی نکاتی که مربوط به مسائل فرزندآوری خانمها میباشد و مشکلات مادران باردار و خانمها را مطرح و برای رفع آن برنامهریزی میکنند که مؤثر و دارای نتیجه مطلوبی برای افزایش نرخ باروری شهرستان دارد.
انصراف از ۳۵ مورد سقط جنین در سنقر
عاطفه بیگلری؛ کارشناس مامایی و مسئول پایگاه شهید بهشتی شهرستان سنقر نیز در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: یکی از دلایل کاهش جمعیت این است که فرهنگسازی خوبی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی افزود: در جامعه امروز، ما با دو قشر مواجه هستیم، یک قشر تحصیلکرده و از لحاظ اقتصادی در سطح بالا و یک قشر که از لحاظ اقتصادی توانایی کمتری دارند. در قشری که از نظر اقتصادی وضعیت مناسبتری دارند و تحصیلکرده هم هستند نرخ باروری کم است و اکثریت جمعیت در این قشر تکفرزندی یا اینکه اصلاً فرزند ندارند و برعکس قشری که دارای وضعیت اقتصادی متوسط و سطح رفاهی کمتری هستند نرخ باروری و فرزندآوری بهتر است.
این کارشناس مامایی بیان کرد: پایگاه بهداشت شهید بهشتی شهرستان سنقر در راستای فرزندآوری کارهای بسیاری انجام داده است؛ ما مادران بارداری که قصد سقط جنین را داشته باشند شناسایی و با مشاوره و حمایت از این مادران، آنها را از سقط منصرف میکنیم.
بیگلری خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۲ پایگاه شهید بهشتی، ۴۰ مورد انصراف از سقط جنین داشته است. و در ۱۴۰۳ نیز، ۳۵ مورد انصراف از سقط داشتهایم که آمار برای یک پایگاه بهداشت بسیار عالی است و سال گذشته بهدلیل تعداد زیاد انصراف سقط جنین به عنوان نمونه کشوری انتخاب شد.
وی در ادامه بیان کرد: از سال ۱۳۹۹ ما با یک گروه جهادی به نام گروه جهادی حسنا مشارکت میکنیم. گروه جهادی حسنا جمعی از خیران مردمی هستند که به صورت جهادی از مادران باردار که توان مالی نداشته باشند حمایت میکنند و تحت پوشش قرار میدهند که بسیاری از مادران باردار این پایگاه نیز تحت پوشش گروه جهادی حسنا قرار گرفتهاند.
بیگلری در این گروه جهادی حمایت از مادران از دوران بارداری تا زایمان و حتی بعد از زایمان تحت پوشش هستند، شامل: بستههای معیشتی، سبد تغذیه، خرید سیسمونی نوزاد و... حتی گاهی مادران از سه الی چهار ماه بعد از زایمان تحت پوشش است و از لحاظ مالی اگر مشکل داشته باشند مورد حمایت قرار میگیرند.
این کارشناس مامایی گفت: در بحث افزایش فرزندآوری دو موضوع بسیار مهم است: یک حمایت و دوم کار فرهنگی و آموزش. در بحث حمایت در شهرستان سنقروکلیایی نیز خیرینی در سطح شهرستان هستند که در این زمینه فعالیت دارند و با حمایت مادران از نظر اقتصادی بسیار تأثیرگذار بودهاند.
وی اظهار کرد: با کار فرهنگی مداوم برای شهرستان و حمایت مالی توسط دولت و جلب خیرین برای حمایت از مادران باردار بهخصوص مادرانی که از نظر اقتصادی وضعیت متوسطی دارند میتوان به نتایجی بسیار خوبی دست پیدا کرد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ افزایش نرخ فرزندآوری یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با چالش کاهش جمعیت و سالمندی در کشور است. بررسیها نشان میدهد که تداوم روند نزولی نرخ باروری در سالهای آینده، تبعات اجتماعی، اقتصادی و حتی امنیتی گستردهای به همراه خواهد داشت. از اینرو، توجه به سیاستهای تشویقی، تسهیل ازدواج، ایجاد شغل پایدار و حمایتهای معیشتی از خانوادهها، نقش تعیینکنندهای در ترغیب نسل جوان به فرزندآوری دارد.
در نهایت میتوان گفت تحقق سیاستهای جوانی جمعیت نیازمند عزم ملی، هماهنگی نهادهای مختلف و نگاهی بلندمدت به توسعه انسانی است. بدون تقویت زیرساختهای رفاهی، آموزشی و بهداشتی برای خانوادهها، بهویژه مادران، نمیتوان انتظار داشت انگیزه کافی برای فرزندآوری در جامعه شکل بگیرد. بنابراین، سیاستگذاران باید این موضوع را نه یک امر جمعیتی، بلکه مسئلهای راهبردی و آیندهساز برای کشور تلقی کنند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!