اَبَرچالشهای اجتماعی شهری بهقدمت ساسانیان؛
تکدیگری و زبالهگردی داد کنگاوریها را درآورد
تکدیگری و زبالهگردی از جمله آسیبهای اجتماعی هستند که در کلانشهرها بیشتر مشاهده میشوند، اما کنگاور که از دیرباز به دیار آناهیتا و شهر الهه آبهای روان شهرت داشته، نیز با این مشکلات مواجه است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ چندین سال است که مشاهده متکدیان، خصوصاً زبالهگردان و کودکان کار، در درون من احساساتی را برمیانگیزد؛ چه در روزهای گرم تابستان، هنگامی که زنی با فرزند خردسالش زیر آفتاب سوزان به گدایی نشسته و چه در روزهای سرد زمستانی، زمانی که زبالهگردی با لباسی نازک که سرمای آن به استخوان میرسد، در سطلهای زباله خم میشود و به نظر میآید که در جستجوی کالای ارزشمندی است.
اکنون در این روزهای سرد پاییزی، هنگامی که غروب نزدیک میشود و چراغهای خانهها یکی پس از دیگری روشن میشوند و بوی مطبوع غذا جریان زندگی را نوید میدهد، کارتنخوابهایی را میبینم که در گوشهای از دیواری پناه گرفتهاند و زغالهای نیمسوخته را باد میزنند تا شاید اندکی گرم شوند.
وجود این آسیب در شهرستان کنگاور و دیدن جوانانی که یا زبالهگردند یا متکدی، ما را بر آن داشت که به سراغ فرماندار و دیگر دستگاههای حمایتی و خدماتی برویم و در این خصوص با آنها گفتگو کنیم.
تدارک گرمخانه برای متکدیان و افراد بیسرپناه
ایرج صادقی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: هر ساله با فرا رسیدن فصل سرما، گرمخانهای در شهرستان کنگاور برای این افراد تدارک دیده میشود و خدماتی مانند شام، اسکان شبانه و بستههای بهداشتی به آنها ارائه میشود.
فرماندار شهرستان کنگاور عنوان کرد: یکی از علل افزایش تکدیگری در میان جوانان و قشرهای ضعیف جامعه، دلسوزی شهروندان است که به این افراد کمک مالی میکنند، اگر مردم به متکدیان کمک نکنند، تعداد آنها کاهش مییابد.
ایرج صادقی با بیان اینکه این آسیب اجتماعی در کنگاور نسبت به دو سال گذشته کنترل شده، خاطرنشان کرد: بیشتر افرادی که در کنگاور به تکدیگری مشغولند، بومی شهرستان نیستند.
وی با تأکید بر اینکه جمعآوری متکدیان توسط بهزیستی و شهرداری بهطور مستمر انجام میشود، تصریح کرد: در نیمه اول امسال، حدود ۲۵ نفر از متکدیان جمعآوری شدهاند، از این تعداد ۱۰ نفر به کمپهای ترک اعتیاد معرفی شدهاند، دو نفر که تحت پوشش کمیته امداد بودند، به این دستگاه ارجاع داده شدند، تعدادی به خانوادههایشان تحویل شدند و از تعدادی دیگر تعهد گرفته شده که دیگر تکدیگری نکنند.
صادقی به علل افزایش تکدیگری در کنگاور نیز اشاره کرد و گفت: یکی از دلایلی که باعث افزایش تکدیگری در سطح شهر میشود، دلسوزی شهروندان است که به این افراد کمک میکنند و این امر موجب کسب درآمد برای آنها میشود، گاه نیز اختلافات خانوادگی مانند طلاق و در برخی موارد تشویق خانوادهها به تکدیگری و زبالهگردی، باعث افزایش این معضل در کنگاور شده است.
فرماندار کنگاور نقش خانوادهها را در پیشگیری و مقابله با ورود کودکان به بازار کار بسیار مهم دانست و افزود: بر اساس قوانین موجود، بهکارگیری کودکان و افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است؛ خانوادهها باید تلاش کنند که فرزندانشان به تحصیل بپردازند و در صورت نیاز مالی، از حمایت دستگاههایی مانند کمیته امداد و سازمانهای مردمنهاد بهرهمند شوند.
وی فرهنگسازی صحیح را در کاهش تکدیگری و دیگر آسیبهای اجتماعی بسیار مؤثر دانست و گفت: متولیان فرهنگی باید با فرهنگسازی و معرفی تکدیگری و زبالهگردی بهعنوان رفتار ناشایست در جامعه، پیامدهای آن را برای مردم بازگو کنند.
صادقی در پایان تأکید کرد: برای جلوگیری از تکدیگری، باید افرادی که به این کار بهعنوان شغل نگاه میکنند، به دستگاه قضائی معرفی شوند تا با آنها برخورد قانونی صورت گیرد، همچنین باید با آموزشهای لازم، خانوادهها توانمندسازی شوند و خانوادههای نیازمند شناسایی شده و به مؤسسات و سازمانهای حمایتی معرفی شوند.
مردم با ۱۲۳ در ارتباط باشند
حسین ادیبان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در سالهای گذشته و نیز سال جاری، اقدامات متعددی برای جمعآوری کودکان کار، متکدیان و زبالهگردها در شهرستان کنگاور انجام شده است، این اقدامات شامل گشتزنی و شناسایی این افراد، ارائه مشاوره به آنها و خانوادههایشان، اقدامات مددکاری برای بررسی مشکلات، حمایتهای مالی، ارجاع به مراکز نگهداری، ایجاد سرپناه و اشتغال برای جلوگیری از تکدیگری و زبالهگردی و... بوده است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کنگاور در ادامه از شهروندان خواست که از طریق تماس با شماره ۱۲۳، کودکان کار را به بهزیستی معرفی کنند.
وی افزود: اورژانس اجتماعی در حیطه وظایف خود با افراد معتمد محلی ارتباط میگیرد زیرا نقش آنها در امدادرسانی به این افراد بسیار پررنگ است، افراد معتمد محلی اطلاعات و آگاهی بیشتری نسبت به وضعیت افراد محله دارند و این شناخت در کنار مداخلات تخصصی کارشناسان اورژانس، دستیابی به نتایج مثبت را تسهیل میکند.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کنگاور با تأکید بر اینکه بخش اعظمی از ارجاع کودکان کار، متکدیان و زبالهگردها به سوی اورژانس از طریق همین افراد معتمد محلی است، گفت: در این مرکز خدماتی مانند روانشناسی، مددکاری، حمایتهای مالی، آموزشی، حرفهآموزی، توانمندسازی، اسکان موقت در مراکز نگهداری و اسکان دائم در شبکه حمایتی ارائه میشود.
وی در خصوص آمار متکدیان، زبالهگردها و کودکان کار در شهرستان کنگاور گفت: زمانی که از آمار صحبت میکنیم، باید توجه داشته باشیم که بخشی از این افراد مهاجرین از شهرهای اطراف هستند که به دلایلی مانند مخفی ماندن هویت و شرم، روزانه به شهرهای اطراف برای تکدیگری و زبالهگردی مراجعه میکنند، این افراد تقریباً آمار مشخصی ندارند، هرچند برخی از آنها برای کارشناسان اورژانس شناخته شدهاند.
ادیبان افزود: چندین سال است که اداره بهزیستی شهرستان کنگاور اقدام به ایجاد شلتر برای این افراد کرده است.
وی با بیان اینکه این شلتر ویژه مردان است، گفت: شلتر مکانی است که متکدیان و زبالهگردهای بیسرپناه میتوانند شبها را در آن سپری کنند و علاوه بر این، از خدماتی مانند یک وعده غذای گرم، حمام آب گرم و... بهرهمند شوند.
ادیبان افزود: علاوه بر این خدمات، در سطح شهرستان، اداره بهزیستی اقداماتی مانند حمایتهای مالی و غیرمالی، ارجاع به کمپهای ترک اعتیاد، ساماندهی افراد در مراکز نگهداری مانند اردوگاه چشمه سفید و سراب نیلوفر، خانه سلامت و خانه امن، خدمات روانشناسی و مددکاری برای بازگشت به خانوادهها، اشتغالزایی و ایجاد شغل انجام داده است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان کنگاور تصریح کرد: خط ۱۲۳ راه ارتباطی بهزیستی با مردم است و این خط در کنار دیگر خطوط خدماتی در بین مردم شناخته شده است.
وی ادامه داد: شهروندان میتوانند با مشاهده کودکان کار از این طریق تماس بگیرند تا کارشناسان اورژانس بهطور فوری وضعیت را بررسی کرده و مداخلات تخصصی انجام دهند.
ادیبان تأکید کرد: در خصوص متکدیان و کارتنخوابها باید ابتدا به شهرداری و نیروی انتظامی اطلاع داده شود، زیرا جمعآوری این افراد از وظایف این دو نهاد است و بهزیستی وظیفه ساماندهی آنها را برعهده دارد.
ضرورت اشتغالزایی برای قشر آسیبپذیر
بیژن قزوینه در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: با توجه به اینکه یکی از علل رویآوردن به تکدیگری و زبالهگردی نیاز مالی است، ایجاد کارگاههای مولد و اشتغالزا برای بهکارگیری افرادی که قابلیت اشتغال مفید دارند، بسیار ضروری است.
شهردار کنگاور عنوان کرد: شهرداری با همکاری نیروی انتظامی، دادستان و بهزیستی، در راستای اجرای مصوبات کارگروه جمعآوری متکدیان و زبالهگردها و کودکان کار، حدود ۲۲ نفر را جمعآوری کرده و آنها را به مراکز معرفی شده مانند مرکز چشمه سفید کرمانشاه تحویل داده است.
وی به مشکلات موجود برای قشر آسیبپذیر در کنگاور اشاره کرد و گفت: عدم وجود مراکز حمایتی مؤثر در شهرستان، عدم پذیرش به تعداد کافی و عدم وجود کارگاههای مورد نیاز برای اشتغال آنها از جمله مشکلاتی است که باید حل شود.
شهردار کنگاور ادامه داد: باید عموم مردم، بهویژه اقشار آسیبپذیررا از اثرات نامطلوب تکدیگری و دیگر مشاغل کاذب آگاه کرد تا از این طریق گامی مؤثر در راستای ارتقای آگاهی جامعه برداریم.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ تکدیگری و زبالهگردی در جوانان، سرمنشأ دیگر آسیبهای اجتماعی است که اگر تدابیری برای مقابله با آن اتخاذ نشود، زنجیرهای از معضلات دیگر را بهدنبال خواهد داشت.
گزارش به قلم زینب رشتیانی؛ فعال رسانه
انتهای خبر/