مدیرگروه پیشگیری بیماریهای علوم پزشکی کرمانشاه:
دومین عامل مرگ و میر در ایران
مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به اینکه سرطانها دومین علت مرگ و میر در ایران هستند، گفت: شناسایی زودهنگام و درمان به موقع این بیماری میتواند به درمان یا کنترل آن کمک کند.
سارا شاهآبادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ به مناسبت روز جهانی سرطان، اظهار داشت: سرطان یک بیماری شناخته شده است؛ این روز جهانی فرصتی است تا همه دنیا به آگاهیرسانی درباره بیماری سرطان، عوامل خطرزا، راههای پیشگیری و همچنین اهمیت تشخیص زودهنگام این بیماری پرداخته و گامی در راستای کاهش بار بیماری سرطان در جوامع مختلف بردارند؛ در سال ۲۰۲۵، شعار کمپین جهانی سرطان «دست در دست هم برای پیشگیری و مبارزه با سرطان» تعیین شده است که پیام این روز را بهطور جامع و همگام با هدف مشترک همه مردم جهان در مبارزه با این بیماری منعکس میکند.
دومین علت مرگ و میر، سرطانها هستند
مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به این نکته که سرطانها پس از بیماریهای قلبی و عروقی، دومین علت مرگ و میر در کشور ایران به شمار میروند، تأکید کرد: این بیماری با وجود خطرات جدی که به دنبال دارد، در بسیاری از موارد اگر به موقع شناسایی و درمان شود، قابل درمان و یا حداقل کنترل است؛ این موضوع بر اهمیت تشخیص زودهنگام سرطانها و اطلاعرسانی درباره علائم هشداردهنده این بیماری تأکید دارد.
شاهآبادی در توضیح علت بروز سرطان، به رشد بیرویه و خارج از کنترل سلولها اشاره کرد و گفت: سرطان زمانی رخ میدهد که یک سلول سالم و طبیعی بهدلیل مواجهه با عوامل سرطانزا مانند سیگار، تغذیه نامناسب و یا تماس با مواد شیمیایی و سمی به سلول سرطانی تبدیل شود؛ این سلولها شروع به تقسیم بیرویه کرده و در نهایت یک تومور به وجود میآید که ممکن است به بافتهای دیگر بدن گسترش یابد.
وی در خصوص تومورهای بدخیم بیان داشت: تومورهای بدخیم به راحتی میتوانند به بافتها و ارگانهای مجاور گسترش پیدا کنند و یا از طریق سیستم خون یا لنف به قسمتهای دورتر بدن منتقل شوند؛ این نوع تومورها به سرعت رشد کرده و ممکن است باعث بروز مشکلات و تهدیداتی برای سلامت فرد شوند.
مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه به رابطه مستقیم سرطان با افزایش سن اشاره کرد و افزود: یکی از اصلیترین دلایل افزایش بروز سرطان در جوامع، بالا رفتن میانگین سن امید به زندگی است؛ با توجه به این که طول عمر افراد در سالهای اخیر بهدلیل پیشرفت در درمان بیماریهای واگیر و مراقبتهای بهداشتی افزایش پیدا کرده است، احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن و از جمله سرطان نیز بیشتر میشود؛ در واقع سرطان ارتباط مستقیمی با افزایش سن دارد.
تأثیر سبک زندگی بر ابتلا به سرطان
شاهآبادی همچنین به تأثیر سبک زندگی غلط در بروز سرطانها اشاره کرد و گفت: سبک زندگی نادرست یکی از عوامل بسیار مهم در افزایش خطر ابتلا به سرطانها است؛ مصرف فستفودها، نمک و مواد قندی بیش از حد، مصرف کم میوه و سبزیجات، مصرف سیگار و قلیان، نوشیدن الکل و همچنین کمتحرکی از جمله عواملی هستند که میتوانند احتمال بروز سرطان را افزایش دهند.
وی ادامه داد: پیشگیری و کنترل سرطان عمدتاً با اصلاح سبک زندگی ممکن است؛ تغذیه سالم، خودداری از مصرف سیگار و قلیان، کاهش مصرف الکل و انجام فعالیتهای بدنی منظم به خصوص ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته میتواند خطر ابتلا به سرطانها را تا حد زیادی کاهش دهد.
تشخیص زودهنگام سرطان در کرمانشاه
شاهآبادی در باره اقداماتی که در استان کرمانشاه برای پیشگیری از سرطانها و تشخیص زودهنگام آن انجام میشود، گفت: در حال حاضر در استان کرمانشاه غربالگری و تشخیص زودهنگام برای سه سرطان مهم شامل سرطان کولورکتال (برای افراد ۵۰ تا ۷۰ سال)، سرطان پستان (برای زنان ۳۰ تا ۷۰ سال) و سرطان سرویکس (برای زنان ۳۰ تا ۶۰ سال) در همه مراکز بهداشتی درمانی و پایگاههای سلامت انجام میشود.
وی همچنین اضافه کرد: غربالگری و تشخیص زودهنگام این سرطانها به افراد کمک میکند تا در صورت وجود نشانههای اولیه سرطان، در مراحل ابتدایی درمان را آغاز کنند که شانس درمان به میزان قابل توجهی بالا میرود؛ در حال حاضر مطالعات متعدد ثابت کردهاند که حداقل ۴۰ درصد از سرطانها قابل پیشگیری هستند و بسیاری از سرطانها در صورت تشخیص به موقع، به درمان بهخوبی پاسخ میدهند.
علائم هشداردهنده سرطان
مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه به علائم هشداردهنده درباره سرطانها اشاره کرد و گفت: شناخت علائم هشداردهنده سرطانها برای افراد ضروری است؛ این علائم شامل مواردی همچون زخمی که بهبود نیابد، تغییر رنگ دهد یا خونریزی کند، خونریزی یا ترشح غیرعادی در ادرار، مدفوع یا قاعدگی، وجود هر نوع توده یا تومور در بدن، سوءهاضمه یا مشکل در بلع غذا، تغییر در عادت اجابت مزاج، تغییر در ساختار زگیل یا خال، سرفه طولانیمدت و... است.
شاهآبادی افزود: این علائم ممکن است در ابتدا بهدلیل مشکلات دیگری ایجاد شوند اما در صورت ادامهدار بودن یا تشدید آنها حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
وی همچنین به خستگی غیرقابل توجیه و کاهش وزن بدون دلیل که ممکن است به میزان ۱۰ درصد یا بیشتر از وزن بدن در یک دوره ۳ تا ۶ ماهه اتفاق بیفتد، اشاره کرد و گفت: این نوع کاهش وزن و خستگی به همراه دردهای دائمی در نواحی مختلف بدن ممکن است نشانههایی از ابتلا به سرطان باشند؛ افراد باید مراقب این علائم باشند و در صورت بروز آنها سریعاً به پزشک مراجعه کنند تا از وضعیت سلامت خود مطمئن شوند.
شاهآبادی در پایان بر اهمیت آموزش و آگاهیرسانی در سطح جامعه تأکید کرد و گفت: یکی از مهمترین گامها در پیشگیری از سرطانها، ارتقای سطح آگاهی عمومی است و باید مردم را از خطرات این بیماری و اهمیت تشخیص زودهنگام آگاه کرد؛ با کمک رسانهها، مراکز بهداشتی و درمانی، میتوانیم مردم را به انجام غربالگریهای منظم و مراجعه به پزشک تشویق کنیم.
انتهای خبر/