حالت تاریک
پنج‌شنبه, 14 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
سفر به کنگاور تجربه‌ای فراموش‌نشدنی در نوروز
کرمانشاه سرزمین آب و سنگ است؛

سفر به کنگاور تجربه‌ای فراموش‌نشدنی در نوروز

شهرستان کنگاور واقع در شرق استان کرمانشاه، یکی از مناطق تاریخی و فرهنگی ایران است که با طبیعت زیبا و جاذبه‌های گردشگری متنوع خود، همواره مورد توجه گردشگران و علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ شهرستان کنگاور با قدمتی چند هزار ساله، به‌عنوان یکی از مراکز تمدن‌های باستانی ایران شناخته می‌شود و آثار تاریخی و فرهنگی آن گواهی بر این ادعاست.

کنگاور به خاطر موقعیت جغرافیایی خاص خود، در میان کوه‌های زاگرس و دشت‌های وسیع، دارای مناظر طبیعی خیره‌کننده‌ای است.

 این شهرستان با آب و هوای معتدل و چهار فصل، در هر زمان از سال زیبایی‌های خاص خود را به نمایش می‌گذارد از کوه‌های سر به فلک کشیده تا دشت‌های سرسبز و چشمه‌های زلال، همه و همه در کنار هم، کنگاور را به یک مقصد ایده‌آل برای گردشگران تبدیل کرده‌ است.

از سوی دیگر، کنگاور به عنوان یک منطقه تاریخی، دارای جاذبه‌های فرهنگی و باستانی فراوانی است آثار باستانی مانند معبد آناهیتا، که به عنوان یکی از مهم‌ترین معابد در ایران شناخته می‌شود، و همچنین بناهای تاریخی دیگر مانند قلعه‌های قدیمی و تپه‌های تاریخی و حمام‌های کهن و باستانی نشان‌دهنده غنای فرهنگی این منطقه هستند.

 این آثار نه‌تنها نمایانگر تاریخ کهن کنگاور هستند، بلکه به عنوان نمادهایی از هنر و معماری ایرانی نیز شناخته می‌شوند.

علاوه بر جاذبه‌های تاریخی، کنگاور دارای روستاهای زیبا و سنتی است که زندگی مردم محلی و فرهنگ غنی آن‌ها را به نمایش می‌گذارد این روستاها با معماری خاص خود و مهمان‌نوازی مردم، تجربه‌ای متفاوت از زندگی روستایی ایرانی را برای گردشگران فراهم می‌کنند همچنین، صنایع دستی محلی مانند قالی‌بافی و سفالگری و ساخت انواع سازهای سنتی نشان‌دهنده ذوق و هنر مردم این دیار است.

وجود ۱۲۳ اثر ثبت ملی شده در کنگاور

محمدجواد عظیمی در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: ۱۲۳ اثر در کنگاور ثبت ملی شده که بیشتر محوطه‌های تاریخی و تپه‌های تاریخی هستند و بعد از معبد آناهیتا، گودین تپه شاخص‌ترین و مشهورترین اثر تاریخی شهرستان کنگاور است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کنگاور گفت: شهرستان کنگاور در شرق استان کرمانشاه واقع شده و ۸۳ هزار نفر جمعیت دارد همچنین این شهرستان دارای ۶۵ روستا است و شاخص‌ترین اثر تاریخی آن هم معبد آناهیتا است که به تخت جمشید غرب ایران مشهور است.

وی افزود: عرصه این بنا ۲۵ هکتار است و در سال ۱۳۱۰ ثبت ملی شده این اثر مربوط به قبل از اسلام است و پلکان معبد به سبک تخت جمشید است و این بنا یکپارچه از سنگ درست شده و می‌شود گفت که بعد از تخت جمشید یک بنای سنگی بی‌نظیر در کشور است.

عظیمی خاطرنشان کرد: به جز این بنا، کنگاور سه حمام تاریخی و ثبت ملی شده دارد که حمام حاج علی اصغرخان ساری‌اصلانی مربوط به دوره صفوی است حمام میدان و حمام بزرگ هم که از دوره قاجار به جا مانده که حمام بزرگ ۹۰ درصد مرمت شده و در خیابان مطهری واقع است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کنگاور تصریح کرد: سه حمام اثر دیگری که سالم مانده و هنوز هم کاربری دارد پل کوچه است که مربوط به دوره صفوی و به ثبت ملی هم رسیده است.

 وی ادامه داد : ۱۲۳ اثر دیگر در کنگاور ثبت ملی شده که بیشتر محوطه‌های تاریخی و تپه های تاریخی هستند بعد از معبد آناهیتا گودین‌تپه شاخص‌ترین و مشهورترین اثر کنگاور است که در سال ۴۷ تا ۵۷ به مدت ۱۰ سال به صورت مداوم مورد کاوش علمی قرار گرفته و ۸ هزار سال تمدن و سکونت در آن بوده است.

عظیمی با بیان اینکه ۱۵ هکتار حریم این تپه است که بر سر شاه راه تجاری واقع بوده ابراز داشت: بعد از گذشت چند دهه موفق شدیم که با دعوت از پروفسور کامیار عبدی اقدام به تعیین حریم این اثر کنیم و علت این کار هم محافظت و حراست از این محوطه تاریخی است.

وی با تأکيد بر اینکه ده‌ها اثر کنگاور هم منتظر ثبت ملی است به دیگر ایر شاخص کنگاور نیز اشاره کرد و گفت: امامزاده ابراهیم (ع) هم از جمله آثار ارزشمند کنگاور است که در عرصه معبد آناهیتا واقع است و ۴۰۰ سال قدمت دارد و یک بنای سنتی و قدیمی است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کنگاور با بیان اینکه بیشتر آثار کنگاور مربوط به دوره اشکانی است، ادامه داد: کنگاور یکی از زیستگاه‌های مهم پارسی بوده و در زمان اشکانیان بر اساس سکه‌های کشف شده مشخص شده که کنگاور ضراب‌خانه بوده و این امتیاز را هر شهری نداشته اما کنگاور به‌خاطر اینکه در مسیر اصلی ورود به فلات ایران ما بین بین‌النهرین و فلات ایران است بسیار مهم بوده است.

وی به جاذبه‌های کنگاور در حوزه گردشگری هم اشاره کرد و گفت: جاذبه‌های طبیعی زیادی داریم از جمله سراب فش، سراب باباعلی، سراب کبوترلانه و سراب دهلر که ثبت ملی شده و آثار تاریخی دارد و یکی از غنی‌ترین محوطه‌های تاریخی است.

عظیمی اذعان داشت: در حوزه صنايع دستی کنگاور در رشته‌های گلیم‌بافی، قالی‌بافی، چرم‌دوزی و میناکاری هنرمندان شاخصی دارد که در حال فعالیت هستند و ما توانستیم گره‌چینی را در کنگاور ثبت ملی کنیم که یک هنری است با ۸۰۰ سال قدمت و در زمان قدیم بقاع متبرکه و خانه‌های اعیانی و اشرافی همه از این هنر درست شده بودند که درب و پنجره‌هایی از چوب ساخته می‌شدند.

وی عنوان کرد: فش را به عنوان دهکده ملی سال ثبت ملی کردیم و بیش از ۱۰۰ کارگاه در روستای فش که منطقه هدف گردشگری است مشغول ساخت سازهای سنتی هستند که سازهای تار، سه تار، تنبور و کمانچه و ضرب از جمله این سازها هستند.

عظیمی خاطرنشان کرد: هنرمندان فش را ساماندهی کردیم و برای همگی آن‌ها مجوز صادر کردیم و از تسهیلات صنايع دستی در سال‌های اخیر عده خیلی زیادی بهره‌مند شدند و سعی داریم که روستای قره‌گزلو سفلی را هم به عنوان منطقه هدف گردشگری ثبت کنیم. 

وی یادآور شد: پایگاه ملی معبد آناهیتا با تمام توان به مسافران خدمت‌رسانی می‌کنند و پاکسازی معبد هم انجام شده و نیز ۴۰۰ اصله نهال در معبد کاشته شده که بزرگ‌ترین درختکاری در محوطه‌های تاریخی در ایران است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کنگاور افزود: در ساختمان معبد ۱۰ غرفه صنایع دستی داریم که شامل غرفه‌های چرم‌دوزی و میناکاری، نگارگری و گلیم‌‌بافی هستند و باتوجه به اینکه کنگاور در شاهراه اصلی ورودی استان است مسافرانی از استان‌های جنوبی و دیگر استان‌ها به کنگاور سفر می‌کنند که از آن‌ها می‌خواهیم از جاذبه‌های گردشگری کنگاور دیدن کنند.

افزایش دوبرابری آمار گردشگران در نوروز امسال

مرتضی گراوند در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت در نیمه اول نوروز امسال و موج اول تعطیلات نسبت به سال قبل یک پذیرش دو برابری گردشگر داشتیم که ۴ هزار و ۶۸۵ نفر گردشگر داشتیم که نسبت به سال گذشته این آمار دوبرابر شده است و به طور ملموس شاهد افزایش حضور گردشگران بوده‌ایم.

مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا افزود: معبد آناهیتا در کنگاور بی‌شک یکی از شاخص‌ترین آثار دوران تاریخی در ایران باستان است که در امتداد جاده خراسان بزرگ در دل کنگاور ساخته شده است.

وی گفت: این اثر به عقیده بسیاری از باستان‌شناسان تحت عنوان تخت جمشید غرب ایران شناخته شده است و ما آن‌را به‌عنوان بزرگ‌ترین تک بنای یکپارچه ساخته شده از سنگ در ایران باستان می‌شناسیم که به لحاظ معماری با ابعاد و ویژگی‌های ساختاری که دارد کاملا متفاوت است و هیچ‌گونه نمونه مشابهی در ایران ندارد.

مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا خاطرنشان کرد: الهه آناهیتا در ایران باستان نماد آب و نماد پاکی است و در اوستا در وصف این الهه نوشته شده که آب را می‌ستایم که آفریده اهورا مزداست و این نشان می‌دهد که در ایران به آب خیلی اهمیت داده شده و آب را حرمت نهاده‌اند همان‌طور که در دوره اسلامی آب مهریه معنوی حضرت فاطمه (س) است بنابراین این یک پیوند فرهنگی گسترده است و کنگاور هم از این جایگاه معنوی در طول تاریخ برخوردار بوده همان‌طور که امروزه به عنوان شهر تمدن و تدین شناخته شده است.

وی ادامه داد: تاریخچه جایگاه مذهبی کنگاور برمی‌گردد به هزاره اول قبل از میلاد و حضور گردشگران و علاقمندانی که از این اثر بازدید می‌کنند طبعا بر اساس شناخت ویژگی‌های ساختاری و معماری این بناست زیرا گفته‌های زیادی را برای بازدیدکننده و گردشگر دارد با وجود اینکه در حق این اثر جفا کردیم و خیلی به آن توجه نکردیم.

 وی تأکيد کرد: در سال ۴۷ که به عنوان پروژه بزرگ و ملی تعریف شده تملک‌ها و حجم زیادی از واحد‌های مسکونی را خریداری و تخریب کردند و طی کاوش‌هایی به این نتیجه رسیدند که یک بنای عظیم با ابعاد ۲۲۰ در ۲۱۰ متر به صورت پلکانی ساخته شده است.

وی همچنین نبود اعتبار کافی را از جمله مشکلاتی دانست که گریبان‌گیر این اثر ملی است و کار ساماندهی آنرا با مشکل مواجه کرده است.

گراوند تأکيد کرد: باید کارهای ساماندهی این اثر انجام شود که مشکل اصلی در این راستا نبود اعتبارات کافی‌ است و در پنج سال گذشته آنچنان که باید این اعتبارات به ما داده نشد اما تمام تلاشمان این است که این اثر به جایگاه واقعیش برسد زیرا حضور گردشگران در این مجموعه به ایجاد همبستگی اجتماعی کمک می‌کنند و موجب توسعه اقتصادی برای مردم محلی می شود و تأثیرگذاری های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی فراوانی را دارا خواهد بود لذا امیدواریم که بتوانیم برنامه‌هایی که داریم را گسترش دهیم تا به تبع آن حضور گردشگران در این اثر تاریخی افزایش پیدا کند.

مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا، نبود تابلوهای بین راهی را از جمله ضعف های دانست که در کاهش آمار گردشگران بسیار مؤثر است و گفت: با وجود اینکه ما این مسئله را پیگیری کرده‌ایم و همچنان هم پیگیری می‌کنیم که این تابلوها برای معرفی اثر بسیار لازم است و این امر می‌تواند حضور گردشگر را در مجموعه تاریخی معبد آناهیتا در کنگاور افزایش دهد زیرا این اثر یک هویت ملی و معنوی است و تفاوت های با دیگر آثار تاریخی ما دارد اما این کوتاهی‌ها آسیب رسانده و بی‌شک این حق مردم کنگاور است که از حضور گردشگران و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی آن بهره‌مند شوند و تلاش ما در این راستا ادامه پیدا خواهد کرد و امیدواریم که در سال‌های آینده بتوانیم به بهترین شکل ممکن هم پذیرای گردشگران باشیم هم بتوانیم این اثر را به جایگاه واقعیش که شناخته‌تر شود برسانیم.

وی اذعان داشت: کنگاور و معبد آناهیتا اگر برنامه‌هایی که مدنظر است از جمله تکمیل کاوش های باستان‌شناسی و ساماندهی آن و اقدامات حفاظتی مرمتی به خصوص در برپایی این ستون‌ها در مکان‌های خودشان صورت بگیرد بی شک معبد آناهیتا توان و پتانسیل ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار گردشگر را در سال هم دارد و این امر می‌تواند یک تحول عظیم را در صنعت و در اقتصاد و در صنایع دستی کنگاور ایجاد کند.

گراوند یادآور شد: ما تلاش کردیم که در ایام نوروز برنامه‌های شادی داشته باشیم از جمله برنامه‌های جشن نوروزگاهی که با اجرای موسیقی، بازی‌های کودکانه، سرودخوانی بچه‌ها و مسابقات نقاشی هم برای گردشگران و هم برای شهروندان کنگاوری به مناسبت بهار طبیعت و بهار معنویت همراه بود و نیز برپایی مسابقات آشپزی با موضوع غذاهای برون‌مرزی و غذاهای نوروزی و رمضانی را برگزار کردیم که ۷۰۰ نفر در این مسابقه شرکت کردند همچنین برگزاری مسابقه عکاسی از سفره هفت‌سین و افطار از دیگر برنامه‌های اجرا شده بود که با شرکت ۲ هزار و ۴۰۰نفر همراه بود.

 مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا تأکید کرد: اگر همکاری و همراهی‌های درون سازمانی هم بیشتر انجام شود معبد آناهیتا می‌تواند میزبان بسیاری از رویدادهای مهم فرهنگی باشد که این نیازمند تعامل دستگاه‌هاست اما ما براساس ضوابط و قوانین و چارچوب گام برداشتیم پیش رفتیم و این برنامه‌ها را اجرا کردیم و با توزیع بسته‌های فرهنگی که شامل سی دی‌های معرفی معبد آناهیتا و کتاب‌های مرتبط با تاریخ و فرهنگ ایران از جمله سربند گلونی را به عنوان یک پوشش برای افرادی که بازدید داشتند با اهدا این سربند محلی بتوانیم یادآوری کنیم که زنان ایرانی ما در طول تاریخ همواره حفظ حرمت کرده‌اند و پوشیده بودند و از جایگاه اجتماعی بسیار بالایی برخوردار بوده‌اند.

گراوند اظهار داشت: با توجه به تنوع قومی و فرهنگی که ما در ایران داریم معبد آناهیتا می‌تواند همبستگی و پیوستگی را بیشتر کند و می‌تواند تحول زیادی را در وضعیت اقتصادی کنگاور و حتی شهرستان‌های همجوار ایجاد کند زیرا حضور این گردشگران می‌تواند تأثیرگذار باشد و کنگاور و معبد آناهیتا می‌تواند این نقش را به خوبی ایفا کند همان‌طور که گودین‌تپه در هزاره سوم ایستگاه بازرگانان و تجار بوده بنابراین امروزه معبد آناهیتا می‌تواند به خوبی این نقش را در اقتصاد و توسعه‌های فرهنگی اجتماعی ایفا کند.

در ادامه به سراغ یکی از مغازه‌داران نزدیک به محوطه معبد آناهیتا رفتیم و در خصوص تأثیرگذار گردشگران بر میزان فروش او به گفتگو پرداختیم.

تأثیر حضور گردشگران بر افزایش فروش

رضا سلطانی یکی از مغازه‌داران پیرامونی معبد آناهیتا در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: فروش در همین مدت کوتاه نسبت به ماه قبل و تا قبل از آغاز سفرهای نوروزی به مراتب بیشتر شده و حضور گردشگران می‌تواند در رشد اقتصادی و اجتماعی شهرستان و مردم بسیار مؤثر باشد.

وی افزود: اگر مسئولان به جاذبه‌های گردشگری شهرستان توجه کنند زمینه ایجاد کسب و کارهای بیشتر در شهرستان فراهم می شود و این امر به بهتر شدن شرایط اقتصادی مردم کنگاور هم کمک خواهد کرد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ شهرستان کنگاور با داشتن جاذبه‌های گردشگری و تاریخی بی‌نظیر مستعد داشتن شرایطی مطلوب است که جز با همت و هم‌افزایی مسئولان به دست نمی‌آید لذا انتظار مردم از مسئولان این است که به فاخرترین بنای تاریخی شهرستان توجه ویژه داشته باشند و زمینه کاوش‌ها و مرمت و ساماندهی آنرا فراهم آورند که به تبع آن افزایش گردشگران باعث ایجاد رونق اقتصادی در شرقی‌ترین شهرستان استان خواهد شد.

تهیه گزارش: زینب رشتیانی؛ خبرنگار و فعال رسانه‌ای

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!