
ایران در سراشیبی سقوط جمعیتی
کرمانشاه در وضعیت هشدار کاهش جمعیت!
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: ایران با بحران جدی کاهش جمعیت روبهروست و استان کرمانشاه به دلیل سرعت بالای پیر شدن جمعیت، در وضعیت نگرانکنندهای قرار دارد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ سهیلا خزائی با ابراز نگرانی از کاهش شدید نرخ فرزندآوری در ایران، بهویژه در استان کرمانشاه، وضعیت جمعیتی کشور را بحرانی توصیف کرد.
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری بر موضوع جمعیت، این مسئله را فراتر از یک دغدغه داخلی دانسته و آن را موضوعی مهم برای همه جهان برشمرد.
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به اینکه ۶۳ کشور جهان با مسئله کاهش جمعیت مواجه هستند عنوان کرد: روند کاهش جمعیت در ایران بسیار سریع است.
خزائی گفت: در گذشته، زنان ایرانی بهطور متوسط ۶ فرزند به دنیا میآوردند اما اکنون این عدد به زیر ۱/۵ فرزند رسیده است، این در حالی است که این روند در سایر کشورها ۸۰ تا ۹۰ سال طول کشیده، اما در ایران در کمتر از ۱۰ سال رخ داده است.
وی با اشاره به اینکه ایران طی ۴۰ تا ۴۵ سال، ۱۰ سال پیرتر شده و میانگین سنی از ۲۲ به ۳۲ سال رسیده، خاطرنشان کرد: اینها همه زنگ خطرهایی هستند که ما را متوجه بحران جمعیت میکنند و باید روزانه به این مسئله توجه کنیم.
سناریوهای جمعیتی نگرانکننده
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با استناد به پیشبینیهای سازمان ملل، سناریوهای مختلفی را برای جمعیت ایران در سال ۱۴۸۰ مطرح کرد و گفت: اگر نرخ فرزندآوری به طور متوسط ۲/۵ فرزند برای هر خانواده برسد، جمعیت ایران به ۱۰۹ میلیون نفر خواهد رسید که البته با شرایط فعلی، احتمال وقوع آن بسیار پایین است.
خزائی افزود: در صورت ادامه روند فعلی و رسیدن نرخ فرزندآوری به ۱/۵ فرزند، جمعیت ایران به ۶۲ میلیون نفر کاهش خواهد یافت.
وی بیان کرد: اگر نرخ فرزندآوری در سطح ۱/۴ فرزند، مانند وضعیت کنونی کرمانشاه، باقی بماند، جمعیت ایران در سال ۱۴۸۰ به ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید که ۴۷ درصد آن را سالمندان تشکیل میدهند.
سالمندی پیش از توسعهیافتگی؛ چالشی مضاعف
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با تأکید بر اینکه سالمندی جمعیت در ایران قبل از توسعهیافتگی در حال رخ دادن است، این مسئله را چالشی مضاعف برای کشور دانست.
خزائی با اشاره به فرصت طلایی پنجره جمعیتی، عنوان کرد: پنجره جمعیتی ایران در سال ۱۳۸۵ باز شده و اگر برنامهریزی مناسبی صورت نگیرد، در سال ۱۴۲۵ بسته خواهد شد؛ بنابراین، باید از این فرصت به نحو احسن استفاده کنیم.
کاهش ۱۳ هزار موالید در کرمانشاه
وی با اشاره به کاهش شدید آمار موالید در استان کرمانشاه، گفت: در سال ۱۳۹۳، سال ابلاغ سیاستهای کلی جمعیتی از سوی مقام معظم رهبری، ۳۶ هزار موالید در کرمانشاه ثبت شد، اما در سال ۱۴۰۲ این عدد به ۲۳ هزار رسیده است؛ یعنی ۱۳ هزار موالید در استان کم شده است که جبران این امر نیازمند کار ضربتی است.
ضرورت اجرای کامل قانون جوانی جمعیت
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با انتقاد از عدم اجرای کامل قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تصریح کرد: متأسفانه با گذشت بیش از سه سال از ابلاغ این قانون، هنوز بسیاری از دستگاهها به وظایف خود عمل نمیکنند و مردم از مشوقهای در نظر گرفته شده در این قانون بهرهمند نمیشوند.
وضعیت نگرانکننده کرمانشاه
خزائی با بیان اینکه سرعت پیر شدن جمعیت در کرمانشاه تندتر از میانگین کشوری است، افزود: با وجود اینکه کرمانشاه استان توسعهیافتهای نیست، رفتار فرزندآوری در زنان ما شبیه به زنان استانهای توسعهیافته است، با توجه به مرزی بودن استان و نیاز به تأمین نیروی انسانی، باید وضعیت بهتری در بحث جمعیت و فرزندآوری داشته باشیم.
تلاش برای فرهنگسازی و جلب مشارکت مردمی
کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به برنامههای دانشگاه برای فرهنگسازی و جلب مشارکت نهادهای مردمی، گفت: تلاش میکنیم با همکاری بسیج و سایر دستگاهها، فرهنگسازی را به شدت پیگیری کنیم و با ساماندهی اقدامات، همافزایی بین دستگاههای مختلف را در جهت اجرای برنامههای جمعیتی افزایش دهیم.
اجرای برنامه نفس برای پیشگیری از سقط عمدی
خزائی با اشاره به اجرای برنامه نفس در جامعه پزشکی، هدف از این برنامه را پیشگیری از سقطهای عمدی در خانوادهها بهدلیل مشکلات اقتصادی عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد که با اجرای این برنامه و برنامههای فرزندآوری، گامهای مؤثری در راستای حل بحران جمعیت برداشته شود.
منبع: تسنیم
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!