حالت تاریک
دوشنبه, 03 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
امنیت غذایی ابزاری کلیدی در حفظ استقلال ملی
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد کرمانشاه مطرح کرد:

امنیت غذایی ابزاری کلیدی در حفظ استقلال ملی

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه گفت: تأمین سطح بهینه‌ای از امنیت ملی، مستلزم دستیابی به سطح مطلوبی از امنیت غذایی است.

سپیده قره‌یخی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: امنیت غذایی یکی از مفاهیمی است که تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع را تحت تأثیر قرار می‌دهد و به این حوزه‌ها گره خورده است. 

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه افزود: در سطح بین‌المللی، تصمیمات کشورها در زمینه‌هایی همچون محدودیت‌های صادراتی، تعرفه‌گذاری بر واردات محصولات کشاورزی و اقدامات مقابله با تغییرات اقلیمی از جمله مواردی هستند که با امنیت غذایی ارتباط مستقیم دارند. 

وی گفت: جمعیت، به‌عنوان یک عامل کلیدی، نقشی اساسی در برنامه‌ریزی‌های دفاعی ایفا می‌کند، در این میان، دفاع غیرعامل که بدون استفاده از ابزارهای نظامی اجرا می‌شود، اهمیت ویژه‌ای دارد. 

قره‌یخی تصریح کرد: تئوری‌های نوین جنگ‌ها در حوزه دفاع غیرعامل، بر تأثیرگذاری مستقیم جمعیت تأکید دارند، در این راستا، امنیت غذایی به‌عنوان ابزاری مهم برای تهدید ملت‌ها مطرح شده که مزایای بیشتری نسبت به سایر ابزارها دارد.

وی ادامه داد: اهمیت غذا بر امنیت غذایی افزوده است و این مفهوم به یکی از ابعاد کلیدی امنیت ملی تبدیل شده است، به عبارت دیگر، تأمین سطح بهینه‌ای از امنیت ملی، مستلزم دستیابی به سطح مطلوبی از امنیت غذایی است. 

قره‌یخی با اشاره به تاریخ روابط بین‌المللی گفت: کشورهای قدرتمند اغلب از مواد غذایی به‌عنوان ابزاری سیاسی برای فشار بر کشورهای دیگر استفاده کرده‌اند، از سوی دیگر، پدافند غیرعامل به‌دلیل تأثیرگذاری بر تمامی مؤلفه‌های امنیت ملی، جایگاهی ویژه در تأمین امنیت کشورها دارد. 

وی ادامه داد: این مفهوم شامل مجموعه اقداماتی است که بدون استفاده از سلاح، توان دشمن را کاهش داده، آسیب‌پذیری کشور را محدود کرده و مدیریت بحران‌های ناشی از تهدیدات را تسهیل می‌کند.

قره‌یخی خاطرنشان کرد: نقش بخش کشاورزی در امنیت ملی به دلیل اهمیت حیاتی بخش کشاورزی در تأمین امنیت غذایی و استقلال کشور، اجرای سیاست‌ها و راهبردهای دفاع غیرعامل در این حوزه ضروری است.

وی افزود: خطرات تهدیدکننده امنیت و رفاه جوامع بشری تنها به تجاوزات نظامی محدود نمی‌شود، بلکه شامل بی‌ثباتی‌های اقتصادی، فقر، گرسنگی و به‌ویژه عدم امنیت غذایی نیز هست. 

قره‌یخی تصریح کرد: امنیت غذایی، پایه توسعه یک جامعه سالم و عنصری اصلی برای سلامت فکری، روانی و جسمی افراد است، این موضوع در کشورهای در حال‌ توسعه‌ای مانند ایران اهمیت بیشتری دارد. 

وی بیان کرد: ناامنی غذایی عزت نفس ملت‌ها را تضعیف کرده و با اختلال در سرمایه اجتماعی، وفاق و وحدت ملی را تهدید می‌کند. همچنین با کاهش کیفیت سرمایه انسانی، ظرفیت اقتصادی و تولید ملی کشور آسیب می‌بیند. 

قره‌یخی گفت: چالش‌های جهانی امنیت غذایی تاریخ اقتصادی و سیاسی نشان می‌دهد که کشورهای آسیب‌پذیر از نظر امنیت غذایی، به ابزاری در دست قدرت‌های جهانی تبدیل شده‌اند.

این استاد دانشگاه افزود: امنیت غذایی که به معنای دسترسی پایدار به غذای کافی است، با رشد سریع جمعیت و شرایط نامطلوب سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در خطر قرار گرفته است. 

وی افزود: تحریم‌ها در بخش کشاورزی تأثیرات عمیقی بر امنیت غذایی کشورها دارند و پیامدهای آن بیشتر از هر بخشی بر معیشت مردم سایه می‌افکند. تنها راه‌حل این بحران، توسعه کشاورزی از طریق بهره‌گیری از روش‌های علمی و فناوری‌های نوین است. توسعه اقتصادی، که محور آن توسعه کشاورزی است، راهی برای استقلال ملی و پیشرفت اجتماعی محسوب می‌شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از