حالت تاریک
چهارشنبه, 19 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
نابینایان؛ نظاره‌گران نعمت‌های الهی با چشم دل
روزی به‌نام روشن‌دلان روشن‌ضمیر؛

نابینایان؛ نظاره‌گران نعمت‌های الهی با چشم دل

افراد نابینا که ظاهراً از نعمت چشم سر محروم هستند، با ضمیر روشن خود، نعمت‌های الهی را با چشم دل نظاره می‌‌کنند.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ پانزدهم اکتبر روز جهانی نابینایان است و در این میان سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) و شورای جهانی نابینایان در ۱۹۵۰ میلادی در جلسه‌ای مشترک، قانون عصای سفید را تصویب کرد؛ در این قانون همه حقوق اجتماعی فرد نابینا به‌عنوان عضوی از یک جامعه متمدن با هدف ﺗﻮﺟﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﻪ رفع ﻣﺸکل این قشر و اﯾﺠﺎد ﻣﺤﯿﻂ‌ﻫﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای اﺳﺘﻔﺎده‌ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن از ﻋﺼﺎی ﺳﻔﯿﺪ، انعکاس یافته است.

‌طبق قانون اساسی کشور ایران نیز افراد نابینا، حق بهره‌گیری از همه امکانات رفاهی معمول در جامعه را دارند، آن‌ها باید بتوانند از پیاده‌روها، خیابان‌ها، بزرگراه‌ها و وسائل ترابری همگانی مانند هواپیما، قطار، اتوبوس، خودرو، کشتی، هتل‌ها، مکان‌های عمومی و مراکز تفریحی و مذهبی بهره‌برداری کنند.

نام‌گذاری روزی به‌نام‌ عصای سفید فرصتی برای توجه به روشن‌‌دلان روشن‌ضمیر و تلنگری به همه از جمله مسئولان امر است که وظایف خود را در قبال این عزیزان به خوبی انجام دهند.

۶ هزار و ۷۱۸ نابینا و کم‌بینا تحت پوشش بهزیستی کرمانشاه قرار دارند 

بهزاد شهبازی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛اظهار داشت: هدف اصلی و تلاش سازمان بهزیستی این است که از تمام حوادثی که از بدو تولد منجر به نابینا شدن افراد می‌شود جلوگیری کند که بر این اساس برنامه‌های پیشگیرانه‌ای در اولویت کاری قرار دارد.

مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه با بیان اینکه از برنامه‌های پیشگیرانه می‌توان به غربال‌گری ژنتیکی اشاره کرد، افزود: اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم یکی دیگر از برنامه‌های پیشگیرانه است که با همکاری وزارت آموزش و پرورش تدوین و اجرا می‌شود.

وی گفت: برنامه فوق توسط کارشناسان مجرب و آموزش‌دیده سازمان بهزیستی در سراسر کشور و نیز در استان کرمانشاه اجرا می‌شود که در این باره فیلم‌ها، جزوات و کارگاه‌های آموزشی تهیه و ارائه می‌شوند.

شهبازی تصریح کرد: بینایی‌سنجی و مشاوره ژنتیک نیز از دیگر اقداماتی است که در استان کرمانشاه صورت می‌گیرد.

وی گفت: اجرای برنامه جلوگیری از تنبلی چشم در کودکان بین سه تا ۶ سال، از سال ۷۵ در سازمان بهزیستی کشور آغاز شده در حال حاضر با پوشش تقریباً ۸۲ درصدی با همکاری سازمان آموزش و پرورش استثنایی در حال انجام است.

شهبازی افزود: در سال گذشته حدود ۹۴ هزار کودک در غربالگری بینایی در استان کرمانشاه شرکت کردند و پوششی مناسب در این زمینه در استان صورت گرفت.

وی بیان کرد: دریافت به‌هنگام خدمات توان‌بخشی مستلزم تشخیص به موقع اختلالات بینایی است، هرچه زودتر اختلالات بینایی تشخیص داده شوند خدمات پیشگیرانه بیشتر و بهتری به افراد ارائه می‌شود که منجر به معلولیت آن‌ها نشود.

شهبازی خاطرنشان کرد: با استناد به ماده یک قانون حمایت از معلولان، تعیین، نوع و شدت معلولیت افراد به عهده کمیسیون پزشکی است.

وی افزود: افراد با مراجعه به کمیسیون پزشکی بهزیستی کرمانشاه که در مرکز جامع خدمات توان‌بخشی شهید فیاض‌بخش شهرک الهیه مستقر است می‌توانند از مشکلات بینایی خود آگاه شوند.

شهبازی تصریح کرد: برخی افراد ممکن است با مشکلات بینایی مواجه باشند اما از آنجا که در کمیسیون معلولیت کد شناسایی نخورده‌اند شناسایی نشده‌اند و آماری از آن‌ها ارائه نشده است. 

وی یادآوری کرد: این کمیسیون آن‌ها مختص به شهر کرمانشاه نیست و در دیگر شهرهای استان نیز دایر است و در ادارات بهزیستی فعالیت می‌کنند. 

شهبازی افزود: بسیاری از خدمات به افراد دچار معلولیت در مرکز عصای سفید ارائه می‌شود؛ هنردرمانی، نمایش‌درمانی، موسیقی‌درمانی، فعالیت‌های ورزشی شعرخوانی، کاردستی و بسیاری از خدمات دیگر در مرکز عصای سفید به جامعه هدف ارائه می‌شود.

وی با بیان اینکه مرکز عصای سفید ۳۳ نفر پذیرش دارد و روند ترخیص و پذیرش در آن در جریان است، عنوان کرد: در واقع افرادی که در این مرکز آموزش‌دیده و از خدمات استفاده کرده‌اند ترخیص و گروه بعدی پذیرش می‌شوند این مرکز سال‌هاست که خدمات شایان ذکری به جامعه هدف خود ارائه می‌دهد.

شهبازی گفت: علاوه بر این کمک‌هزینه‌هایی نیز در سطح استان به افراد دارای معلولیت نابینایی و کم‌بینایی ارائه شده است این کمک‌ها بیشتر بابت هزینه‌های توان‌بخشی خرید لوازم مورد نیاز به این عزیزان صورت گرفته و پرداخت شده است.

وی خاطرنشان کرد: از مجموعه اعتباراتی که سازمان بهزیستی بابت وسائل توان‌بخشی در اختیار دارد میزان ۱۰ درصد به کمک‌هزینه‌های افراد نابینا تعلق می‌گیرد در این راستا سازمان اقدام به خرید لوازم مورد نیاز توان‌بخشی برای افراد دارای معلولیت نابینایی و کم‌بینایی کرده است.

شهبازی افزود: در حال حاضر ۶ هزار و ۷۱۸ نفر دارای مشکل نابینایی و کم‌بینایی در استان شناسایی شده‌اند که از این موارد هم مادرزادی و جمعی از آن‌ها نیز در اثر سوانح، بیماری‌ها و شرایط محیطی دچار اختلالات نابینایی و کم‌بینایی شده‌اند.

این مسئول خاطرنشان کرد: امسال سازمان بهزیستی استان کرمانشاه به ۲۹۲ دانش‌آموز و ۵۶ دانشجو کمک‌هزینه تحصیلی و شهریه دانشگاهی اعطا کرده است.

وی گفت: امسال نسبت به سال گذشته ۴۸۳ نفر به مددجویان بینایی اضافه شده که یکی از دلایل افزایش این آمار موفقیت سازمان بهزیستی در شناسایی این افراد بوده است.

حدود ۱۰۰ دانش‌آموز روشندل کرمانشاهی  در مدارس سطح شهر مشغول تحصیل هستند

علی محمدبیگی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: نابینایی یا اختلال بینایی یک وضعیت است که در آن شخص قادر به دیدن به‌طور کامل یا صحیح نیست.

وی گفت: این مشکل می‌تواند از بدو تولد وجود داشته باشد یا اینکه در اثر مشکلات سنی، بیماری‌ها، آسیب‌های فیزیکی، عوامل ژنتیکی، عوارض جراحی یا برخی بیماری‌های عصبی یا عوامل دیگری که روی ساختار چشم تأثیر می‌گذارند، ایجاد شود.

رئیس آموزش و پرورش استثنایی اداره‌کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه با بیان اینکه حدود ۵۰ دانش‌آموز روشن‌دل مقطع ابتدایی در کرمانشاه مشغول تحصیل هستند، افزود: مدرسه تخصصی نابینایان سپیده نوروزی مختص مقطع ابتدایی و برای دانش‌آموزان با بهره هوشی عادی است.

وی گفت: از آنجا که مدرسه مختص نابینایان در پایه‌های تحصیلی متوسطه اول و دوم در کرمانشاه وجود ندارد این عزیزان در قالب طرح آموزش تلفیقی فراگیر در مدارس عادی سطح شهر توزیع می‌شوند. 

محمدبیگی خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین آمار مربوط به سال گذشته در حدود ۱۰۰ دانش‌آموز روشن‌دل در حال تحصیل در مدارس سطح شهر هستند.

وی با بیان اینکه خدمات معلم رابط در طول تحصیل در مدارس عادی به این عزیزان ارائه می‌شود، گفت: در حال حاضر چهار همکار نابینای فرهنگی نیز در استان مشغول تدریس هستند.

عصای سفید به نابینایان احساس اعتماد به نفس می‌دهد

علیرضا فرهادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: افراد نابینا همان کارهایی را می‌کنند که سایر افراد در زندگی روزمره خود انجام می‌دهند، اما روش‌های مورد استفاده این افراد متفاوت است.

این دانش‌آموخته روان‌شناسی و مدرس دانشگاه افزود: از دست‌دادن بینایی به معنای از دست‌دادن عقل و شعور فرد نیست، بنابراین باید در رفتار و برخورد با این افراد با ملاحظه باشیم چون فرد شنوایی کامل را دارد.

وی در ادامه به روز عصای سفید که ویژه نابینایان اشاره کرد و گفت: عصای سفید یک ابزار بسیار مهم برای حفظ استقلال افرادی است که دچار اختلال بینایی یا نابینایی هستند.

فرهادی به اهمیت عصای سفید اشاره و خاطرنشان کرد: عصای سفید به نابینایان احساس اعتماد به نفس و استقلال مضاعف می‌دهد.

وی بیان کرد: از آنجا که عصای سفید به‌عنوان نماد تشخیص نابینایان به‌کار می‌رود، به اطرافیان نشان می‌دهد فرد، نابینا است و نیاز به کمک و حمایت خاص دارد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ نابینایان چنان ارزش و حرمتی در نزد مردم جوامع مختلف دارند که در تقویم جهانی، ۱۵ اکتبر به عنوان روز جهانی نابینایان، نام‌گذاری شده تا تمام مردم دنیا، در این روز، توجه خود را معطوف به خواسته‌های این عزیزان می‌کنند تا نگرشی مطلوب در جامعه نسبت به آن‌ها به وجود آید.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از