حالت تاریک
پنج‌شنبه, 27 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
مردم کرمانشاه نگران شیوع دوباره HMPV هستند
مدیرگروه پیشگیری بیماری‌های علوم پزشکی کرمانشاه:

مردم کرمانشاه نگران شیوع دوباره HMPV هستند

مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه گفت: ویروس HMPV (متاپنوموویروس) مانند بسیاری از ویروس‌های تنفسی دیگر، می‌تواند موجب بروز علائم مشابه آنفلوآنزا، کرونا یا سرماخوردگی شود.

سارا شاه‌آبادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ به شایعات اخیر منتشر شده در خصوص گسترش این ویروس در برخی از کشورهای جهان، به‌ویژه چین، اشاره کرد و اظهار داشت: این ویروس هیچ‌گاه به‌عنوان یک ویروس جدید شناخته نشده است؛ ویروس HMPV از سال ۲۰۰۱ کشف شده و از آن زمان به‌طور مداوم موجب بروز بیماری‌های تنفسی در نقاط مختلف دنیا از جمله ایران، شده است.

مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: ویروس HMPV (متاپنوموویروس) مانند بسیاری از ویروس‌های تنفسی دیگر، می‌تواند موجب بروز علائم مشابه آنفلوآنزا، کرونا یا سرماخوردگی شود؛ علائم این بیماری شامل سرفه، تب، گرفتگی بینی و تنگی نفس است؛ این ویروس از طریق تماس فرد به فرد یا تماس با سطوح آلوده منتقل می‌شود و هیچ درمان اختصاصی یا واکسن تأیید شده‌ای برای آن وجود ندارد؛ در این راستا، پیشگیری از طریق اقدامات ساده اما مؤثر مانند شستشوی دست‌ها، تهویه مناسب هوا، و تمیز کردن سطوح می‌تواند از گسترش بیماری جلوگیری کند.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد: این ویروس می‌تواند علائم شدیدتری در گروه‌های حساس به‌ویژه کودکان، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ایجاد کند؛ بیماری‌های تنفسی که ناشی از این ویروس ایجاد می‌شوند می‌توانند به برونشیت، پنومونی و حتی حملات آسم منجر شوند. 

مدیرگروه پیشگیری و کنترل بیماری‌‌های دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه همچنین در ادامه توضیحات خود به مدت‌زمان نهفتگی این ویروس اشاره کرد و گفت: این زمان از ورود ویروس به بدن تا بروز علائم بین سه تا ۶ روز متغیر است.

شاه‌آبادی تصریح کرد: شدت علائم و مدت زمان بیماری ممکن است بسته به وضعیت فرد متفاوت باشد؛ در بیشتر موارد، بیماری در کودکان کمتر از پنج سال ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا کند اما مرگ و میر ناشی از این بیماری در سطح جهانی بسیار کم است و برآورد می‌شود که از هر یک هزار نفر مبتلا، تنها یک نفر جان خود را از دست بدهد؛ به‌طور کلی، در پنج سال اخیر، حدود ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار مورد عفونت حاد تنفسی تحتانی در کودکان زیر پنج سال گزارش شده است که ۶۴۳ هزار مورد آن منجر به بستری در بیمارستان و ۷۷ هزار مورد به مرگ و میر انجامیده است؛ این ویروس به‌ویژه در کشورهای کم درآمد شیوع بیشتری داشته است.

شاه‌آبادی همچنین به روش‌های انتقال این ویروس اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین راه انتقال این بیماری از طریق ترشحات ناشی از سرفه فرد مبتلا، تماس نزدیک با فرد آلوده یا تماس با اشیاء آلوده است؛ از آنجایی که تاکنون درمان ضدویروسی خاصی برای این بیماری وجود ندارد، بهترین روش‌های پیشگیری همچنان شامل رعایت بهداشت فردی و عمومی است.

 شاه‌آبادی تأکید کرد: افراد باید دست‌های خود را به‌طور مرتب و به مدت حداقل ۲۰ ثانیه بشویند، از تماس نزدیک با افراد مبتلا خودداری کنند و در صورت داشتن علائم بیماری در خانه بمانند تا از انتشار آن جلوگیری کنند؛ همچنین استفاده از ماسک هنگام سرفه و عطسه، شستشوی مرتب دست‌ها و تمیز کردن سطوح آلوده مانند دستگیره درها و اسباب بازی‌ها از دیگر اقدامات پیشگیرانه مهم هستند.

وی با اشاره به شیوع این بیماری در کشورهای مختلف، به‌ویژه چین، تأکید کرد: در ایران نیز مواردی از ابتلا به ویروس HMPV در ماه‌های آذر و بهمن ۱۴۰۲ و اردیبهشت ۱۴۰۳ مشاهده شده؛ با این حال، پس از آن گزارشی از شیوع گسترده‌تر این ویروس در ایران منتشر نشده است. 

سارا شاه‌آبادی اظهار داشت: امکانات شناسایی این ویروس در سطح استان کرمانشاه وجود دارد و دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه جزو ۱۵ دانشگاه کشور است که سیستم مراقبت و دیده‌بانی بیماری‌های دستگاه تنفسی را در اختیار دارد؛ این سیستم به‌طور خاص برای شناسایی انواع بیماری‌های تنفسی از جمله کرونا، آنفلوآنزا و متاپنوموویروس طراحی شده است و نمونه‌های مشکوک از بیماران در آزمایشگاه‌های تخصصی این دانشگاه به‌طور دقیق بررسی می‌شود.

وی در نهایت به اهمیت تهویه مناسب هوا در محیط‌های عمومی و خانگی تأکید کرد و گفت: این اقدام می‌تواند به‌طور قابل توجهی از شیوع بیماری‌های تنفسی از جمله ویروس HMPV جلوگیری کند؛ نظارت‌های مستمر و آموزش‌های عمومی در خصوص پیشگیری از این نوع بیماری‌ها نقش مهمی در حفظ سلامت جامعه ایفا می‌کند و همه افراد باید مسئولانه از اقدامات پیشگیرانه پیروی کنند تا از گسترش این بیماری‌ها جلوگیری شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از