چالش فرهنگی سینه ستبر ایران اسلامی؛
کاهش پایبندی جوانان کرمانشاهی به آداب محلی
با وجود غنای فرهنگی، کرمانشاه با چالشهای متعددی مواجه است، از جمله این چالشها، میتوان به کاهش توجه به سنتها و آداب محلی در میان نسل جوان اشاره کرد، جهانی شدن و تغییرات سریع اجتماعی، تهدیداتی برای فرهنگهای بومی به همراه دارد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛استان کرمانشاه به عنوان یکی از استانهای تاریخی و فرهنگی ایران، دارای میراث غنی و متنوعی است که حفظ و ترویج آن در جامعه امروزی اهمیت زیادی دارد. فرهنگ عمومی در این منطقه نهتنها شامل آداب و رسوم محلی، بلکه بازتابدهنده هویت قومی و تاریخی مردم آن نیز است، با توجه به تنوع فرهنگی در کرمانشاه، تقویت هویت محلی و گسترش آگاهی نسبت به میراث فرهنگی میتواند به انسجام اجتماعی و افزایش احساس تعلق مردم به منطقه کمک کند.
با وجود غنای فرهنگی، کرمانشاه با چالشهای متعددی مواجه است، از جمله این چالشها، میتوان به کاهش توجه به سنتها و آداب محلی در میان نسل جوان اشاره کرد، جهانی شدن و تغییرات سریع اجتماعی، تهدیداتی برای فرهنگهای بومی به همراه دارد، بنابراین، نیاز است تا برنامههایی برای احیای سنتها و فرهنگهای محلی طراحی و اجرا شود؛ این برنامهها میتوانند شامل برگزاری جشنوارههای فرهنگی، کارگاههای آموزشی و نمایشگاههای هنری باشند که ضمن ترویج فرهنگ عمومی، نسل جدید را با ارزشهای تاریخی و فرهنگی آشنا کنند.
در این راستا نقش نهادهای دولتی و غیردولتی در ترویج فرهنگ عمومی در کرمانشاه بسیار حیاتی است، همکاری میان این نهادها و مردم میتواند به ایجاد فضایی مثبت برای توسعه فرهنگی کمک کند، برنامهریزیهای مناسب برای آموزش و ارتقاء سطح آگاهی عمومی میتواند زمینهساز کاهش آسیبهای اجتماعی و افزایش مشارکت جامعه در فعالیتهای فرهنگی باشد، همچنین، ایجاد بسترهایی برای تبادل فرهنگی و تقویت تعاملات اجتماعی میتواند به توسعه پایدار و همبستگی اجتماعی در این استان منجر شود.
پنج اولویت اساسی در حوزه فرهنگ عمومی مشخص شده است
پوریا جلالی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در شورای فرهنگ عمومی نماینده ولیفقیه رئیس شورا، استاندار نایبرئیس و اداره ارشاد بهعنوان دبیر شورا محسوب میشود لذا این ظرفیت بزرگی است که میتواند به تصمیمگیریهای مؤثر در حوزه فرهنگ عمومی استان کمک کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه عنوان کرد: در شورای فرهنگ عمومی اکثر دستگاههای مرتبط در آن عضو هستند و این شورا زیرمجموعه شورای فرهنگ عمومی کشور و در ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار دارد.
جلالی خاطرنشان کرد: یکی از اتفاقات خوبی که در سالهای اخیر در کرمانشاه رخ داده، احصا و تصویب پنج مسئله اساسی استان کرمانشاه در حوزه مسائل فرهنگی است که این مسائل در کارگروههای تخصصی با همکاری همه ادارات مشخص شد و به دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی ارجاع شده است.
وی در رابطه با نحوه بررسی و اجرای این مسائل بیان کرد: این موضوعات به کمیسیون اجتماعی استانداری منتقل شده و این کمیسیون با همکاری سازمان مدیریت و برنامهریزی، برای رسیدگی به این مسائل کارگروه تخصصی را تشکیل میدهد و راهکارهای اجرایی آنها مشخص خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه اظهار کرد: هدف ما در این راستا این است که سند برش استانی فرهنگ کرمانشاه بهسرعت تدوین شود و وظایف هر اداره در این زمینه مشخص شود تا استان کرمانشاه از وضعیت جزیرهای خارج شده و هر ادارهکل مسئولیتهای خود را در موضوعات مختلف فرهنگی بهویژه در ارتباط با پنج مسئله کرمانشاه تعیین خواهد کرد.
وی گفت: با این اقدام اهداف مشخص خواهد شد و میتوانیم ادعا کنیم که برای پنج سال آینده در چه نقطهای قرار داریم و هر اداره باید چه اقداماتی انجام دهد، لذا در حاظر موضوعی که هماکنون مردم کرمانشاه با آن مواجه هستند، مسائل فرهنگی استان است.
جلالی در پایان گفت: پنج مسئله اولویتدار و اساسی فرهنگی استان به ترتیب شامل «عمقبخشی به باورها و اخلاق دینی و عمل به دستورات الهی»، «تقویت هویت ملی، همگرایی قومی و مذهبی و انسجام اجتماعی با تأکید بر حفظ بنیان خانواده»، «تقویت مشارکت فعال مردمی و حلقههای میانی در امور فرهنگی با تأکید بر همزیستی اسلامی و فرهنگ کار و تلاش»، «توجه به تربیت و بازسازی نیروهای انسانی کارآمد در حوزه فرهنگ» و «ارتقای امید و نشاط از طریق تقویت عرصههای فرهنگی و رونق تولید» اعلام شده است.
فرهنگ عمومی یکی از زیرساختهای مهم جامعه است
حجتالاسلام والمسلمین حجتالله فاضلی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: فرهنگ عمومی یکی از زیرساختهای مهم یک جامعه است که باید در ملاکهای بالندگی خود را نشان دهد.
رئیس اداره سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه عنوان کرد: یک جامعه تمدنساز بهراستی نیاز دارد که مسئولان به نقاط ضعف و قوت توجه کنند و برای رفع نقاط ضعف چارهاندیشی کنند، تا به فرهنگ عمومی تبدیل نشود اما در مقابل باید نقاط قوت را حمایت کرده و حفظ کنند بهعلاوه، باید به این نکته توجه شود که فرهنگ عمومی یکی از مهمترین عوامل بالندگی جامعه است.
وی در ادامه افزود: دبیر شورای فرهنگ عمومی استان، نماینده ولیفقیه و رئیس اداره ارشاد اسلامی، در این زمینه نقش مهمی دارند؛ لذا مصوبات این شورا بهعنوان قوانین رعایت و اجرایی میشود که خود نقطه قوتی به شمار میآید، اگر شوراهای فرهنگ عمومی در هر استان بهخوبی مورد توجه قرار گیرند، آن استان از فرهنگ عمومی بیشتری بهرهمند خواهد شد.
فاضلی خاطرنشان کرد: ما باید توجه کنیم که اگر قوه قضائیه یا قوه مجریه در بعضی از تصمیمات فرهنگی در دسترس ما نیست، که زیستبوم فرهنگی خود را بهگونهای عرضه کنیم که قوانین مورد نیاز به تصویب برسد؛ شورای فرهنگ عمومی بهعنوان یک نهاد مهم در استان، ظرفیت علمی و اجتماعی لازم را دارد و میتواند به تصمیمگیریهای مؤثر کمک کند، این شورا بهعنوان چکیدهای از قوا و نهادهای مختلف، میتواند بر اساس نیازهای جامعه، تصمیمات لازم را اتخاذ کند.
رئیس اداره سازمان تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه اظهار کرد: شورای فرهنگ عمومی بهعنوان نهاد مؤثری در هر استان، باید زیستبوم فرهنگی آن را حمایت کرده و جامعه را در راستای بهبود فرهنگی هدایت کند همچنین، باید به موضوعات اجتماعی و فرهنگی با دقت رصد و آنالیز شده و پیشنهادهای لازم ارائه شود.
فاضلی اذعان کرد: استان کرمانشاه به دلیل ویژگیهای خاص خود، با مشکلات فرهنگی خاصی روبروست. وضعیت اقتصادی و بیکاری میتواند بر گرایشهای فرهنگی تأثیر بگذارد و به همین دلیل، باید این مسائل در اولویتهای فرهنگی باشد؛ تقویت فرهنگ کار و اشتغال، بهویژه ایجاد ظرفیتهای تولید ثروت در استان، باید مورد توجه قرار گیرد و دستگاهها و ادارات در این زمینه وظایفی دارند که باید به آنها توجه کنند.
وی در ادامه افزود: علاوه بر این، باید به تأثیرات منفی فضای مجازی و رسانههای معاند نیز توجه کنیم، مسئولان فرهنگی باید هوشیار باشند و مدیریتها باید پیوست فرهنگی داشته باشند؛ مدیرانی که به این موضوعات توجه میکنند، باید وفاق و همدلی را در میان فرهنگهای بومی حفظ کنند و از تفرقه جلوگیری کنند، دشمنان در تلاشند تا از اختلافات قومی و فرهنگی سوءاستفاده کنند و ما باید در این زمینه هوشیار باشیم.
فاضلی در پایان گفت: وحدت، برادری و اخوت یکی از ضرورتهای فرهنگی استان کرمانشاه است و مسئولان باید به این امر توجه ویژه داشته باشند، خدمات گذشته در این راستا شایان توجه بوده و امیدواریم با همکاری تمامی مسئولان و خدمتگزاران، فرهنگ بومی و محلی استان تقویت شود و آسیبی به آن نرسد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ با توجه به ظرفیتهای غنی فرهنگی کرمانشاه، تلاش برای حفظ و ترویج فرهنگ عمومی نهتنها به تقویت هویت ملی کمک میکند، بلکه میتواند به توسعه اجتماعی و اقتصادی این منطقه کمک شایانی کند.
انتهای خبر/