
ورزشی که با اخلاقیات عجین شده است؛
کنگاوریها میراثداران ورزش زورخانهای
ورزش پهلوانی و زورخانهای، یکی از قدیمیترین و اصیلترین ورزشهای ایرانی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ غنی این سرزمین دارد.
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ ورزش زورخانهای، نهتنها بهعنوان یک فعالیت بدنی، بلکه بهعنوان نمادی از ارزشهای اخلاقی و اجتماعی در جامعه ایرانی شناخته میشود.
زورخانه، بهعنوان محل تمرین و تمرکز این ورزش، فضایی است که در آن جوانان با تمرینات سخت و فشرده، به تقویت جسم و روح خود میپردازند.
این ورزش با ترکیبی از حرکات ورزشی، موسیقی و آداب و رسوم خاص، به ترویج روحیه همکاری، احترام و جوانمردی کمک میکند؛ در واقع، ورزش پهلوانی و زورخانهای بهعنوان یک میراث فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است.
تاریخچه این ورزش به دوران باستان بازمیگردد و در طول قرنها، بهعنوان یک ابزار برای تقویت جسم و روح جوانان و همچنین آموزش ارزشهای انسانی و اجتماعی، مورد استفاده قرار گرفته است.
در زورخانه، علاوه بر تمرینات بدنی، آموزههای اخلاقی و فلسفی نیز به جوانان منتقل میشود که این امر به شکلگیری شخصیت آنها کمک میکند.
ورزش پهلوانی و زورخانهای بهعنوان یک نماد از هویت ملی و فرهنگی ایرانی، در سالهای اخیر با چالشهایی مواجه شده است که تغییرات اجتماعی و فرهنگی، ظهور ورزشهای مدرن و تغییر در سبک زندگی جوانان، تهدیداتی برای این ورزش سنتی به شمار میروند با این حال، تلاشهای زیادی برای حفظ و ترویج این ورزش در حال انجام است.
این ورزش باستانی در شهرستان کنگاور نیز علاقهمندان خاص خود را دارد و تنها زورخانه این شهرستان پذیرای پهلوانانی از همه ردههای سنی است.
برای اطلاع از وضعیت این ورزش در شهرستان کنگاور به سراغ مسئولان و فعالان این رشته ورزشی رفتیم و با آنها به گفتگو نشستیم که شرح آن در ادامه میآید؛
نبود فضای کافی در کنگاور مانعی برای پیشرفت ورزش زورخانهای
محمد ادیبی در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ به نقش موسیقی در ورزشهای زورخانهای اشاره کرد و اظهار داشت: موسیقی در ورزش زورخانهای بسیار تأثیرگذار است زیرا اشعاری که مرشد در حرکات مختلف ورزش میخواند و معمولاً همراه با نواختن ضرب است، شور و هیجان در ورزشکار ایجاد میکند.
رئیس هیات ورزشهای زورخانهای کنگاور گفت: یکی از چالشهای مهم این ورزش نبود فضای کافی و نیز نامناسب بودن وقت این ورزش برای همه گروههای سنی است.
وی افزود: اشعاری که در زورخانه خوانده میشود حاوی نکات اخلاقی و خصوصیات پهلوانی است که نشأت گرفته از فرهنگ دینی و شناخت قهرمانان ملی و مذهبی مردم است و تأثیر زیادی در حس اعتماد به نفس و شناخت قهرمانان ملی و مذهبی به وجود میآورد.
ادیبی همچنین از خانوادهها خواست ضمن اینکه خودشان عملاً به ورزش مبادرت کنند نسبت به آگاهسازی تأثیر ورزش بهخصوص ورزش باستانی به فرزندان خود اقدام و همواره آنها را تشویق و ترغیب کنند.
وی اذعان داشت: از مشکلات دیگر این رشته این است که به دلیل گستردگی رشتههای ورزشی گرایش کمتری در بین جوانان و نوجوانان به این رشته وجود دارد که پیشکسوتان باید با مهربانی، صبر و حوصله و به دور از هرگونه شتابزدگی آئین و رسوم و روش این ورزش کهن را به نوآموزان آموزش دهند که موجب علاقه بیشتر در آنها شود.
رئیس هیأت ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی کنگاور تأکید کرد: در ورزش باستانی مانند همه ورزشهای دیگر راه و رسم پهلوانی و احترام و تواضع از اهمیت ویژهای برخوردار است لذا باید بزرگترها با رفتار خود الگوی مناسبی برای مبتدیان باشند.
ادیبی به جوانان و نوجوانان توصیه کرد: وقت مناسب و مستمری برای ورزش قرار دهند و در ورزش باستانی بیشتر با فرهنگ پهلوانی آشنا شوند لذا اگر در هر رشته ورزشی فعالیت دارند سری هم به ورزش باستانی بزنند چرا که در هر سن و سالی میتوان در گود زورخانه حضور داشت.
اشعار زورخانه حماسی و پهلوانی است
مرشد وحید خوشحالی در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ اظهار داشت: اشعاری که در زورخانه توسط مرشد به هر مناسبت خوانده میشود اعم از آهنگهای ضربی، گل کشتی، گل چرخ و یا اشعاری مانند حقخوانی، رخصتطلبی، حتی دعای ختم ورزش که توسط میاندار اجرا میشود «ادبیات زورخانهای» را تشکیل میدهند.
مرشد زورخانه شاه مردان کنگاور افزود: وزن این اشعار در بحر تقارب است که برای حرکات ورزشی چهار ضرب بسیار مناسب است، گروه دوم اشعاری از شعرای بزرگ پارسیگوی است که این سرودهها از نظر اخلاقی و عرفانی و فتوت بسیار پندآموز و ارزنده است.
خوشحالی خاطرنشان کرد: در بین این اشعار مرسومترین آنها استفاده از مدیحهسرایی ائمه به ویژه مولا علی (ع) است و نیز اشعاری ویژه پهلوانی و فتوت که شعرای آن بیشتر ورزشکاران باستانی و پهلوانان بودهاند و توانستهاند از عهده اصطلاحات و مضامین مربوط به زورخانه به خوبی برآیند و این اشعار به خوبی میتوانند روی روحیه ورزشکار تأثیر بگذارد بهطور مثال معروفترین شاعر پهلوانی، پهلوان محمود معروف به «پوریای ولی» است که در مکتب پهلوانی بسیار مشهور بود و متخلص به «قتالی» بوده است.
وی تصریح کرد: تولد ورزش زورخانهای برای تحکیم وحدت و همدلی میان انسانهاست لذا ورزش ابزار پر قدرتی در توسعه دیپلماسی عمومی است و ورزش زورخانهای با این همه ظرفیت که غنی از فرهنگ، هنر، معماری، موسیقی و ... است در این امر مهم موفقتر خواهد بود.
مرشد زورخانه شاه مردان کنگاور ادامه داد: از گذشته تاکنون متاسفانه ما نتوانستهایم این فرهنگ را درست به نسل جدید منتقل کنیم لذا همه مسئولان این ورزش باید در همگانی کردن آداب و رسوم فرهنگی این ورزش تلاش خود را مضاعف کنند و باید نسبت به برطرف کردن ضعفهای موجود از قبیل آموزش و ... کوشا باشیم.
وی با تأکید بر اینکه تولد این ورزش برای تحکیم وحدت و همدلی میان انسانهاست نه چیز دیگر، ابراز داشت: ما و همه مسئولان این ورزش اصیل و کهن ایرانی باید برای بیشتر شدن فضای دوستی و صمیمیت بکوشیم و با انسجام خود برای بالا بردن جایگاه این ورزش در جامعه از هیچ کوششی دریغ نکنیم تا به زودی شاهد فراگیر شدن فرهنگ پهلوانی در جامعه باشیم که برخاسته از زورخانههاست.
مرشد خوشحالی اذعان داشت: یکی از چالشهای موجود در این ورزش جذب ورزشکار است که این امر امکانپذیر نیست مگر با اختصاص بودجه کافی به این ورزش و ایجاد زیرساختهای بهتر برای آن.
این فعال ورزش پهلوانی و زورخانهای افزود: با وجود ضعیف بودن زیرساختهای ورزش لازم است با ایجاد جذابیتهای لازم در راستای توسعه و تقویت این ورزش گامهای مؤثرتری برداشته شود و در انجام امور تبلیغی بیشتر باید فرهنگ سازی لازم به ویژه در بین خانوادهها و نونهالان صورت گیرد تا ورزش زورخانهای را از پایه قوی کنیم.
وی با اشاره به اینکه معضل بسياری از خانوادهها بیتحرکی فرزندانشان و به دنبال آن بالا رفتن وزن و مشکلات ديگر است، تصریح کرد: گاهی والدین هر چقدر هم تلاش میکنند نتيجه نمیگیرند و دليل اصلی آن، ذهنیت بچههاست به اين معنی که ذهنيت و فکر آنها در فضای ورزش کردن و تحرک بدنی نيست مثل هر رفتار ديگری، نخستين رفتارهای کودک، تقليد از والدين است لذا فرزندان اگر والدین را در حال ورزش کردن ببینند به ورزش کردن اشتیاق پیدا میکنند بنابراين والدین نخستين الگو برای ورزش کردن بچهها هستند.
مرشد خوشحالی اظهار داشت: گاهی کودک بعد از ديدن يک برنامه ورزشی زورخانهای يا تماشای برنامه ويژه کودکان که آنها را به این ورزش تشويق میکند ميل به ورزش پيدا میکند پس بنابراین خانوادهها باید بچهها را به زورخانه ببرند زیرا شور و شوق آنهايی که ورزش میکنند، میتواند ذهن فرزندانشان را از خواب بيدار کند.
وی با تأکید بر اینکه انتظار میرود رفتار ورزشکاران باستانیکار در اجتماع مبتنی بر اصول و آئین فتوت و جوانمردی، از روی گذشت، فروتنی، پرهیزگاری، عدالت، صفا و ادب باشد، یادآور شد: جوانان باید بدانند که تقویت روح پهلوانی از پرورش اندام مهمتر است و احترام به بزرگترها خصوصاً پدر و مادر از اهمیت بالایی برخوردار است.
۱۰۰ ورزشکار زورخانهای سازماندهی شده در کنگاور فعالیت میکنند.
داود مبرا در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: الگوی شجاعت، عفو و گذشت در پهلوانی گنجانده شده است و پهلوانان در نزد ایرانیان بهعنوان مردانی تنومند و با اخلاق و منش نیکو شناخته میشدند.
رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان کنگاور افزود: در این هفته که به نام هفته ورزشهای زورخانهای نامگذاری شده یاد و خاطره ورزشکاران پهلوانی و زورخانهای را گرامی میداریم و زحماتشان را ارج مینهیم.
مبرا با تأکید بر اینکه مهمترین ارزشها و اصولی که در ورزشهای زورخانهای آموزش داده میشود منش پهلوانی، عفو و گذشت است، اذعان داشت: امروزه در جامعه با مشکلات اجتماعی زیادی روبهرو هستیم لذا وقتی ورزشکاران ما که منش پهلوانی دارند بهعنوان الگوی گذشت برای جوانان شناخته میشوند و بین اختلافی میانجیگری میکنند روحیه پهلوانی و گذشت در بین افراد جامعه رواج میگیرد.
رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان کنگاور خاطرنشان کرد: متاسفانه فضای مجازی بسیاری از جوانان و نوجوانان ما را درگیر کرده و از ورزش غافل شدهاند لذا معرفی و گسترش و ترویج خلق و خو و منش پهلوانی به نسل جوان میتواند باعث شود که نسل جوان ما بزرگان را الگوی خود قرار دهند و از الگو قراردادن شخصیتهایی که در فضای مجازی خودنمایی میکنند جلوگیری شود.
وی تأکید کرد: خانوادهها با تشویق فرزندانشان به ورزش میتوانند مقدمات رشد و تعالی جسمی و روحی فرزندانشان را فراهم کنند زیرا روی آوردن به ورزش و خصوصاً ورزشهای باستانی سدی محکم در برابر آسیبهای اجتماعی است لذا از خانوادهها انتظار داریم منش پهلوانی را الگوی خود قرار دهند چرا که ورزشکار قطعاً به سبک زندگی سالم رجوع میکند و شخصی مؤثر برای جامعه خواهد بود.
مبرا به وضعیت ورزش زورخانهای در کنگاور نیز اشاره کرد و گفت: ورزش زورخانهای ما چند سالی است که رو به تقویت است اما مشکلاتی نیز دارد که یکی از این مشکلات نبود فضای کافی برای این فعالیت ورزشکاران است.
وی افزود: در کنار زورخانه شاه مردان کنگاور یک قطعه زمین قرار دارد که پیگیر هستیم با کمک و همکاری مسئولان شهرستان این زمین ساخته و به مجموعه زورخانه اضافه شود که مسئولان قول دادهاند در اسرع وقت این مسئله را پیگیری کنند که موجبات دلگرمی باستانیکاران و جامعه ورزش را فراهم آورد و باعث جذب بیشتر ورزشکار شود.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ این ورزشها با ترکیب قدرت، شجاعت و اخلاق، به پرورش پهلوانانی میپردازند که ارزشهای انسانی را در جامعه ترویج میکنند و زورخانهها بهعنوان مراکز فرهنگی و اجتماعی، فضایی برای یادگیری و تقویت روحیه همکاری و همبستگی فراهم میآورند.
در نهایت، ورزشهای زورخانهای نمادی از تاریخ غنی و میراث فرهنگی ایران هستند که باید حفظ و ترویج شوند.
گزارش به قلم زینب رشتیانی؛ فعال رسانهای
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!