حالت تاریک
دوشنبه, 03 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
گونه کمیاب پرنده هما در پاوه مشاهده شد

گونه کمیاب پرنده هما در پاوه مشاهده شد

رئیس اداره محیط زیست شهرستان پاوه گفت: پرنده در حال انقراض هما (مرغ استخوان‌خوار) در منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل شهرستان پاوه در شمال غربی کرمانشاه، توسط محیطبانان این شهرستان مشاهده و ثبت شد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ علی صدیقی‌پور اظهار داشت: در پی گشت و کنترل و پایش منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل، محیطبانان این اداره موفق به مشاهده، ثبت و مستندسازی یک بهله پرنده شکاری هما در سطح این منطقه شدند. 

وی یادآور شد: هما یا کرکس ریش‌دار با نام علمی Gypaetus barbatus بزرگترین پرنده در خانواده کرکس‌هاست که در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده NT یا نزدیک به تهدید قرار دارد. 

رئیس اداره محیط زیست شهرستان پاوه ادامه داد: حضور این گونه کمیاب و با ارزش به دلیل تغذیه از استخوان لاشه نشان از سلامت اکوسیستم و پویایی تنوع زیستی این منطقه خبر می‌دهد. 

صدیقی‌پور افزود: هما یا مرغ استخوانخوار یا کرکس ریش دار گونه‌ای پرنده شکاری بزرگ جثه از تیره بازان و راسته بازسانان است که در نوک منقارش پرهای بلندی است شبیه به سبیل دیده که طول بدنش ۹۴ تا ۱۲۵ سانتی متر و فاصله بین دو بال آن ۲۳۱ تا ۲۸۳ سانتی متر است و وزنی در حدود ۷/۵ تا ۶ کیلوگرم دارد.

وی با بیان اینکه طی چند سال گذشته این برای نخستین بار است که این پرنده در این منطقه مشاهده می‌شود گفت: پرنده هما در ارتفاعات و مناطق کوهستانی و در ارتفاعی بین ۳ تا ۴ هزار و ۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا زیست می‌کند و عمدتا لاشه خوار است اما ۹۰-۷۰ درصد غذای آنرا استخوان تشکیل می‌دهد. 

وی اظهار کرد: هما در فهرست پرندگان در معرض خطر انقراض ایران قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی بالایی است و شاید به علت همین خصلت‌های ویژه و در دسترس نبودن به همای سعادت مشهور است که لوگوی شرکت هواپیمایی ملی کشورمان ایران برگرفته از نام این پرنده زیبا است. 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پاوه گفت: مشاهده پرنده هما در منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل نشان از پایداری نسبی و کامل بودن چرخه حیات در این منطقه حفاظت شده است که قلب تنوع زیستی غرب کشور با بیش از ۳۰سال سابقه حفاظت توسط سازمان حفاظت محیط زیست کشور است.

کرکس‌ها جزو گونه‌های حمایت شده ملی هستند؛ در واقع بیشتر گونه‌های کرکس مخصوصاً کرکس مصری، سیاه، معمولی و هما هم در دنیا و هم ایران در خطر انقراض قرار دارند و کارشناسان امر معتقدند اگر به همین روال پیش رود انقراض این گونه با اهمیت تا ۱۰ سال آینده دور از انتظار نیست. 

منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل در شهرستان پاوه با هدف حمایت از گونه با ارزش شوکا و ارزش‌های رویشگاهی با مساحت ۲۳ هزار و ۷۲۴ هکتار در پاییز ۱۳۷۴ به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع و در سال ۱۳۷۸ حفاظت شده اعلام شد. 

شهرستان پاوه در ۱۲۵ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه و در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده که بیش از ۷۷ هزار هکتار منابع ملی شامل جنگل و مرتع دارد، منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل حدود ۲۳ هزار ۷۲۴ هکتار مساحت دارد و در منطقه صفر مرزی در بخش باینگان واقع شده است.

منبع: ایرنا

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از