حالت تاریک
سه‌شنبه, 10 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
ضرورت معرفی الگوهای مقاومت به کودکان
یک روانشناس تربیتی مطرح کرد:

ضرورت معرفی الگوهای مقاومت به کودکان

یک روانشناس تربیتی گفت: در این شرایط بحرانی، معرفی الگوهای مقاومت و قدرت به کودکان بسیار مهم است، والدین می‌توانند از طریق معرفی قهرمانان در انیمیشن‌ها، کتاب‌ها و رسانه‌ها، این خلأ را جبران کنند.

محمدهادی مهرآذین در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی ‌«مرصاد»؛ اظهار داشت: با توجه به شرایط جنگی و تحمیلی که اکنون در آن قرار داریم، طبیعی است که شاهد انفجارهای متعدد و فضای پرتنش ناشی از جنگ باشیم. در چنین شرایطی، مراقبت از افراد آسیب‌پذیرتر مانند سالمندان، کودکان و نوجوانان اهمیت دوچندانی دارد لذا توجه به مسائل روانشناختی در این ایام، هم جنبه پیشگیرانه دارد و هم در راستای درمان و کاهش شدت آسیب‌های احتمالی بسیار مؤثر است.

این روانشناس تربیتی و مدرس دانشگاه افزود: کودکان و نوجوانان نیازمند آموزش‌هایی برای خودمراقبتی هستند. والدین و سرپرستان نیز باید بتوانند با تکیه بر اصول علمی و نظریه‌های روانشناختی همچون CBT، رفتاردرمانی و معنا‌درمانی به آن‌ها کمک کنند.

 مهرآذین ادامه داد: درک ویژگی‌های روانی دوره‌های رشد و تنظیم محتوای ارتباطی متناسب با سن کودک می‌تواند موجب انتقال بهتر مفاهیم و کمک به درک شرایط موجود شود.

مواجهه با واقعیت، نه پنهان‌کاری

وی گفت: یکی از نکات مهم این است که واقعیت جنگ را به صورت صادقانه برای کودک و نوجوان تبیین کنیم. پنهان‌کاری، سانسور یا بایکوت واقعیت‌های موجود به نفع کودک نیست، بلکه ممکن است آسیب‌زاتر باشد. 

مهرآذین تصریح کرد: خود والدین و سرپرستان نیز باید بتوانند اضطراب و ترس‌هایشان را مدیریت کنند، زیرا این هیجانات به‌طور مستقیم به کودکان منتقل می‌شود.

نقش رسانه و الگوهای قهرمان

وی افزود: در این شرایط بحرانی، معرفی الگوهای قدرت، مقاومت و قهرمانی به کودکان بسیار مهم است. حتی اگر والدین خودشان چنین ویژگی‌هایی را ندارند، می‌توانند از طریق معرفی قهرمانان در انیمیشن‌ها، کتاب‌ها و رسانه‌ها، این خلأ را جبران کنند. رسانه ملی در این زمینه با پخش فیلم‌های مقاومت نقش مؤثری ایفا می‌کند.

پذیرش واقعیت جنگ؛ گامی به‌سوی سلامت روان

این روانشناس تربیتی ادامه داد: در درمان‌هایی مثل CBT یا ACT، تأکید زیادی بر مواجهه و پذیرش واقعیت وجود دارد. فرار از واقعیت جنگ، ممکن است فرد را دچار غافلگیری روانی و آسیب‌های شدیدتر کند. باید بپذیریم که در شرایط جنگی همه در معرض آسیب هستند، حتی اگر سعی کنیم با مهاجرت یا ترک موقعیت، خود را ایمن کنیم.

مدیریت خشم؛ بروز به‌موقع هیجان دفاعی

مهرآذین گفت: در این فضا، خشم یکی از هیجانات طبیعی، حقیقی و لازم است. برخلاف نگاه سنتی به مدیریت خشم که بر کظم غیظ تأکید دارد، در چنین وضعیتی بروز خشم علیه دشمن، می‌تواند یک سازِکار دفاعی و مفید باشد. کودکان و نوجوانان باید یاد بگیرند که نسبت به دشمنان کشورشان اعلام موضع و خشم‌شان را ابراز کنند.

کتاب‌درمانی و معنادرمانی برای تقویت روان

وی افزود: مطالعه کتاب‌های حوزه دفاع مقدس، از منظر معنادرمانی بسیار مفید است. خانواده‌ها می‌توانند کتاب‌هایی در این زمینه تهیه یا امانت بگیرند. این مطالعات می‌تواند به نوعی کتاب‌درمانی تبدیل و باعث تقویت روان کودک و نوجوان شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!