حالت تاریک
شنبه, 23 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
هزینه‌های گزاف دندانپزشکی معضلی برای مردم
بیمه؛ شاه‌کلیدی که در مطب دندانپزشکی نمی‌چرخد!

هزینه‌های گزاف دندانپزشکی معضلی برای مردم

هزینه‌های گزاف دندانپزشکی، فرهنگ غلط در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان و از سوی دیگر عدم‌کارآیی بیمه‌ها سبب شده تا مردم کمتر به این امر مهم توجه کنند.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ بر اساس مصوبه هیأت وزیران در سال ۱۳۶۲ روز ۲۳ فروردین روز دندانپزشک نامگذاری شد که افراد بیشتر به سلامت، بهداشت و زیباترکردن دندان‌هایشان بیندیشند.

بسیاری از مردم دارای دندان‌های پوسیده بوده و به‌ندرت سالی یک‌بار به دندانپزشک مراجعه می‌کنند در نتیجه خیلی زود دندان‌های خود را از دست می‌دهند و ناگزیرند دندان‌های مصنوعی را جایگزین دندان‌های طبیعی کنند.

در حال حاضر هر چند آمار دقیقی از میزان دندان‌های پوسیده افراد در کشور وجود ندارد اما قرائن و شواهد نشان می‌دهد که آمار دندان‌های پوسیده در کشور بالا است.

برخی از دندانپزشکان نیز وجود هزینه‌های بالا برای دایرکردن مطب دندانپزشکی و تحت پوشش‌نبودن خدمات دندانپزشکی زیر نظر بیمه را از مهم‌ترین دغدغه‌های خود می‌دانند.

نظام بیمه‌ای فعلی پاسخگوی نیازهای درمانی مردم نیست

مینا شورجه در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با ابراز نگرانی از وضعیت فعلی خدمات دندانپزشکی، اظهار داشت: خدمات دندانپزشکی به یکی از چالش‌های جدی در حوزه سلامت تبدیل شده و بسیاری از افراد به‌دلیل هزینه‌های سنگین، از مراجعه به دندانپزشک خودداری می‌کنند که این امر، سلامت دهان و دندان را به خطر می‌اندازد.

وی با انتقاد از نبود پوشش مناسب بیمه‌ای در این حوزه عنوان کرد: بیشتر درمان‌های دندانپزشکی مشمول بیمه نیستند و به‌صورت آزاد محاسبه می‌شوند.

این شهروند کرمانشاهی تصریح کرد: نظام بیمه‌ای فعلی پاسخگوی نیازهای درمانی مردم نیست و همین مسئله باعث شده تا تنها بخش محدودی از جامعه توانایی بهره‌مندی از این خدمات را داشته باشد.

هزینه‌های دندانپزشکی کمرشکن است

سعید رفیعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: نرخ دندانپزشکی به قدری افزایش پیدا کرده که برای عده‌ای افراد که درآمد زیادی ندارند تنها راه خلاصی از درد دندان فقط کشیدن آن است!

وی گفت: کلینیک‌های دولتی با ازدحام شدید و نوبت‌های طولانی مواجه‌اند، مراکز خصوصی نیز هزینه‌هایی دارند که برای بسیاری از مردم کمرشکن است لذا این وضعیت، عدالت در سلامت را زیر سئوال می‌برد و لازم است اقدامی جدی در این زمینه صورت گیرد.

این شهروند کرمانشاهی از مسئولان خواستار اصلاح نظام بیمه‌ای و تدوین تعرفه‌های منصفانه شد و تأکید کرد: سلامت دهان و دندان باید به‌عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از سلامت عمومی مورد توجه جدی قرار گیرد.

هزینه‌های بالای دندانپزشکی دلیل عدم پوشش بیمه‌ای است

رضا تحویلیان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با اشاره به گلایه‌های مردم از عدم پوشش خدمات دندانپزشکی توسط بیمه سلامت، اظهار داشت: برخی بیمه‌ها صرفاً خدمات پایه‌ای مانند معاینه ساده دندان، کشیدن و یا پُرکردن سطحی را پوشش می‌دهند و سایر موارد از شمول بیمه خارج هستند. این در حالی است که بسیاری از پزشکان تنها بیمه را برای معاینه اولیه می‌پذیرند و سایر خدمات را خارج از پوشش بیمه انجام می‌دهند.

مدیرکل بیمه سلامت استان کرمانشاه با بیان اینکه مردم انتظار دارند هزینه‌های درمانی دندان نیز تحت پوشش بیمه قرار گیرد، افزود: یکی از دلایل اصلی عدم پوشش این خدمات، هزینه بسیار بالای دندانپزشکی است. این موضوع تنها به ایران محدود نمی‌شود و در بسیاری از کشورهای جهان نیز بیمه‌های پایه، خدمات دندانپزشکی را مستقیماً پوشش نمی‌دهند.

تحویلیان ادامه داد: در نظام بیمه‌ای جهانی، معمولاً خدمات دندانپزشکی از طریق بیمه‌های تکمیلی ارائه می‌شود. در این نوع بیمه‌ها، افراد با پرداخت مبلغی جداگانه می‌توانند بخشی از هزینه‌های دندانپزشکی خود و اعضای خانواده‌شان را تحت پوشش قرار دهند.

مدیرکل بیمه سلامت استان کرمانشاه تصریح کرد: اگر قرار باشد همه هزینه‌های دندانپزشکی در بیمه‌های پایه لحاظ شود، سهم پرداختی بیمه‌گذار به شدت افزایش خواهد یافت و عملاً از توان بسیاری از مردم خارج می‌شود. از این رو، شرکت‌های بیمه‌ای ترجیح می‌دهند این خدمات را از مجموعه بیمه پایه جدا کنند.

تحویلیان تأکيد کرد: بیمه سلامت، مانند بسیاری از بیمه‌های پایه دیگر از جمله نیروهای مسلح یا بیمه تأمین اجتماعی، پوشش مستقیمی برای درمان‌های دندانپزشکی در نظر نگرفته است و این موضوع، عرف رایج در بسیاری از کشورهای جهان نیز محسوب می‌شود.

نبود حمایت بیمه‌ای مناسب، کیفیت خدمات دندانپزشکی را کاهش داده است

 امیرحسین مرادی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با اشاره به مشکلات ساختاری در حوزه دندانپزشکی کشور، از نبود حمایت بیمه‌ای مناسب به‌عنوان یکی از عوامل اصلی کاهش کیفیت خدمات دندانپزشکی یاد کرد.

این دندانپزشک کرمانشاهی و متخصص جراح لثه و ایمپلنت افزود: متأسفانه رشته دندانپزشکی در میان رشته‌های پزشکی، کمترین میزان حمایت بیمه‌ای را دریافت می‌کند؛ مسئله‌ای که هم بیماران را متضرر می‌کند و هم دندانپزشکان را در ارائه خدمات با چالش جدی مواجه ساخته است.

مرادی گفت: بیمه‌های پایه مانند تأمین اجتماعی و خدمات درمانی عملاً هیچ‌گونه پوشش مؤثری برای درمان‌های دندانپزشکی ارائه نمی‌دهند و بیمه‌های تکمیلی نیز با تعیین سقف‌های غیرواقعی، صرفاً بخشی از هزینه‌های درمان را پوشش می‌دهند، به‌عنوان مثال، در مواردی که تعرفه رسمی سازمان نظام پزشکی برای یک درمان ۵ میلیون تومان است، بیمه‌های تکمیلی تنها 2 تا 2 میلیون و500 هزار تومان آن را تقبل می‌کنند.

وی با اشاره به پیامدهای این شرایط ادامه داد: در چنین شرایطی بسیاری از همکاران دندانپزشک یا از عقد قرارداد با شرکت‌های بیمه‌ای خودداری می‌کنند، یا ناچار می‌شوند از کیفیت خدمات خود بکاهند تا ضرر اقتصادی ناشی از کاهش تعرفه را جبران کنند. این مسئله مستقیماً بر کیفیت درمان اثر می‌گذارد و در نهایت بیمار، متضرر اصلی خواهد بود.

مرادی تصریح کرد: در برخی موارد دندانپزشکان ناچارند از مواد بی‌کیفیت‌تری استفاده کنند یا زمان کمتری برای درمان بیماران اختصاص دهند؛ مسئله‌ای که هرچند به وجدان حرفه‌ای بستگی دارد، اما واقعیت اقتصادی جاری، بسیاری از دندانپزشکان را در تنگنا قرار داده است.

این دندانپزشک کرمانشاهی و متخصص جراح لثه با بیان اینکه شخصاً تمامی قراردادهای بیمه‌ای خود را لغو کرده، اظهار داشت: قیمت‌هایی که شرکت‌های بیمه اعلام می‌کردند حتی از تعرفه‌های رسمی نظام پزشکی نیز پایین‌تر بود و عملاً ادامه همکاری صرفه اقتصادی نداشت.

وی یکی از مهم‌ترین چالش‌های فعلی حوزه دندانپزشکی را افزایش بی‌رویه قیمت مواد و تجهیزات دانست و تأکید کرد: با خروج بسیاری از اقلام دندانپزشکی از شمول ارز دولتی، قیمت این محصولات به‌شدت افزایش یافته و همین امر سبب شده است که درمان‌های ترمیمی، که به حفظ دندان کمک می‌کنند، از سبد درمانی بسیاری از بیماران خارج شده و جای خود را به کشیدن دندان و استفاده از پروتزهای ارزان‌قیمت بدهند.

مرادی خاطرنشان کرد: اگرچه تلاش بسیاری از دندانپزشکان بر حفظ کیفیت درمان است، اما تا زمانی که چالش‌های بیمه‌ای و هزینه‌های سرسام‌آور تجهیزات و مواد دندانپزشکی برطرف نشود، نمی‌توان انتظار داشت خدمات این حوزه در دسترس و با کیفیت مطلوب باقی بماند.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ بیمه‌ها در کشور ما به دلایل خاص خود خدمات دندانپزشکی را جز در مواردی خاص تحت پوشش قرار نمی‌دهند و برای حل این مشکل، دولت و وزارت بهداشت باید با حمایت‌های خود و بر طرف‌کردن خواسته‌های بیمه‌ها، این موضوع را حل کند.

 تنها در سایه سیاست‌گذاری عادلانه و نظارت کارآمد است که می‌توان دسترسی همگانی به خدمات درمانی را تضمین کرد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!