کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی کرمانشاه مطرح کرد:
کرمانشاه مرکز خط و کتابت ایران
کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمانشاه گفت: با توجه به شواهد و اسناد مستند تاریخی، کرمانشاه میتواند بهعنوان مرکز تحول خط و کتابت ایران شناخته شود.
علیرضا مرادیبیستونی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: استان کرمانشاه بهدلیل داشتن شواهد و اسناد مستند تاریخی، میتواند بهعنوان مرکز تحول خط و کتابت ایران شناخته شود.
این کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمانشاه با اشاره به اهمیت این منطقه در تاریخ کتابت، گفت: کرمانشاه تنها استان در کشور است که تحولات خط و کتابت در تمام دورههای تاریخی آن مستند و قابل مشاهده است.
کتیبههای کرمانشاه شواهد تاریخی تحول خط در کرمانشاه
وی گفت: کرمانشاه دارای قدیمیترین نشانههای خطنگارههای باستانی است که به دوران اولیه تاریخ باز میگردد، از مهمترین این آثار میتوان به کتیبههای سرپلذهاب اشاره کرد که حدود ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۵ هزار سال قدمت دارند و به خط و زبان اَکدی نگاشته شدهاند.
این کارشناس پژوهشی ادارهکل میراث استان کرمانشاه گفت: بیستون، بزرگترین کتیبه جهان، از دوره هخامنشیان، بهعنوان یکی از اسناد مهم خط میخی و زبان فارسی باستان شناخته میشود، این کتیبه در سال ۱۸۴۰ میلادی توسط هنری راولینسون رمزگشایی شد و به معرفی هخامنشیان به جهان کمک کرد.
تحولات خط در دورههای مختلف تاریخی
وی خاطرنشان کرد: در دوره سلوکیان خط یونانی با آثاری همچون کتیبه هرکول و کتیبه مهرداد نمایان است، در دوره اشکانیان خط پهلوی اشکانی بهکار گرفته شده که نمونههایی از آن در کرمانشاه یافت شده است، مانند سنگنگارههای بیستون.
مرادیبیستونی ادامه داد: در دوره ساسانیان، خط پهلوی ساسانی رواج داشته که در کتیبههای دوم و سوم مجموعه تاریخی بیستون قابل مشاهده است.
وی خاطرنشان کرد: در دوره اسلامی تحول خط به خط کوفی و سپس ثلث در کتیبههای مساجد و کاروانسراهای کرمانشاه مشاهده میشود.
مرادیبیستونی افزود: کرمانشاه همچنین خاستگاه هنرمندان برجستهای در عرصه خوشنویسی بوده است، میرزا رضا کلهر، از مشاهیر کرمانشاه، بهعنوان یکی از خوشنویسان برجسته معاصر شناخته میشود.
جایگاه کرمانشاه در تاریخ خط و کتابت
وی بیان کرد: با توجه به تنوع و گستردگی آثار خط و کتابت در کرمانشاه از دوران باستان تا معاصر، این استان نقش بیبدیلی در حفظ و انتقال فرهنگ مکتوب ایران داشته است.
به گفته مرادیبیستونی کرمانشاه میتواند بهعنوان مجموعهای مستند از تحولات خط و کتابت در ایران معرفی شود.
وی گفت: کرمانشاه، بهعنوان گنجینهای از خطوط و کتابتهای مختلف، سهمی مهم در تاریخ فرهنگی ایران ایفا کرده و شایسته توجه بیشتر در عرصههای ملی و بینالمللی است.
انتهای خبر/