حالت تاریک
یکشنبه, 07 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
کلاهبرداری با طلای رنگ پریده

کلاهبرداری با طلای رنگ پریده

طلا از دیرباز تا‌کنون به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین روش‌ها برای سرمایه‌گذاری در جهان و ایران مطرح بوده و بازدهی مناسبی را هم نصیب سرمایه‌گذاران کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ طلا از دیرباز تا‌کنون به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین و بهترین روش‌ها برای سرمایه‌گذاری در جهان و ایران مطرح بوده و بازدهی مناسبی را هم نصیب سرمایه‌گذاران کرده است؛ با این حال در کشور ما در یک دهه اخیر با توجه به تورم‌های بالا به خصوص در شش سال اخیر، بازار طلا سبب شد مردم برای سرمایه‌گذاری و حفظ ارزش دارایی خود به آن روی آورند و امروز با توجه به اینکه نیازمند سرمایه اندک برای سرمایه‌گذاری است، مورد استقبال مردم قرار گرفته و پول‌ها را به سمت خود جذب می‌کند. قیمت طلا در بازار داخل از دو عامل نرخ ارز و قیمت جهانی طلا تأثیر می‌پذیرد و آن را به یک دارایی ارزشمند تبدیل کرده است.

طلا در سال ۲۰۲۴ بازدهی حدود ۲۷ درصدی داشت به طوری که در بازار داخل اینگونه است که قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در روز ۲۶ دی‌ماه سال گذشته حدود دو میلیون و ۶۷۸ هزار تومان بود و اکنون به حدود پنج میلیون و ۳۲۸ هزار تومان رسیده که در یک بازه یک ساله (۲۶ دی‌ماه ۱۴۰۲ تا ۲۶ دی‌ماه ۱۴۰۳) حدود ۹۹ درصد بازدهی داشته است. تغییرات ماهانه نیز نشان می‌دهد، قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار در یک ماه گذشته، 44/9 درصد افزایش داشته است.

امروزه، روش‌های متنوعی از خرید انواع سکه، طلای کارشده، طلای دست دوم، صندوق‌های طلا در بورس، گواهی سپرده طلا در بورس کالا و... برای سرمایه‌گذاری در موضوع طلا وجود دارد، اما در چند سال اخیر روش‌های خرید طلا در فضای مجازی یا از طریق برخی پلتفرم‌ها و سایت‌ها به آن اضافه شده است که در تبلیغات آن‌ها، نپرداختن مالیات، کارمزد بسیار پایین و... افراد را برای خرید جذب می‌کند. یکی از موارد این است که افراد با هر مبلغی حتی ۵۰ هزار تومان هم می‌توانند در خصوص طلا سرمایه‌گذاری کنند و حتی طلای خود را به صورت فیزیکی تحویل بگیرند. البته فروش طلای آنلاین توسط پلتفرم‌ها و سایت‌های خریدوفروش طلا، بدون پشتوانه و وجود فیزیکی در بانک مرکزی ممنوع اعلام شده است.

با این که بار‌ها عنوان شده مردم خرید طلا در فضای مجازی را فقط از سکو‌های دارای نماد اعتماد الکترونیک انجام دهند، با این حال شاهد فعالیت برخی در فضای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام هستیم که با هر میزان مبلغ اقدام به فروش طلا و تحویل فیزیکی آن می‌کنند. جالب اینجاست که این افراد هیچ فاکتور رسمی با مهر و نشان ارائه نمی‌دهند و حتی مبلغ واریزی هم به صورت کارت به کارت صورت می‌گیرد و هیچ آدرس دقیق و مشخصی ندارند.

حمیدرضا رستگاری، رئیس اتاق اصناف ایران پیش از این از برخورد با فروشندگان اینترنتی فروش طلای بدون مجوز خبر داده بود و تأکید داشت که در فضای مجازی نباید عرضه طلا و سایر کالا‌ها توسط افرادی صورت بگیرد که مجوز ندارند و حتی قابل شناسایی نیستند. وی تأکید کرده بود که فروشگاه‌های طلا که خواستار فعالیت در بستر‌های دیجیتال هستند باید از اتحادیه‌ها مجوز‌های لازم را دریافت کرده باشند در غیر این صورت فعالیت آن‌ها قانونی نیست.

فروش یک تن و 500 کیلو طلا در فضای مجازی

غلامعباس ترکی اعلام کرد که حدود ۵۰۰ تارنما و سکو در زمینه فروش طلا در فضای مجازی فعالیت می‌کند که بسیاری از آن‌ها فاقد مجوز هستند. ۹۰ درصد فعالان دراین فضا برخلاف تصور عمومی آقایان هستند و مشخص است که انگیزه‌های دلالی و کسب و کار و اقتصادی دارند وبرای مصرف نیست. وی تصریح کرد: بازار طلای فضای مجازی افراد زیادی را برای فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری جذب کرده و این روند با توجه به شرایط و مزیت‌های فضای مجازی و امکان معامله با مبالغ کم رو به رشد است.

معاون دادستان کل کشور افزود: این مسأله آسیب‌هایی راازجمله خالی‌فروشی و کلاهبرداری و تقلب به وجود آورده است. درسال‌های اخیرحدود ۲. ۵میلیون نفر در زمینه فروش طلای مجازی فعالیت دارند که در دو سال گذشته حدود ۱. ۵ تن طلا در فضای مجازی مورد مبادله قرار گرفته است.

از سکو‌های اینترنتی طلا نخرید

همایون دارابی با تأکید بر این‌که مردم از سکو‌های اینترنتی بدون هویت مشخص که تحت نظارت هم نیستند، طلا خریداری نکنند، گفت: سکو‌های اینترنتی که مبادرت به فروش طلا در فضای مجازی می‌کنند، تحت نظارت نهاد‌هایی، چون بورس یا بانک مرکزی نیستند و مشخص نیست که طلای فروخته شده را در خزانه‌ای سپرده کرده‌اند یا خیر.

کارشناس بازار سرمایه یکی دیگر از مشکلات خرید سکو‌های اینترنتی طلا را مشخص نبودن عیار واقعی طلای فروخته شده و نیز نداشتن قوانین حسابداری شفاف برشمرد و افزود: این سکو‌ها در گذشته هم نشان داده‌اند زمانی که قیمت در بازار جهشی می‌شود، ممکن است به اصطلاح دست به «خالی فروشی» بزنند و نتوانند میزان طلایی که فروخته‌اند را به شکل فیزیکی تهیه کنند.

علت ۷۰ درصد شکایات در حوزه طلا

نادر بذرافشان اظهار داشت: در پلتفرم‌های خرید و فروش آنلاین، طلا و سکه فروخته می‌شود، اما به علت این‌که فروشندگان جواز از اتحادیه طلا و جواهر تهران ندارند با شکایت‌های متعددی مواجه هستیم که قابل پیگیری نیست. وی با تأکید بر این‌که فرآیند معامله آنلاین طلا مستلزم بسترسازی، اعمال فیلتر‌های فنی و امنیتی و رسانه‌ای کردن این موضوع برای آگاهی عمومی است، افزود: ابتدا باید هویت صنفی کسب و کار‌های طلا تأیید شده و اخذ مجوز از اتحادیه‌های لازم صورت بگیرد.

رئیس اتحادیه طلا و جواهرات تهران با اشاره به نرخ بالای شکایت مشتریان از تقلب و تخلف در فروش، ۷۰ درصد مشکل مراجعه‌کنندگان را متعلق به خرید از صفحات و حساب‌هایی خواند که در فضای مجازی فعال بودند. مشخص نبودن هویت صنفی این کسب و کار‌ها، نداشتن جواز فعالیت و به صورت رسمی ثبت نشدن فعالیت آن‌ها موجب می‌شود تا شکایت مالباخته‌ها قابل پیگیری نباشد. خرید طلا به‌عنوان یکی از روش‌های امن سرمایه‌گذاری شناخته می‌شود که در سال‌های اخیر، با ایجاد سکو‌های خرید و فروش طلا در فضای مجازی، فروش طلای آب‌شده یا بدون اجرت و... در این بازار شکل گرفته که با توجه به متخصص نبودن، نگرانی‎‌هایی برای افراد ایجاد کرده است، زیرا مردم پس از خرید طلا چه با نگاه مصرفی و چه سرمایه‌گذاری، به‌صورت بلندمدت آن را نگه‌داری می‌‎کنند و اگر طلا و سکه تقلبی خریداری کرده باشند، در همان لحظه خرید مشخص نخواهد شد و زمانی مشخص می‌شود که فرد دچار زیان شدید شده است.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

انتهای خبر/

 

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.