حالت تاریک
سه‌شنبه, 16 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
هدیه‌ای از جنس سلامتی مادر و کودک
رئیس گروه سلامت نوزادان معاونت بهداشت کرمانشاه:

هدیه‌ای از جنس سلامتی مادر و کودک

رئیس گروه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشتی استان کرمانشاه گفت: تغذیه با شیر مادر نه‌تنها برای نوزادان بلکه برای مادران نیز فواید بی‌شماری دارد؛ شیر مادر بهترین و کامل‌ترین غذا برای نوزادان است و به تقویت سیستم ایمنی و رشد آن‌ها کمک می‌کند.

شهلا شاطرآبادی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: تغذیه با شیر مادر یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین برنامه‌ها در حوزه سلامت نوزادان و کودکان شیرخوار به‌ویژه در دو سال اول زندگی به شمار می‌آید؛ این شیوه تغذیه نه‌تنها از نظر فیزیولوژیکی برای رشد و تکامل نوزاد بسیار مفید است، بلکه مزایای چشمگیری نیز برای مادران دارد؛ از جمله مزایای بی‌شماری که برای نوزادان و مادران در کوتاه‌مدت و بلندمدت به دنبال دارد، می‌توان به تأثیرات مثبت آن در پیشگیری از بیماری‌ها و حتی تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد.

رئیس گروه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشتی استان کرمانشاه تصریح کرد: یکی از اصول مهم در تغذیه نوزاد تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی نوزاد است که اهمیت ویژه‌ای دارد؛ در این دوره، شیر مادر همه نیازهای تغذیه‌ای نوزاد را از نظر مواد مغذی و انرژی برای رشد و تکامل فیزیکی و عصبی کودک تأمین می‌کند، همچنین شیر مادر به‌عنوان اولین واکسن برای نوزاد عمل کرده و با دارابودن آنتی‌بادی‌ها، ایمنی‌ را به نوزاد منتقل می‌کند که او را در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند؛ در این دوران، آغوز (شیر اولیه مادر) به‌عنوان اولین واکسن برای نوزاد عمل می‌کند به همین دلیل، تأکید بر تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی، به‌ویژه از نظر پیشگیری از بیماری‌ها، بسیار حیاتی است. 

وی خاطرنشان کرد: با اینکه تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول اهمیت فراوانی دارد، ولی تغذیه با شیر مادر باید تا دو سالگی ادامه یابد؛ در این مدت همزمان با افزایش مصرف غذای کمکی از ۶ ماهگی به بعد، شیر مادر همچنان اهمیت زیادی دارد؛ این که کودک در کنار تغذیه معمولی خانوار به شیر مادر نیز دسترسی داشته باشد به رشد و تقویت سیستم ایمنی او کمک خواهد کرد. 

وی افزود: مزایای تغذیه با شیر مادر برای مادران نیز بسیار زیاد است؛ یکی از نکات مهم این است که بارداری باعث افزایش ذخایر چربی در بدن مادر می‌شود؛ این ذخایر چربی برای دوران شیردهی ضروری هستند و در کاهش خطر چاقی مادر و بیماری‌های ناشی از چاقی مانند بیماری‌های قلبی، عروقی و دیابت کمک می‌کنند؛ به علاوه، شیردهی باعث انقباضات رحمی می‌شود که به کاهش خون‌ریزی پس از زایمان و پیشگیری از کم‌خونی در مادران کمک می‌کند. 

شاطرآبادی عنوان کرد: یکی از مزایای بزرگ‌تر شیر دادن به نوزاد، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های سرطان سینه و تخمدان در مادران است؛ تحقیقات نشان می‌دهد که مادرانی که شیر می‌دهند، به‌ویژه در سنین میان‌سالی، کمتر در معرض این نوع سرطان‌ها قرار دارند؛ علاوه بر این، شیردهی نقش مؤثری در پیشگیری از پوکی استخوان، بیماری‌های قلبی و عروقی و حتی آرتریت‌روماتوئید در مادران دارد.

وی تأکید کرد: بعضی از باورهای غلط در مورد این تغذیه مادرانه وجود دارد که باید به آن‌ها پرداخته شود؛ یکی از این باورها این است که شیردهی باعث پوکی استخوان در مادر می‌شود اما در صورتی که مادر تغذیه مناسبی داشته باشد، شیردهی نه‌تنها باعث تخلیه ذخایر بدن مادر نمی‌شود بلکه به حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی مادر نیز کمک می‌کند؛ تغذیه صحیح در دوران شیردهی باعث می‌شود که مادر بتواند یک شیردهی موفق داشته باشد بدون اینکه از ذخایر بدن او کاسته شود.

وی با اشاره به اینکه از نظر تغذیه‌ای، شیر مادر یک غذای بی‌نظیر برای نوزاد است، ادامه داد: شیر مادر به‌طور طبیعی همه ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌بادی‌هایی را که نوزاد برای رشد و پیشگیری از بیماری‌ها نیاز دارد، تأمین می‌کند؛ یکی از بزرگترین مزایای تغذیه با شیر مادر این است که نوزادانی که به‌طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می‌شوند، کمتر دچار بیماری‌های تنفسی و گوارشی می‌شوند، زیرا آنتی‌بادی‌های موجود در شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می‌شود و او را در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت می‌کند.

شاطرآبادی گفت: شیر مادر در ابتدا بیشتر به‌صورت مایع و آبکی است و شامل پروتئین بیشتری می‌شود اما در ادامه، چربی شیر افزایش پیدا کرده و این چربی‌ها به نوزاد کمک می‌کنند تا به‌تدریج چاق شود و وزن مناسبی پیدا کند؛ این نکته اهمیت زیادی دارد، زیرا مادرانی که به نوزاد خود تنها شیر اولیه را از هر دو سینه می‌دهند، ممکن است نوزادانشان از نظر وزنی رشد کمتری داشته باشند، چرا که نوزاد فقط پروتئین شیر را دریافت می‌کند و چربی انتهایی که به رشد بیشتر کودک کمک می‌کند، به‌طور کامل به او نمی‌رسد؛ به همین دلیل توصیه می‌کنم مادران سعی کنند از یک سینه به‌طور کامل شیر دهند تا نوزاد همه ترکیبات شیر را دریافت کند.

وی توضیح داد: شیر مادر در کاهش مرگ‌ و میر نوزادان و کودکان نیز مؤثر است؛ طبق تحقیقات، تغذیه انحصاری با شیر مادر می‌تواند عامل مؤثری در کاهش ۱۶/۶ درصد از مرگ و میرهای دوران کودکی باشد؛ این مقدار معادل حدود ۸۰۰ هزار مرگ‌ و میر سالانه در کودکان است که به وضوح نشان‌دهنده اهمیت تغذیه با شیر مادر در نجات جان کودکان است؛ همچنین، این شیوه تغذیه به پیشگیری از مشکلاتی مانند کم‌وزنی هنگام تولد، کوتاه‌قدی و چاقی در مراحل بعدی زندگی کمک می‌کند به‌ویژه در سنین بزرگسالی، کودکانی که از شیر مادر تغذیه کرده‌اند، کمتر به بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و دیابت مبتلا می‌شوند.

وی اشاره کرد: شیردهی همچنین نقش مهمی در فاصله‌گذاری بین بارداری‌ها ایفا می‌کند؛ بدن مادرانی که شیردهی می‌کنند، به‌دلیل تأثیر هورمونی که در طول دوران شیردهی ایجاد می‌شود، از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند و این امر باعث ایجاد فاصله زمانی مناسب بین بارداری‌ها می‌شود؛ این فاصله زمانی به مادر فرصت می‌دهد تا بدن خود را به‌طور کامل بازسازی کند و آمادگی لازم را برای بارداری بعدی به دست آورد؛ همچنین، به پیشگیری از مشکلات و بیماری‌هایی مانند آرتریت‌روماتوئید و دیابت نوع ۲ در مادران کمک می‌کند.

رئیس گروه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشتی استان کرمانشاه در پایان سخنان خود تأکید کرد: شیردهی به‌طور مداوم و در طول شبانه‌روز بسته به نیاز نوزاد، برای حفظ سلامت مادر و کودک اهمیت زیادی دارد؛ این کار نه‌تنها به رشد و تکامل نوزاد بلکه به حفظ سلامت مادر و پیشگیری از بیماری‌های مزمن و غیرواگیر نیز کمک می‌کند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.