حالت تاریک
پنج‌شنبه, 06 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
ناکامی دو جانبه در هندبال؛

حسرت جوانان ایران ۱۳ ساله شد

حسرت جوانان ایران ۱۳ ساله شد

تیم هندبال جوانان پسر ایران با قبول شکست برابر ژاپن در رقابت‌های قهرمانی آسیا از کسب مجوز حضور در دیدارهای جهانی بازماند تا حسرت حضورشان در مسابقات جهانی و نیمه نهایی ۱۳ ساله شود.

هجدهمین دوره رقابت‌های هندبال قهرمانی جوانان پسر آسیا و انتخابی دیدارهای جهانی لهستان به میزبانی اردن پیگیری شد. تیم ملی هندبال پسران ایران یکشنبه شب در سومین و آخرین دیدار خود در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف تیم ژاپن مدافع عنوان قهرمانی رفت و باز هم در دقایق آخر با اشتباهات فردی و با اختلاف دو گل نتیجه را به این تیم آسیای شرقی واگذار کرد تا هم از راهیابی به مرحله نیمه نهایی بازبماند و هم سهمیه جهانی را از دست بدهد. 

نگاهی به سوابق تیم ملی هندبال جوانان در آسیا

تیم ملی هندبال جوانان ایران سابقه حضور در ۱۳ دوره این رقابت‌ها را دارد که طی این ادوار یک نقره و ۲ برنز کسب کرده است و از این نظر در رده نهم جدول مدالی قاره کهن در رده سنی جوانان قرار دارد. 

نخستین مدال جوانان هندبال ایران در مسابقات سال ۲۰۰۴ که در حیدرآباد هند برگزار شد، با شکست ژاپن در دیدار رده‌بندی با نتیجه ۱۹ -۲۴ به دست آمد. این مدال برنز ۴ سال بعد و در مسابقات سال ۲۰۰۸ امان اردن به نقره تبدیل شد. در این مسابقات تیم ملی هندبال جوانان کشورمان در دیدار فینال تنها به لطف یک گل بیشتر حریف و نتیجه ۳۰ -۳۱، بازی را به کویت واگذار کرد تا روی سکوی دوم قرار بگیرد. 

دو سال بعد و در مسابقات ۲۰۱۰ که به میزبانی تهران برگزار شد، تیم ملی ایران در مرحله نیمه نهایی مقابل قطر نتوانست به پیروزی دست پیدا کند و در دیدار رده‌بندی ۳۴ -۳۷ امارات متحده عربی را شکست داد تا بار دیگر مدال برنز را به ویترین مدال‌های خود اضافه کند. 

هندبال ایران در رده سنی جوانان یک رده چهارمی نیز در کارنامه خود دارد که در مسابقات سال ۲۰۱۴ تبریز به دست آمد. در این مسابقات تیم ملی کشورمان در دیدار رده‌بندی روبروی ژاپن ۳۲ -۳۳ تن به شکست داد تا از رسیدن به سومین مدال برنز خود رسید. 

تیم ملی هندبال جوانان ایران در دیگر ادوار حضور خود سه رده پنجمی در سال‌های ۱۹۹۰.۲۰۰۰ و ۲۰۱۸، سه رده ششمی در سال‌های ۲۰۰۶.۲۰۱۲ و ۲۰۲۲، یک رده هفتمی در سال ۲۰۱۶، یک رده هشتمی در سال ۱۹۹۶ و یک رده نهمی در سال ۱۹۸۸ به دست آورده است. 

ایران ۴ بار در سال‌های ۱۹۹۰ و ۲۰۱۰ در تهران، ۲۰۰۰ در مشهد و ۲۰۱۴ در تبریز میزبان برگزاری این مسابقات بوده است. 

دو بار جهانی شدن و حسرتی که ۱۳ساله شد

ایران در مجموع دو بار در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۱ در رقابت‌های قهرمانی جهان مصر و یونان حاضر شده است. هندبالیست‌های جوان کشورمان به ترتیب در این دو دوره هفدهم و دوازدهم جهان شدند. حضور دوباره تیم ملی در این رویداد دیگر تکرار نشده و با باخت شب گذشته این تیم برابر ژاپن و از دست رفتن سهمیه بازی‌های جهانی، این حسرت جهانی شدن ۱۳ساله شد.

مومن شریف مصری هم معجزه نکرد

فدراسیون هندبال به نسل جدید هندبالیست‌های خود بسیار اطمینان دارد و بخش عمده‌ای از سرمایه‌گذاری و هزینه و برنامه ریزی‌ها بر روی تیم‌های رده نوجوانان و جوانان زنان و مردان صورت می‌گیرد. در زنان این هزینه از همان سالهای ابتدایی ثمره داد و تیم‌ها در هر سه رده دو دوره پیاپی راهی رقابت‌های قهرمانی جهان شده اند. اما در بخش پسران هنوز این هدف محقق نشده است. 

فدراسیون با همین هدف‌گذاری شش ماه قبل و درست در روزهای خداحافظی ووسلین وویویچ سرمربی تیم ملی مردان از حضور مؤمن شریف مصری یک مربی سرشناس و مطرح هندبال رونمایی کرد. 

مسئولین هندبال تمام تدارکاتی را که برای این تیم لازم بود را مهیا کردند. پس از سال‌ها تیم رده جوانان در چند بازی و اردوی تدارکاتی برون مرزی هم شرکت کرد. اردو و مسابقات تدارکاتی در روسیه، گرجستان و ترکیه به همراه بازی تدارکاتی با ژاپن در محل بازی‌ها شرایط را برای حضور موفق این تیم در مسابقات آسیایی مهیا کرده بود اما چرا باز هم این تیم در دقیقه‌های آخر با اشتباهات فردی و تنها با یک گل نتیجه را به تیم مقابل واگذار کرد قطعاً باید بررسی شود تا در آینده شاهد چنین شکست‌های تلخی نباشیم. 

دو شکست عامل ناکامی هندبال ایران

با نگاهی به نتایج تیم ایران در این رقابت‌ها و نوع و شیوه بازی هندبالیست‌ها متوجه رشد و بهبود فنی تیم می‌شویم. تیم هندبال در مرحله مقدماتی و گروهی با دو برد و صدرنشینی راهی دور بعد شد: 

* ایران ۳۰- چین ۲۶
* ایران ۲۵- کویت ۲۳

مرحله یک چهارم نهایی با قرار گرفتن در رده سوم گروه دوم از راهیابی به دور نیمه نهایی بازماند: 

* ایران ۳۲- عمان ۱۹
* ایران ۲۵- عربستان ۲۶
* ایران ۲۹- ژاپن ۳۱

هر دو شکست تیم در شرایطی بود که تیم ایران بازی پایاپای یا حتی در دقایقی از رقیب پیش بود اما در دقایق پایانی و با اختلاف کم نتیجه را به حریفان واگذار کرد. حضور مؤمن شریف مربی مسلط مصری هم نتوانست برای این تیم جوان معجزه کند و آن‌ها را پس از ۱۳ سال راهی رقابت‌های جهانی کرده و به سکوی آسیا برساند. 

نیاز به بازنگری اما با برنامه

یکی از اشتباهات فدراسیون هندبال در این سال‌ها این بوده که با هر شکستی دست به تغییر کادر فنی زده است اما شاید بهتر باشد تیمی را که تا این حد متحول شده و شاهد بازی‌های سرعتی و سبک متفاوت‌تری از بازی آن‌ها در میدان هستیم را برای دو سال آینده مهیا کند و بازیکنان جوان‌تر را با همین روند اردوهای مداوم داخلی و خارجی برای حضور در رقابت‌های رده سنی بزرگسال هدایت کند تا شاید طلسم سکو و جهانی شدن بشکند. به طور قطع تیمی که تا دقیقه آخر می‌توانست برنده باشد و رقیب خود را به چالش کشیده بود با کمی بازنگری در برنامه ریزی بلند مدت و با کادری که از آن شناخت قبلی دارد بتواند اشتباهاتش را جبران کرده و شاید این طلسم را بعد از ۱۵ سال بشکند.

 

منبع: خبرگزاری مهر

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از