مداح کرمانشاهی مطرح کرد:
مسئولیت خطیر مداحان در ترویج معرفت دینی
یک مداح کرمانشاهی با اشاره به مسئولیت خطیر مداحان در ترویج معرفت دینی، گفت: رهبر معظم انقلاب نیز بارها تأکید کردهاند که اشعار مدح و ثنا باید از محتوای عمیق و تأثیرگذار برخوردار باشند.
مصطفی توکلی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ ضمن تبریک ولادت با سعادت حضرت امیرالمؤمنین علیبن ابیطالب (ع) و گرامیداشت یاد و شهدا، اظهار داشت: میلاد مولود کعبه، مولای متقیان حضرت علی (ع)، فرصتی ارزشمند برای یادآوری عظمت شخصیت ایشان است، اگرچه پیامبر اکرم (ص) قطب باصفای جهان خلقت است، اما علی (ع) از کل عالم برتر است، هستی و کائنات به او مدیوناند، و عرش الهی اگر میچرخد، به نیروی دست اوست.
رسالت خطیر مداحان و ذاکران اهل بیت (ع)
وی با تأکید بر جایگاه بلند مداحان و ذاکران، افزود: خداوند مسئولیت سنگینی بر دوش ما قرار داده است تا بهعنوان بلندگوی اهل بیت (ع)، پیام این خاندان را به گوش مردم برسانیم، ما باید قدر این جایگاه را بدانیم.
این مداح کرمانشاهی و ذاکر اهل بیت (ع)، گفت: خداوند این توفیق را به ما عطا کرده و دیگران از آن بینصیب ماندهاند، نعمتی عظیم است که شُکر آن واجب است، مداحی تنها یک هنر نیست، بلکه رسالتی الهی است که باید آن را به درستی و با اخلاص انجام داد.
وی بیان کرد: ما دو وظیفه اصلی داریم؛ یکی مرثیهسرایی برای بیان مصائب اهل بیت (ع) و دیگری مدح و ثنای آنها؛ مرثیهسرایی باعث میشود دلها به درد آید و مردم با مظلومیت و رنجهای امامان معصوم (ع) آشنا شوند. اما مدح و ثنا، بیانکننده عظمت و شأن آن بزرگواران است.
توکلی ادامه داد: در نگاه من اهمیت مدح و منقبت از مرثیهسرایی بیشتر است؛ زیرا وقتی مردم به بزرگی و جایگاه واقعی اهل بیت (ع) پی ببرند، اشکهایشان از روی شوق و معرفت جاری میشود، نه فقط از روی اندوه.
اهمیت استفاده از اشعار فاخر و محتواهای عمیق
وی با انتقاد از رویکردهای سطحی در برخی مجالس شادی مذهبی، گفت: جشنهای میلاد نباید تنها به کفزدن و شادیهای سطحی محدود شود، اگر اشعار و سرودههایی که در این مجالس خوانده میشود، صرفاً به توصیف ظواهر امامان (ع) بپردازد و از عظمت معنوی آنها غافل بماند، نهتنها خدمتی به اهل بیت (ع) نیست، بلکه نوعی توهین به مقام والای آنها به شمار میآید.
این مداح کرمانشاهی و ذاکر اهل بیت (ع) تأکید کرد: بیان عظمت علی (ع) باید بهگونهای باشد که حتی در اوج شادی، شنونده را به فکر فرو برد و اشک معرفت بر چشمانش جاری شود.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب نیز بارها تأکید کردهاند که اشعار و مرثیهها باید از محتوای عمیق و تأثیرگذار برخوردار باشند، اینکه در اشعارمان تنها به تعریف از زیباییهای ظاهری بپردازیم، هیچ گرهی از مشکلات مردم باز نمیکند و هیچ خدمتی به شناخت حقیقی ائمه نمیکند، هدف اصلی مجالس اهل بیت، هدایت و روشن کردن مسیر زندگی مردم است.
تعریف مظلومیت از منظر اهل بیت (ع)
توکلی در ادامه به بیان مفهوم «مظلومیت» پرداخت و توضیح داد: مظلوم به معنای ناتوان و زبون نیست، مظلوم واقعی کسی است که با وجود قدرت، بهخاطر مصلحت الهی از قدرت خود استفاده نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: امیرالمؤمنین علی (ع) در اوج قدرت بودند، اما بهخاطر مصالح امت و خواست خداوند، از قدرت خویش برای انتقامگیری یا سرکوب مخالفان استفاده نکردند، امام حسین (ع) نیز در کربلا میتوانست از لشکر جنیان برای مقابله با دشمنان بهره گیرد، اما برای حفظ حقیقت و بیدار کردن وجدان بشری، شهادت را برگزید، مظلومیت اهل بیت (ع) ، مظلومیتی همراه با شکوه و عظمت است.
توکلی با ذکر مثالی افزود: مانند پدری که میتواند فرزند نافرمان خود را تنبیه کند، اما بهخاطر عشق و دلسوزی، از این کار صرفنظر میکند. این معنای حقیقی مظلومیت است؛ قدرت همراه با بردباری.
وی در پایان گفت: مداحان و ذاکران باید رسالت خود را جدی بگیرند، در مجالس شادی، باید از اشعار پرمحتوا و از بیان عظمت اهل بیت استفاده کنیم تا مردم به درک عمیقتری از مقام آنها برسند در مجالس عزا نیز باید از هرگونه اغراق و بیحرمتی پرهیز کنیم، هدف اصلی، افزایش معرفت و عشق به اهل بیت (ع) است، نهتنها ایجاد شور و هیجان ظاهری.
انتهای خبر/