حالت تاریک
شنبه, 04 اسفند 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
گستردگی گوردخمه‌ها از شرق تا غرب کرمانشاه
کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی کرمانشاه مطرح کرد:

گستردگی گوردخمه‌ها از شرق تا غرب کرمانشاه

کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه با بیان اینکه گوردخمه‌ها از دوره‌های مختلف تاریخی برای ما به یادگار مانده‌اند، گفت: از شرق تا غرب استان کرمانشاه گوردخمه‌ها را می‌توان مشاهده کرد.

علیرضا مرادی‌بیستونی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: قبور صخره‌ای، استودان یا استخوان‌دان نام دارند که در استان کرمانشاه در دوره مادها و پس از آن در دوره‌های تاریخی هخامنشیان و ساسانیان این گوردخمه‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند.

این کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه، با اشاره به قدمت و تنوع گوردخمه‌ها، افزود: این سازه‌های تاریخی به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ گوردخمه‌های مستقل یا منفصل که به صورت مجزا از کوه کنده شده‌اند و گوردخمه‌هایی که به کوه متصل شده‌اند. 

وی با بیان اینکه نمونه‌های هر دو نوع از این گوردخمه‌ها در استان کرمانشاه وجود دارند، گفت: سان رستم به عنوان نمونه‌ای از نوع منفصل در استان و سایر گوردخمه‌ها نمونه‌های متصل هستند.

مرادی‌بیستونی ادامه داد: گوردخمه‌ها مقبره‌هایی هستند که برای محافظت از استخوان‌های اجساد مورد استفاده قرار می‌گرفتند، بر روی گوردخمه‌ها نقوشی وجود دارد که هر کدام مربوط به یک دوره تاریخی خاص است.

وی با برشمردن برخی از گوردخمه‌های شاخص استان کرمانشاه همچون شیرین و فرهاد، کیکاووس، اسحاق‌وند در شهرستان هرسین، روانسر، غرب عاشقان، سان رستم و دکان داوود، به پراکندگی گسترده این آثار تاریخی از شرق تا غرب استان اشاره کرد و بر اهمیت آن‌ها در مطالعات باستان‌شناسی تأکيد کرد.

مرادی‌بیستونی ادامه داد: این گوردخمه‌ها از دوره‌های مختلف تاریخی برای ما به یادگار مانده‌اند، بر روی این گورخمه‌ها نقش‌هایی وجود دارند که در داخل گوردخمه‌ها به صورت متفاوت است، برخی از این گورخمه‌ها در دو دوره متفاوت مورد استفاده قرار گرفته‌اند مانند گوردخمه اسحاق‌وند در شهرستان هرسین.

وی گفت: نام‌گذاری برخی از این گوردخمه‌ها بر اساس باورهای مردمی شکل گرفته است از آن میان می‌توان به گوردخمه شیرین و فرهاد در شهرستان صحنه اشاره کرد که مردم بر آن باورند که مقبره شیرین و فرهاد در آن قرار گرفته است و همچنین گوردخمه اسحاق‌وند که منصوب به گئوماتای مُغ است. 

مرادی‌بیستونی خاطرنشان کرد: گوردخمه‌ها اسرارآمیز ترین آثار تاریخی در استان کرمانشاه هستند و به عنوان یکی از ارزشمند‌ترین نمونه‌های معماری صخره‌ای کشور به شمار می‌روند که برخی از آن‌ها به ثبت ملی رسیده‌اند و جاذبه‌های گردشگری مهمی برای علاقمندان به تاریخ و باستان‌شناسی محسوب می‌شوند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.