مصداق بارز ترک فعل یک دستگاه اجرایی؛
کودکان کنگاوری از بازی در پارکها محرومند
در شهرستان کنگاور وجود وسائل بازی فرسوده و شکسته در پارکها، میل و رغبت کودکان به بازی را کاهش داده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ پارکها و مکانهای بازی عمومی، جایگاه مهمی در ایجاد نشاط اجتماعی دارند؛ برخورداری هر شهر یا روستا از وسائل بازی و سرگرمی کودکان، بخش عمدهای از شادی و سلامت جامعه را تأمین میکند.
بازی در دنیای کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است؛ بهگونهای که بخش زیادی از وقتشان را به بازی اختصاص میدهند؛ هنوز میتوان خاطرات بازیهای محلی مانند هفتسنگ و گرگم به هوا در کوچههای خاکی و روزهای خوش کودکی را به یاد آورد؛ چرخ و فلکهای دستی که رویای پرواز را برای کودکان به حقیقت تبدیل میکرد، الاکلنگهایی که بازیهای ساده اما پرمعنا را به آنها میآموختند، همه و همه بخشی از گذشتهای است که شادی و نشاط را برای کودکان به ارمغان میآورد.
اما اکنون با تغییر سبک زندگی و ورود مدرنیته، وسائل بازی پارکها کمتر مورد استفاده قرار میگیرند و اغلب بهصورت فرسوده و شکسته رها شدهاند؛ کودکان، که هر از گاهی به پارکها مراجعه میکنند، با دیدن این وسائل فرسوده، ذوق بازی را از دست میدهند؛ جای خالی بازیهای فیزیکی و تحرکات بدنی در زندگی امروز بهشدت احساس میشود. سوغات زندگی آپارتمانی و بازیهای موبایلی، چیزی غیر از چاقی، دیابت و دیگر مشکلات جسمی و روانی برای کودکان به همراه ندارد.
در شهرستان کنگاور نیز وجود وسائل بازی فرسوده و شکسته در پارکها، میل و رغبت کودکان به بازی را کاهش داده است؛ این مشکل زمینهای برای گرایش بیشتر کودکان را به بازیهای رایانهای و فضای مجازی فراهم کرده است؛ بهبود وضعیت وسائل بازی، میتواند نشاط و تحرک را به دنیای کودکان بازگرداند و جامعهای سالمتر و شادابتر را برای آینده فراهم کند؛ مسئولان باید هرچه زودتر در راستای نوسازی این امکانات گام بردارند تا لبخند به چهرههای کودکان بازگردد و پارکها به مکانهای امن و شاد برای بازی تبدیل شوند.
نقش بازی در رشد جسمی و ذهنی کودکان
علی رحمتیاصل در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ به اهمیت بازی در رشد جسمی و ذهنی کودکان اشاره کرد و اظهار داشت: تحقیقات علمی و پژوهشی متعدد بر تأثیر مثبت بازی و فعالیت جسمانی در رشد جسمی و ذهنی کودکان تأکید کردهاند؛ این فعالیتها به تقویت مهارتهای بنیادین و در ادامه، مهارتهای حرکتی و ورزشی کودکان منجر میشوند که افزاینده اعتماد به نفس و انگیزه آنها برای انجام فعالیتهای ورزشی در سنین بالاتر است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: بازی در سنین کودکی با افزایش توانایی جسمانی و آمادگی حرکتی، کودکان را در مواجهه با شرایط محیطی متفاوت به چالش میکشد و به رشد ذهنی آنها کمک میکند؛ همچنین، بازیهایی که مهارتهای بنیادین را تقویت کنند، از جمله بازیهای مفید برای کودکان به شمار میروند؛ علاوه بر این، جنبه اجتماعی بازیها بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا فرصتی را برای یادگیری روابط بین فردی و آمادهسازی کودکان برای ورود به جامعه فراهم میکند.
رحمتیاصل با تأکید بر اینکه باید کودکان را بهسمت بازیها و ورزشهایی سوق داد که فعالیت جسمانی و گروهی دارند، تصریح کرد: به کودکان پیش از ورود به مدرسه باید زمان بیشتری برای بازی و فعالیتهای جسمانی اختصاص داد تا مهارتهای بنیادین آنها تقویت شود؛ اما با ورود به مدرسه، بخشی از این زمان به یادگیری مهارتهای شناختی اختصاص مییابد؛ البته نمیتوان نسخه یکسانی از لحاظ مدت زمان فعالیت جسمانی برای همه کودکان تجویز کرد، زیرا آستانه خستگی و توانایی بدنی آنها متفاوت است.
وی بیان کرد: بازیها باید شرایط تقویت مهارتهای بنیادین، که پایهگذار مهارتهای ورزشی و تخصصی در سنین بالاتر هستند، فراهم کنند؛ همچنین، با توجه به اینکه ساختار اسکلتی کودکان بهطور کامل شکل نگرفته است، بازی و فعالیت بدنی باید به گونهای باشد که از ایجاد فشار مضاعف و خستگی مفرط جلوگیری شود؛ این رویکرد نهتنها سلامت جسمی، بلکه انگیزه ورزش و فعالیت بدنی در سنین بالاتر را تضمین میکند.
رحمتیاصل در پایان رشتههای ورزشی دو و میدانی، شنا، ژیمناستیک و بازیهای بومی و محلی را برای کودکان مفید برشمرد و از خانوادهها خواست فرزندان خود را در رشتههای ورزشی ثبتنام کنند و تأکید کرد: این رشتهها علاوه بر تقویت مهارتهای بنیادین حرکتی، پایهگذار مهارتهای تخصصی و ورزشی در سنین بالاتر هستند و به افزایش اعتماد به نفس و سلامت جسمی کودکان کمک میکنند.
اهمیت فضای ایمن برای بازی کودکان
عشرت شلالوند در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ نقش فضاهای بازی در سلامت روان کودکان را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: از اوایل تولد، کودکان بهطور ناخودآگاه بهدنبال احساس امنیت هستند؛ فضاهای بازی، بهویژه پارکها، پس از خانه، محیطی است که کودکان در سنین پیشدبستانی بیشترین تعامل را با آن دارند. ایمنی این فضاها نقش کلیدی در تأمین سلامت روان آنها دارد.
این روانشناس عنوان کرد: انتخاب فضاهای طبیعی برای بازی، مانند محیطهایی با چمن، شن، ماسه و آب، میتواند استرس کودکان را کاهش دهد و احساس آزادی، امنیت، شادی و خلاقیت را در آنها تقویت کند؛ این ویژگیها، از شاخصهای سلامت روان هستند و به کاهش هیجانات منفی و اختلالات رفتاری کمک میکنند؛ همچنین، بازی نیاز اولیه و ضروری کودکان است و هر چه امکان پرداختن آنها به بازیهای سالم و سازنده بیشتر باشد، فکر، ذهن و جسم آنها بهتر پرورش مییابد و خصوصیات اجتماعی آنها بهبود پیدا میکند.
شلالوند ضمن تأکید بر تأثیر مثبت بازی بر رشد ذهنی کودکان، اظهار داشت: بازی در شهربازیها و پارکها نهتنها فرصتی برای سرگرمی و تفریح است، بلکه تأثیرات بسیاری بر سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و آموزشی کودکان دارد؛ این فعالیتها به رشد مهارتهای اجتماعی کودکان از طریق تعامل با دیگران، یادگیری همکاری و نوبتگیری کمک میکنند و همچنین استرس و اضطراب آنها را کاهش داده و فرصتی برای بیان احساسات به شیوههای سالم فراهم میکنند.
وی تأکید کرد: بازیهای آزاد و بدون ساختار در پارکها و شهربازیها به کودکان این امکان را میدهد تا خلاقیت و تخیل خود را بهکار گیرند و مهارتهای اجتماعی خود را توسعه دهند؛ این تجربیات مشترک، کودکان را بهسمت همدلی و همکاری سوق داده و در نهایت، رشد شخصیتی و اجتماعی سالمتری برای آنها به ارمغان میآورد.
شلالوند درباره جنبههای ایمنی بازی نیز تصریح کرد: فضای بازی برای کودکان باید بهگونهای باشد که علاوه بر جذابیت، ایمنی آنها را تضمین کند؛ تجهیزات پارکها و شهربازیها باید بهطور منظم بررسی شوند تا از خرابی جلوگیری شود و در صورت وجود نقص، سریعاً تعمیر شوند؛ شکستگی وسائل بازی علاوه بر آسیب جسمی، حس امنیت کودکان را خدشهدار کرده و میتواند منجر به ایجاد اضطراب در آنها شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بازیهای گروهی در شهربازیها و پارکها به کودکان میآموزد که چگونه بهعنوان یک تیم کار کنند، نقشهای مختلف را بپذیرند و به موفقیت جمعی بیشتر از موفقیت فردی اهمیت دهند؛ توجه به این ابعاد میتواند سلامت روان و رشد اجتماعی کودکان را بهبود بخشد.
انجام نظارت مستمر بر وسائل بازی پارکها
بیژن قزوینه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: نگهداری از تجهیزات و وسائل بازی پارکها جزو اولویتهای شهرداری است و نظارت دورهای بر کیفیت و سالم بودن این وسائل بازی و تجهیزات ورزشی بهصورت مستمر انجام میشود.
شهردار کنگاور عنوان کرد: مسئول و متولی تأسیسات و مبلمان شهری، واحد خدمات شهری شهرداری است و کارشناسان این واحد بهصورت مستمر اقدام به بازرسی از تجهیزات بازی و ورزشی میکنند.
وی با بیان اینکه پس از شناسایی معایب و مشکلات هر بخش، اقدام به تعویض و تعمیر وسائل آسیبدیده میشود، خاطرنشان کرد: در سال جاری بیش از ۵۰ میلیون تومان برای خرید وسائل یدکی و تجهیزات بازی هزینه شده و به مرور تعویض وسائل آسیبدیده انجام میشود.
شهردار کنگاور با تأکید بر اینکه حفظ سلامت کودکان شهروند در اولویت کاری شهرداری است، از شهروندان خواست که آسیبدیدگی یا نقص وسائل بازی را با شماره تلفن روابط عمومی 08348223111 الی 13 داخلی روابط عمومی در میان بگذارند.
قزوینه در پایان همچنین از مردم خواست در حفظ و نگهداری امکانات و تجهیزات بازی با شهرداری مساعدت و همراهی کنند.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ سلامت و بهروز بودن وسائل بازی در پارکها و بوستانها علاوه بر زیباکردن چهره شهر، باعث افزایش رغبت کودکان و خانوادهها در این فضاهای بازی میشود و در نتیجه به رشد نشاط اجتماعی در جامعه کمک شایانی خواهد کرد.
گزارش به قلم زینب رشتیانی؛ فعال رسانهای
انتهای خبر/