حالت تاریک
چهارشنبه, 03 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
دلواپسی اسلام‌آبادی‌ها به‌دنبال فرسودگی بافت شهری
فرصتی که به تهدید تبدیل شد؛

دلواپسی اسلام‌آبادی‌ها به‌دنبال فرسودگی بافت شهری

اسلام‌آبادغرب با بحران جدی در بافت فرسوده خود مواجه است، این بافت‌ها نه‌تنها به دلیل فرسودگی شدید و مشکلات زیرساختی با معضلات عدیده‌ای روبه‌رو هستند، بلکه از لحاظ اجتماعی و اقتصادی نیز فشار زیادی بر ساکنان وارد می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ شهرستان اسلام‌آبادغرب با بحران جدی در بافت فرسوده خود مواجه است، این بافت‌ها نه‌تنها به دلیل فرسودگی شدید و مشکلات زیرساختی با معضلات عدیده‌ای روبه‌رو هستند، بلکه از لحاظ اجتماعی و اقتصادی نیز فشار زیادی بر ساکنان وارد می‌کنند.

شهرستان اسلام‌آبادغرب با وجود تاریخچه غنی فرهنگی و اجتماعی، در حال حاضر با بحران جدی در بافت فرسوده خود دست و پنجه نرم می‌کند؛ این بافت‌ها نه‌تنها از نظر ساختاری و کالبدی فرسوده شده‌اند، بلکه به دلیل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و امنیتی به محلی برای بروز معضلات متعددی تبدیل شده‌اند. 

بافت فرسوده شهری اسلام‌آبادغرب عمدتاً در نواحی مرکزی شهر واقع شده است و به نظر می‌رسد که بین ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و فرسودگی بافت و کالبد شهری اسلام‌آبادغرب رابطه‌ای وجود دارد.

عدم مدیریت صحیح یکی از عوامل اصلی در نابه‌سامانی و تشدید معضلات و مشکلات بافت فرسوده در اسلام‌آبادغرب است؛ این مسئله تأثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی ساکنان و رونق اقتصادی این مناطق دارد.

با اینکه مسئولان محلی و کارشناسان به اهمیت ساماندهی این بافت‌ها اذعان دارند، اما عدم هماهنگی و کمبود منابع مالی و فنی، باعث شده است که این مسئله همچنان به‌عنوان یکی از چالش‌های بزرگ در شهر باقی بماند، که باید از مسئولان پرسید آیا زمان آن نرسیده که سیاست‌های جدید و کارآمدتری برای احیای این مناطق به‌کار گرفته شود؟

جذب سرمایه‌گذاری و تسهیلات ویژه برای توسعه بافت فرسوده اسلام‌آبادغرب

 

کیومرث صید‌محمدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در رابطه با بافت فرسوده شهرستان اسلام‌آبادغرب به راه‌حل‌ها و راهکارهای مهم اشاره کرد و گفت: تشکیل جلسه با معتمدان محلات بافت فرسوده، تشویق مردم به نوسازی ساختمان‌های خود و تبلیغ آن از طریق تریبون نماز جمعه، همکاری با بسیج سپاه پاسداران برای دعوت چهره به چهره از اهالی محلات بافت فرسوده، از جمله اقداماتی بوده که تاکنون انجام شده است.

رئیس شورای شهر اسلام‌آبادغرب در رابطه با برنامه‌های توسعه بافت فرسوده شهرستان اسلام‌آبادغرب عنوان کرد: اعلام و اعمال ضوابط تشویقی ۱۹ گانه بافت فرسوده برای صدور پروانه ساختمانی، احداث پارک و فضای سبز، یکی از برنامه‌های در دست اقدام شهرداری است.

صیدمحمدی تصریح کرد: مهم‌ترین مشکل در بافت فرسوده مشکل اقتصادی است که با تمهیدات فرادستی قانون‌گذاران نسبت به پرداخت تسهیلات متناسب با احداث ساختمان در بافت فرسوده حل می‌شود و مشکل دوم عدم استقبال ساکنان محلات مذکور برای بهبود و اصلاح فرم هندسی معابر و پلاک‌ها و احداث بنا است.

وی به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بافت فرسوده اسلام‌آبادغرب اشاره‌ای داشت و عنوان کرد: اعلام بسته‌های تشویقی (شامل: تراکم مازاد بر ضوابط، ایجاد درب اضافه پارکینگ، تخصیص کاربری غیرانتفاعی به پلاک‌های مذکور و ...) به‌صورت بنر در سطح شهر و محلات برای ترغیب سازندگان املاک صورت گرفته که امیدواریم مثمرثمر باشد.

صید‌محمدی در پایان به اقدامات برای افزایش امنیت و ارتقای کیفیت زندگی در بافت فرسوده شهرستان اسلام‌آبادغرب اشاره کرد و گفت: تعریض و آسفالت معابر، احداث زمین چمن مصنوعی فوتبال و ایجاد ایستگاه تاکسی در دست اقدام است که در توسعه مناطق بافت فرسوده بسیار مؤثر خواهند بود.

بافت فرسوده اسلام‌آبادغرب نیازمند بازسازی و توجه ویژه است

مهربان تیموری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ درباره کمبود خدمات و امکانات در بافت فرسوده شهر که زندگی ساکنان را دشوار کرده است، اظهار داشت: این بافت‌ها از نظر میزان خدمات، کیفیت زندگی، رونق کسب و کار و وضعیت بهداشتی و محیط‌زیست نسبت به نقاط دیگر شهر کم‌برخوردارتر بوده و با مشکلات متعددی مواجه هستند.

این کارشناس میراث فرهنگی تأثیر منفی بافت فرسوده بر روی کسب و کارها و تجارت‌های محلی را نیز مورد بحث قرار داد و افزود: مشاهدات عینی، تجربیات و تحقیقات نشان می‌دهد که بافت‌های فرسوده از نظر اجتماعی و اقتصادی باعث مشکلات زیادی برای ساکنان این مناطق و محلات می‌شوند، از جمله بی‌سازمانی، بی‌قوارگی و عدم تناسب‌ها که منجر به تنزل شدید کیفیت زندگی در این مکان‌ها شده است.

تیموری بیان کرد: با حفظ و حراست، ترمیم، بازسازی و مرمت بافت‌های فرسوده باید توجه داشت که در زمان عملیات ترمیم و بازسازی به ارزش، اصالت و یکپارچگی بافت صدمه‌ای وارد نشود.

وی در پایان عنوان کرد: در بازسازی بافت‌های فرسوده باید از تجربیات متخصصان، معماران و کارشناسان مربوطه استفاده شود و شهرداری، مسکن و شهرسازی، بنیاد مسکن و میراث فرهنگی با ایجاد کارگروه مشترک برای بهبود وضعیت موجود این بافت‌ها هماهنگ و با هم تلاش کنند.

اجرای پروژه‌های بازسازی با نظارت میراث فرهنگی

شهرام علی‌یاری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بافت‌های فرسوده تاریخی معمولاً شامل مجموعه‌ای از بناها و سازه‌های معماری با قدمت بیش از ۱۰۰ سال است که همچنان مورد استفاده و بهره‌برداری قرار می‌گیرند؛ برای مثال، کاروانسراها و بازارهای قدیمی مانند بازار تاریک کرمانشاه، نمونه‌هایی از این بافت‌ها هستند؛ اما در اسلام‌آبادغرب، چنین بافت فرسوده تاریخی وجود ندارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان اسلام‌آبادغرب عنوان کرد: در شهرستان اسلام‌آبادغرب، تنها تپه تاریخی باستانی به‌نام تپه چغاگاوانه در محدوده شهری قرار دارد؛ سایر بافت‌های فرسوده‌ای که اطراف این تپه وجود دارند، هیچ‌گونه قدمت و اصالت خاصی ندارند و بیشتر آن‌ها در ۴۰ تا ۵۰ سال گذشته ساخته شده‌اند؛ این سازه‌ها مالکیت شخصی دارند و میراث فرهنگی نمی‌تواند دخل و تصرفی در آن‌ها داشته باشد.

علی‌یاری تصریح کرد: برنامه میراث فرهنگی بر اساس نقشه و محدوده تپه چغاگاوانه تعریف شده است و هدف از این برنامه تملک، تخریب و آزادسازی این سازه‌ها است تا حریم تپه چغاگاوانه به‌عنوان اثری تاریخی آزاد شود، لذا از سال ۱۳۷۳ تاکنون، نزدیک به ۴۸ پلاک تملک و تخریب شده‌اند.

وی در ادامه بیان داشت: بعد از آزادسازی، برنامه ساماندهی شامل کاوش و تبدیل این مکان به سایت موزه و یک مکان گردشگری آغاز خواهد شد؛ حریم تپه چغاگاوانه به چهار فاز تخصیص‌بندی شده است؛ در سه فاز اول، تملک و تخریب کامل انجام می‌شود؛ در فاز چهارم، مالک می‌تواند با مجوز میراث فرهنگی و دستور کار کارشناس میراث فرهنگی به بازسازی بپردازد.

علی‌یاری اذعان داشت: بدون تغییر کاربری و بدون ساخت ارتفاعات غیرمجاز و با استفاده از مصالح بومی ـ محلی و رعایت نقشه تمجیدی شهر اسلام‌آبادغرب می‌توان بازسازی انجام داد؛ به‌عنوان مثال، یک مغازه تجاری می‌تواند در فاز چهار با نظارت میراث فرهنگی و کارشناسان و با ارتفاع خاصی بازسازی شود.

وی در پایان گفت: طی جلساتی که در طول یک سال گذشته در استانداری، فرمانداری و شهرداری برگزار شد، طرح‌ها و برنامه‌های ساماندهی به شهرداری ارائه شده و برای اجرای این طرح، نزدیک به ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ بافت فرسوده شهرستان اسلام‌آبادغرب، علی‌رغم مشکلات فراوانی که به همراه دارد، فرصتی برای تحول و بهبود کیفیت زندگی ساکنان آن نیز به شمار می‌رود.

اجرای راهکارهای عملیاتی همچون همکاری با معتمدان محلات، استفاده از بسته‌های تشویقی برای جذب سرمایه‌گذاری و بهره‌گیری از تجربیات کارشناسان می‌تواند به نوسازی و بازسازی این مناطق کمک کند.

با این حال، رسیدگی به این معضل نیازمند اراده قوی و هم‌افزایی همه ارگان‌ها و نهادهای مرتبط است تا این بافت‌ها نه‌تنها از نظر کالبدی بلکه از جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی نیز به سطح مطلوبی از توسعه دست یابند.

 

گزارش به قلم فریبا مرادپناه؛ فعال رسانه‌ای 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.