
کرمانشاه؛ مبدأ و مقصد گردشگری است؛
ظرفیت مغفول راهیان نور در کرمانشاه
کرمانشاه با پیشینهای تاریخی و حماسی، مبدأ و مقصد مهم گردشگری راهیان نور است، اما ظرفیتهای معنوی و فرهنگی آن هنوز بهدرستی بهرهبرداری نشدهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ صنعت گردشگری یکی از صنایع نوین، با اهمیت و اقتصادی برای پیشرفت و توسعه کشورهای مختلف به شمار میآید.
این صنعت، بهعنوان یکی از صنایع فرهنگی اجتماعی، پاک، متنوع و جذاب است و سالانه مخاطبان زیادی را به خود جذب میکند که باید مورد توجه بیشتر مسئولان قرار گیرد.
طبق گزارش سازمان جهانی یونسکو در سال ۲۰۰۷، ایران جزو پنج کشور برتر از نظر میراث فرهنگی و یکی از ۱۰ کشور اول در زمینه ظرفیت جذب گردشگر بینالمللی در جهان است، اما مسئله اصلی این است که چرا با توجه به ظرفیت بالای ایران در جذب گردشگر، در این زمینه موفقیت چشمگیری حاصل نشده است.
بررسی پیشینه تحقیقات فنی در این زمینه نشان میدهد که صنعت گردشگری در ایران با فرصتها و محدودیتهایی روبهرو است که باید بهدقت ارزیابی شوند.
بر اساس نظر بسیاری از تاریخدانان و مردمشناسان، قدمت و تمدن ایرانی، اکوتوریسم مناسب و منحصربهفرد، وجود فرقهها و مذاهب مختلف و هزینههای کم گردشگری در ایران از مهمترین فرصتها و ظرفیتهای این صنعت بهشمار میروند؛ در عین حال، محدودیتهای سیاسی و برنامهریزی، اتکای بیش از حد به درآمدهای نفتی، محدودیتهای زیربنایی و متمرکز شدن صنایع و خدمات در چند شهر بزرگ، محدودیتهای فرهنگی و مذهبی، محدودیتهای مرتبط با تبلیغات و رسانه و همچنین محدودیت در زمینه آموزش از جمله چالشها و موانع عمده صنعت گردشگری در ایران هستند.
برآوردهای شورای جهانی سفر و گردشگری نشان میدهد که افزایش سهم گردشگری در اقتصاد جهانی و اشتغالزایی در ۱۰ سال آینده تداوم خواهد داشت؛ سفر و گردشگری بر چندین حوزه اقتصادی از جمله تولید ناخالص داخلی، اشتغالزایی و صادرات تأثیرگذار است؛ همچنین پیشبینی میشود که این روند در سالهای آینده همچنان ادامه داشته باشد؛ بنابراین، گردشگری نقش مهمی در اقتصاد جهانی آینده ایفا خواهد کرد.
کشور ما نیز با برخورداری از شرایط مناسب، آثار باستانی، طبیعی و فرهنگی متعدد، میتواند با وجود وابستگی به خامفروشی و کمبود فرصتهای شغلی کنونی، شرایط مناسبی را با تمرکز بر این حوزه بهدست آورد.
یکی از جلوههای اثربخش و شاید کمفروغ در حوزه گردشگری، آثار ناملموس است که کرمانشاه با داشتن حدود ۱۶۴ اثر ثبت شده ملی، میتواند سهم قابل توجهی از این ظرفیت را به خود اختصاص دهد.
اما حالا که تعطیلات سال جدید و مراسمها و آئینهای سنتی این ایام و بازدیدها و حضور مهمانان داخلی و خارجی در استان کرمانشاه را پشت سر گذاشتهایم، فرصت مناسبی است که به احصاء کمبودها، کاستیها و بهبود شرایط برای سالهای آتی بپردازیم.
جدای از مقدمه تفصیلی برای تقویت حوزه صنعت گردشگری، در این گزارش قصد داریم به بررسی روند همراهی ادارات و دستگاههای خدمترسان برای ترویج یکی از جنبههای مهم اما شاید گاهی مغفول در ایام تعطیلات نوروزی بپردازیم؛ برنامه فرهنگی و معنوی «راهیان نور» که سالهاست زمینهساز ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است، در این مجال مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
همان طور که میدانید، اولین گلولههای جنگی رژیم بعث عراق در دوران دفاع مقدس، پیش از آغاز رسمی جنگ تحمیلی در ۳۱ شهریورماه سال ۱۳۵۹ در مرزهای شهرستان قصرشیرین شلیک شد و پایان مقاومت جانانه مردم استان کرمانشاه نیز با عملیات غرورآفرین مرصاد و ایستادگی در مقابل منافقان کوردل رقم خورد، میتوان گفت که آغاز و پایان جنگ تحمیلی در استان کرمانشاه بود.
حال، چند سئوال در این حوزه مطرح میشود: چقدر از ظرفیت گردشگری معنوی در مقوله «راهیان نور» بهرهبرداری کردهایم؟ آیا در انتقال فرهنگ حماسه، وطندوستی، ملیگرایی و عزتمندی کرمانشاهیان به آحاد جامعه و مهمانان و گردشگران موفق بودهایم؟ میزان آمادگی مسئولان محلی شهرستانها و مسئولان یادمانهای شهدا چقدر است؟ در این گزارش، قصد داریم به پاسخ این سئوالها بپردازیم.
حضور پرشور زائران در یادمانهای دفاع مقدس
یونس عزیزی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور عزیزمان با چالش جنگ هشت سالهای روبهرو شد که در آن رشادتها و دلاوریهای رزمندگان اسلام، دفاع مقدسی را رقم زد که تا ابد در تاریخ ایران زمین جاودانه خواهد ماند.
وی عنوان کرد: در سالهای پس از جنگ، پیشکسوتان، رزمندگان و خانوادههای معظم شهدا به یادآوری این حماسهها پرداخته و سنت حسنهای را پایهگذاری کردند که هرساله در مناطق عملیاتی برگزار میشود، فرماندهان و مسئولان از دهه هفتاد تصمیم به برپایی یادمانهای دفاع مقدس در استانهای مرزی، بهویژه کرمانشاه، گرفتند.
مسئول سازمان اردویی، گردشگری و راهیان نور سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه تصریح کرد: در حال حاضر، هشت یادمان در استان کرمانشاه وجود دارد که هر کدام یادآور دلاوریها و فداکاریهای رزمندگان این دیار است، این یادمانها شامل یادمان «شهدای پاوه»، یادمان «مرصاد»، یادمان «بازیدراز» سرپلذهاب، یادمان «شهید بهشتی» قصرشیرین، یادمان «مطلعالفجر» گیلانغرب، یادمان «شهید شیرودی» سرپلذهاب، یادمان «پادگان ابوذر» و یادمان «شیخصله» ثلاث باباجانی است.
وی بیان کرد: در ایام تعطیلات نوروزی، با تدابیر ویژه فرهنگی، در همه یادمانها میزبان کاروانها و گروههای مردمی بودیم؛ حضور راویان مستقر و روایت از دوران دفاع مقدس، افطاری معنوی در ماه مبارک رمضان و اجرای نمایشهای هنری در یادمان «شهدای بازیدراز» از جمله این برنامههای فرهنگی بهشمار میروند.
عزیزی استقبال پرشور از حضور در یادمانهای شهدا را با وجود تلاقی ایام نوروز با ماه مبارک رمضان، قابل توجه دانست و گفت: بیشترین آمار حضور زائران هموطن در یادمانهای شهدای مرصاد، بازیدراز و پاوه ثبت شده است.
مدیر سازمان اردویی، گردشگری و راهیان نور سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: با وجود برنامهریزیهای مدون، در برخی از شهرستانها با همکاری نامناسب دستگاههای دولتی دیگر مواجه میشویم که روند ساماندهی و پذیرایی از کاروانهای راهیان نور را با مشکل مواجه میکند، البته همه مسائل در کمیسیونهای استانی قرارگاه راهیان نور کرمانشاه طرح و مرتفع میشود.
یادمان مرصاد؛ مقصدی پرشور برای زائران
ایزد گازرپور در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ از روند استقبال و حضور زائران در منطقه مرصاد خبر داد و اظهار داشت: سالهاست که در یادمان شهدای مرصاد باشکوه پذیرای مهمانان و کاروانهای راهیان نور هستیم.
مدیر یادمان شهدای مرصاد با اشاره به موقعیت جغرافیایی کرمانشاه که بهعنوان مبدأ، مقصد و مسیر اصلی راهیان نور شناخته میشود، عنوان کرد: این منطقه بهدلیل قرار داشتن در مسیر تردد زوار عتبات عالیات، توانسته است اقبال عمومی زیادی را به خود جلب کند.
وی اذعان کرد: با تکیه بر تجربیات سالهای گذشته و مدیریت بهینه شرایط، تیم ما در طول شبانهروز در حال خدمترسانی به زائران است و تاکنون هیچ مشکلی در این زمینه نداشتهایم.
گازرپور از تلاشهای مداوم برای ارتقای کیفیت خدمات به زائران سخن گفت و افزود: اولویت ما، فراهم آوردن شرایطی مناسب برای حضور آرام و معنوی زائران است.
مدیر یادمان شهدای مرصاد در ادامه به حضور پرشور گروههای مردمی در ایام تعطیلات نوروزی اشاره کرد و گفت: در این ایام شاهد حضور گسترده مهمانان از دیگر نقاط ایران اسلامی بودیم که با شور و شوق خاصی به یادمان مرصاد آمده بودند.
وی تصریح کرد: تلاش ما این بود که با روایتگری و همراهی زائران، لحظات خوب و به یاد ماندنی برای آنها بسازیم.
گازرپور در پایان گفت: این یادمان، مقصدی پرشور و معنوی برای زائران است که هرساله تعداد زیادی از مردم از اقصی نقاط کشور به آن سفر میکنند تا با شهدای عزیز میهن تجدید میثاق کنند و لحظات معنوی را در این مکان مقدس سپری کنند.
توجه به امکانات رفاهی یادمانها ضرورت دارد
صیاد گودرزی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ در رابطه با یادمان شهدای مطلع الفجر در شهرستان گیلانغرب، اظهار داشت: با تدبیر فرمانده این ناحیه و همراهی مسئولان شهرستانی، توانستیم میزبان آحاد مردم و مهمانان نوروزی باشیم.
مدیر اردویی، گردشگری و راهیان نور سپاه ناحیه گیلانغرب عنوان کرد: با وجود رشادتهای مردم قهرمان گیلانغرب در دوران دفاع مقدس، سالهای گذشته در روند ساخت و ساز و تجهیزات خدماتی، شرایط مناسبی نداشتیم و امیدواریم در آینده وضعیت بهتری را تجربه کنیم.
وی در ادامه افزود: علیرغم پیگیریهای فرمانده سپاه ناحیه گیلانغرب و مدیران شهرستانی، تردد بسیاری از کاروانهای سازماندهی شده بهسمت یادمان مطلع الفجر انجام نشده است، این امر برای مردم مقاوم این شهرستان خوشایند نیست و امیدواریم تدابیر بیشتری در این زمینه اتخاذ شود.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ صنعت گردشگری، بهویژه گردشگری معنوی و فرهنگی، ظرفیتی بینظیر برای رشد اقتصادی، اشتغالزایی و ارتقای هویت ملی در کشور، بهویژه در استان کرمانشاه دارد؛ در حالی که ایران از نظر تنوع فرهنگی، تاریخی و طبیعی جزو کشورهای برتر جهان است، اما استفاده مؤثر از این ظرفیتها همچنان با چالشهای زیرساختی، مدیریتی، فرهنگی و تبلیغاتی روبهرو است.
نمونهای از این ظرفیت مغفول مانده، برنامههای «راهیان نور» در مناطق عملیاتی دفاع مقدس مانند یادمانهای مرصاد، بازیدراز و پاوه است که در ایام نوروز، میزبان حضور پرشور زائران بودند و جلوههایی از فرهنگ ایثار و مقاومت را به نسلهای جدید منتقل کردند، این حضور گسترده، بیانگر علاقه مردم به شناخت ریشههای هویت ملی و معنوی است.
با این حال، گزارش حاکی از آن است که عدم هماهنگی برخی دستگاههای دولتی، ضعف زیرساختها و کمبود خدمات رفاهی در برخی یادمانها، مانعی در مسیر تحقق کامل این ظرفیتهاست؛ بنابراین، بهرهگیری حداکثری از این فرصتها مستلزم عزم جدیتر مسئولان، تقویت زیرساختها، بهکارگیری سیاستهای حمایتی و تبلیغاتی مؤثر و همچنین برنامهریزی هماهنگ بین نهادهای فرهنگی، گردشگری و خدماتی است.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!