حالت تاریک
شنبه, 23 فروردین 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
مواد روانگردان تهدیدی جدی برای سلامتی
مدیر مرکز مشاوره دانشگاه علوم‌پزشکی کرمانشاه مطرح کرد:

مواد روانگردان تهدیدی جدی برای سلامتی

مدیر مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی – ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: دنیای امروز، با چالش‌های زیادی در عرصه سلامت روبه‌رو است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مصرف مواد روانگردان و تأثیرات آن بر ذهن و رفتار افراد است.

نسرین جابر قادری، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در دنیای امروز، مصرف مواد روانگردان، از جمله مواد مخدر، محرک‌ها و داروهای سایکوتروپیک، یک معضل جدی محسوب می‌شود که تأثیرات زیادی بر سلامت روانی و جسمانی افراد دارد. 

وی یکی از دلایل اصلی مصرف این مواد را مرتبط با تنظیم خواب و بیداری و افزایش تمرکز ذکر کرد و گفت: افراد به دلایلی مانند افزایش زمان مطالعه، انجام کارهای روزمره و یا نیاز به بیدار ماندن بیشتر، از این مواد استفاده می‌کنند، بدون آن که به عواقب آن توجه کنند.

 مدیر مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی اسلامی – ایرانی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: این وضعیت به‌ویژه در دوران نوجوانی شایع‌تر است، زیرا افراد در این سن به‌دلیل احساس قدرت و توانمندی، تصور می‌کنند که قادر به انجام هر کاری هستند و هیچ آسیبی به آن‌ها نخواهد رسید. 

وی تأکید کرد: در نوجوانان، این دیدگاه وجود دارد که مصرف این مواد به هیچ وجه به وابستگی یا اعتیاد منجر نمی‌شود و تنها به‌عنوان یک روش برای افزایش تمرکز یا بیدار ماندن استفاده می‌شود.

وی همچنین اشاره کرد: این دیدگاه مثبت و گاهی نادرست، می‌تواند فرد را به سمت تجربه کردن این مواد سوق دهد؛ به عنوان مثال، مصرف کافئین، که به‌طور گسترده‌ای در میان جوانان محبوب شده است، می‌تواند فرد را به مصرف منظم داروهایی همچون ریتالین، قرص‌های کافئین و حتی مواد محرک دیگر سوق دهد. 

تجربه اولیه مصرف این مواد می‌تواند فرد را به این نتیجه برساند که استفاده از آن‌ها مفید است و موجب افزایش انرژی و تمرکز می‌شود، اما پس از مدتی، این مصرف مداوم منجر به وابستگی و در نهایت مشکلات جدی روانی و جسمی می‌شود.

جابرقادری همچنین بر اهمیت آگاهی‌رسانی و آموزش در خصوص خطرات مصرف مواد روانگردان تأکید کرد و گفت: آگاهی از عواقب مصرف این مواد می‌تواند به پیشگیری از گسترش این معضل کمک کند، بسیاری از نوجوانان و جوانان بدون آن که از خطرات طولانی‌مدت استفاده از این مواد مطلع باشند، به سمت آن‌ها می‌روند.

وی در ادامه افزود: برخی از مواد روانگردان مانند کافئین و الکل به‌طور روزمره در میان مردم مصرف می‌شود و ممکن است فرد بدون آنکه آگاه باشد، به تدریج به مصرف بیشتر و وابستگی به آن دچار شود در حالی که کافئین، به‌ویژه در محصولاتی مانند قهوه، چای و نوشابه‌های انرژی‌زا، در سراسر جهان مصرف زیادی دارد اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند موجب مشکلاتی مانند بی‌خوابی، اضطراب، و حتی اختلالات حافظه شود.

وی در توضیح بیشتر به تأثیرات روانی مواد محرک مانند ریتالین و شیشه پرداخت و گفت: این مواد به سرعت میزان دوپامین را در مغز افزایش می‌دهند و این باعث ایجاد حس سرخوشی و انرژی مفرط می‌شود اما پس از مدتی، مصرف‌کننده به نقطه‌ای می‌رسد که دیگر مواد معمولی نمی‌توانند همان تأثیر را ایجاد کنند و برای تجربه دوباره حس خوب، به مصرف مواد بیشتری نیاز پیدا می‌کند.

این متخصص تأکید کرد: به‌طور کلی، تمامی مواد روانگردان، به ویژه آن‌هایی که باعث تغییرات شدید در عملکرد مغز می‌شوند، در بلندمدت می‌توانند به مشکلات جدی روانی و حتی اختلالات شناختی منجر شوند، همه مواد روانگردان از جمله الکل، مواد مخدر و حتی داروهای محرک، می‌توانند به تخریب تدریجی مغز و اختلال در روابط اجتماعی و خانوادگی منجر شوند.

جابرقادری در پایان سخنان خود به لزوم توجه به راهکارهای پیشگیرانه اشاره کرد و افزود: ایجاد آگاهی در جامعه، به ویژه در میان نوجوانان و جوانان، می‌تواند کمک بزرگی در جلوگیری از شیوع مصرف این مواد باشد؛ همچنین، باید توجه داشت که هیچ‌گونه ماده روانگردانی بدون عواقب نیست و فرد مصرف‌کننده در نهایت باید با پیامدهای مصرف این مواد روبه‌رو شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!