حالت تاریک
دوشنبه, 17 آذر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
ضرورت فرهنگ‌سازی درباره توانمندی‌های معلولان در جامعه
معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه مطرح کرد:

ضرورت فرهنگ‌سازی درباره توانمندی‌های معلولان در جامعه

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه با تأکید بر اهمیت فرهنگ‌سازی درباره افراد دارای معلولیت، گفت: جامعه باید معلولیت را تفاوت، نه ناتوانی، بداند و فرصت حضور مؤثر این گروه در عرصه‌های علمی، هنری و ورزشی فراهم شود.

احمدرضا درخشنده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با گرامیداشت هفته افراد دارای معلولیت که امسال مصادف با هشتم تا چهاردهم آذر است، اظهار داشت: شعار امسال با محوریت فراگیرسازی جامعه و تلفیق اجتماعی افراد دارای معلولیت تدوین شده و بهزیستی کرمانشاه نیز برنامه‌های خود را بر همین مبنا دنبال می‌کند. 

وی با اشاره به آغاز فصل جدید مدیریتی در بهزیستی استان کرمانشاه، افزود: نظر به تأکیدات مدیرکل جدید بهزیستی استان کرمانشاه، تمرکز سازمان بر اجرای برنامه‌های مصوب ملی و ارتقاء سلامت اجتماعی قرار گرفته و بر اساس مأموریت‌های تعیین‌شده، تقویت مشارکت مردمی و اجتماعی‌سازی خدمات به‌عنوان سیاست اصلی دنبال می‌شود. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه تصریح کرد: سازمان بهزیستی بر اساس سیاست‌ها و ابلاغ‌های ریاست سازمان، برنامه‌های گسترده‌ای را در حوزه‌های مختلف دنبال می‌کند که محور اصلی آن ارائه خدمات اجتماعی کارآمد، تقویت عدالت اجتماعی و فراهم‌سازی دسترسی برابر افراد دارای معلولیت به خدمات و فرصت‌های ضروری است. 

درخشنده گفت: یکی از گسترده‌ترین حوزه‌های فعالیت بهزیستی، بخش توان‌بخشی است که حدود ۱۷۰ مأموریت را دربر می‌گیرد؛ نخستین پایه در معاونت توان‌بخشی، پیشگیری از معلولیت‌هاست و با تشخیص به‌ موقع تلاش می‌شود از بروز یا تشدید ناتوانی جلوگیری و روند درمان و توان‌بخشی تسریع شود. 

وی ادامه داد: در صورت بروز معلولیت، هدف سازمان ارائه مجموعه‌ جامعی از خدمات شامل حمایت مالی، آموزش، مشاوره تخصصی، توان‌بخشی و تجهیزات کمکی است تا فرد بر محدودیت‌ها غلبه کرده، استعدادهای خود را بروز دهد و با فرصت برابر در جامعه حضور یابد. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه با تأکید بر نقش مشارکت اجتماعی افراد دارای معلولیت، افزود: جامعه سالم و پویا جامعه‌ای است که از ظرفیت همه اعضا از جمله کودکان، زنان، مردان و افراد دارای ناتوانی بهره می‌گیرد و این گروه نیز با توانمندی‌های مختلف می‌توانند نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت استان ایفا کنند. 

درخشنده درباره دسترسی افراد دارای معلولیت به تجهیزات توان‌بخشی، گفت: امسال افزایش اعتبارات خوبی در این بخش داشته‌ایم و تجهیزات شنوایی مانند سمعک، ابزارهای کمک‌بینایی، فناوری‌های نوین آموزشی و وسائل جسمی - حرکتی مانند ویلچر و عصا بر اساس نیازسنجی کارشناسان استان تأمین یا کمک‌هزینه آن پرداخت می‌شود. 

وی افزود: وسائل توان‌بخشی با هدف رفع موانع توانمندسازی مددجویان به دو روش عرضه مستقیم و پرداخت هزینه خرید در اختیار جامعه هدف قرار می‌گیرد. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه در بخش دیگری از سخنان خود به چالش‌های مراکز توان‌بخشی استان اشاره کرد و گفت: مراکز توان‌بخشی ما به دو دسته کلی شامل مراکز روزانه و مراکز شبانه‌روزی تقسیم می‌شوند که هرکدام مخاطبان و وظایف تخصصی خود را در حوزه سلامت و توان‌بخشی دنبال می‌کنند. 

درخشنده بیان کرد: در مراکز روزانه، خدمات به گروه‌هایی ارائه می‌شود که مشکلات ذهنی یا اختلالات روان‌شناختی دارند و این مراکز با برنامه‌های آموزشی، مراقبتی و توان‌بخشی روزانه تلاش می‌کنند شرایط لازم برای بهبود عملکرد فرد و افزایش حضور اجتماعی وی را فراهم کنند. 

وی با اشاره به گستره مخاطبان مراکز توان‌بخشی روزانه، گفت: این مراکز خدمات خود را به طیفی از افراد دارای مشکلات گفتاری، شنوایی، بینایی و اختلالات ذهنی ارائه می‌دهند؛ در کنار آن‌ها، ۲۲ مرکز مراقبتی شبانه‌روزی نیز در استان فعال است که در حوزه‌های مختلف روان‌شناختی، ذهنی و جسمی-حرکتی خدمات مستمر به جامعه هدف ارائه می‌کنند. 

کمبود اعتبارات و چالش‌های مراکز مراقبتی شبانه‌روزی

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه اذعان کرد: یکی از مشکلات این مراکز، کمبود اعتبارات و شرایط خاص برخی مددجویان است؛ افرادی که در مراکز شبانه‌روزی مستقر می‌شوند گاهی فاقد سرپرست هستند یا خانواده به‌دلیل مشکلات گوناگون توان حمایت از فرد دارای معلولیت را ندارد و نیاز به پیگیری مددکاری عمیق‌تری احساس می‌شود. 

درخشنده تصریح کرد: مددکاران اجتماعی بهزیستی ابتدا جهت شناسایی خانواده این افراد اقدام می‌کنند و سپس توانمندسازی خانواده و فرد معلول را در دستور کار قرار می‌دهند تا زمینه بازگشت به محیط خانوادگی فراهم شود؛ هدف نهایی این است که فرد پس از آموزش و مراقبت، به زندگی طبیعی و جامعه بازگردد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره کمبود نیروی متخصص، گفت: حوزه توان‌بخشی، سازمانی تخصص‌محور است و از رشته‌های مشاوره، روان‌شناسی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی، شنوایی‌سنجی، بینایی‌سنجی، مددکاری و پزشکان متخصص بهره می‌برد؛ این خدمات بر اساس دستورالعمل‌های دقیق و استانداردهای تخصصی ارائه می‌شود. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: اگرچه تلاش می‌شود هیچ خللی در ارائه خدمات ایجاد نشود، اما در برخی شهرستان‌ها به‌دلیل نبود نیروی متخصص بومی ممکن است چالش‌هایی ایجاد شود؛ در این موارد با هماهنگی رؤسای شهرستان‌ها و تشویق نیروهای متخصص از مناطق مجاور، نیاز تخصصی مراکز تکمیل می‌شود. 

نقش دانشگاه‌ها و تربیت متخصصان جدید توان‌بخشی

درخشنده با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در جبران این کمبودها، گفت: دانشکده توان‌بخشی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه طی دو سال گذشته فعال شده و با تربیت متخصصان جدید، ظرفیت خوبی برای آینده ایجاد کرده است؛ تفاهم‌نامه‌های مشترک با دانشگاه نیز موجب شده دانشجویان در مراکز بهزیستی دوره‌های کارآموزی و کارورزی بگذرانند. 

وی در پاسخ به پرسشی درباره موانع اجرای برنامه‌های توان‌بخشی در مناطق محروم استان، عنوان کرد: بهزیستی همواره موانع موجود را شناسایی و برای رفع آن‌ها برنامه‌ریزی می‌کند؛ بخشی از چالش‌ها ناشی از کمبود اعتبارات و بخشی دیگر مربوط به دستگاه‌هایی است که اجرای قانون حمایت از معلولان را به‌طور کامل رعایت نمی‌کنند. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: موضوعاتی همچون مناسب‌سازی معابر، ساختمان‌های عمومی و دسترسی‌های شهری هنوز در برخی مناطق به‌طور دقیق اجرا نشده است؛ با این حال بهزیستی به‌عنوان دبیر اجرای قانون حمایت از معلولان، این موارد را با همکاری استانداری، فرمانداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی پیگیری کرده و پیشرفت‌های قابل توجهی به دست آمده است. 

درخشنده تأکید کرد: برای تقویت برنامه‌های توان‌بخشی در مناطق محروم، افزایش اعتبارات ضروری است اما در کنار آن به مشارکت اجتماعی بیشتر نیز نیاز داریم؛ طرح‌های مختلفی با محوریت مشارکت محلی و محله‌محور اجرا می‌شود تا از ظرفیت‌های بومی، منابع محلی و همکاری نهادهای مختلف برای ارتقای خدمات استفاده شود. 

وی با اشاره به ضرورت تقویت فعالیت‌های میدانی، گفت: یکی از وظایف مهم بهزیستی، حضور در میان مردم، شناسایی مشکلات واقعی و اجرای برنامه‌های محله‌محور برای رفع آن‌هاست؛ این رویکرد سبب می‌شود خدمات توان‌بخشی دقیق‌تر ارائه شود و نیازهای جامعه هدف با سرعت بیشتری برطرف شود. 

معاون توان‌بخشی اداره‌کل بهزیستی استان کرمانشاه، فرهنگ‌سازی درباره افراد دارای معلولیت را امری ضروری دانست و افزود: باید در سطح جامعه تبیین شود که معلولیت تفاوت است نه ناتوانی مطلق؛ نباید این افراد را ناتوان یا دور از جامعه تصور کرد، زیرا توانایی حضور مؤثر در اجتماع و فعالیت‌های ارزشمند را دارند. 

درخشنده تصریح کرد: جامعه باید باور کند که افراد دارای معلولیت در حوزه‌های علمی، هنری و ورزشی توانمندی‌های برجسته‌ای دارند و بارها ثابت کرده‌اند که با اراده و حمایت مناسب می‌توانند از بسیاری افراد عادی نیز موفق‌تر باشند؛ نمونه‌های متعدد موفقیت در میان این گروه گواه این حقیقت است. 

وی در پایان گفت: یکی از دختران نابینای استان با وجود محدودیت بینایی، رتبه ۱۲ کنکور را کسب کرده است؛ این موفقیت نتیجه اراده فردی و تجهیزاتی است که بهزیستی در قالب وسائل کمک توان‌بخشی در اختیار او قرار داده و مسیر پیشرفت را هموار کرده است. 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!