حالت تاریک
چهارشنبه, 03 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
ضرورت افزایش آگاهی زوجین پیش از بارداری
استاد دانشگاه سوره تأکید کرد:

ضرورت افزایش آگاهی زوجین پیش از بارداری

استاد دانشگاه سوره تهران گفت: هر چه زوجین آگاه باشند و با آمادگی و مشاوره اقدام به بارداری کنند خطر تولد به دنیا آمدن نوزاد معلول به حداقل می‌رسد.

سیدمحسن میرطالبی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: هزینه‌های آزمایش ژنتیک در ایران بسیار سنگین است و دولت نیز از هزینه‌های این آزمایش حمایت چندانی به عمل نمی‌آورند در حالی که در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، آزمایش‌های تخصصی مانند ژنتیک تحت پوشش بیمه قرار دارند، متأسفانه در ایران، هزینه‌های این آزمایش‌ها بسیار سنگین بوده و دولت نیز حمایت کافی از این حوزه به عمل نمی‌آورد.

 استاد دانشگاه سوره تهران افزود: اگر فقها با صدور فتوای خود اجازه سقط جنین در موارد خاص را به پزشکان داده‌اند یکی از دلایل آن جلوگیری جریان سقط جنین و جلوگیری از عادی شدن سقط‌ است لذا نمی‌توان تنها دلیل سقط جنین را وجود ناهنجاری یا احتمال خطر بیماری آسیب و مرگ برای کودک و مادر دانست چرا که برخی نیز به دلایلی همچون شرایط اقتصادی و یا روابط نامشروع اقدام به این کار می‌کنند.

وی گفت: بنابراین حرام‌بودن حکم سقط جنین از سوی فقیه یک حکم کلی است اما در موارد خاص پزشکی می‌توان این حکم را به گونه‌ای دیگر و در جهت سقط جنین تعبیر کرد، سقط جنین عواقب روانی سنگینی برای مادر دارد و می‌تواند منجر به بروز ناراحتی‌های روحی و حتی افسردگی شود.

میرطالبی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم از جنبه پیشگیری به موضوع سقط جنین بنگریم باید کاری کنیم تا برای پیشگیری از سقط جنین، افزایش سطح آگاهی جامعه امری ضروری است؛ زوجین نیز در طول این دوران در تمام مراحل کارهای خود را با مشاوره و تحت نظر پزشک انجام دهند.

وی تصریح کرد: بنابراین مهم‌ترین مسئله در مبحث بارداری آموزش است هرچه آموزش به خانواده‌ها و زوج‌های جوان بیشتر باشد مشکلات آینده زوجین در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه بارداری کمتر خواهد شد و شاهد جامعه سالم‌تری خواهیم بود.

 میرطالبی با اشاره به عدم قطعیت در مسائل پزشکی، اظهار داشت: در حوزه سلامت، هیچ تضمینی برای وقوع ۱۰۰ درصدی یک رویداد وجود ندارد؛ حتی با رعایت همه جوانب احتیاط، ممکن است احتمال بروز مشکلاتی وجود داشته باشد؛ به همین‌دلیل، افزایش سطح آگاهی افراد، به‌ویژه قبل از ازدواج، از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ ازدواج آگاهانه و برنامه‌ریزی برای بارداری، از جمله مواردی است که می‌تواند به کاهش مشکلات احتمالی کمک شایانی کند؛ به عبارت دیگر، بارداری باید یک تصمیم آگاهانه و برنامه‌ریزی شده باشد و نه یک اتفاق.

وی گفت: همچنین کسی که قصد بارداری دارد بهتر است با آزمایشات مختلف سلامت جسمی و روحی او تأیید شود و آمادگی کامل برای بارداری را داشته باشد مثلاً اشعه برای جنین خطرناک است و یا اگر فردی مشکلات دندانپزشکی دارد بهتر است قبل از بارداری مشکلات خود را برطرف کند بنابراین زمانی که یک زن از لحاظ جسمی و روحی آمادگی لازم را داشت می‌تواند اقدام به بارداری کند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: در واقع بهتر است یک زن قبل از بارداری با پزشکان متخصص مشاوره کند و سپس با آگاهی لازم اقدام به بارداری کند؛ البته بارداری اراده الهی است، اما رعایت نکات بهداشتی و آمادگی جسمانی، نقش مهمی در سلامت مادر و جنین دارد به همین دلیل، توصیه می‌شود قبل از بارداری، تمام مشکلات جسمی و روحی با پزشک در میان گذاشته شود تا با آمادگی کامل و توکل بر خدا، این مرحله مهم از زندگی آغاز شود.

 وی عنوان کرد: زوجین باید مسائل ژنتیک و ازدواج‌های فامیلی را نیز مد نظر قرار دهند اگر یک زوج با نسبت فامیلی می‌خواهند با یکدیگر ازدواج کنند و یا پس از ازدواج می‌خواهند بچه‌دار شوند حتماً باید برخی آزمایش‌های خونی، ژنتیک و نیز سونوگرافی را هرچند با قیمت بالا انجام دهند البته در کشورهای پیشرفته بیمه‌ها این آزمایشات را تقبل می‌کنند. 

میرطالبی گفت: در جامعه ما نیز باید حتماً تدابیری اندیشیده شود تا بیمه‌ها و نهادهای حمایتی این آزمایش‌ها را تحت پوشش خود قرار دهند زیرا اگر طفلی ناقص، مشکل‌دار و پرخطر به دنیا بیاید هزینه آن برای دولت به مراتب بیشتر از هزینه آزمایشات پیش از بارداری است بنابراین هرچه آگاهی خانواده‌ها بیشتر باشد زوجین جوان آگاه باشند و با آمادگی و مشاوره اقدام به فرزندآوری و بارداری کنند خطر تولد به دنیا آمدن نوزاد معلول به حداقل می‌رسد.

وی تصریح کرد: البته مسئله سقط جنین تا یک زمان خاص جنبه قانونی دارد و قابل اقدام‌کردن است اما اگر دیر اقدام شود مسلماً از بین بردن جنین با مشکل قانونی مواجه می‌شود و یا ممکن است به صورت غیرقانونی سقط جنین انجام شود.

میرطالبی گفت: قانون‌گذار در تدوین قوانین مرتبط با فرزندآوری باید جوانب مختلف را مد نظر قرار دهد؛ به دنیا آوردن نوزاد به هر قیمتی و سپردن او به بهزیستی، نه‌تنها بار مالی سنگینی را بر دوش دولت می‌گذارد، بلکه آسیب‌های روحی و روانی عمیقی را بر خانواده‌ها وارد می‌کند. این تجربه تلخ ممکن است افراد را به مدت طولانی درگیر افسردگی و مشکلات روانی کند، به طوری که نیاز به مداخلات تخصصی مانند روان‌درمانی و دارودرمانی پیدا کنند.

وی گفت: بنابراین هرچه آگاهی زوجین قبل از بارداری افزایش یابد مسائل مربوط به دنیا آمدن نوزادان معلول سقط جنین به حداقل می‌رسد بنابراین، گسترش آموزش‌های لازم و آگاهی دادن از طریق فضای مجازی، خانه‌های بهداشت و مراکز مراقبت‌های مادر مشکلات بارداری را به حداقل خواهد رساند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.