حجاب را جدی نگیریم آسیبها فزونی مییابد
بیحجابی تهدیدی برای تربیت نسل آینده
بر اساس مطالعات انجام شده، رعایت حجاب و عفاف آثار مثبت فردی و اجتماعی زیادی دارد؛ در مقابل، بیحجابی پیامدهای منفی و سوء زیادی را در دو بُعد دنیوی و اخروی به همراه دارد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ بر اساس مطالعات انجام شده، رعایت حجاب و عفاف آثار مثبت فردی و اجتماعی زیادی دارد؛ در مقابل، بیحجابی پیامدهای منفی و سوء زیادی را در دو بُعد دنیوی و اخروی به همراه دارد؛ یکی از ابعاد مهم این پیامدها، آثار فردی بیحجابی است که شامل اختلالات روانی، افت تحصیلی و آموزشی، خشونت و آزار جنسی و سقوط ارزش زن و رذایل اخلاقی میشود، این آثار نهتنها بر فرد تأثیر میگذارد، بلکه میتواند به جامعه نیز آسیب برساند.
از جمله آثار فردی بیحجابی، اختلالات روانی است که ممکن است ناشی از فشارهای اجتماعی و نیاز به جلب توجه دیگران باشد؛ وقتی زنی برای جلب توجه و رضایت دیگران به خودآرایی و خودنمایی میپردازد، در واقع خود را از مسیر فطری و طبیعیاش منحرف کرده و به تدریج دچار مشکلات روانی میشود؛ این انحراف فکری و رفتاری میتواند به کاهش اعتماد به نفس و افزایش اضطراب منجر شود.
علاوه بر این، افت تحصیلی و آموزشی یکی دیگر از پیامدهای بیحجابی است؛ زمانی که فرد زمان زیادی را صرف آرایش و آراستگی میکند، از مباحث علمی و اخلاقی باز میماند و در نتیجه، تواناییهای تحصیلی او تحت تأثیر قرار میگیرد؛ این مسئله میتواند به کاهش کیفیت آموزش و یادگیری در جامعه منجر شود.
همچنین، بیحجابی میتواند به افزایش خشونت و آزار جنسی منجر شود؛ زمانی که زنان به خودآرایی و جلب توجه میپردازند، ممکن است خود را در معرض خطراتی قرار دهند که به افزایش آمار آزار و خشونت علیه زنان منجر میشود؛ این موضوع نهتنها بر فرد تأثیر میگذارد، بلکه میتواند به تضعیف ارزشهای اجتماعی و اخلاقی در جامعه نیز بیانجامد.
در این راستا، به گفتگو با سه کارشناس در این حوزه نشستهایم که نظرات و دیدگاههای خود را درباره آثار بیحجابی و اهمیت رعایت حجاب و عفاف بیان خواهند کرد، لذا میتواند به درک بهتر ابعاد مختلف این موضوع کمک کند و راهکارهایی برای ارتقای آگاهی اجتماعی ارائه دهد.
در بحث مقوله حجاب فرهنگسازی درستی صورت نگرفته است
میترا یاری در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بیتردید مسأله حجاب بهعنوان فرضیهای دینی و نماد فرهنگ ایرانی - اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است، اما تا به امروز، فرهنگسازی درستی در این خصوص صورت نگرفته است؛ بهگونهای که فرهنگ نفوذی غربی از طریق مد، ماهواره و اینترنت، تأثیرگذاری بیشتری بر جوانان داشته است.
کارشناس فرهنگی عنوان کرد: قضاوت در مورد وضعیت حجاب در سطح جامعه قضاوت سادهای نیست؛ در برخی از ظواهری که در جامعه میبینیم، کمپوششی وجود دارد و در عین حال کلیت پوشش را در جامعه مشاهده میکنیم.
وی در ادامه افزود: اینطور نیست که فضای حاکم بر جامعه به سمتی بوده باشد که زنان ما فقدان پوشش را انتخاب کرده باشند؛ بلکه از حیث تبلیغی، مسئولان و نهادهای فرهنگی و حتی اشخاص نسبت به تبیین مسأله حجاب، تشویق به سمت آن و بیان جذابیت، عملکرد ضعیفی داشتهاند.
یاری خاطرنشان کرد: مسامحه و بیتوجهی برخی از مسئولان کشوری و استانی به عاملان منکر و نیز عمل نکردن اکثر مردم به امر به معروف و نهی از منکر، یکی دیگر از عوامل شیوع بدحجابی و سایر منکرات است.
وی گفت: توجه به تجملات و تشریفات که منجر به ازدواج دیرهنگام دختران و بالا رفتن سن ازدواج میشود، نیز علت دیگری برای بدحجابی در سطح جامعه است؛ در نتیجه، برخی از دختران که گاه به دلیل تشویق خانواده و دوستان، با لباس نامناسب خود را در معرض دید عموم، بهویژه جوانان، قرار میدهند.
این کارشناس فرهنگی بیان کرد: از سوی دیگر، کارکرد تربیتی خانوادهها بهعنوان انتقالدهندگان اولیه مسائل فرهنگی سنتی و اسلامی، نهتنها در کلانشهرها بلکه در شهرستانها نیز به اندازه کافی مطلوب نبوده و نیست؛ این مسئله شاید کلید بسیاری از درهای بسته افکار دانشآموزان و جوانان ما برای پذیرش چرایی و چگونگی حجاب باشد.
وی در پایان تأکید کرد: مربیان و مدیران مدارس، این نهاد فرهنگساز و انسانساز، از دل جامعه برخواسته و تحت تأثیر عوامل موجود در آن هستند و شاید هم به مراتب این تأثیرپذیری خود را در کلاس درس بهصورت بسیار عمیق اما نا محسوس به دانشآموزان انتقال دهند؛ در این صورت، وای بر روزگار فرهنگی جامعهای که فرهنگیانش هم در قبول و اجرای مسائل مهمی چون حجاب و … خود صاحب تردید یا هنجارشکنی باشند؛ به قولی هر چه بگندد نمکش میزنند، وای بر روزی که بگندد نمک؛ این موارد نیز از قابل تأملترین مسائل در سیر قهقرای حجاب در نزد جوانان ما است.
تربیت ناصواب والدین و عدم التزام به آموزههای اسلامی و انسانی اصلیترین دلیل بیحجابی
سلمه امجدیان در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بدحجابی مقولهای است که یک عامل نمیتواند آن را به وجود آورد یا از بین ببرد؛ بلکه عوامل بسیاری در به وجود آمدن آن مؤثر واقع میشوند.
مسئول حوزه علمیه خواهران شهرستان سنقر و کلیایی عنوان کرد: اولین و مؤثرترین مسأله در این قضیه، تربیت ناصواب والدین و عدم التزام به آموزههای اسلامی و انسانی است؛ محیط خانه و خانواده به مثابه هسته اولیه جامعه، محیطی است که آموزش و تربیت در آن شکل میگیرند و در سایه آن باید در حد تعادل به نیازهای مادی و معنوی فرزندان پاسخ مناسب و به موقع داد؛ چرا که تحت این امور، حالات روحی، روانی و فکری انسان شکل میگیرد.
وی در ادامه افزود: در چنین محیطی، فرزندان تحت تعلیم مستقیم و غیرمستقیم والدین بهعنوان دو رکن اصلی قرار میگیرند؛ اگر والدین به موازین شرعی، بایدها و نبایدها عنایت و دقت نظر داشته باشند و در موقعیتهای مختلف نقش خود را به نحو احسن ایفا کنند و به خواستههای معنوی فرزندان خود پاسخ مناسب دهند، به نتیجه بهتری دست خواهند یافت؛ اما عدم رعایت و التزام به آموزههای اسلامی و بیتوجهی به خواستههای مادی و معنوی، عواقب مخربی بهدنبال خواهد داشت تا جایی که جامعهای را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
این کارشناس فرهنگی با بیان اینکه نداشتن پوشش اسلامی از سوی مادران و ارتباط والدین با نامحرم بدون عنایت به موازین شرعی و اخلاقی، بیتأثیر نیست، عنوان کرد: بیتفاوت بودن به نیازهای معنوی و عدم تأیید و نادیده گرفتن نیازهای عاطفی آنها، به شدت در کاهش حساسیتهای اعضای خانواده، بهویژه فرزندان نسبت به هنجارها و ارزشهای دینی تأثیرگذار خواهد بود.
امجدیان اذعان کرد: دومین و سومین عامل که انسانها در آن تحت تعلیم و تربیت قرار میگیرند، محیط مدرسه، معلم، استاد و دانشگاه است که نقش بهسزایی در تربیت و پرورش افراد میتوانند ایفا کنند؛ چنین محیطهایی در شکلگیری شخصیت افراد، کسب ارزشها و معیارها و سبک زندگی، با توجه به چهارچوبهای تعریف شده، جدیتر و مؤثرتر هستند.
وی با بیان اینکه محیط دانشگاه به مراتب بیشتر باعث رشد شخصیت فکری، فرهنگی و اعتقادی انسانها به شمار میرود، افزود: چنانچه این دو در چهارچوب قوانین اسلامی و انسانی حرکت نکنند و در راستای رسالت خود الگوهای نامناسبی ارائه دهند، به یقین افراد از گردونه تعلیم و تربیت صحیح و ارتقای سطح علمی و معرفتی خارج خواهند شد و متأسفانه نظارهگر آنچه که نباید خواهیم بود.
مسئول حوزه علمیه اذعان داشت: از جمله عوامل مهم دیگر در نشر بدحجابی، نداشتن اتاق فکر مناسب و انسجام فکری نهادهای فرهنگی و قوانین درست، ناهماهنگیها در زمینههای آموزشی، تبلیغی، هنری، سطحینگری و کوتهفکری در رسالت خود و چندگانگی در عرضه الگوها و ارزشهای اجتماعی است.
وی گفت: از عوامل دیگر میتوان به مناسب نبودن پوشاکهای عرضه شده به بازار و نداشتن یا حمایت نکردن از طراحان لباسهای اسلامی و مناسب اشاره کرد که در جایگاه خود مؤثر است.
امجدیان در پایان تأکید کرد: در این خصوص ما نیازمند تحلیل، رصد و برنامهریزی و عملیات شناختی هستیم تا بتوانیم در جهت رفع این معضل، در کنار اعمال قوانین در حوزه حجاب، راهکارهای فرهنگی مؤثری ارائه دهیم و در راستای ترویج پوشش مناسب کوشا باشیم.
فضای مجازی یکی از دلایل کمرنگ شدن حجاب در جامعه اسلامی است
خدیجه حیدریان در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: یکی از دلایل کمرنگ شدن حجاب در بین نسل امروز، وجود تعصب و غیرتهای نابجا نسبت به دختران دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ بود که اینها را تحت فشار روحی قرار میدادند.
این کارشناس فرهنگی با بیان وجود تعصبات نابجا و غیرتهای غیرشرعی، عنوان کرد: امروز از برخی مادرانی که نسبت به بدحجابی دخترانشان بیتفاوت هستند، میشنویم که چون در زمان خودشان تحت تعصبات و اجبارهای سختگیرانه نسبت به حجاب قرار داشتند، اکنون میخواهند دخترانشان آزاد باشند.
وی آسیبهای فضای مجازی را یکی دیگر از دلایل کمرنگ شدن حجاب برشمرد و خاطرنشان کرد: امروز به دلیل همهگیر شدن و در دسترس بودن آسان اینترنت و فضای مجازی برای اقشار مختلف مردم، بهویژه کودکان و نوجوانان و عدم نظارت بر این فضای بی در و پیکر، فضایی برای خودنمایی و ابتذال ایجاد شده و به الگویی برای برخی دختران جامعه تبدیل شده است.
حیدریان اذعان کرد: امروز وقتی پای صحبتهای برخی دختران مینشینیم، بیان میکنند که اگر در جامعه به خود نرسیم و موهای آراسته و ظاهری مرتب نداشته باشیم، مورد قبول پسران نخواهیم بود. به نوعی، داشتن تیپ و بدحجابی را معیار پسند در جامعه تلقی میکنند.
وی تصریح کرد: امروز به دلیل جوامع مدرن، نوع استایل و پوششها از فرهنگ اصیل فاصله گرفته و نگاهها به برندهای غربی معطوف شده است؛ این استایلها برای مردم عامه نوعی جذابیت خاص ایجاد کرده و آنها را بهعنوان الگوی خود انتخاب کرده و به آن بهعنوان نوعی کلاس و مد روز نگاه میکنند.
این کارشناس فرهنگی بیان کرد: ما در فرهنگهای اصیل خود در بین اقوام، دارای پوششها و لباسهای زیبا بودیم که اصالت مردان و زنان را فراهم میکرد؛ اما امروزه با مدرن شدن جوامع، تبلیغات سو و الگو گرفتن از غرب، این تفکر میان مردم، بهویژه در شهرستانها، جا افتاده است که اگر در شهرهای بزرگ زندگی کنند و تیپ و استایل امروزی داشته باشند، موفقتر خواهند بود و بیشتر مورد پذیرش در جامعه قرار خواهند گرفت.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ بیتردید مساله حجاب بهعنوان فرضیهای دینی و نماد فرهنگ ایرانی – اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است، اما نیازمند فرهنگسازی درست در این خصوص است.
گزارش به قلم سمانه فعلهگری؛ فعال رسانهای
انتهای خبر/