حالت تاریک
جمعه, 05 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
داغ بیکاری بر پیشانی کرمانشاه

داغ بیکاری بر پیشانی کرمانشاه

مرکز آمار ایران جدیدترین نرخ بیکاری مربوط به فصل پائیز را منتشر کرد؛ طبق این آمار، کرمانشاه پس از سیستان و بلوچستان و خوزستان، دوباره سومین استان با بالاترین نرخ بیکاری شده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ نرخ بیکاری کرمانشاه در پائیز امسال به ۱۱/۸ درصد رسیده که نسبت به پائیز سال گذشته، افزایش ۰/۶ درصدی داشته است. 

وضعیت بیکاری در کرمانشاه بدتر از این نیز هست؛ طبق آمار، نرخ بیکاری پائیز در ۲۶ استان کشور تک رقمی بوده، اما کرمانشاه یکی از پنج استانی است که نرخ بیکاری در آن همچنان دو رقمی باقی مانده است. 

در حالی که میانگین نرخ بیکاری در کشور ۷/۲ درصد بوده، نرخ بیکاری کرمانشاه ۴/۶ درصد بالاتر از میانگین کشور است که نشان‌دهنده وضعیت نگران‌کننده‌ای است. 

این آمارها نشان می‌دهند که علی‌رغم ادعاهای متعدد مسئولان استان کرمانشاه، وضعیت بیکاری در این استان همچنان بحرانی است. 

سامانه رصد، که مهم‌ترین مرجع ثبت اشتغال ایجاد شده در استان است، عملکرد دستگاه‌ها در حوزه اشتغالزایی را به تفکیک شهرستان‌ها ثبت می‌کند. 

ابتدای سال ۱۴۰۳، مانند هر سال، هدفگذاری اشتغال استان کرمانشاه مشخص شد و مقرر شد که تا پایان سال، ۲۶ هزار و ۲۴۷ فرصت شغلی ایجاد شود. طبق اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه، از ابتدای امسال تا اوایل دی‌ماه، حدود ۲۳ هزار شغل در سامانه رصد ثبت شده است که ۸۸ درصد از هدفگذاری اشتغال امسال را محقق می‌کند. 

بیشترین تعداد شغل‌های ایجاد شده در ۹ ماهه امسال توسط دستگاه‌های استان به ترتیب مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیش از ۶۵۰۰ مورد، کمیته امداد با بیش از ۴۱۰۰ مورد و جهاد کشاورزی با بیش از ۲۶۵۰ مورد بوده است. 

با این حال، برآوردها نشان می‌دهند که کرمانشاه بیش از ۱۰۰ هزار نفر بیکار دارد که یک سوم آن‌ها فارغ‌التحصیل دانشگاهی و دارای مدرک هستند. 

برای کاهش هر یک درصد از نرخ بیکاری در کرمانشاه، باید حدود ۶ هزار شغل ایجاد شود؛ به این ترتیب، با ایجاد ۲۳ هزار شغل در استان از ابتدای امسال، نرخ بیکاری باید حدود ۳/۵ تا ۴ درصد کاهش می‌یافت، اما متأسفانه نرخ بیکاری کرمانشاه نسبت به پائیز سال گذشته افزایش یافته است. 

برای درک این تناقض که با ثبت ۲۳ هزار شغل در سامانه رصد، هنوز وضعیت بیکاری کرمانشاه تغییر نکرده است، باید چند عامل را بررسی کرد. اول اینکه، علاوه بر اشتغالزایی، سالانه تعدادی نیروی کار از بازار خارج می‌شوند و به جمعیت بیکار افزوده می‌شوند. به‌علاوه، فارغ‌التحصیلان جدید و افرادی که به سن کار می‌رسند نیز به بازار کار وارد می‌شوند. 

دومین عامل، صحت آمارهای ثبت شده در سامانه رصد است، اگرچه وزارت کار ادعا می‌کند که این آمار از چند روش صحت‌سنجی می‌شود، اما احتمالاً با واقعیت‌های بازار کار کرمانشاه تطابق ندارد. 

ایجاد شغل پایدار و غیرکاذب به معنای برقراری بیمه برای افراد شاغل است، اما آمارهای تأمین اجتماعی کرمانشاه این امر را تأیید نمی‌کنند. طبق آمار تأمین اجتماعی، هر سال بین ۷ تا ۸ هزار بیمه اجباری جدید اضافه می‌شود، که کمتر از یک‌سوم اشتغال ادعایی ثبت شده در سامانه رصد است. 

برای مثال، تعداد بیمه‌شدگان اجباری تامین اجتماعی کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ حدود هفت هزار نفر افزایش یافته است، در حالی که هدفگذاری اشتغال برای سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۴ هزار شغل بود. حتی اگر بخشی از افراد تحت پوشش بیمه‌های دیگر قرار گیرند، باز هم تفاوت زیادی بین شغل‌های ثبت شده و بیمه‌شدگان وجود دارد. 

این مشکل چند دلیل اصلی دارد: وزارت صنعت، معدن و تجارت معمولاً بیشترین مشاغل ثبت شده را به خود اختصاص می‌دهد، اما بسیاری از این مشاغل در حوزه بازرگانی داخلی و اصناف است و بیشتر مربوط به صدور مجوزهای کسب و کار هستند. 

از سوی دیگر، بسیاری از دستگاه‌ها تعداد نیروهایی که قراردادشان تغییر کرده یا وضعیتشان بهبود یافته را به عنوان اشتغال جدید به حساب می‌آورند که در واقع این نوعی آمارسازی است. 

در دستگاه‌های حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی، هر تسهیلاتی که پرداخت می‌شود، حتی اگر صرف اشتغالزایی نشود، به عنوان اشتغال حساب می‌شود، که بسیاری از این موارد نتیجه‌ای جز هدررفت منابع ندارد. 

با ادامه این روند، مشکل بیکاری کرمانشاه تنها در ظاهر کاهش می‌یابد و هیچ‌گاه به‌طور واقعی حل نخواهد شد. 

تنها راه حل واقعی برای کاهش بیکاری در کرمانشاه، بهبود فضای کسب و کار و ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید و متعدد در استان است که باید به همت تمام بخش‌ها انجام شود. آمارسازی تنها باعث خواهد شد که هر سال شاهد افزایش بیشتر نرخ بیکاری کرمانشاه باشیم و مشغول آمارهای غیرواقعی شویم. 

منبع: طلوع کرمانشاه

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.