حالت تاریک
سه‌شنبه, 02 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
هدررفت ۳ ماهه آب در روستای کرمانشاه
کرمانشاه را آب بُرد؛

هدررفت ۳ ماهه آب در روستای کرمانشاه

متأسفانه به‌دنبال شکستگی لوله اصلی آب در روستاهای چقاماران و بی‌ابر، شاهد هدررفت آب از سه ماه گذشته تاکنون هستیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ ذخایر آب به‌ویژه آب شیرین از مؤلفه‌های ویژه قدرت استراتژیک کشورهای جهان قلمداد می‌شود و بحران آینده در دنیا، بحران آبی خواهد بود. 

آب نخستین و اساسی‌نرین مایه حیات بشری و از اصلی‌ترین زیربناهای توسعه پایدار و گران‌بهاترین ثروتی است که در اختیار بشر قرار گرفته است. به خصوص در کشور ما که سطح وسیعی از زمین را مناطق خشک و کویری در برگرفته است. 

با توجه به اقلیم خشک و شکننده کشور و با در نظر گرفتن خشکسالی‌های اخیر اهمیت آب به‌عنوان یک نهاده حیاتی بیش از پیش مشخص می‌شود و در صورتی که بر اساس توسعه پایدار برای منابع آب برنامه‌ریزی نکنیم، در آینده کشور با معضلات غیرقابل حلی مواجه خواهد شد. 

امروزه عواملی همچون افزایش جمعیت، رشد آهنگ شهرنشینی، تغییر الگوی مصرف، بالارفتن سطح بهداشت، گسترش سایر مصارف آب (کشاورزی، صنعتی، خدماتی، توریستی و تفریحی و…) موجب افزایش مصرف آب شده‌اند. 

علاوه بر آن کمیابی منابع آبی وعدم توانایی انسان در تولید آب برخلاف دیگر محصولات توجه بیش از پیش به اقتصاد منابع آب را می‌طلبد. به‌رغم سرمایه‌گذاری‌های کلان انجام گرفته در سال‌های گذشته، خشکسالی‌ها، برداشت‌های اضافه از ذخایر آب‌های زیرزمینی و تخریب کیفیت منابع آب از طریق آلودگی‌های صنعتی و شهری، کودها و سموم شیمیایی بر نگرانی ناشی از محدودیت کمی و کیفی منابع آب افزوده است. 

این درحالی است که‌عدم توازن بین منابع و مصارف آب در بسیاری از نقاط کشور به‌ویژه در هنگام خشکسالی، مشکل کم‌آبی را می‌تواند به بحران تبدیل کند. 

در مدیریت منابع آب توجه به هزینه و فایده‌های اقتصادی و اجتماعی مربوط به تخصیص منابع و استفاده از ابزارهای اقتصادی در بهبود عملکرد بخش آب امری ضروری است از این رو نگرش به آب به‌عنوان کالایی اقتصادی برای کشور اهمیت حیاتی پیدا خواهد کرد و مانند دیگر کالاها عرضه و تقاضا دارد. توسعه اقتصادی مستلزم توسعه فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی است و توسعه این بخش‌ها، وابستگی زیادی به فراوانی منابع آب دارد. 

آب نه‌تنها برای تأمین رفاه و نیازهای اساسی انسان مورد توجه واقع شده است، بلکه ارتباط آن با شاخص‌های توسعه سبب شده که همواره موضوعی بحث‌برانگیز برای جوامع بین‌المللی باشد و امروزه جامعه بین‌الملل مدیریت یکپارچه منابع آب را راهی مناسب برای مدیریت آب، زمین و منابع مرتبط با آن در حین حفظ توازن نیازهای اقتصادی - اجتماعی با پایداری بوم سامانه می‌داند.

با وجود کوهستانی بودن استان کرمانشاه، اما کمبود آب شیرین به‌ویژه در فصل‌های گرم سال مشهود است و باید سفره‌های زیر زمینی و آبیاری در کشاورزی، مصرف کاخانه‌جات و حتی مصارف خانگی را مدیریت کرد. 

متأسفانه همچنان برخی از سوءمدیریت‌ها و شرایط ناپایدار یاعدم همکاری آحاد جامعه در مدیریت منابع آبی و تقویت و نگهداری زیرساخت‌های مناسب، پدیدآورنده مشکلات متعددی در این زمینه بوده است. 

چندی پیش مطلع شدیم که اهالی روستاهای بی‌ابر و چقاماران از دهستان دربند، واقع در ۴۵ کیلومتری کرمانشاه از ماجرایی شاکی بودند که قدری تکان‌دهنده و قابل تأمل است. داستانی تلخ از رویدادی که در شرایط کم‌آبی امروز، می‌تواند قابل پیگیری بوده و مهم ارزیابی شود. 

خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»، بی‌درنگ راهی منطقه شد و با اهالی این روستاها به گفتگو پرداخت. 

محرومیت روستاییان چقاماران و بی‌ابر از آب

قباد اسدی یکی از اهالی منطقه ضمن تشکر از پیگیری ما، اذعان داشت: حوالی دو سال است که لوله اصلی انتقال آب به این دو روستا شکسته است و متاسفانه نتیجه خاصی برای حل این مشکل شاهد نبوده‌ایم. 

وی ادامه داد: منبع اصلی آب شرب این منطقه، در جوار امام‌زاده قاسم قرار دارد و لوله انتقال آن در حد فاصل جاده اصلی کنار روستای چقاماران و دو کیلومتری روستای بی‌ابر، آسیب دیده و مدت‌هاست آب شرب این روستاها با بحران مواجه است. 

بی‌نتیجه ماندن پیگیری‌های اهالی روستا

منوچهر غلامی یکی دیگر از اهالی این روستاها گفت: مدت‌هاست شاهد هدر رفتن آب شرب هستیم و با شرایط کم‌آبی ایران عزیز، انتظار داریم، مسئولان پیگیر شرایط نامطلوب موجود باشند. شرایطی که دل‌نگرانی و احساس مسئولیت ویژه‌ای برای ما به وجود آورده است.

وی افزود: محوطه‌ای به وسعت ۵۰۰ متر مربع را آب روان فراگرفته و صحنه‌ای دل‌خراش و نامناسب را شاهد هستیم، هیچ شهروند و مسئول دلسوزی نمی‌تواند از کنار این حادثه تلخ بی‌تفاوت عبور کند با این حال شاهد پیگیری جدی نبوده‌ایم. 

اوضاع آب روستای بی‌ابر و چقاماران بحرانی است

در ادامه گزارش، با دهیار روستای بی‌ابر، به گفتگو نشستیم، سجاد مرادی از پیگیری‌های مکرر خود با مجموعه بخشداری و اداره آب و فاضلاب شهرستان کرمانشاه سخن گفت که متاسفانه بی‌نتیجه بوده است. 

وی ادامه داد: نیروهای عملیاتی این اداره، دو بار اقدام به اصلاح و ترمیم شکستگی‌های موجود کرده‌اند، اما به دلایلی نامعلوم و شاید استفاده از لوله‌ها و اتصالات نامرغوب، با شکستی‌های پی در پی مواجه شده‌ایم و همچنان از این مشکل بزرگ، رنج می‌بریم. 

دهیار روستای بی‌ابر بیان کرد: اوضاع نابه‌سامان تا جایی است که اهالی هر دو روستای بی‌ابر و چقاماران، حاضر به همکاری شخصی با مسئولان اداره آب و فاضلاب شهرستان کرمانشاه برای حل این بحران هستند. 

گلایه از شرایط نامناسب آب‌رسانی در روستاهای مذکور

اسدی نیز به نمایندگی از بانوان ساکن در این منطقه به گلایه از شرایط نامناسب آب‌رسانی پرداخت و گفت: وضعیت سلامت ما و فرزندانمان به خطر افتاده است، تا جایی که آب با گل و لای همراه شده و قابل استفاده نیست همچنین در شستشو و نظافت نیز با مشکل روبه‌رو هستیم.

خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با احصای مشکلات در مورد شکستی خطوط لوله انتقال آب به روستاهای بی‌ابر و چقاماران از دهستان میان‌دربند، به سراغ مدیر روابط عمومی آب و فاضلاب استان کرمانشاه رفت و ضمن مطرح کردن مطالبه‌های مردمی، با وی به گفتگو پرداخت. 

آب‌رسانی به روستاهای چقاماران و بی‌ابر تا ۲ هفته دیگر

کامبیز مرادیان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در مورد حوادثی که در خط اصلی لوله انتقال آب برای روستاهای بی‌آب و چقاماران اتفاق افتاده است. هر بار سعی داشتیم این مشکل را برطرف کنیم، اما متاسفانه، دوباره شکستگی در این منطقه اتفاق می‌افتاد. 

وی ضمن عذرخواهی از ساکنان این مناطق، عنوان کرد: متاسفانه شبکه آب‌رسانی از گذشته فرسوده و نامناسب بوده و طی برنامه‌هایی درصدد بهبودی شرایط موجود در سراسر استان هستیم. 

مدیر روابط عمومی آب و فاضلاب استان کرمانشاه در ادامه، خطاب به مردم بزرگوار روستاهای بی‌ابر و چقامران از توابع دهستان دربند گفت: با توجه به اینکه پیش از این آب و فاضلاب روستایی با استفاده از پیمان‌کاران شخصی، این اصلاح شبکه را انجام داده و ناموفق بوده و با لحاظ اهمیت رفع شرایط موجود، ان‌شاءالله همکاران تلاشگر ما وارد عمل شده و تا اواسط بهمن‌ماه این پروژه را به اتمام خواهند رساند. 

گزارش به قلم حامد شبابی

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.