حالت تاریک
پنج‌شنبه, 04 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
آشنایی با منطقه «جرف» در مدینه

آشنایی با منطقه «جرف» در مدینه

در روایتی منسوب به پیامبر اکرم (ص)، دجال هنگام خروج در منطقه جرف اردو می‌زند و پرچم خود را درآن جا به اهتزاز درمی‌آورد، آن‌گاه در شهر مدینه سه زلزله رخ خواهد داد و همه منافقان به او خواهند پیوست.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ جُرُف به زمینی گفته می‌شود که بر اثر سیلاب به گودی و فرورفتگی تبدیل شده است، این نام در گذشته به دشتی در سه میلی (حدود شش کیلومتری) مدینه اطلاق می‌شد که در مسیر شام قرار داشت، گفته می‌شود نام جرف از سخن تُبَّع، پادشاه حمیر، هنگام عبور از آن منطقه گرفته شده است: «هذا جرف الارض». 

این منطقه از لحاظ کشاورزی حاصلخیز بوده و وجود چاه‌های متعدد مانند جُشَ، جمل، و سقاخانه سلیمان ابن عبدالملک، گواهی بر این ویژگی است، بسیاری از صحابه از جمله عمر ابن خطاب، زبیر، عبدالرحمن ابن عوف، و مقداد بن اسود، در جرف املاک فراوانی داشتند. مقداد نیز در سال ۳۳ ق. در همین منطقه درگذشت و پیکرش در بقیع به خاک سپرده شد، امروزه با گسترش مدینه، بخشی از جرف در محدوده شهر قرار گرفته و بخش دیگری همچنان زراعی است. 

اهمیت نظامی و تاریخی جرف

جرف به دلیل موقعیت سوق‌الجیشی خود، همواره محلی برای استقرار سپاه مسلمانان و مهاجمان به مدینه بوده است، در نبرد احد (۳ق.) مشرکان مکه در این منطقه مستقر شدند و از آنجا به مسلمانان حمله کردند، همچنین در غزواتی مانند بنی‌لحیان (۶ ق) و موته (۸ق.) سپاه مسلمانان در جرف اردو زده بود. 

در جریان غزوه تبوک ( ۹ق)، پیامبر اکرم (ص) در این منطقه حدیث معروف «منزلت» را خطاب به امام علی (ع) بیان کردند: «افلا ترضْیا علی ان تکون منی منزلة هارون من موسی إلا أنه لا نبی بعدی». از این رو، می‌توان نتیجه گرفت که جرف اردوگاه سپاه پیامبر (ص) در این غزوه بوده است. 

پیامبر (ص) در روزهای پایانی عمر شریف خود، سپاهی به فرماندهی اسامة ابن زید برای نبرد با روم اعزام کردند که در جرف اردو زد؛ با این حال، به دلایلی این سپاه اعزام نشد. بعدها اسامه در همین منطقه زندگی کرد و در همانجا درگذشت. 

جرف در دیگر وقایع تاریخی

در سال ۱۴۵ق. سپاه عباسی برای سرکوب قیام محمد ابن عبدالله ابن حسن (نفس زکیه) در جرف مستقر شد، همچنین روایتی منسوب به پیامبر (ص) حکایت از آن دارد که دجال در هنگام خروج، در این منطقه اردو می‌زند و پرچمش را برمی‌افرازد؛ در آن زمان، سه زلزله در مدینه رخ خواهد داد که باعث پیوستن منافقان به او خواهد شد. 

نزدیکی مکه نیز مکانی به نام جرف وجود دارد، اما به شهرت جرف مدینه نیست.

منبع: تسنیم

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.