حالت تاریک
چهارشنبه, 24 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
انتظار سرپلی‌ها برای برخورداری از مسکن ملی
طرحی که در شهرستان زلزله‌زده سرپل‌ذهاب مسکوت ماند؛

انتظار سرپلی‌ها برای برخورداری از مسکن ملی

طرح ملی مسکن ملی در شهرستان سرپل‌ذهاب با چالش‌هایی جدی مواجه است و موجبات نارضایتی مردم را فراهم کرده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ مسکن یکی از نیازهای مهم و اساسی انسان در طول تاریخ بوده و همواره انسان برای به‌دست آوردن سرپناهی که در آن سکونت کند تلاش کرده است. 

با پیشرفت جوامع بشری و روی کار آمدن دولت‌ها وظیفه برنامه‌ریزی در تولید مسکن بر عهده آن‌ها است و هر دولتی یک نوع نگاه خاص به این مسئله داشته و سیاستی مختص به خود را دنبال کرده است. 

ساخت خانه‌های آپارتمانی به‌صورت انبوه‌سازی با استفاده از تعاونی‌های مسکن خصوصاً برای اقشار کم‌درآمد جامعه طرحی بود که با روی کار آمدن دولت نهم با نام مسکن مهر کلید خورد که با تمام کاستی‌هایش اما خاطره‌ای خوب و شیرین را در اذهان بسیاری از خانواده‌های کم‌درآمد ثبت کرد. 

این طرح در دولت‌های یازدهم و دوازدهم مورد بی‌لطفی قرار گرفت و هرچند در سال‌های پایانی طرحی به‌نام مسکن اجتماعی را روی میز گذاشتند اما توفیق چندانی در ساخت این گونه مسکن‌ها نداشتند. بازوی کار آمدن دولت سیزدهم و داشتن این نگاه که سالیانه می‌توان یک میلیون مسکن در کشور داشت طرح مسکن ملی در کشور آغاز شد. 

این طرح در شهرستان سرپل‌ذهاب از همان ابتدای شروع به ثبت‌نام با مشکل مواجه شد و به دلیل نبودن نام سرپل‌ذهاب در سامانه ثبت‌نام طرح، مردم امکان ثبت‌نام در این طرح ملی را نداشتند که مورد اعتراض و مطالبه جدی مردم قرار گرفت و در نهایت مشکل با تلاش و پیگیری‌های مسئولان استانی برطرف شد. 

بعد از ثبت‌نام متقاضیان و پایش اطلاعات و مشخص شدن تعداد واجدین شرایط، طرح وارد مرحله انتخاب زمین برای انجام ساخت و ساز شد که در سرپل‌ذهاب بزرگترین مشکل اجرای طرح بود. 

چهارگوشه شهر سرپل‌ذهاب اراضی حاصل‌خیز کشاورزی درجه یک است که به هیچ وجه امکان تغییر کاربری این اراضی و ساخت مسکن در آن‌ها وجود ندارد و به این دلیل اجرای طرح بزرگ مسکن ملی در سرپل‌ذهاب متوقف شد. 

بعد از دوسال تلاش و رفت و آمد کارشناسان و بازرسان و انجام بازدیدهای میدانی مختلف از اراضی مختلف بالاخره یک قطعه زمین در چهارراه قره‌بلاغ برای اجرای طرح انتخاب و این اراضی به‌نام مسکن و شهرسازی منتقل شد. 

اما اکنون با گذشت قریب به دو سال از انتخاب این زمین همچنان طرح راکد بوده و هیچ اقدامی در زمین انتخاب شده انجام نگرفته است که نشانی از آغاز ساخت و ساز داشته باشد. 

یکی از اهالی سرپل‌ذهاب دراین رابطه به خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛ گفت: در زمان بازسازی زلزله به ما وعده ساخت مسکن دادند که عملی نشد و این طرح مسکن ملی امید را در دل مردم شهرستان زنده کرد. 

مرادی‌خواه افزود:  اکنون چهار سال از شروع طرح در تمام کشور گذشته و در بعضی از نقاط کشور خانه‌های این طرح افتتاح شده اما در سرپل‌ذهاب هنوز یک کلنگ هم به زمین زده نشده و این باعث نارضایتی مردم شده است. 

طرح مسکن ملی در شرایطی که تورم لجام‌گسیخته در همه بخش‌ها خصوصاً بخش مسکن همچنان می‌تازد چراغی از امید را در دل مردم شهرستان زنده کرده است که باید این کور سوی امید با تلاش و پیگیری مسئولان به بار نشسته و بتواند مردم شهرستان خصوصاً اقشار طبقه متوسط و کم‌درآمد جامعه را صاحب خانه و سرپناهی برای زندگی کند. 

ولی با گذشت قریب به دو سال از انتخاب زمین در این شهر هنوز ساخت و ساز در این زمین آغاز نشده و قیمت‌ها نیز همچنان با نرخ دلار بالا می‌رود و هرچقدر این ساخت و سازها عقب افتد قیمت تمام شده ساختمان بیشتر شده و فشار بیشتری بر مردم وارد می‌شود.

چالش نبود زمین در سرپل‌ذهاب 

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سرپل‌ذهاب در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: تعداد ثبت‌نام شدگان طرح نهضت ملی مسکن در سرپل‌ذهاب ۸ هزار و ۲۷۹ نفر است که تاکنون ۲هزار و ۷۱۰ نفر تایید نهایی شده و ۵ هزار و ۵۶۹ نفر نیز رد شده‌اند.

 شهبازی افزود: متولی انتخاب و تأمین زمین مناسب برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن اداره مسکن و شهرسازی سرپل‌ذهاب است که با توجه به نبود زمین در شهر این امر تاکنون محقق نشده است.

وی تصریح کرد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان با توجه به دستور رئیس‌جمهور در خصوص تأمین زمین مستعد در مناطق روستایی تاکنون ۷۰ هکتار اراضی مستعد ملی حاشیه روستاهای شهرستان به‌خصوص در روستاهای نزدیک به شهر را شناسایی و معرفی کرده است.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان سرپل‌ذهاب گفت: این اراضی در حاشیه تعداد ۱۱ روستای شهرستان شناسایی شده و جانمایی و استعلامات آن در دست اقدام است که باید در جلسه کارگروه مغایرت‌های طرح هادی استان مطرح و تصمیمات لازم برای این زمین‌ها اتخاذ شود.

با توجه به نبود زمین در اطراف شهر انتخاب زمین در حاشیه روستاهای نزدیک به شهر در دستور کار قرار گرفت و این اراضی هم مشکلات خاص خود را دارد که رفع آن‌ها زمان‌بر است و این اتلاف زمان باعث ایجاد نارضایتی عمومی خواهد شد. 

طرح مطالعاتی مسکن ملی سرپل‌ذهاب در دستور کار است

رئیس اداره مسکن و شهرسازی سرپل‌ذهاب در ادامه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ گفت: اداره مسکن و شهرسازی سرپل‌ذهاب در اجرای طرح نهضت ملی مسکن در سرپل‌ذهاب فقط وظیفه تأمین زمین را بر عهده دارد که در این راستا اقدام کرده است. 

غیاثی افزود: با توجه به اینکه زمین مستعد ملی در حاشیه شهر وجود نداشت، اراضی معرفی شده برای اجرای طرح با دستور رئیس‌جمهور و اقدام بنیاد مسکن در حاشیه مناطق روستایی انتخاب شده و مسکن و شهرسازی در حال کسب استعلامات لازم برای تغییر مالکیت آن است. 

وی تصریح کرد: اداره ثبت اسناد برای تغییر مالکیت ۵۲ هکتار زمین شناسایی شده به‌نام دولت که در منطقه قره‌بلاغ قرار دارد، خواستار استعلام از هفت اداره شده که تمامی ادارات پاسخ استعلام را داده‌اند. 

مدیر اداره مسکن و شهرسازی شهرستان سرپل‌ذهاب در پایان افزود: طرح نهضت ملی مسکن هم‌اکنون در حال انجام مطالعه توسط مشاور طرح است که با تهیه طرح مطالعه و ارسال آن به شورای‌عالی معماری و شهرسازی استان و تأیید آن کار اجرایی آغاز می‌شود. 

انجام امور اداری واگذاری زمین و تغییر کاربری و تأیید و استعلامات مربوطه باید هرچه سریعتر انجام گیرد که بتوان قیمت تمام شده ملک و در نهایت پرداختی متقاضیان بیشتر نشود اما ادامه‌دار شدن این امور و روند کُند آن به‌طوری که در طی چهار سال هنوز به زدن یک کلنگ در زمین منجر نشده نشان می‌دهد که باید همچنان منتظر بود و انتظار مردم بی‌خانمان و مستأجر نیز بیشتر از این موارد می‌شود. 

تلاش برای تکمیل پروژه مسکن ملی در سرپل‌ذهاب 

معاون امور عمرانی و برنامه‌ریزی فرماندار سرپل‌ذهاب نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: برای طرح نهضت ملی مسکن در سرپل‌ذهاب زمینی به مساحت ۵۰  هکتار انتخاب شده که  تمام استعلامات آن نیز از ادارات مربوطه انجام گرفته است. 

مرزبان بساطی افزود: طراحی نقشه، طرح تفکیکی، واگذاری اسناد به‌نام دولت اجرا شده و سند به‌نام سازمان ملی و مسکن ثبت شده است. 

وی تصریح کرد: این طرح برای مطرح شدن در شورای عالی معماری ارسال شده که پس از موافقت به مسکن و شهرسازی ارسال می‌شود و طرح آغاز خواهد شد. 

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ طرح مسکن ملی در سرپل‌ذهاب به جای اینکه به یک موفقیت تبدیل شود، به نمادی از تأخیر و بی‌عملی تبدیل شده است. مردم این منطقه که سال‌هاست با مشکلات مسکن دست و پنجه نرم می‌کنند، انتظار دارند مسئولان هرچه سریع‌تر اقدامات لازم برای شروع ساخت مسکن ملی را انجام دهند. 

گزارش به قلم سیروس صدیقی 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.