حالت تاریک
چهارشنبه, 03 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
انتظار مردم سرپل‌ذهاب برای برخورداری از مسکن ملی
طرحی که در شهرستان سرپل‌ذهاب مسکوت ماند؛

انتظار مردم سرپل‌ذهاب برای برخورداری از مسکن ملی

سرپل‌ذهاب، پس از زلزله ۱۳۹۶، هنوز در انتظار اجرای طرح نهضت ملی مسکن است. مشکلات تأمین زمین و تأخیرهای مکرر باعث شده تا این طرح در این شهرستان مسکوت بماند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ مسکن از نیازهای اساسی و اولیه هر انسانی به‌شمار می‌رود؛ نیازی که بدون پاسخگویی به آن، سایر ابعاد زندگی انسان نیز تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد. به همین دلیل، دولت‌ها همواره با اتخاذ سیاست‌ها و اجرای طرح‌های مختلف تلاش می‌کنند این نیاز حیاتی را برطرف کنند. 

هرچند تأمین مسکن الزاماً به‌معنای خرید خانه نیست و می‌تواند از طریق اجاره‌نشینی نیز پاسخ داده شود، اما در فرهنگ عمومی مردم و حتی نگاه حاکمیتی، تملک خانه همواره گزینه مطلوب‌تری بوده است. 

بر اساس شاخص‌های جهانی، یک خانوار باید با پنج برابر درآمد سالانه خود قادر به خرید مسکن باشد؛ در کشورهای توسعه‌یافته، این نسبت معمولاً بین دو تا سه برابر است و در گران‌ترین شهرهای اروپا نیز به‌ندرت از چهار و نیم برابر فراتر می‌رود، اما در کشور ما، هرچند آمار دقیق و رسمی در دست نیست، بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد این نسبت در بسیاری از شهرها به بالای ۲۰ سال و حتی در مواردی به بیش از ۱۰۰ سال درآمد خانوار می‌رسد؛ رقمی که حاکی از دشواری شدید دستیابی به مسکن در ایران است. 

در طول سال‌های گذشته، دولت‌های مختلف برای رفع این نیاز، طرح‌هایی نظیر مسکن مهر، مسکن اجتماعی، واگذاری زمین‌های ۹۹ساله و در سال‌های اخیر، «نهضت ملی مسکن» را به اجرا گذاشته‌اند؛ با وجود این تلاش‌ها، همچنان بخش زیادی از خانوارهای کشور در تأمین مسکن با چالش‌های جدی مواجه‌اند. 

طرح «نهضت ملی مسکن» در دولت سیزدهم کلید خورد اما فرصت سه‌ساله این دولت برای به سرانجام رساندن آن کافی نبود و اکنون اجرای آن به دولت چهاردهم سپرده شده است، این طرح در بسیاری از استان‌ها آغاز شده و در برخی شهرها نیز واحدهای ساخته شده تحویل متقاضیان شده‌اند، در استان کرمانشاه نیز عملیات ساخت و ساز در جریان است، اما شهرستان سرپل‌ذهاب همچنان از ابتدایی‌ترین مراحل این طرح نیز عبور نکرده است. 

این شهرستان که در زلزله سال ۱۳۹۶ به‌شدت آسیب دید و بسیاری از خانه‌های آن ویران شد، می‌توانست با استفاده از ظرفیت‌های بازسازی، به الگویی از توسعه و نوسازی شهری تبدیل شود؛ رهبر انقلاب نیز در آن زمان بر بهره‌برداری حداکثری از این فرصت برای توسعه و ساخت مجتمع‌های مسکونی تأکید کرده بودند؛ با این حال، به‌دلیل ضعف در مدیریت و برنامه‌ریزی دولت وقت، نه‌تنها از این فرصت بهره‌برداری نشد بلکه زلزله خود به مانعی جدی در مسیر مشارکت مردم سرپل‌ذهاب در طرح نهضت ملی مسکن تبدیل شد. 

در آغاز ثبت‌نام طرح در استان کرمانشاه، نام شهرستان سرپل‌ذهاب در سامانه موجود نبود، با پیگیری‌های فرماندار وقت و همکاری دستگاه‌های استانی، این مشکل برطرف شد و امکان ثبت‌نام برای مردم این شهرستان فراهم شد. 

با این‌حال، چالش نبود زمین مناسب برای اجرای طرح همچنان پابرجاست، تقریباً همه اراضی اطراف شهر از زمین‌های مرغوب کشاورزی هستند و زمینی متعلق به منابع طبیعی در اختیار نیست؛ در ادامه، زمینی در چهارراه قره‌بلاغ که ملک شخصی بود، به‌عنوان محل احداث شهرک مسکونی انتخاب شد و استعلامات اولیه نیز انجام و مالکیت آن به اداره کل راه و شهرسازی منتقل شد، اما نه‌تنها تأیید نهایی احداث شهرک در این زمین صادر نشده، بلکه وسعت آن نیز پاسخگوی نیاز همه متقاضیان نیست و زمین دیگری نیز باید برای اجرای طرح جانمایی شود. 

در نتیجه، با وجود گذشت چند سال از آغاز نهضت ملی مسکن، اجرای این طرح در سرپل‌ذهاب همچنان در ابهام به‌سر می‌برد؛ شهرستانی که بیش از هر نقطه‌ای از کشور به بازسازی، نوسازی و تأمین سرپناه برای مردم خود نیاز دارد. 

طرح نهضت ملی مسکن در سرپل‌ذهاب هنوز کلنگ نخورده است

یکی از شهروندان سرپل‌ذهاب در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با ابراز گلایه از روند اجرای طرح نهضت ملی مسکن در این شهرستان، اظهار داشت: زمانی که اجرای این طرح از سوی دولت شهید رئیسی اعلام شد، موجی از امید در میان مستأجران ایجاد شد، اما با گذشت حدود چهار سال از آغاز آن، هنوز حتی یک کلنگ برای شروع پروژه در سرپل‌ذهاب به زمین زده نشده است. 

وی افزود: این طرح در بسیاری از شهرهای کشور اجرایی شده و در حال حاضر در بیشتر نقاط، عملیات ساخت و ساز در جریان است؛ حتی در برخی مناطق، واحدها به متقاضیان تحویل داده شده و مردم بیش از دو سال است که در خانه‌های خود ساکن شده‌اند؛ اما در سرپل‌ذهاب هنوز در مرحله انتخاب و تأیید زمین مانده‌ایم. 

این شهروند در پایان تصریح کرد: هرچقدر اجرای این طرح در شهرستان به تعویق می‌افتد، به‌دلیل افزایش هزینه‌های ساخت، بار مالی آن نیز بیشتر می‌شود و بسیاری از مردم توان پرداخت مبالغ ودیعه را نخواهند داشت، امیدواریم عملیات اجرایی این طرح هر چه زودتر در سرپل‌ذهاب آغاز شود.

تأیید زمین ۵۲ هکتاری برای نهضت ملی مسکن

مرزبان بساطی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در خصوص طرح نهضت ملی مسکن، اظهار داشت: این طرح، برنامه‌ای بسیار مفید برای خانه‌دار شدن خانوارهای مستاجر و اقشار ضعیف و متوسط جامعه است و باید با تلاش بیشتری در جهت اجرای آن پیگیری شود. 

معاون امور عمرانی و برنامه‌ریزی فرمانداری سرپل‌ذهاب افزود: در شهرستان سرپل‌ذهاب، این طرح با مشکل تأمین زمین مناسب برای ساخت و ساز مواجه بود، اما در نهایت یک قطعه زمین به مساحت ۵۲ هکتار در منطقه قره‌بلاغ اعظم انتخاب و نهایی شده است. 

وی در ادامه تصریح کرد: این زمین بر اساس توافقات صورت گرفته با مالکان آن و با اخذ سند به‌نام سازمان ملی زمین و مسکن منتقل شده است؛ همچنین، همه استعلامات لازم از ادارات مختلف استان نیز اخذ شده و در نهایت، طرح برای دریافت موافقت از شورای‌عالی معماری و شهرسازی کشور ارسال شده است. 

بساطی اذعان کرد: همچنین زمین دیگری به مساحت ۱۵ هکتار در منطقه‌ای دیگر انتخاب شد و جلسه‌ای با حضور مالکان در محل فرمانداری برگزار شد؛ در این جلسه، توافقات لازم جهت انتقال مالکیت انجام شد، اما پس از ارسال زمین برای اخذ تأییدیه نوع و کلاسه خاک از مدیریت جهاد کشاورزی، مشخص شد که این زمین برای طرح نهضت ملی مسکن مناسب نیست. 

معاون امور عمرانی و برنامه‌ریزی فرمانداری سرپل‌ذهاب در پایان گفت: همچنین فرمانداری شهرستان برای ۹۹ هکتار زمین دیگر با مالکان دیواره توافق اولیه کرده است، بررسی‌ها نشان داده که این زمین‌ها از نوع یک و دو خاک بوده و قانون منع تغییر کاربری را شامل می‌شود. 

تأمین زمین، بزرگ‌ترین چالش نهضت ملی مسکن

غیاثی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بزرگ‌ترین چالش شهرستان سرپل‌ذهاب در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، تأمین زمین مناسب است؛ زمین‌های موجود در چهار گوشه شهر از اراضی مرغوب و حاصلخیز کشاورزی هستند و تغییر کاربری این اراضی از کشاورزی به مسکونی امکان‌پذیر نیست، که همین امر توسعه شهر را محدود کرده است. 

رئیس اداره مسکن و شهرسازی سرپل‌ذهاب افزود: در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، وظیفه اصلی اداره مسکن و شهرسازی تنها تأمین زمین مناسب است، با توجه به‌عدم وجود زمین در اطراف شهر، شناسایی زمین در حاشیه مناطق روستایی در دستور کار قرار گرفته است؛ استعلامات لازم برای یک قطعه ۵۲ هکتاری در قره‌بلاغ اعظم انجام شده و تأیید آن در شورای عالی شهرسازی و معماری در حال پیگیری است. 

وی تصریح کرد: توسعه شهر از یک سمت باید در دستور کار قرار گیرد و مسئولان باید تصمیم مناسبی در این خصوص اتخاذ کنند تا مشکلات توسعه شهر و تأمین زمین برای طرح نهضت ملی مسکن برطرف شود. 

به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با وجود تلاش‌های مستمر دولت در راستای اجرای طرح‌های مختلف برای تأمین مسکن در کشور، هنوز مشکلات اساسی در تأمین مسکن در برخی مناطق، به‌ویژه در شهرستان سرپل‌ذهاب، پابرجاست؛ این شهرستان که به‌ویژه پس از زلزله ۱۳۹۶ نیاز مبرم به بازسازی و تأمین مسکن دارد، از تأخیرهای متعدد در اجرای طرح نهضت ملی مسکن رنج می‌برد؛ چالش اصلی در این منطقه، نبود زمین مناسب برای احداث پروژه‌های مسکونی است که هم‌اکنون توسعه این طرح را با مانع جدی مواجه کرده است. 

اگرچه انتخاب زمین ۵۲ هکتاری برای اجرای این طرح به‌عنوان گام مثبتی در نظر گرفته شده است، اما هنوز فرآیند تأیید نهایی و تأمین زیرساخت‌های لازم به پایان نرسیده است؛ از طرفی، هزینه‌های ساخت و ساز که با تأخیرهای بیشتر افزایش می‌یابد، فشار مضاعفی بر مردم تحمیل می‌کند و ممکن است توان اقتصادی آن‌ها برای مشارکت در طرح کاهش یابد. 

در نهایت، برای رفع این مشکلات و تحقق اهداف طرح نهضت ملی مسکن در سرپل‌ذهاب، لازم است مسئولان با اتخاذ تصمیمات سریع و مؤثر در زمینه تأمین زمین، تسهیل فرایندهای قانونی، و بهبود هماهنگی بین نهادهای مختلف، روند اجرای طرح را تسریع کنند تا این شهرستان که به‌ویژه نیازمند بازسازی است، بتواند از این فرصت برای بهبود وضعیت مسکن و زندگی مردم خود بهره‌برداری کند. 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!