قابل توجه متولیان امر؛
سالمندان هرسینی منتظر نگاه ویژه مسئولانند
سالمندان هرسینی از بیتوجهی مسئولان امر و عدم فراهمسازی زیرساختهای لازم در این شهرستان رنج میبرند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ سالمندی جمعیت یکی از بزرگترین موفقیتهای جهانی و نتیجه رشد فناوری، بهبود مراقبتهای بهداشتی، تشخیص و درمان و افزایش امید به زندگی است البته در این بین پدیده سالمندی با پیامدهایی هم برای سالمندان از جمله کاهش عملکرد جسمی و آسیبپذیری روانی و هم برای نظام سلامت از جمله تأمین خدمات سلامت و تأمین خدمات بهداشتی و درمانی همراه است.
برخی اوقات آن هم در فصول گرم سال افراد سالمندی را در پارکها و بوستانها میبینیم که دور هم نشستهاند و از خاطرات جوانی میگویند اما با آغاز پاییز و ورود سامانه سرد دیگر خبری از این نشستهای دورهمی نیست و بیشتر افراد سالمند مجبور به خانهنشینی میشوند.
سالمندان بخشی از شهروندان آسیبپذیر هر شهری به شمار میآیند و در صورتی که فضاهای شهری برای سالمندان مناسبسازی شود، پیامد مثبت آن برای سایر اقشار جامعه نیز خواهد بود.
متأسفانه در شهرستان هرسین فضاهای شهری برای شهروندان از پیر و جوان گرفته تا کودکان مناسب نیست و اگرچه در یکی دو سال اخیر توسعه مبلمان شهری توسط شهرداری آن هم نه بهطور کامل به اجرا درآمد، اما باز هم شاهد آن هستیم که در سایر مؤلفهها سالمندان بهطور مساوی قادر به بهرهگیری از اندک ظرفیتهای موجود نیز نیستند.
ضرورت ایجاد ساختاری برای متولیگری امور سالمندی
بهرامی کارشناس جامعهشناسی و آسیبشناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: از نگاه امید به زندگی، سالمندی از جمله شاخصهای امید به زندگی است به این معنا سالمندی نشانه طول عمر بیشتر است و افراد سالهای بیشتری را زنده میمانند و زندگی میکنند.
این جامعهشناس و آسیبشناس اجتماعی افزود: وضعیت واقعی سالمندی در جامعه را باید با شاخصهای دیگر دید تا به درک درست از آن در جامعه دست پیدا کرد، شاخصهایی چون وضعیت سلامت جسمی، روحی، اجتماعی، اقتصادی را در کنار سالمندی رصد کرد.
وی تصریح کرد: ایران برای کاهش مسائل مربوط به سالمندی نیازمند به ساختارسازی، فرهنگسازی و آگاهسازی است. به این صورت که در وهله اول باید پدیده سالمندی را به جامعه خوب شناساند و مسائل اطراف را قابل درک کرد در مرحله بعد به ایجاد ساختاری را که متولی تمام مسائل سالمندی در ابعاد مختلف باشد ایجاد کرد تا ضمن آگاهیبخشی، تقسیم کار مناسب در این زمینه انجام پذیرد و در این رابطه کار بر زمین ماندهای باقی نماند.
بهرامی اظهار داشت: سالمندی مسائل فراوانی از قبیل مشکلات جسمانی در شاخصهای مختلف و مشکلات روحی، روانی، عاطفی و هیجانی بهدنبال دارد که هرکدام از این موارد هزینهها و اقدامات مختلفی را میطلبد.
این جامعهشناس و آسیبشناس اجتماعی افزود: از آنجا که روابط صمیمانه و انساندوستانه در جامعه به دلایل مختلف کاهش یافته است ایجاد ساختاری که متولی امور سالمندی باشد بسیار دارای اهمیت است. به نظر می رسد که سازمان ملی سالمندان دارای خلأ ساختاری است که وجود آن برای جامعه بسیار لازم و ضروری است سازمانی که میتواند متولی مجموعه عظیمی از نیازهای مختلف سالمندان، از رسیدگیهای پرستاری پزشکی تا اجتماعی در منزل تا تعمیرات وسائل و ....باشد.
وی تصریح کرد: سالمند انسان فعال و خلاق دیروز و نیازمند و محترم امروز است. نپرداختن به سالمند ندیدن انسان محتاج است. نشاندن گل لبخند و رضایت خاطر در دل سالمند اجر عظیم خدایی و انسانی را به همراه دارد و این وظیفه است که هیچ امری نمیتواند آن را بیاهمیت سازد. لحظات خلوت یک سالمند با یک دیدار هر چند کوتاه میتوان خورشیدی از مهر بر آن بود و این وظیفه انسانی و سازمانی در جامعه است.
لزوم استفاده از تجربیات سالمندان
حسینی رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان هرسین نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: افزایش سریع جمعیت سالمندان کشور واقعیتی غیرقابل انکار است و تأثیر قابل توجهی بر افراد سالمند، خانواده آنها و جامعه دارد.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان هرسین افزود: برنامهریزی و سیاستگذاریهای صحیح این افزایش جمعیت میتواند فرصت مناسبی برای همه باشد چرا که استفاده از تجربیات و خردمندی سالمندان برای افراد و جوامع بسیار سودمند است.
وی تصریح کرد: آگاهی یافتن از تغییرات سنی جمعیت و برنامهریزی مبتنی بر آن از مشکلات متعدد افزایش سن جلوگیری میکند لذا شبکه بهداشت و درمان شهرستان هرسین نیز در این راستا و همچنین در راستای اهداف سند ملی سالمندان به شناسایی سالمندان بیمار، مراقبتهای دورهای و پیگیری مداوم این عزیزان در سطح شهرستان میپردازد.
حسینی در ادامه برگزاری جلسات فصلی با فرمانداری برای مشکلات سالمندان، هماهنگی با ادارات ذینفع بهویژه بهزیستی و کمیته امداد در خصوص حمایت از گروههای پرخطر سالمندان، برگزاری کارگاههای آموزشی، انجام همایشهای پیادهروی با همکاری بهزیستی و اداره ورزش و جوانان، هماهنگی با خیرین بیمارستان شهدا در خصوص تحویل تجهیزات توانبخشی از جمله واکر، عصا، ایزیلایف، ویزیت سالمندان ناتوان در منزل، تأمین تجهیزات مراکز از جمله فشارسنج، ترازو، قدسنج، دستگاه اندازهگیری قند خون، تامین مکملهای سالمندان (کلسیم و ویتامین دی) ، نظارت به مراکز جامع، پایگاههای شهری و خانههای بهداشت از جمله اقداماتی دانست که شبکه بهداشت در این خصوص انجام میدهد.
درصدد تجهیز پارک سالمند در هرسین هستیم
صفیه طاهری رئیس اداره بهزیستی شهرستان هرسین نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه حمایت از سالمندان اظهار داشت: از ابتدای سال جلسات متعددی با مسئولان متولی در شهرستان برگزار شد و ماحصل این جلسات ۱۲ مصوبه بوده که از این تعداد ۱۱ مورد آن اجرایی شده است.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان هرسین افزود: تنها مصوبه باقیمانده مربوط به اقدام شهرداری در راستای تعیین و تجهیز پارک سالمند بود که سالمندان بتوانند اوقات فراغت خود را در این مکان بگذرانند.
وی تصریح کرد: بهمنظور ایجاد روحیه نشاط در بین قشر سالمند با همکاری اداره ارشاد نسبت به برگزاری برنامههای شاد برای استفاده سالمندان و همچنین ویزیت رایگان توسط شبکه بهداشت و درمان شهرستان و همچنین ورزش و جوانان در راستای برگزاری برنامههای ورزشی و پیادهروی اقدام شده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی مرصاد؛ به اعتقاد کارشناسان معاشرت با دوستان و همسن و سالان، سرگرمیهای ساده، تغذیه سالم و توجه به نیازهای اولیه سالمندان میتواند نقش مؤثری در آسایش و آرامش جسم و روان آنها دارد و در این راستا ارتقای سطح کیفی پارکها و تجهیز آنها و برپایی مهدهای سالمند میتواند در این زمينه راهگشا باشد.
گزارش به قلم محمدحسین دوستینژاد
انتهای خبر/