حالت تاریک
چهارشنبه, 03 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
مصرف آنتی‌بیوتیک برای درمان آنفلوآنزا بی‌فایده است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه:

مصرف آنتی‌بیوتیک برای درمان آنفلوآنزا بی‌فایده است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ تأثیری در درمان بیماری‌های ویروسی ندارند و استفاده خودسرانه آن می‌تواند منجر به ایجاد مقاومت باکتریایی شود.

ابراهیم شکیبا در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ به تشریح وضعیت بیماری‌های تنفسی در فصول سرد سال و راهکارهای پیشگیری و درمان آن‌ها پرداخت؛ وی با اشاره به افزایش طبیعی شیوع این بیماری‌ها در فصول پاییز و زمستان، اطمینان خاطر داد که این موضوع جای هیچ گونه نگرانی ندارد.

 

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به افزایش آمار بیماری‌های تنفسی در فصل‌های سرد سال گفت: در فصول سرد سال، به طور طبیعی شاهد افزایش آمار بیماری‌های تنفسی هستیم؛ این افزایش به‌دلیل فعالیت بیشتر ویروس‌های عامل بیماری در هوای سرد است؛ ویروس‌ها در این شرایط به راحتی و بیشتر از طریق قطرات تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند؛ در فصل‌های پاییز و زمستان، معمولاً شاهد افزایش بیماران مبتلا به بیماری‌های تنفسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی هستیم؛ این امر طبیعی است و به هیچ وجه نشان‌دهنده اپیدمی یا پاندمی جهانی نیست.

 

وی در ادامه، به تشریح تفاوت‌های آنفلوآنزا با سرماخوردگی و کرونا پرداخت و اظهار داشت: آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و کرونا دارد، اما تفاوت‌های مهمی نیز با این دو بیماری دارد؛ علائم آنفلوآنزا معمولاً به‌طور ناگهانی بروز می‌کند؛ به گونه‌ای که فرد ممکن است کاملاً سالم باشد و به‌صورت ناگهانی علائمی مانند تب، لرز، بدن‌درد و سرفه را تجربه کند.

 

شکیبا ادامه داد: یکی از تفاوت‌های کلیدی بین آنفلوآنزا و سرماخوردگی و کرونا، نحوه شروع علائم است؛ در حالی که علائم سرماخوردگی و کرونا معمولاً به آرامی و طی چند روز ظاهر می‌شوند، آنفلوآنزا می‌تواند به طور ناگهانی و ظرف چند ساعت بروز کند؛ برای مثال، فردی ممکن است صبح سرحال باشد و بعد از ظهر به طور ناگهانی با علائمی مانند تب، لرز و بدن درد شدید مواجه شود.

 

شکیبا تأکید کرد: تشخیص دقیق بیماری تنها از طریق تست‌های آزمایشگاهی امکان‌پذیر است و گفت: تنها راه تشخیص قطعی این است که آزمایشات انجام شود تا مشخص شود فرد مبتلا به آنفلوآنزا است یا کرونا اما این موضوع برای ما اهمیت زیادی ندارد، چون در هر صورت فرد باید اقدامات پیشگیرانه و درمانی را رعایت کند.

 

وی افزود: هر فردی که علائمی مشابه سرماخوردگی دارد، خواه به آنفلوآنزا، کرونا یا سرماخوردگی معمولی مبتلا باشد باید در منزل استراحت کند، مایعات گرم بنوشد، از غذاهای چرب و سرخ‌کرده پرهیز کند و از داروهای مناسب برای تخفیف علائم مانند داروهای ضد تب، مُسَکّن و ضد سرفه استفاده کند.

 

شکیبا در ادامه صحبت‌های خود به موضوع مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در بیماری‌های ویروسی پرداخت و اظهار داشت: آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ تأثیری در درمان بیماری‌های ویروسی ندارند و صرفاً باید برای درمان بیماری‌های باکتریایی تجویز و مصرف شوند؛ استفاده خودسرانه و بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به ایجاد مقاومت باکتریایی شود؛ به این معنی که در صورت ابتلا به یک عفونت باکتریایی، بدن فرد به آنتی‌بیوتیک‌های رایج مقاوم شده و درمان بیماری دشوارتر خواهد شد.

 

وی خاطرنشان کرد: درمان بیماری‌های ویروسی عمدتاً با استراحت، مصرف مایعات گرم و مراقبت‌های خانگی انجام می‌گیرد و پرهیز از خوددرمانی و مشورت با پزشک در هر شرایطی ضروری است؛ همچنین توصیه می‌شود افراد، اصول درمان بیماری‌های ویروسی شامل استراحت، مصرف مایعات گرم را رعایت و در صورت بروز علائم، حتماً با پزشک مشورت کنند.

 

شکیبا همچنین بر اهمیت رعایت اصول بهداشتی در پیشگیری از شیوع بیماری‌های تنفسی تأکید کرد و گفت: در فصل‌های سرد، ابتلا به این بیماری‌ها محدود به گروه سنی خاصی نیست و همه افراد در معرض ابتلا قرار دارند؛ بنابراین، ضروری است که افراد مبتلا به بیماری از تماس نزدیک با دیگران اجتناب کنند و در صورت بروز علائم بیماری، از حضور در اماکن و جمع‌های عمومی خودداری کنند و فاصله‌گذاری را رعایت کنند؛ دست های خود را مرتب با آب و صابون بشویند، همچنین، استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ و عمومی برای جلوگیری از انتقال ویروس به دیگران توصیه می‌شود.

 

شکیبا در پاسخ به پرسش خبرنگار درباره احتمال بروز موج‌های جدید آنفلوآنزا در سال جاری گفت: همانطور که اشاره شد معمولاً از اواسط پاییز تا پایان زمستان با توجه به تغییرات شرایط آب و هوا معمولاً بروز این بیماری ها افزایش می یابد.

 

شکیبا در خصوص واکسن آنفلوآنزا گفت: همه افراد بالای ۶ ماه می‌توانند واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند اما افراد دارای شرایط زیر اولویت بیشتری برای تزریق واکسن دارند: افراد بالای ۶۵ سال، کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشار خون، بیماری‌های قلبی و تنفسی دارند، مادران باردار تا دو هفته بعد از زایمان، بیماران دارای نقص سیستم ایمنی یا افرادی که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند و همچنین کارکنان بهداشتی درمانی؛ این افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند و واکسن می‌تواند از ابتلای شدید آنها به بیماری جلوگیری کند.

 

وی همچنین تأکید کرد: واکسن در داروخانه‌ها موجود است و هر کسی که تمایل دارد می‌تواند آن را دریافت کند اما بهترین زمان تزریق واکسن اواخر شهریور و اوایل مهرماه است، با این‌حال تا زمان گردش ویروس واکسیناسیون می تواند مؤثر باشد؛ نکته حائز اهمیت این است که حدود دو هفته پس از تزریق واکسن، بدن در مقابل ویروس ایمنی ایجاد می‌کند؛ بنابراین اگر واکسن به موقع تزریق شود قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس می‌تواند محافظت ایجاد کند.

 

شکیبا در پایان صحبت‌های خود به آمادگی مراکز درمانی برای مقابله با بیماری‌های تنفسی اشاره کرد و گفت: مراکز درمانی و بهداشتی هر ساله جلسات بازآموزی برای پزشکان و کادر درمانی برگزار می‌کنند؛ بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی آمادگی کامل دارند تا در صورت نیاز به بستری یا درمان‌های ویژه، خدمات لازم را ارائه دهند؛ پرسنل ما کاملاً آموزش دیده و آماده‌اند تا در صورت بروز هرگونه بحران، اقدامات لازم را انجام دهند.

 

در نهایت، شکیبا تأکید کرد: اگر فردی نیاز به بستری پیدا کند، مراکز درمانی آمادگی دارند تا خدمات درمانی را ارائه دهند؛ مهم‌ترین عامل در کنترل بیماری‌های تنفسی، رعایت اصول بهداشتی و پیشگیری است؛ مردم باید توجه داشته باشند که با رعایت این اصول، هم خودشان از ابتلا به بیماری‌ها جلوگیری می‌کنند و هم از انتقال آن به دیگران جلوگیری خواهند کرد.

 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.