
پیمودن ره ۱۰۰ ساله در یک شب؛
رمضان فرصتی برای خلیفه الهی شدن است
ماه رمضان فرصتی است برای شستشوی روح، خودسازی و افزایش ایمان، که با پیروی از آموزههای پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) میتوانیم به قرب الهی نزدیکتر شویم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ ماه رمضان بهعنوان یکی از ماههای مقدس و مهم در دین اسلام، فرصت بینظیری را برای مسلمانان فراهم میآورد تا در مسیر خودسازی و بازنگری در رفتارهای فردی و اجتماعی خود گام بردارند؛ این ماه، که با روزهداری، عبادات ویژه و ذکر اذکار همراه است و به انسانها فرصتی میدهد تا با تقویت ایمان خود، به پاکسازی نفس پرداخته و درک عمیقتری از معنویت پیدا کنند، در این ماه مبارک، مسلمانان میتوانند به بازبینی اعمال خود پرداخته و در راستای نیکوکاری و قرب به خداوند متعال قدم بردارند.
ماه رمضان نهتنها فرصتی برای رشد معنوی است، بلکه میتواند بهعنوان زمانی ویژه برای اصلاح رفتارهای فردی و اجتماعی در نظر گرفته شود، این ماه با ویژگیهای خاص خود، انسانها را به سمت خودآگاهی و توجه به روابط انسانی و اجتماعی هدایت میکند؛ در این میان، مسئله اصلاح نفس و رفتارهای اجتماعی در کنار عبادات فردی، از اهمیت ویژهای برخوردار است، بهویژه زمانی که این ماه با مناسبتهای خاص دیگری همچون عید نوروز و شهادت حضرت علی (ع) همزمان میشود، ضرورت توجه به این مناسبتها و تبیین جایگاه آنها در زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان بیش از پیش نمایان میشود.
با درک عمیقتر از آموزههای دینی و سیره اهل بیت (ع)، میتوانیم در مسیر اصلاح رفتارها و تقویت ایمان گام برداریم و از ماه رمضان بهترین بهرهبرداری را داشته باشیم.
ماه رمضان فرصتی برای بازنگری در رفتار
حجتالاسلام والمسلمین سید امیر محمدیپور در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ با اشاره به اهمیت زندگی دنیوی و ارتباط آن با زندگی اخروی، اظهار داشت: هر اقدامی که انسان در دنیا انجام میدهد، باید در مسیر آباد کردن آخرت خود باشد، زندگی دنیا مقدمهای برای آمادهسازی برای زندگی حقیقی در آخرت است و بر اساس مکتب اهل بیت (ع)، همه کارهایی که انسان در دنیا انجام میدهد باید در راستای آباد کردن آخرت او باشد.
وی با بیان اینکه فردی که به خدا و آخرت اعتقاد دارد، زندگی خود را بر اساس اصول این باور تنظیم میکند، به جایگاه ویژه ماه مبارک رمضان در این مسیر اشاره کرد و با نقل حدیثی از پیامبر گرامی اسلام (ص)، بیان کرد: پیامبر گرامی اسلام (ع) میفرمایند: «هر کس در ماه رمضان خود را اصلاح کند، اجازه عبور از جهنم به او داده میشود»؛ این اصلاح نفس و رفتار در ماه رمضان در واقع همان هدفی است که انسان باید در طول زندگی خود دنبال کند.
امام جمعه موقت کرمانشاه با اشاره به ویژگیهای خاص ماه رمضان و تأثیرات آن بر روح و جسم انسان، ادامه داد: ماه رمضان بهویژه با روزهداری و عبادتهای ویژهای همچون خواندن قرآن و ذکر اذکار، فرصتی برای بازنگری در رفتار و اصلاحات فردی و اجتماعی است که باید این نکات را در طول سال هم رعایت کنیم اما رمضان زمان ویژهای است که میتوانیم از آن بهرهبرداری بیشتری داشته باشیم.
محمدیپور در ادامه به تقارن ماه رمضان با عید نوروز اشاره کرد و گفت: امسال ماه رمضان با ایام شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع) همزمان شده است؛ عید نوروز، که به خودی خود عید عقیدتی نیست و ریشهای پیش از اسلام دارد، در فرهنگ ایرانیان جایگاه ویژهای دارد اما وقتی این عید با ایام شهادت حضرت علی (ع) همزمان میشود، باید توجه ویژهای به مناسبتهای دینی و معنوی داشت.
وی افزود: در این شرایط، باید توجه داشت که مناسبتهایی همچون شهادت امام علی (ع) و ماه مبارک رمضان بر مناسبتهای پیش از اسلام غلبه داشته باشد، بنابراین در ایام عید نوروز، باید بیشتر به یاد مولای متقیان و بزرگداشت آن حضرت باشیم تا اینکه تنها به جشن و سرور پرداخته شود.
محمدیپور همچنین به ضرورت حفظ سنت صله رحم در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: صلهرحم از سنتهای پسندیده است که در طول سال باید رعایت شود، در ایام ماه مبارک رمضان هم ما باید به دیدار اقوام و آشنایان برویم، از احوال یکدیگر باخبر شویم و در صورت بروز مشکلات، به کمک یکدیگر بشتابیم.
وی ادامه داد: این روحیه نهتنها در ایام عید نوروز، بلکه در همه ایام سال باید حفظ شود و مؤمن باید در همه ایام زندگی خود، در مسیر آباد کردن آخرت خود گام بردارد و بر اساس اصول اسلامی، از مناسبتهای معنوی بهرهبرداری کند.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت توجه به مناسبتهای دینی در برابر مناسبتهای اجتماعی و فرهنگی، بیان کرد: مؤمنانی که مسیر زندگی خود را به سوی آباد کردن آخرت خود قرار دادهاند، باید مراقب باشند که مناسبتهای معنوی، مانند ماه رمضان و شهادت امام علی (ع)، بر مناسبتهای غیر دینی و پیش از اسلام غلبه پیدا کند، بهویژه در سالی که عید نوروز با ایام شهادت حضرت علی (ع) همزمان شده است، باید از لفظ «عید» در تبریکها پرهیز کرد و به جای آن، شهادت حضرت علی (ع) را تسلیت گفت.
امام جمعه موقت کرمانشاه در پایان سخنان خود افزود: پس از گذشت ایام شهادت مولای متقیان و در آستانه عید سعید فطر، مشکلی در برگزاری مراسمات شادی و تبریک عید نوروز نیست و میتوان به جشن و شادمانی پرداخت.
آغاز بهار با پیوند بهار طبیعت و بهار قرآن
حجتالاسلام والمسلمین محسن مفید در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ با اشاره به تقارن بهار طبیعت و بهار قرآن، اظهار داشت: هیچ تناقضی بین این دو مقوله وجود ندارد و این تقارن از لحاظ محتوایی، همزمانی عید نوروز با لیالی قدر و شهادت امام علی (ع) را بسیار معنادار میسازد.
رئیس دفتر شورای نگهبان در استان کرمانشاه در ادامه توضیح داد: ایجاد تقابل میان این مناسبتها یا ناشی از بیمطالعه بودن فرد است یا اینکه شخص بیسلیقه است، عید نوروز یکی از اعیاد مهم است که بزرگان دین، بهویژه امام صادق (ع)، برای آن آدابی خاص تعریف کردهاند، طبق این آداب، غسل در روز عید مستحب است و پوشیدن لباسهای نو، دعا و تضرع از جمله اعمالی است که در این روز به مسلمانان توصیه شده است، در مفاتیحالجنان نیز دعاهایی برای این روز وارد شده که در آن از خداوند خواسته میشود سال جدید را با بهترینها برای بندگانش رقم بزند و از شر بدیها پناه ببرد.
وی افزود: نوروز یک تحول است، تحولی که از خانه و لوازم منزل آغاز میشود و ما باید این تحول را در دل خود نیز پیادهسازی کنیم و با دل پاک از غم و کینه، سال جدید را آغاز کنیم، از مهمترین خواستههای ما در این روز این است که حول حالنا الی احسن الحال برای ما واقع شود، این تحول در طبیعت، نشاندهنده تحول در درون انسانها نیز است.
وی در ادامه به همزمانی عید نوروز با شبهای قدر اشاره کرد و اظهار داشت: در شبهای قدر از خداوند بهترینها را میخواهیم و همین دعاها و تضرعها را در نوروز و لحظه تحویل سال نیز داریم، این روزها فرصتی است تا با بهترین دعاها و تضرعها از خداوند بخواهیم که ما را از آتش جهنم رهایی بخشد، شبهای قدر و عید نوروز از نظر معنوی به هم نزدیک هستند و این تقارن فرصتی است تا انسانها از خداوند در این ایام برکت و رحمت بخواهند.
مفید همچنین به اهمیت ماه شعبان نزد اهل معرفت اشاره کرد و گفت: ماه شعبان بهعنوان آخرین ماه سال در نزد اهل معنا، اهمیت ویژهای دارد، این ماه به مثابه یک حسابرسی و خودسازی است، جایی که باید خود را از گناهان پاک کرده و آماده ورود به ماه مبارک رمضان شویم به همین دلیل، در این ماه توصیه شده است که ذکر صلوات را بسیار تکرار کنیم تا آثار گناهان زدوده شود.
وی ادامه داد: در ماه مبارک رمضان، که از نظر معنوی بهعنوان آغاز سال جدید در نظر گرفته میشود، انسان باید همچون طبیعت که از گرد و غبار و سرما پاک میشود، دل خود را از آلودگیها و گناه پاک کند، این همزمانی نشاندهنده یک تحول معنوی است که هم طبیعت و هم انسان باید از آن بهرهبرداری کنند.
این کارشناس دینی با اشاره به روایات مختلف، اظهار داشت: نوروز در تاریخ اسلام با نام بزرگان و انبیای بزرگ نیز عجین شده است، برای مثال، طبق برخی روایات، کشتی حضرت نوح در روز عید نوروز بر کوهی نشست، یا حضرت ابراهیم (ع) در این روز بتهای بتکده را شکست، همچنین برخی معتقدند که عید غدیر با نوروز همزمان بوده و حتی برخی از علما بر این باورند که ظهور حضرت حجت (عج) نیز در این روز خواهد بود.
وی در پایان گفت: امسال عید نوروز با شهادت حضرت علی (ع) و نام ایشان عجین شده است و این تقارن، سالی پربرکت را پیشبینی میکند؛ علاوه بر این، در سال آینده، ما دو ماه مبارک رمضان و دو لیلةالقدر را خواهیم داشت، امیدوارم که این سال، به برکت حضرت علی (ع)، سال برآورده شدن حاجات مؤمنان و سال ظهور حضرت حجت (ع) باشد.
حجتالاسلام والمسلمین مفید در نهایت با اشاره به اهمیت دعا در این ایام، از مسلمانان خواست تا از فرصتهای معنوی پیش رو بهرهبرداری کرده و با دلهای پاک و نیتهای خیر، سال جدید را آغاز کنند.
رمضان فرصتی برای نزدیکی به خدا
حجتالاسلام والمسلمین صادق ایرانی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن و فرصت عظیمی برای عبادت و نزدیکی به خداوند است، این ماه برای مسلمانان فرصتی طلایی برای خودسازی و تقویت ایمان است.
ایرانی ضمن تبریک حلول این ماه مبارک، به اهمیت این ماه و برکات آن در زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان اشاره کرد و با بیان اینکه ماه رمضان یکی از بهترین ایام سال برای مسلمانان است، گفت: این ماه، ماهی است که خداوند رحمت، برکت و مغفرت خود را برای بندگانش نازل میکند و در این ایام، درهای آسمان به روی انسانها گشوده میشود.
مدیر حوزه علمیه استان کرمانشاه با اشاره به خطبه شعبانیه پیامبر مکرم اسلام (ص) به تحلیل آموزههای این خطبه در رابطه با ماه رمضان پرداخت و ادامه داد: در این خطبه، پیامبر اسلام با عباراتی پرمحتوا ماه رمضان را به مردم معرفی میکند، حضرت رسولالله (ص) در این خطبه به گونهای ماه رمضان را توصیف میکنند که انسانها باید این فرصت بزرگ را غنیمت بشمارند، حضرت فرمودند که رمضان ماه رحمت و مغفرت و زمانی برای نزدیکی به خداوند است.
ایرانی همچنین به بیانات حضرت علی (ع) در پاسخ به پیامبر اسلام اشاره کرد و افزود: در این خطبه، یکی از نکات برجسته و آموزندهای که حضرت علی (ع) مطرح میکنند، سئوالی است که از پیامبر اسلام میپرسند؛ حضرت علی (ع) از پیامبر میپرسند که در ماه رمضان، بهترین عمل چیست؟ و پیامبر پاسخ میدهند که بهترین عمل در این ماه، اجتناب از گناهان و دوری از اعمالی است که خداوند آنها را حرام کرده است، این نکته نشاندهنده اهمیت خودداری از گناه و تلاش برای پاکسازی نفس در این ماه مبارک است.
وی با اشاره به تقارن ماه رمضان با ایام شهادت حضرت علی (ع) و ویژگیهای خاصی که این ماه به واسطه شهادت امیرالمؤمنین پیدا کرده است، گفت: ماه رمضان با شهادت حضرت علی (ع) در تقارن است و این امر بر ویژگیهای خاص این ماه میافزاید، این تقارن به مسلمانان این فرصت را میدهد که در کنار روزهداری و حعبادت، یاد و خاطره حضرت علی (ع) را نیز گرامی دارند، آن حضرت نهتنها در این ماه، بلکه در همه ایام تاریخ اسلام بهعنوان بزرگترین شخصیتهای انسانی و معنوی شناخته میشوند.
حجتالاسلام والمسلمین ایرانی همچنین به اهمیت حفظ حرمت اهل بیت (ع) در میان مسلمانان و توجه به مناسبتهای مذهبی اشاره کرد و گفت: در ماه رمضان که به ایام شهادت حضرت علی (ع) نزدیک میشویم، مردم مسلمان ایران همیشه در تلاش بودهاند که حرمت اهل بیت را حفظ کنند، در سال گذشته شاهد بودیم که بسیاری از مردم به احترام حضرت علی (ع) از برخی برنامهها و آئینهای مرسوم خود چشمپوشی کردند و در ایام شهادت ایشان از بسیاری از برنامههای شاد و جشنها فاصله گرفتند که این نشاندهنده عشق و ارادت عمیق ملت ایران به اهل بیت است.
وی در ادامه تأکید کرد: البته باید توجه داشته باشیم که مناسبتهایی مانند عید نوروز و سایر جشنها نباید بهانهای برای بیاحترامی به اهل بیت (ع) شود، هیچ چیزی نباید مانع حفظ حرمت و تقدس شخصیتهای بزرگ تاریخ اسلام مانند حضرت علی (ع) شود، این موضوع باید در دل همه مسلمانان نقش ببندد که به هیچ وجه اجازه ندهند که مناسبتهای فرهنگی و اجتماعی به حریم اهل بیت (ع) خدشه وارد کنند.
مدیر حوزه علمیه استان کرمانشاه گفت: امیدواریم که خداوند توفیق دهد تا همگی بتوانیم در ماه مبارک رمضان به بهترین نحو از این فرصت عظیم بهرهبرداری کنیم و امیدواریم که همه ما بتوانیم در مسیر پیروی از آموزههای حضرت علی (ع) گام برداریم و در کنار روزهداری، روحیه خود را با یاد و ذکر اهل بیت تقویت کنیم؛ انشاءالله که همه مسلمانان، بهویژه ملت عزیز ایران، در این ماه مبارک بتوانند با رفتار خود نشان دهند که همواره به محبت و ارادت به اهل بیت (ع) پایبند هستند.
حجتالاسلام والمسلمین ایرانی در پایان سخنان خود از خداوند متعال درخواست کرد که توفیق بندگی و پیروی از حضرت علی (ع) را برای همه مسلمانان فراهم سازد و خاطرنشان کرد: انشاءالله که همه ما در ماه رمضان بتوانیم به بهترین شکل از این ضیافت الهی بهرهمند شویم و با عمل به دستورات پیامبر اسلام، روحیهمان را در مسیر رضای خداوند تعالی قرار دهیم.
همزمانی نوروز با رمضان تقارن سنتها با معنویت است
حجتالاسلام والمسلمین سید علی حسینیمجد در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: این همزمانی فرصتی است تا مردم با روحیهای معنویتر و با احترام بیشتری به این ایام بپردازند.
امام جمعه موقت شهرستان کنگاور گفت: نوروز، جشن باستانی و آغاز سال نو در فرهنگ ایرانیان، همواره با شادی و نشاط همراه است اما امسال، این جشن با ماه رمضان، ماه مبارک و پر فضیلت، تقارن پیدا کرده است که این همزمانی، تقارن سنتها و معنویت است.
وی افزود: ماه رمضان، ماه عبادت، خودسازی و نزدیکی به خداوند است و در این ماه، مسلمانان با روزهداری و انجام عبادات، سعی در تقویت ایمان و روحیه خود دارند بنابراین، تقارن نوروز با ماه رمضان، به معنای این است که مردم باید در عین شادی و جشن، حرمت این ماه مبارک را نیز نگهدارند.
خطیب موقت جمعه کنگاور خاطرنشان کرد: در ایام نوروز، با وجود جشن و سرور، ضروری است که مردم به یاد داشته باشند که آغاز سال جدید همزمان با لیالی قدر و شهادت حضرت امیرالمومنین (ع) است و باید مردم متدین و ولایتمدار ایران اسلامی با تمسک به اهل بیت (ع) حرمت این ایام را پاس بدارند.
حسینیمجد تصریح کرد: ماه رمضان فرصتی برای خودسازی و تقویت ارتباط با خداوند است و این زمان میتواند بهعنوان یک فرصت برای تفکر در مورد ارزشهای معنوی و اخلاقی مورد استفاده قرار گیرد.
وی تأکید کرد: مردم میتوانند با برگزاری جشنهای سادهتر و با رعایت حرمت روزهداران، به ایجاد فضایی معنوی و شاداب کمک کنند و همچنین، میتوانند با دعوت از خانواده و دوستان به صرف افطار و با تدارک غذاهای ساده، سالم و مقوی، همبستگی و محبت را در این ایام تقویت کنند.
امام جمعه موقت کنگاور ادامه داد: در نهایت، تقارن نوروز با ماه رمضان فرصتی است تا مردم با حفظ شادیهای نوروزی، به ارزشهای معنوی و اخلاقی نیز توجه کنند و حرمت این ماه مبارک را نگهدارند.
حسینیمجد گفت: در نهایت، تقارن نوروز با ماه رمضان و یادآوری شهادت حضرت علی (ع) فرصتی است تا مردم با حفظ شادیهای نوروزی، به ارزشهای معنوی و اخلاقی نیز توجه کنند و حرمت این ماه مبارک و یاد ایشان را نگهدارند. این همزمانی میتواند بهعنوان یک یادآوری برای تقویت روحیه همدلی، محبت و احترام به یکدیگر در جامعه باشد.
وی در پایان اذعان داشت: در لحظه سال تحویل که مردم به جشن و شادی میپردازند، ضروری است که حرمت ایام شهادت حضرت امیرالمومنین را نیز نگهدارند لذا این زمان میتواند فرصتی برای تفکر در مورد ارزشهای انسانی و اخلاقی باشد که حضرت علی (ع) بر آنها تأکید داشتند و مردم میتوانند با برگزاری مراسمی ساده و معنوی، یاد ایشان را گرامی دارند و در عین حال، حرمت ماه رمضان را نیز رعایت کنند.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ ماه رمضان، بهعنوان فرصتی برای نزدیکی به خدا و بازنگری در رفتارهای فردی، اهمیت ویژهای در زندگی مسلمانان دارد، این ماه به انسانها یادآوری میکند که همه اقدامات و تصمیمات انسان باید در راستای آباد کردن آخرت باشد، اصلاح نفس و تقویت ایمان در این ماه نهتنها در دنیای فردی انسانها تأثیرگذار است بلکه تأثیرات اجتماعی آن نیز در روابط انسانی و اجتماعی مشاهده میشود؛ بنابراین، رمضان زمانی برای عبادت و روزهداری و فرصتی برای تغییر در رفتارهای فردی و اجتماعی بهمنظور تحقق زندگی بهتر و معنویتر است.
همچنین ماه رمضان، با توجه به مناسبتهای خاصی همچون شهادت حضرت علی (ع)، فرصتی برای مسلمانان فراهم میآورد تا ضمن انجام عبادات، یاد اهل بیت (ع) را گرامی بدارند، این تقارن نهتنها به تأمل در سیره معنوی و اخلاقی حضرت علی (ع) کمک میکند، بلکه میتواند در زندگی اجتماعی مسلمانان تأثیرات مثبت زیادی بگذارد، توجه به اصول و آموزههای اهل بیت (ع)، بهویژه در ایام شهادت حضرت علی (ع)، باید در اولویت قرار گیرد و نباید مناسبتهای غیر دینی بر آنها غلبه کند.
در این راستا، حفظ سنتهای اسلامی همچون صلهرحم و توجه به احوال یکدیگر در ایام رمضان، تأکید میشود، در ماه مبارک رمضان باید به بازدید از اقوام و آشنایان پرداخته و با ایجاد همدلی و حمایت از یکدیگر، در کنار عبادات فردی، روابط اجتماعی خود را تقویت کنیم، این رفتارها نهتنها در ماه رمضان بلکه در طول سال باید ادامه یابد تا انسانها بهطور مستمر در مسیر اصلاح و خودسازی قرار گیرند.
در نهایت، بهرهبرداری معنوی از ماه رمضان و توجه به مناسبتهای دینی و مذهبی میتواند به انسانها کمک کند تا در مسیر پیشرفت معنوی و اجتماعی خود گام بردارند، ماه رمضان فرصتی برای شستشوی روح، خودسازی و افزایش ایمان است که با پیروی از آموزههای پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) میتوانیم به قرب الهی نزدیکتر شویم، این ماه، باید نهتنها در سطح فردی، بلکه در سطح اجتماعی نیز بهعنوان زمانی برای تقویت ارتباطات انسانی و اخلاقی در نظر گرفته شود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
برچسبها
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!