حالت تاریک
سه‌شنبه, 16 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
جنگل‌های بلوط دالاهو در معرض انقراض
بلوط با زندگی مردم دالاهو عجین شده است؛

جنگل‌های بلوط دالاهو در معرض انقراض

بلوط نماد منطقه دالاهو است به طوری که با زندگی مردم این شهرستان گره خورده است؛ تحفه‌ای خدادادی که در معرض انقراض قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ بهره‌برداری از نعمت خدادادی جنگل نیز همچون سایر نعمت‌ها، حق همه انسان‌هاست؛ اما استفاده معقول و منطقی باید به گونه‌ای باشد که حیات جنگل‌ها را به مخاطره نیندازد. 

جنگل بلوط بدون دخل و تصرف غیرمنطقی به نسل ما رسیده‌اند و امروز به‌عنوان امانتی در دست ما قرار دارد تا در آینده به فرزندانمان منتقل شوند. 

مبادا که با استفاده‌های نامطلوب و بهره‌برداری بیش از حد، در آینده‌ای نه‌چندان دور، فرزندانمان تنها نام جنگل‌های سرسبز بلوط را بشنوند و از لذت تماشا و آرمیدن در سایه‌سار  این درختان زیبا محروم بمانند. 

برای رفع این آسیب جدی به سراغ مادران کهن‌سال روستایی که در زمان‌های قدیم یعنی مشروطیت با هیزم درختان بلوط نان محلی پخت دادند، رفته‌ایم؛ 

درختان بلوط را آتش نزنیم

پوران نصرتی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛ اظهار داشت: در سال‌های قبل از انقلاب به دلیل کمبود امکانات برای پخت نان از تنه درختان بلوط استفاده می‌کردیم. 

وی افزود: ما روستانشینان از همه امکانات رفاهی زندگی به میزان کم برخوردار بودیم و ناچار برای پخت نان و حتی گرم کردن خانه‌ها در فصل زمستان به جنگل‌ها می‌رفتیم  و با جمع‌آوری و قطع درختان بلوط امرار معاش می‌کردیم. 

این بانوی ۷۵ساله روستانشین دالاهویی اذعان داشت: در سال ۱۳۵۷ با پیروزی انقلاب اسلامی و از بین رفتن نظام طاغوت کم‌کم دولت جمهوری اسلامی ایران با ساخت تجهیزات پخت نان مانند اجاق تک‌شعله گاز و ساج و تنورهای فلزی و امکاناتی دیگر همچون نفت و گاز مایع امکان زندگی کردن با استفاده از رفاهیات را در روستا برای ما فراهم کرد. 

وی در پایان گفت: از شهروندانی که برای تفریح به جنگل‌های بلوط می‌روند خواهشمندم که برای روشن کردن آتش از تنه درختان بلوط استفاده نکنند. 

آتش‌سوزی بلای جان جنگل‌های دالاهو است

اسفندیار کدیوریان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛  گفت: بلوط در زندگی سنتی فواید، مصارف و کاربرد دارد؛ مردم از بلوط برای تهیه نان، خوراک دام، مقاوم‌سازی مشک، تهیه زغال، حرفه رنگ‌رزی و طب سنتی بهره می‌گیرند. 

رئیس اداره منابع طبیعی وآبخیزداری شهرستان دالاهو اظهار داشت: شهرستان دالاهو ۱۹۵ هزار هکتار مساحت دارد؛ جنگل‌های شهرستان ۸۵ هزار هکتار و مساحت  مراتع ۶۵ هزار هکتار است، هرساله با توجه به شرایط منطقه بیش از ۳۰۰ هکتار بذرکاری با انواع بلوط، بادام کوهی، زالزالک، بنه توسط مردم انجمن‌ها، سازمان‌های مردم‌نهاد، گروه‌های کوهنوردی در منطقه کشت می‌شود. 

وی به آسیب‌ها و صیانت و توسعه جنگل‌های بلوط اشاره کرد و گقت: آسیب‌هایی همچون کمبود بارش و خشکسالی باعث از بین رفتن بسیاری از نهال‌های جوان و خشکیدن سرشاخه‌های درختان کهنسال و تنومند بلوط شده است؛ بحران خشکسالی بیش از همه، به نهال‌های دانه‌زا آسیب زده است. 

کدیوریان در ادامه به آسیب‌های درختان بلوط اشاره و تصریح کرد: در سال‌های قبل قطع درختان بلوط از سوی روستاییان  برای تأمین سوخت و به دلیل کمبود فرآورده‌های نفتی و وضعیت اقتصادی نامطلوب انجام شد اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم بیشتر این روستاییان صاحب نعمت گاز شدند و از آسیب زدن به درختان بلوط خودداری کردند. 

وی افزود: آتش‌سوزی عمدی و غیرعمدی نیز بارها بلای جان جنگل‌های سرسبز  دالاهو شده است؛ بیش از ۱۰ فقره آتش‌سوزی در سال ۱۴۰۳ در جنگل‌های دالاهو رخ داده است، که منجر به از بین رفتن درختان تنومند و نهال‌های جوان درختان بلوط شده است. 

کدیوریان به اجرای طرح صیانت و توسعه جنگل‌های بلوط اشاره کرد و بیان داشت: این طرح از سال ۱۳۸۲ به صورت طرح ملی در بیشتر استان‌های کشور به اجرا درآمد. حفظ، احیا و توسعه جنگل‌ها همچنین رساندن درصد پوشش جنگلی منطقه از مهم‌ترین اهداف طرح صیانت است. 

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دالاهو گفت: احیا و تقویت پوشش گیاهی، توسعه و غنی‌سازی جنگل‌ها با کاشت بذز و توسعه گیاهان دارویی، تأمین نهال و غنی‌سازی جنگل‌ها با نهال انجام می‌شود و توسعه و غنی‌سازی جنگل با بذر نیز شامل کاشت گونه‌های بومی می‌شود. 

برای پیگیری موضوع از این نظر که بیشترین قطع درختان بلوط توسط عشایران عزیز انجام گرفته به سراغ رئیس اداره امور عشایر شهرستان دالاهو رفتیم؛ 

ارائه آموزش به عشایر برای حفاظت از جنگل‌های بلوط 

حمید زمانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛ اظهار داشت: درختان بلوط، به‌عنوان نمادی از قدرت طبیعت و ثبات زیستی، باید ارزش بی‌نظیر خود را در حفظ تنوع زیستی، حفاظت از خاک و تأمین زیستگاه است. 

رئیس امور عشایر شهرستان دالاهو عنوان کرد: اداره امور عشایر خدماتی از جمله کپسول گاز مایع و نفت سفید به صورت تعاونی و قیمت مصوب  در اختیار عشایران قرار می‌دهد. 

وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه اکنون در فصل سرد زمستان هستیم این اقدامات به صورت مداوم و به صورت سیستم پیامکی به عشایران اطلاع‌رسانی می‌شود و دفترچه‌های خدمات‌رسانی  که در اختیار آن‌ها قرار گرفته به صورت منظم بررسی می‌شود که مشکلی برای آن‌ها از این لحاظ پیش نیاید. 

زمانی با توجه به تخریب جنگل‌ها توسط عشایر گفت: بعضی از عشایر ممکن است سهل‌انگاری کنند و از خدمات ما استفاده نکنند و به‌دنبال قطع درختان بلوط برای استفاده بروند که این موضوع با توجه به پیشرفت‌های نظام جمهوری اسلامی ایران و خدمات‌دهی منظم کمتر پیش می‌آید. 

وی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه مواردی مانند آفت‌زدگی درختان بلوط در بعضی از مناطق و خشک شدن آن‌ها باعث از بین رفتن جنگل‌ها می‌شود که منابع طبیعی با کاشتن اصله درختان بلوط به این مشکل به خوبی رسیدگی کرد. 

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با حمایت‌های منابع انسانی، روستانشینان، عشایر و اداره منابع طبیعی به این معضل اجتماعی رسیدگی شود تا با افزایش درختان و گسترش جنگل‌ها هوایی پاک و سرزمینی سرسبز داشته باشیم. 

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛ مردم شهرستان دالاهو، منابع انسانی و مسئولان ادارات باید پیگیر این موضوع باشند که طبیعت زیبای دالاهو به بیابان تبدیل نشود. 

مشکل از بین رفتن درختان بلوط بسیار حائز اهمیت است و نباید دستخوش تغییرات منابع انسانی و از بین رفتن و نابودی قرار گیرد. 

بهترین پیشنهاد برای این معضل این است که مردم و منابع انسانی همیار طبیعت باشند و هر انسانی با کاشت یک اصله درخت در سال به آبادانی و سرسبزی منابع طبیعی دالاهو کمک و از قطع کردن درختان و آتش‌زدن جنگل‌ها خودداری کند. 

گزارش به قلم پرنیا اصحابی؛ فعال رسانه‌ای

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.