
یادداشت؛
ضرورت توجه به ورزشهای زورخانهای
هفدهم شوال، روزی به بلندای تاریخ جوانمردی، در تقویم ایرانیان با عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزشهای زورخانهای شناخته میشود؛ میراثی معنوی که از گود زورخانه تا سلوک اخلاقی جامعه، پژواک روح جوانمردی و فتوت است.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ هرساله ۱۷ شوال در تقویم قمری در بین ما ایرانیان با عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزشهای زورخانهای نام گرفته است، در تقویم شمسی امسال نیز این روز با بیست و هفتم فروردینماه مصادف شده است.
ورزش زورخانهای و پهلوانی، ریشه در تفکر بزرگ شیعه و اسلام ناب محمدی دارد. قرنهاست پس از حادثه تاریخی شکست عمر بن عبدود از امام علی (ع) در جنگ خندق، این ورزش، رنگ و بویی معنوی به خود گرفته است. در این روز امام علی (ع) طی نبردی جوانمردانه و با قدرت ارادهاش، پشت دشمن را به خاک مالید و موجب سرافرازی اسلام و مسلمانان شد.
در طول تاریخ، ایرانیان نیز به پرورش تن، همچنین ترویج خلق و خوی نیک و پهلوانی اهمیت زیادی میدادند. در جامعه سنتی ایران، زورخانه جایگاهی مقدس برای پروراندن تن و اندام و بالا بردن اندیشه و فضائل اخلاقی بود.
فضائی که عطرآگینِ از ویژگیهای پهلوانی، سلحشوری و رفتار و اخلاق جوانمردی و ایثارگری است، چنان که هر فرد با ورود به زورخانه، باید از دری کوتاه به داخل فضای آن وارد شود که تعظیم و افتادگی او را به همراه دارد و این یعنی آغاز پهلوانی….
این میراث ماندگار که از نیاکان ما در تاریخ پر فراز و نشیب سرزمینمان، به ودیعه مانده است، جزو آثار ناملموس فرهنگی است که چشم جهانیان را به خود خیره کرده است.
حال سئوال اینجاست که چقدر برای پاسداشت آن، تلاش کردهایم؟ چه میزان در تجلی روحیه پهلوانی از همین گودهای زورخانه تا سطح جامعه، مؤثر بودهایم؟ چه میزان کودکان و نوجوانان را به این فضای ورزشی و معنوی سوق دادهایم؟
امید که فرهنگ شیرین و ارزشمند پهلوانی و ورزش زورخانهای، ماناتر از گذشته، در ایران عزیز، تجلی داشته باشد.
یادداشت به قلم حامد شبابی؛ فعال رسانهای
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!