حالت تاریک
شنبه, 29 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
قطعی‌های مکرر برق، داد کرمانشاهیان را درآورد
پژواک صدای شهروندان کرمانشاهی؛

قطعی‌های مکرر برق، داد کرمانشاهیان را درآورد

شرایط فعلی کرمانشاه مبنی بر قطعی‌های مکرر برق موجب بروز مشکلات جدی برای مردم و نارضایتی آن‌ها شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در نظام بین‌الملل و سیاست خارجی کشورها، معادن طبیعی و ذخایر انرژی علاوه بر توان نظامی و اقتصادی، از پشتوانه‌های قدرت تأثیرگذاری در روابط و داشتن توان استراتژیک در جهان امروز است. 

وقتی که بحث از ژئوپلیتیک می‌شود، چون جوهر ژئوپلیتیک قدرت است، پای رقابت و روابط میان کشورها پیش می‌آید. امروز شرایط جهان به‌گونه‌ای است که میان کشورها و مناطق سیاسی بیشتر رقابت و درگیری وجود دارد. وقتی که از رقابت ژئوپلیتیکی صحبت می‌شود، همیشه پای یک شاخص جغرافیایی در میان است. این شاخص می‌تواند یک جزیره، خط مرزی، محدوده دریای سرزمینی، محیط زیست، قومیت و یا منابع معدنی مثل نفت، گاز و اورانیوم باشد. 

اما امروزه منابع آبی و تولید برق به‌صورت ویژه در اولویت امور کشورهای مختلف قرار دارد و کشورهای توسعه‌یافته با مدیریت شرایط بهینه تولید و مصرف برق، در مقابل ایجاد بحران‌های مختلف ایستاده‌اند، الگوهایی که بهره گرفتن از آن‌ها می‌تواند به افزایش توان داخلی ما بیفزاید. 

رتبه هفتم ایران در تولید برق

بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته ایران در رتبه هفتم رشد تولید برق دنیا قرار گرفته است. علی‌اکبر محرابیان در هفتم تیرماه سال جاری در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مؤسسه انرژی EI که از معتبرترین مؤسسات انرژی دنیاست اخیراً گزارشی را در مورد رشد تولید برق در کشور مختلف منتشر کرده است. ایران طی سه سال گذشته، ۴۵/۷ تراوات ساعت به تولید برق خود اضافه کرده که هم محصول استفاده از نیروگاه‌های جدید و هم به‌کارگیری تمام ظرفیت‌های نیروگاهی موجود و گذشته و هم رفع محدودیت‌های تولید، انتقال و شبکه است. 

وی با بیان اینکه در مقایسه این عدد با کشورهای جهان، ایران در رتبه هفتم تولید قرار می‌گیرد، افزود: کشورهایی که بعد از ایران قرار گرفتند کل اتحادیه اروپا، کل کشورهای عربی، ترکیه، ژاپن، کره جنوبی هستند، از بعد از جنگ تا امروز مقایسه شده که در دولت‌های مختلف سرانه رشد تولید بر اساس سال چقدر شده است. 

به گفته محرابیان، ایران در دولت هاشمی سالانه ۵/۳ تراوات ساعت توانسته به تولید اضافه کند، در دولت خاتمی ۲/۱ تراوات ساعت، در دولت احمدی‌نژاد ۱۰/۸ تراوات ساعت و در دولت روحانی ۸/۷ تراوات ساعت همچنین در دولت شهید رئیسی ۱۵/۲ تراوات ساعت سالانه به تولید اضافه شده است. 

وی با بیان اینکه ناترازی برق و آب در ابتدای دولت خاطره تلخی در اذهان عمومی ایجاد کرده بود، گفت: این شرایط در سال‌های مختلف وجود داشت اما در سال ۱۴۰۰ به اوج رسید، جدا از ناترازی که در بخش برق وجود داشت، سالانه بین ۴ هزار تا ۵ هزار مگاوات تقاضای جدید نیز ایجاد می‌شود که ضرورت داشت برای حل این مشکل اقدامات ویژه‌ای در دستور کار قرار گیرد. 

با نگاه ویژه به مطالب طرح شده و گلایه‌های مردمی در خصوص شرایط ناپایدار توزیع برق، خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد به این موضوع ورود کرد و با تعدادی از شهروندان کرمانشاهی به گفتگو نشست. 

آنچه به‌عنوان مسئله اصلی از سوی همگان عنوان می‌شد، این پرسش بود که چرا با وجود مشکل ناترازی برق در دولت‌های پیشین، با در نظر گرفتن رشد متناوب جمعیت در سراسر ایران، اما هیچ‌گاه با مشکلاتی این چنینی مواجه نبوده‌ایم؟ 

سئوال دیگر این بود که در فصل زمستان این گونه مشکل داریم و شرایط زندگی برایمان سخت است، چشم‌انداز فصل‌های آینده، به‌ویژه روزهای گرم سال چگونه خواهد بود؟ 

سردرگمی و ناتمام ماندن امور روزمره

چراغی یکی از شهروندان کرمانشاهی در خصوص موارد قطعی روزانه برق گفت: متاسفانه اطلاع‌رسانی برای این اتفاق که کنار آمدن با آن همچنان سخت است با ضعف و نقصان مواجه است. در زندگی امروزی هم که استفاده از انرژی برق در دورترین نقاط کشور و حتی روستاها نیز امری ضروری است با تداخل در جریان زندگی برخورد داریم. 

وی به نوعی سردر گمی و ناتمام ماندن بسیاری از کارهای روزانه را از آثار این رخداد دانست و افزود: به‌عنوان مثال، به خاموشی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی در چهارراه‌های پر ترافیک کرمانشاه و بروز تصادفات احتمالی می‌توان اشاره کرد. 

قطعی برق و افزایش تورم

بسیاری از کارخانه داران و صاحبان تولید در استان کرمانشاه نیز گله‌مند بودند که پایین آمدن سطح تولید و به تبع آن افزایش تورم در جامعه، نتیجه این شرایط خواهد بود. حتی برخی از کسبه و بازاران خرد مثل محسنی که دارای یک واحد صنفی نانوایی است در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی مرصاد؛ به شکایت از وضعیت فعلی پرداخت و خسارت‌های مالی به صاحبان مشاغل و معطل شدن مشتریان را از مسائل مهم پیش آمده، عنوان کرد.

آسیب دیدن وسائل برقی در پی قطعی‌های مکرر 

 بیگی نیز در این باره گفت: ما در آپارتمان زندگی می‌کنیم، با قطعی‌های مکرر و بی‌الگوی برق، نه‌تنها استفاده انرژی برق، بلکه آب و وسائل گرمایشی، حتی برخی از وسائل پخت و پز نیز برایمان دشوار است و در بسیاری از موارد برای ما و اقوام، با وجود نوسان‌های یکباره، اختلال در وسائل برقی، شاهد آسیب رسیدن به این وسائل هستیم.


خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در ادامه تهیه گزارش با مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای غرب به گفتگو پرداخت و نتیجه بررسی‌ها و سئوالات و ابهامات مردمی را برای وی تشریح کرد.

ضرورت رعایت قوانین بالادستی 

جعفر الفتی‌نیا در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در مورد دلایل کشوری و استانی قطعی‌های برق این گونه پاسخ داد: در واقع در مدیریت انرژی، دو گونه ناترازی در حوزه برق داریم؛ بخش اول، ناترازی در تابستان و بخش دوم، ناترازی در فصل زمستان است که به آن خواهیم پرداخت.

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای غرب گفت: ناترازی در زمستان ناشی از عدم تأمین به موقع و به میزان کافی سوخت است و چون سوخت به میزان کافی تأمین نمی‌شود، نیروگاه‌هایی ضمن محدودیت تولید، از مدار خارج می‌شوند و نمی‌توانیم برق مورد نیاز هم‌وطنان را تأمين کنیم و این مبحث با دلایل ملی دیگر، می‌تواند قابل بررسی باشد.

جعفری ادامه داد: نکته دوم در این خصوص، این است که با توجه به رشد جمعیت، مصرف برق افزایش پیدا کرده است در واقع جمعیت کشور از ابتدای انقلاب اسلامی تا امروز، ۲/۵ برابر شده اما مصرف برق حدود ۱۳ برابر افزایش پیدا کرده است. البته  یکی دیگر از دلایل مؤثر، می‌تواند اقتصاد انرژی و خصوصاً برق باشد. 

وی افزود: با توجه به اینکه ما قیمت واقعی این انرژی را پرداخت نمی‌کنیم، ناخودآگاه به سمت مصرف‌گرایی رو می‌آوریم و همین امر باعث می‌شود که همزمان توسعه متناسب نیز اتفاق نیفتد و  به واسطه آن، مصرف از تولید پیشی گیرد.

جعفری در مورد مطالبه‌های دیگر که به اطلاع‌رسانی نامناسب در مورد قطعی‌های برق در مناطق مختلف، عدم مدیریت خاموشی در چراغ‌های راهنمایی و رانندگی و آسیب به وسائل برقی بر می‌گردد، بیان کرد: این موضوعات در رابطه با شرکت توزیع برق بوده و باید مسئولان این مجموعه پاسخگو باشند.

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای غرب در مورد وجود کاستی‌ها در زمینه کسب و کارها و بسیاری از صنایع که با بحران تولید مواجه هستند، تصریح کرد: قوانین بالادستی وضع شده توسط مجلس شورای اسلامی باید توسط صاحبان صنایع، رعایت شوند، یکی از این موارد، ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از صنعت برق است که با صراحت، تمام صنایع انرژی‌بر بالای یک مگاوات مکلف هستند، برق مصرفی مجموعه خود را تولید کرده و در صورت لزوم، حتی باید نسبت به ساخت نیروگاه اقدام کنند. در اجرای شیوه‌های مختلف برای این کار نیز متناسب با رعایت مسائل قانونی، مجاز هستند.

این مقام مسئول افزود: موازی با بند ۴ قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، ماده ۱۶ قانون جهش دانش‌بنیان را داریم که در آنجا اشاره می‌شود؛ صاحبان صنایع به میزان یک درصد از برق مورد نیاز سالانه را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند و این میزان در پایان سال پنجم حداقل به پنج درصد (۵ %) برسد. 

جعفری در ادامه گفت: اگر قوانین ذکر شده با همراهی صاحبان صنعت در تولید برق مورد نیاز خود اجرا شوند، وزارت نیرو نیز در تأمین و تولید این انرژی مهم و ساختاری موفق‌تر خواهد بود.

مدیرعامل شرکت توزیع برق کرمانشاه پاسخگو نبود

خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با وجود پیگیری‌های مکرر موفق به مصاحبه با مرادی مدیرعامل شرکت توزیع برق استان کرمانشاه نشد.


گزارش به قلم حامد شبابی؛ فعال رسانه‌ای 

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از