حالت تاریک
جمعه, 05 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
چالش‌های ساماندهی معتادان متجاهر در اسلام‌آبادغرب
بحران اجتماعی و راهکارهای مقابله؛

چالش‌های ساماندهی معتادان متجاهر در اسلام‌آبادغرب

حران کارتن‌خوابی و وجود معتادان متجاهر در شهرستان اسلام‌آبادغرب سال‌هاست که به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است؛ عواملی مانند اعتیاد، فقر، بیماری‌های روانی و خشونت خانگی به افزایش تعداد کارتن‌خواب‌ها منجر شده‌اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ بحران کارتن‌خوابی و وجود معتادان متجاهر در شهرستان اسلام‌آبادغرب سال‌هاست که به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است؛ عواملی مانند اعتیاد، فقر، بیماری‌های روانی و خشونت خانگی به افزایش تعداد کارتن‌خواب‌ها منجر شده‌اند.

این وضعیت نه‌تنها بر زندگی افراد آسیب‌پذیر تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه به افزایش نگرانی‌های اجتماعی و امنیتی در جامعه نیز دامن می‌زند؛ برای مقابله با این معضل، نیاز به برنامه‌های جامع و پایدار اجتماعی، اقتصادی و درمانی وجود دارد که بتواند به بهبود شرایط زندگی این افراد و کاهش آسیب‌های اجتماعی مرتبط با آن کمک کند.

در این میان، اقدامات سازمان‌های مختلف نظیر سازمان بهزیستی و نیروی انتظامی برای ساماندهی این افراد با چالش‌های متعددی مواجه است لذا در این گزارش، وضعیت فعلی و اقدامات صورت‌گرفته در این زمینه بررسی می‌شود.

افزایش تعداد کارتن‌خواب‌ها بر جامعه و اقتصاد تأثیر منفی دارد

حسین صفری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: عواملی مانند اعتیاد به مواد مخدر و الکل، بیماری‌های روانی، خشونت خانگی، ناتوانی‌های ذهنی و جسمی و شرایط اقتصادی نامناسب از جمله عواملی هستند که افراد را به کارتن‌خوابی سوق می‌دهند و علاوه بر آن‌ها فقر و بیکاری نیز از دیگر عواملی هستند که منجر به از دست رفتن مسکن و سرپناه می‌شوند.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان اسلام‌آبادغرب در رابطه با برنامه‌ها و طرح‌های ساماندهی و کمک به معتادان متجاهر، عنوان کرد: طرح کاهش آسیب جسمانی (برنامه کاهش آسیب HIV، هپاتیت و بیماری‌های رفتاری)، طرح ساماندهی و استقرار شبانه افراد بی‌خانمان در گرم‌خانه‌ها و سرپناه‌های شبانه توسط شهرداری و بهزیستی و طرح ساماندهی معتادان و کارتن‌خواب‌ها از جمله اقداماتی است که در حال انجام هستند.

صفری درباره اقدامات و خدمات ارائه شده به کارتن‌خواب‌ها افزود: ارجاع به اورژانس اجتماعی و ارائه خدمات مددکاری، استقرار در مراکز نگهداری و خانه‌های امن، ارائه خدمات کاهش آسیب اعتیاد و بیماری‌ها (توزیع بسته‌های بهداشتی، تزریق ایمن، روابط ایمن و آزمایش دوره‌ای HIV و هپاتیت) و ارجاع به مراکز درمانی و بهداشتی در صورت بروز بیماری از جمله این خدمات است.

وی همچنین به ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی در طول دوره درمان، مشاوره به خانواده‌ها، شناسایی محرک‌ها و کنترل عوامل درونی نظیر استرس و افسردگی، و پیگیری درمان و کمک به ایجاد شغل و بازتوانی از طریق مشاوره‌های شغلی و ارائه تسهیلات اشاره کرد.

صفری اذعان داشت: افزایش تعداد کارتن‌خواب‌ها بر جامعه و اقتصاد تأثیر منفی دارد و منجر به اشاعه فساد و اعتیاد، القای ناامیدی به اجتماع، افزایش تکدی‌گری و ناامنی اجتماعی می‌شود.

رئیس اداره بهزیستی شهرستان اسلام‌آباد‌غرب راهکارهایی برای کاهش تعداد کارتن‌خواب‌ها و معتادان متجاهر پیشنهاد کرد و گفت: شناسایی و اقدام مؤثر براب ترک و پرهیزکاری این افراد و حمایت از کسانی که دوره ترک را با موفقیت به پایان رسانده‌اند، از جمله اقدامات مهم است که باید صورت گیرد.

صفری در پایان گفت: مراکز فعال بهزیستی شامل دو مرکز اقامتی میان‌مدت برای افراد خودمعرف برای ترک اعتیاد و بهبود هستند که به‌صورت مستمر توسط گروه بازرسی، ارزیابی و نظارت می‌شوند؛ همچنین مرکز DIC یا کاهش آسیب نیز در شهرستان به صورت ثابت و از طریق تیم سیار خدمات بهداشتی برای کنترل بیماری‌ها ارائه می‌دهد.

جولان معتادان متجاهر در پارک‌ها

منصور احمدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: وضعیت بحرانی پارک‌های ملت و میناشی اسلام‌آباد‌غرب سال‌هاست که با نام معتادان و خرده‌فروش‌ها گره خورده است، به‌گونه‌ای که ساقی مشخص، خریدار مشخص و حتی عده‌ای مال‌خر هم در آنجا مستقر هستند.

این شهروند اسلام‌آبادغربی عنوان کرد: بارها خبر پاکسازی این دو پارک از معتادان و خرده‌فروش‌ها توسط مأموران زحمت‌کش نیروی انتظامی منتشر شده است، اما همچنان پایگاه معتادان و خرده‌فروش‌ها باقی مانده و آن‌ها به‌سرعت دوباره در آنجا مستقر می‌شوند و در هر ساعت از شبانه‌روز می‌توانید دسته‌های این معتادان را ببینید که به مصرف مواد مشغول هستند؛ لذا زندگی مردم، از زن و کودک تا پیر و جوان، در این پارک‌ها با ترس و استرس عجین شده است.

احمدی بیان داشت: به نظر می‌رسد این پارک‌ها پاتوق اصلی معتادان در شهر اسلام‌آباد باشد چرا که همیشه جمع زیادی از آن‌ها در گوشه‌های پارک نشسته‌اند؛ با یک حساب سرانگشتی، حداقل ۵۰ نفر فقط در اطراف این پارک‌ها هستند و به گفته شواهد مردمی، در شب‌ها حتی تعداد آن‌ها چند برابر می‌شود و حتی برخی از آن‌ها در آنجا زندگی می‌کنند.

احمدی در پایان گفت: وقتی به میان آن‌ها می‌رویم، همه نیم‌خیز می‌شوند تا فرار کنند؛ اما پس از گفتن جمله «راحت باشید»، همه آن‌ها مانند شاگردانی حرف‌گوش‌کن دوباره می‌نشینند و به کشیدن مواد مخدر ادامه می‌دهند.

مواد مخدر به راحتی در پارک‌های اسلام‌آبادغرب پیدا می‌شود

رضا (معتاد) در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ گفت: متأسفانه چندین سال است که در حال مصرف هروئین و شیشه هستم مصرف می‌کند.

این شهروند اسلام‌آبادی اذعان کرد: از جوانی به خاطر رفت‌وآمد با دوستان ناباب به مواد گرفتار شده‌ام و در حال حاضر شب‌ها در داخل پارک می‌خوابم و از این وضعیت اسف‌بار بسیار به ستوه آمده‌ام اما کار از دستم بر نمی‌آید.

رضا در پاسخ به این سئوال که دسترسی به مواد مخدر سخت است یا خیر؟ پاسخ داد: متأسفانه چیزی که بسیار زیاد و به راحتی پیدا می‌شود مواد مخدر است؛ چرا که هر کوچه یک پیک موتوری دارد و داخل پارک‌ها هم چند خرده‌فروش وجود دارد اما اگر یک روز پولی برای خرید مواد مخدر نداشته باشیم یا نتوانیم مواد تهیه کنیم، متادون یا قرص مصرف می‌کنیم.

این شهروند اسلام‌آبادی بیان کرد: هزینه مواد خود را از راه جمع‌آوری ضایعات داخل سطل‌های آشغال و دزدی تأمین می‌کند.

رضا در پایان گفت: چندین مرتبه اقدام به ترک کرده اما این ترک‌ها موفقیت‌آمیز نبوده و ترک کردن فقط اعصاب‌خردی است چرا که ترک کردن علاوه بر درد جسمانی، درد روحی نیز دارد و وسوسه تا یک عمر دنبال آدم می‌آید و او را رها نمی‌کند.

طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر نیازمند تخصیص اعتبار است

علیرضا محمدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: امیدواریم مسئولان به طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر توجه ویژه‌ای داشته باشند؛ واقعاً این افراد باعث مزاحمت اهالی شهر شده‌اند و بسیاری از این معتادان در همان پارک‌ها زندگی می‌کنند؛ ما دو پارک داریم که به جای اینکه در اختیار خانواده‌ها و کودکان باشد، در اختیار معتادان متجاهر است.

این شهروند اسلام‌آباد‌ی بیان کرد: شاءالله در این امر اقدام عملی و به موقعی انجام شود؛ متأسفانه افراد معتاد به قدری زیاد هستند که به نظر می‌رسد مانند قارچ رشد می‌کنند؛ پلیس آن‌ها را از زمین می‌کند اما دوباره سبز می‌شوند و همه شهر و محله‌ها را ناامن کرده‌اند لذا اگر به این معتادان توجه نکنیم، همه درب‌های خانه‌ها را از جا کنده و از کولر و لوله آب گرفته تا باز کردن ماشین و درب خانه‌ها و امثالهم را می‌برند و برای خرید مواد می‌فروشند.

محمدی خاطرنشان کرد: مردم از دست معتادان کلافه شده‌اند و هر روز یک مشکل دارند و هر روز یک وسیله‌شان به سرقت می‌رود و متأسفانه هیچ کاری از دست نیروی انتظامی، بهزیستی و مراکز ترک اعتیاد بر نمی‌آید و سامان‌دهی معتادان متجاهر را با مشکل مواجه کرده‌اند.

وی در ادامه افزود: متولی سامان‌دهی معتادان متجاهر سازمان بهزیستی است، اما جای سئوال است که چرا در تخصیص اعتبارات به این اداره توجه نمی‌شود؛ چرا که این موضوع بهزیستی و مراکز ترک اعتیاد شهرستان را با مشکل مواجه کرده است و مسئولان به‌طور مداوم گلایه می‌کنند لذا ادامه این روند باعث تعطیلی مراکز ترک اعتیاد می‌شود زیرا هزینه‌های موجود کفاف اداره این مراکز را با مشکلات فعلی نمی‌دهد.


محمدی خاطرنشان کرد: بهزیستی، نیروی انتظامی و پلیس مبارزه با مواد مخدر دیگر توان مقابله با معتادان را ندارند و نمی‌دانند باید چه کار کنند و همه این مسائل به عوامل زیر ربط اطلاع داده شده اما متأسفانه اعتباری داده نمی‌شود.

محمدی بیان داشت: نقش نمایندگان مجلس در صحن علنی برای این معضل اجتماعی کم‌رنگ است و نماینده شهرستان هیچ‌گونه تلاشی برای تخصیص بودجه به بهزیستی و عوامل زیر ربط نمی‌کند؛ قانون، وظیفه سامان‌دهی معتادان متجاهر را به بهزیستی سپرده است، اما نماینده مردم اسلام‌آباد‌غرب در مجلس شورای اسلامی پیگیر تخصیص اعتبار برای این سازمان نیست و کمکی به این امر نمی‌کند؛ حتی به فکر ایشان نیز این معضل اجتماعی خطور نکرده است. 

وی در پایان اذعان کرد: با تغییر مدیران هیچ کاری درست نمی‌شود و نماینده باید پیگیر تخصیص بودجه باشد و در صحن علنی مجلس برای حل این مشکل اجتماعی، فریاد بزند، البته اگر صدایی باشد و برسد.

شهرداری مکلف به تأمین گرم‌خانه برای استقرار معتادان است 

کیومرث صید‌محمدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بوستان‌ها و پارک‌های سطح شهر اسلام‌آباد‌غرب نیازمند بازسازی، توسعه و تجهیز امکانات بیشتر هستند؛ برای این منظور، مصوباتی در کمیسیون‌های شورای شهر انجام شده که پس از مشخص شدن پیمانکار بخش فضای سبز، شهرداری نیز به بهسازی این حوزه و اجرای برنامه‌های پارک‌های محلی و بوستان‌ها اقدام خواهد کرد؛ این عملیات در چندین پارک سطح شهر در حال آغاز به کار است.

رئیس شورای شهر اسلام‌آباد‌غرب عنوان کرد: شهرداری در خصوص معتادان متجاهر اقداماتی از جمله برگزاری جلسات مشترک با شورا و نهادهای مرتبط انجام داده است؛ طبق قانون، شهرداری مکلف به تأمین گرم‌خانه برای استقرار معتادان است و بهزیستی و سایر دستگاه‌ها نیز باید با یک همت جمعی اقدام کنند تا آسیب‌های اجتماعی را از بین ببرند. 


وی در ادامه افزود: در این راستا، یک گرم‌خانه تجهیز شده و در حال فعالیت است و شهرداری اعلام آمادگی کرده که مکان‌های مشابه دیگری را نیز برای جمع‌آوری کامل این افراد فراهم کند.

صیدمحمدی خاطرنشان کرد: شورای شهر اسلام‌آباد‌غرب جلسه‌ای با حضور شبکه بهداشت و درمان، بهزیستی، پایگاه‌های اجتماعی رسمی، سازمان‌های مردم‌نهاد و اهالی رسانه در دستور کار خود دارد که در روزهای آینده اطلاع‌رسانی خواهد شد.

وی تصریح کرد: در خصوص تأمین امنیت شهروندان برای استفاده راحت و مناسب از فضاهای عمومی و پارک‌ها، شهرداری در حال اجرای برنامه‌هایی از جمله تأمین روشنایی کامل پارک‌ها و وجود حراست‌های فیزیکی در سطح پارک‌ها است؛ در این مورد، نیازمند حضور نیروی انتظامی و استقرار آن‌ها در نقاط مختلف هستیم؛ حضور پلیس و ایستگاه‌های انتظامی در نزدیکی پارک‌ها نقش پیشگیرانه دارد و باید پررنگ‌تر شود.

صیدمحمدی بیان کرد: شهرداری در بودجه مصوب خود مسئولیت‌های مدنی و اجتماعی را به‌صورت کلی دارد، اما ردیف اعتباری مشخصی برای این موضوع دیده نشده است؛ با این حال، شهرداری به‌عنوان یک سازمان مردمی، هر آنچه لازم باشد و قانون اجازه دهد، همراهی و حمایت خواهد داشت.

وی در ادامه افزود: شهرداری مکان‌ها و ساختمان‌های بلااستفاده خود را برای آموزش و کلاس‌های پیشگیری از اعتیاد در اختیار فعالان این حوزه قرار داده است؛ همچنین، شهرداری در حال تدوین یک فضای بصری و تبلیغات محیطی در خصوص آسیب‌های فردی و اجتماعی است.

صیدمحمدی در پایان گفت: شهرداری در نظر دارد بخشی از امکانات مناسب استفاده عموم را به بخش خصوصی واگذار کند با شرط احداث فضاهای تفریحی و رفاهی و ایجاد تنوع محیطی برای نشاط عمومی و این مقوله در حال تکمیل است و به زودی از طریق سامانه ستاد، این اماکن معرفی و از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی دعوت به عمل خواهد آمد؛ همچنین شهرداری در حال بازسازی فضای بصری پارک‌ها و تجهیز آن‌ها برای بهبود این فضاها است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با توجه به افزایش چشمگیر تعداد معتادان و کارتن‌خواب‌ها در اسلام‌آباد غرب و مشکلات ناشی از آن، ضروری است که دستگاه‌های اجرایی و دولتی به منظور بهبود وضعیت، اعتبارات و منابع بیشتری را به سازمان‌های مسئول تخصیص دهند. در عین حال، اقدامات بهزیستی و نیروی انتظامی همچنان باید با همکاری سایر نهادهای اجتماعی و درمانی تقویت شود تا این بحران اجتماعی به نحو مؤثری مدیریت شود.

گزارش به قلم فریبا مرادپناه

انتهای خبر /

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.