مسئول انجمن گردشگری پایدار دال:
گهفاره وهکول اسطورهای در شهرستان دالاهو است
مسئول انجمن گردشگری پایدار دال گفت: «گهفاره وهکول» یک اسطوره در شهرستان دالاهو است که با توجه به تقویم محلی منطقه، ۱۲ روز پیش از آغاز سال نو کردی، سرما و سختی را میشکند و نوید آغاز بهار را میدهد.
فلوریا مروتی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: «گهفاره وهکول»، زنی نمادین در کسوت معنوی و فرشتهمانند است که بهعنوان نماد زایش، باروری و مادر زمین شناخته میشود. او در ۱۲ روز پیش از آغاز بهار، ۱۲ ماه سال و ۱۲ هزار سال کیهانی، خیر و برکت را به جهان هدیه میدهد.
مسئول انجمن گردشگری پایدار دال عنوان کرد: در باور مردمان منطقه، دیجور تار نماد بیکرانگی و بیزمانی پیش از خلقت است؛ «گهفاره وهکول» با حضور خود، بازگشت به ازل، نو شدن زمین، تغییر سرنوشت و آغاز حیات جدید را به ارمغان میآورد. این آئین، نوعی آمادهسازی زمین، دانهها و زندگی برای سال پیشرو و سرنوشت تازه است.
مروتی بیان کرد: «گهفاره وهکول» یک اسطوره در شهرستان دالاهو است که با توجه به تقویم محلی منطقه، ۱۲ روز پیش از آغاز سال نو کردی، سرما و سختی را میشکند و نوید آغاز بهار را میدهد.
وی در ادامه افزود: «گهفاره وهکول» نماد زایش و باروری است؛ مردم دالاهو با پختن آش مخصوصی به نام «دانه کولانه»، که پایه اصلی آن گندم، عدس و نخود است، این آئین را گرامی میدارند. طبق سنت، همه خانوادهها در این شب آش میپزند.
مروتی خاطرنشان کرد: طبق اعتقادات محلی، کسی نباید پیش از آمدن «گهفاره وهکول» از این آش بخورد. کنار قابلمه آش، یک کاسه و قاشق قرار میدهند تا زمانی که او در شب هنگام بیاید، به نیت شادی، سلامتی و برکت محصولات کشاورزی از این آش بخورد؛ صبح روز بعد، مردم از این آش میخورند و برای همسایهها نیز میبرند.
وی به ثبت ملی «گهفاره وهکول» اشاره کرد و گفت: این آئین در سال ۱۴۰۰ ثبت ملی شد. پس از ثبت آن، در سال ۱۴۰۲ اولین جشنواره برگزار شد که با استقبال خوب مردم همراه بود.
مسئول انجمن گردشگری پایدار دال تصریح کرد: انجمن پایدار دال یک سازمان مردمنهاد است که با هدف حفظ ارزشها، فرهنگ، آئینها و رسوم محلی، همچنین رونق اقتصادی و گردشگری منطقه فعالیت میکند؛ این انجمن قصد دارد امسال نیز با همکاری مردم، جشنواره را در سطح شهرستان و با برنامههای متنوعی مانند موسیقی و هنر برگزار کند.
مروتی یکی از بخشهای این جشنواره را برگزاری مسابقه پخت غذا و نمایشگاه معرفی کرد و افزود: روز ۲۴ دیماه غرفههایی برای فروش صنایع دستی منطقه برپا خواهد شد؛ روز ۲۵ دیماه، برنامههایی مانند رونمایی از چند مستند و کتاب در صبح و برگزاری مسابقه پخت غذا بین بانوان و کاروان شادیپیمایی در بعد از ظهر از ساعت یک تا چهار اجرا میشود.
وی اذعان کرد: این سنت ارزشمند نماد همبستگی، امید به نو شدن و برکت در سال جدید است و همچنان در کرند و مناطق دالاهو با شور و حرارت برگزار میشود.
مروتی در پایان گفت: با توجه به اهمیت این آئین در میان مردم منطقه و بهمنظور حفظ این سنت کهن و معرفی آن به نسل جدید، برگزاری دومین جشنواره نیز در دستور کار قرار گرفته است.
انتهای خبر/