حالت تاریک
دوشنبه, 03 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
دستگاه‌های فرهنگی کرمانشاه برای ترویج کتابخوانی نقش‌آفرینی کنند
اشاعه فرهنگ کتابخوانی؛ گمشده کرمانشاهیان؛

دستگاه‌های فرهنگی کرمانشاه برای ترویج کتابخوانی نقش‌آفرینی کنند

تأکید بر اهمیت کتاب و مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه، رسالتی بزرگ برای نهادها و ارگان‌های فرهنگی استان کرمانشاه به‌شمار می‌رود.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ روز کتاب و فرهنگ کتابخوانی، فرصتی ارزشمند برای تجلیل از نقش بی‌بدیل کتاب و مطالعه در ارتقای فرهنگ عمومی و تقویت هویت دینی و ملی است؛ در استان کرمانشاه، این مناسبت معنای ویژه‌ای دارد؛ مردمانی با پیشینه‌ای غنی از علم و معرفت که همواره در میان علاقه‌مندان به فرهنگ و دانایی پیشگام بوده‌اند.

کرمانشاه به‌عنوان یکی از استان‌های ریشه‌دار کشور، با سابقه‌ای پرافتخار در حوزه علم و ادب، میزبان نسلی است که کتاب را نه فقط ابزاری برای یادگیری، بلکه پنجره‌ای به سوی جهان‌های نو و تجربه‌های انسانی می‌دانند.

در این روز، تأکید بر اهمیت کتاب و مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در جامعه، رسالتی بزرگ برای نهادها و ارگان‌های فرهنگی استان کرمانشاه به‌شمار می‌رود؛ ایجاد زیرساخت‌های مناسب، توسعه کتابخانه‌های عمومی و ترویج کتابخوانی میان اقشار مختلف، به‌ویژه جوانان، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به غنای فرهنگی این دیار کمک کند، برگزاری برنامه‌های فرهنگی و تشویق‌های مداوم در این زمینه می‌تواند موجب پرورش روحیه دانش‌دوستی و تداوم سنت‌های ارزشمند مطالعه در کرمانشاه باشد.

این مناسبت گرامی، فرصتی برای تجدید پیمان با آرمان‌های علمی و فرهنگی است و یادآور این نکته که جامعه‌ای پویا و پیشرفته بدون تکیه بر کتاب و دانش پایدار نخواهد ماند؛ امید است روز کتاب و کتابخوانی، بهانه‌ای برای تقویت روحیه آگاهی و رشد در میان مردمان فهیم استان کرمانشاه و گامی مؤثر در راه اعتلای فرهنگ کتابخوانی و ارتقای سطح آگاهی عمومی باشد.

 

کتاب و کتابخوانی جایگاه ویژه‌ای در زندگی مردم پیدا کرده است

 

حجت‌الاسلام والمسلمین سید جواد حسینی‌کیا در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: معمولاً جوامعی که پیشرفته هستند، یکی از شاخصه‌های توسعه‌یافتگی آن‌ها، توجه به کتاب‌خوانی و منابع علمی است، زیرا سرانه کتابخوانی نشان‌دهنده این است که مردم آگاه و اهل دانش هستند.

 

عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه عنوان کرد: امروزه به لطف الهی و توجه به فرهنگ اسلامی، کتاب و کتابخوانی جایگاه ویژه‌ای در زندگی مردم پیدا کرده است؛ هرچند فضای مجازی تا حدودی از اقبال به کتاب و مطالعه کاسته، اما همچنان علاقه‌مندان به کتاب و فرهنگ دوستان، از مطالعه و کتابخوانی استقبال فراوانی دارند. 

 

حسینی‌کیا خاطرنشان کرد: به‌عنوان نمونه، میزان خرید کتاب در نمایشگاه‌های سالانه، شاهدی بر علاقه مردم به کتاب و رشد و بلوغ جامعه است؛ هرچند هنوز به جایگاه واقعی کتاب و کتابخوانی دست نیافته‌ایم و لازم است که ان‌شاءالله مردم عزیز ما، به‌ویژه نسل جوان، اهتمام بیشتری به این حوزه داشته باشند.

 

وی در ادامه افزود: در زمینه کتاب‌هایی که از لحاظ علمی، دینی و فرهنگی می‌توانند در حیات اجتماعی و آینده بشریت نقش‌آفرین باشند، نیازمند افرادی هستیم که به معرفی کتاب‌های مفید و ارزشمند بپردازند؛ کتاب‌هایی که بتوانند تأثیر مثبتی بر زندگی مردم داشته باشند، مانند کتاب‌هایی درباره سرگذشت شهدای عزیز، آثار علمی و کتب دینی، که همه این‌ها می‌توانند نقش مؤثری در رشد و آگاهی جامعه ایفا کنند.

 

نماینده مردم کرمانشاه تصریح کرد: کرمانشاه استانی است که مردم آن از دیرباز علاقه‌مند به دین، دیانت و فرهنگ بوده‌اند و این عشق و علاقه به کتاب و کتابخوانی در این استان بیش از برخی نقاط دیگر کشور مشهود است؛ امید داریم بتوانیم زیرساخت‌های لازم را در این زمینه فراهم کنیم و نهادهای مرتبط همچون نهاد کتابخانه‌ها، سازمان فرهنگی هنری شهرداری‌ها، سازمان تبلیغات اسلامی، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر بخش‌های مرتبط دست به دست هم دهند و مردم را تشویق به کتابخوانی کنند.

 

وی در پایان با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید بهترین الگو برای کتابخوانی هستند، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری همواره از کتاب و کتابخوانی حمایت کرده‌اند و با توصیه‌های خود مشوق بزرگی برای مطالعه بوده‌اند، امیدوارم مدیران و مسئولانی که در حوزه کتاب و نهاد کتابخانه‌ها فعالیت می‌کنند، بیش از پیش موفق باشند و ما قدردان تلاش‌های آن‌ها هستیم.

 

مطالعه در سه مؤلفه احساسی و عاطفی، شناختی و عقلانی و رفتاری بر افراد تأثیر می‌گذارد

 

محمدامین بهرامی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در بحث فرهنگ کتاب و کتابخوانی مطالب بسیاری وجود دارد که تاکنون درباره آن‌ها صحبت شده است؛ سند ملی خواندن که در اردیبهشت‌ماه امسال توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، به‌عنوان یک سند جامع، کامل‌ترین برنامه‌ای است که تاکنون در این حوزه به تصویب رسیده و بستر خوبی برای توسعه مطالعه فراهم کرده است، لذا این سند صرفاً به مطالعه کتاب محدود نمی‌شود و به مفهوم کلی و گسترده‌ای از خواندن می‌پردازد.

 

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه عنوان کرد: خواندن لزوماً به معنای مطالعه کتاب چاپی نیست؛ در تعریف گسترده این سند، حتی گوش‌دادن به کتاب‌های صوتی و تماشای مستندهایی که اطلاعات و دانش را منتقل می‌کنند، نوعی مطالعه به‌شمار می‌آید.


بهرامی خاطرنشان کرد: در سند ملی خواندن، آمده است که هر محتوایی که موجب شناخت و افزایش اطلاعات مخاطب شود، در زمره منابع خواندنی قرار می‌گیرد، با این نگاه، فیلم‌ها و مستندها نیز از مصادیق مطالعه هستند و می‌توانند به اندازه کتاب‌های چاپی مفید واقع شوند.

 

وی در ادامه عنوان کرد: در زمینه خواندن، تأکید ما بر خواندن مفید و اثربخش است یعنی مطالعه‌ای که بتواند به رشد شناختی و فکری فرد کمک کند، مدنظر ماست و این نگرش باعث می‌شود به حوزه کتاب و کتابخوانی با عمق بیشتری نگاه کنیم.

 

بهرامی در ادامه افزود: کتاب‌های صوتی که امروزه در دسترس هستند، یکی دیگر از بسترهای مطالعه مفید برای مخاطبان محسوب می‌شوند، گوش دادن به کتاب‌های صوتی نیز از مصادیق مطالعه است و در سند ملی خواندن مورد تأیید قرار گرفته است.

 

وی همچنین درباره تغییرات فعالیت‌های کتابخانه‌ها پس از کرونا گفت: ما در استان کرمانشاه پیمایش جدیدی در زمینه میزان مطالعه نداشته‌ایم؛ اما بر اساس آمارهای موجود، علی‌رغم آسیب‌های جدی دوره کرونا، کتابخانه‌ها کاهش چشم‌گیری در فعالیت‌های خود نداشته‌اند، البته نمی‌توان گفت که کاملاً به شرایط پیش از کرونا بازگشته‌ایم، اما این فاصله چندان محسوس نیست. 

 


مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه تصریح کرد: در دوران کرونا نیز استفاده از کتاب‌های صوتی و پادکست‌ها رونق بیشتری یافت و اکنون نیز مخاطبان از این منابع بهره‌مند می‌شوند.

 

بهرامی درباره تأثیر فرهنگ کتاب‌خوانی بر جامعه خاطرنشان کرد: مطالعه می‌تواند در سه مؤلفه احساسی و عاطفی، شناختی و عقلانی، و رفتاری بر افراد تأثیر بگذارد، از طریق مطالعه مقالات علمی و آثار فرهنگی، هنری می‌توان جنبه‌های شناختی و عقلانی را در افراد تقویت کرد و آن‌ها را به سمت تفکر و تعقل هدایت کرد، این مسئله باعث می‌شود جامعه به رشد فکری و شناختی دست یابد و به‌جای تکیه بر احساسات، به عقلانیت و تحلیل روی بیاورد.

 

بهرامی در پایان گفت: بنا به مناسبت‌های خاص، عضویت در کتابخانه‌های عمومی رایگان است و حق عضویت سالانه در گران‌ترین کتابخانه‌های عمومی نیز تنها ۵۰ هزار تومان است که این رقم برای تشویق افراد به استفاده از منابع کتابخانه‌ای ناچیز به‌شمار می‌رود و می‌تواند فرصت خوبی برای افزایش مطالعه در جامعه باشد.

 

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ عدم توسعه فرهنگ کتابخوانی در بسیاری از مناطق به‌ویژه در نقاط کم‌برخوردار، به‌عنوان یک چالش فرهنگی و اجتماعی قابل‌توجه به چشم می‌خورد، نبود زیرساخت‌های کافی مانند کتابخانه‌های عمومی، محدودیت دسترسی به کتاب‌های مناسب و هزینه‌های بالای خرید کتاب از عوامل اصلی کاهش علاقه به مطالعه به شمار می‌آیند.

 

همچنین، کمبود برنامه‌های ترویجی و آموزشی برای تشویق کودکان و نوجوانان به کتابخوانی، منجر به کاهش فرهنگ مطالعه در بین نسل جوان شده است، این وضعیت نه‌تنها بر رشد فکری و آگاهی عمومی جامعه تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه می‌تواند مانعی برای پیشرفت اجتماعی و فرهنگی در بلندمدت باشد.

 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از