حالت تاریک
سه‌شنبه, 02 بهمن 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
رشد آمار طلاق در هرسین نگران‌کننده است
بی‌توجهی مسئولان به رشد چشم‌گیر معضل طلاق؛

رشد آمار طلاق در هرسین نگران‌کننده است

رشد نگران‌کننده آمار طلاق در شهرستان هرسین زنگ خطر افزایش این آسیب اجتماعی را در شهرستان به صدا درآورده و این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد به‌صورت تقریبی از هر چهار ازدواج در شهرستان هرسین، یک مورد منجر به طلاق می‌شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اگر ازدواج در ایران را یک پیوند قانونی و شرعی میان زن و مرد تلقی کنیم، طلاق را می‌توان پایان این رابطه دانست؛ آسیب‌شناسان اجتماعی طلاق را زلزله اجتماعی می‌دانند که هستی و کیان خانواده را بر باد می‌دهد و سرمایه‌های خانواده به‌شدت تخریب می‌شود؛ مقوله طلاق در مباحث دینی به بدترین حلال تعبیر شده است.

در صورت وقوع طلاق توسط زوج‌ها، آینده فرزندان در تاریکی و ابهام قرار می‌گیرد و ضریب امنیت و پشتیبانی در ابعاد مختلف کاهش می‌یابد. تنهایی و سردی عاطفه از گذشته، جزو پیامدهای منفی طلاق بوده است. قدمت طلاق به اندازه تاریخ بشر است و در طلاق، آسیب‌های روانی، اجتماعی، فرهنگی و ارزشی پدیدار می‌شود و علاوه بر خانواده، جامعه را نیز تهدید می‌کند.

در عصر کنونی، این مسأله به‌شدت وسعت یافته و به یک امر طبیعی تبدیل شده است؛ خانواده با ازدواج ایجاد می‌شود و با طلاق از هم می‌پاشد.

در پدید آمدن طلاق علل فراوانی وجود دارد، اما اگر بخواهیم وجه اشتراک این علل را در یک عامل جمع کنیم، می‌توان به عامل برآورده نشدن انتظارات اشاره کرد؛ از انتظارات مادی و اقتصادی گرفته تا مسائل فرزندآوری، اعتیاد، دخالت دیگران و… اما اینکه چرا زوج‌ها انتظارات یکدیگر را برآورده نمی‌سازند، می‌توان از عدم جامعه‌پذیری مناسب یا عدم درک درست از انتظارات بین زوجین یاد کرد.

امروز، رشد نگران‌کننده آمار طلاق در شهرستان هرسین زنگ خطر افزایش این آسیب اجتماعی را در شهرستان به صدا درآورده و این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد به‌صورت تقریبی از هر چهار ازدواج در شهرستان هرسین، یک مورد منجر به طلاق می‌شود.

 

وجود مهارت‌های مختلف زندگی و تاب‌آوری در مواجهه با چالش‌ها ضرورت دارد

سیاوش بهرامی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد» اظهار داشت: در نظریه‌های جامعه‌شناسی در حوزه خانواده، از همسان‌گزینی در استحکام خانواده و از ناهمسان‌گزینی در پیدایی طلاق سخن گفته شده است. مواردی همچون ناهمسانی در سن و تجربه، فرهنگ و باورهای مذهبی، سطح هوش و سواد و… از مسائل بسیار مهمی هستند که تأثیر مستقیم بر زندگی زوج‌ها دارند.

این آسیب‌شناس اجتماعی عنوان کرد: در نگاه دینی، از هم‌کفوبودن زوجین در ازدواج مناسب و ناهم‌کفوبودن در جدایی و طلاق بحث شده است. هم‌کفوبودن را می‌توان همتایی اقتصادی، پایگاه اجتماعی، سطح فرهنگ و تجربیات زندگی و نوع و زاویه اندیشه دانست؛ هم‌کفوبودن، درک متقابل از کلام و رفتار طرف مقابل را به‌همراه می‌آورد و بالطبع زندگی روان و بدون چالشی را به وجود می‌آورد.

بهرامی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم پیشگیری از به‌وجود آمدن طلاق داشته باشیم، باید به بحث انتخاب مناسب همسر برگردیم؛ انتخابی که همسان‌گزینی و هم‌کفوبودن در آن به‌طور مطلوب رعایت شود و با یک ارزیابی منطقی و عقلایی این امر اتفاق بیفتد.

وی در ادامه افزود: البته وجود مهارت‌های مختلف زندگی و تاب‌آوری در مواجهه با چالش‌های زوجین در زندگی، نکته بسیار مهمی است که در روان‌شناسی بر آن، پس از ازدواج و تشکیل خانواده تأکید شده است.

بهرامی در پایان گفت: ارگان‌های مسئول از جمله بهزیستی و فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با همراهی دانشگاه به‌صورت مستمر به مسئله ازدواج پرداخته و از این حیث زوج‌های دارای مشکل، به‌ویژه افرادی که تازه ازدواج کرده‌اند، را یاری کنند.

پایین آمدن آستانه تحمل و بالارفتن تحریک‌پذیری روانی نسبت به تعارضات عامل اصلی طلاق است

محسن بابایی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در حدود ۱۰ درصد موارد ازدواج‌های اجباری هنوز در شهرستان هرسین وجود دارد که اغلب در محیط‌های روستایی صورت می‌گیرد.

این مشاور خانواده و روان‌شناس عنوان کرد: والدین، فرزندان دختر و حتی گاهی پسران را به ازدواج با شخصی غیر دلخواه اجبار می‌کنند که تقریباً در همه موارد این چنینی، مداخلات طلاق کاملاً بی‌فایده است و معمولاً همه آن‌ها منجر به جدایی می‌شود.

وی در ادامه تصریح کرد: در حدود ۲۰ درصد از دیگر ازدواج‌هایی که منجر به درخواست طلاق می‌شود، مربوط به ازدواج در سنین پایین و قبل از سنین هویت‌یابی است. این افراد هنوز بحران نوجوانی را پشت سر نگذاشته‌اند، هنوز ترجیحات و ارزش‌های مشخص ندارند و سردرگمی شخصیتی خود را در تعارضات و رفتارهای نامناسب و غیرمسئولانه نشان می‌دهند.

بابایی خاطرنشان کرد: درصد زیادی از رفتارهای ناشایست و غیرمسئولانه، از جمله خیانت، عدم مسئولیت‌پذیری، کار نکردن، وابستگی به خانواده و ایجاد زمینه برای دخالت اطرافیان در زندگی، سبب ایجاد طلاق می‌شود؛ در این مورد، با توجه به ناتوانی طرفین در کنترل و مدیریت زندگی خود، دیگران برای آن‌ها تصمیم می‌گیرند و مشاوره طلاق به‌صورت علنی با حضور پدر، مادر، عمو، دایی و… صورت می‌گیرد؛ با افزایش تعداد افراد، سازش عملاً سخت و دشوار می‌شود.

این روانشناس در ادامه افزود: حدود ۵۰ درصد دیگر از درخواست‌های طلاق مربوط به سنین ۲۰ تا ۴۰ سال است که کمبود شدید مهارت‌های ارتباطی و نداشتن پایگاهی شخصیتی و ارزشی در این افراد، سبب ایجاد تعارضات متعدد و اتکا به قانون برای حل مشکل می‌شود.

بابایی اذعان کرد: حدود ۲۰ درصد دیگر نیز به دلایلی نظیر اعتیاد، ورشکستگی و اتفاقات سخت، درخواست طلاق مطرح می‌شود که می‌توان با اقدامات مددکارانه توسط سازمان‌های حمایتی، کاهش پیدا کند.

وی در پایان گفت: بنابراین، از جمله عوامل مختلفی که در شهرستان هرسین منجر به طلاق می‌شود، می‌توان به پیچیده شدن زندگی و افزایش تعداد استرس‌های روزانه مردم، اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر موارد اشاره کرد که منجر به پایین آمدن آستانه تحمل و بالارفتن تحریک‌پذیری ذهنی و روانی نسبت به تعارضات طبیعی زندگی خانوادگی می‌شود. این موارد واکنش‌های تند، شکایت، درگیری و دخالت اطرافیان و رفتارهای زننده زوجین، قهر، توهین، تهدید و… را به‌دنبال دارد.

 

تهاجم فرهنگ بیگانه به فرهنگ اصیل و غنی ایرانی - اسلامی، موجب ازدیاد و شیوع معضل طلاق

مهدی رستمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین مسائل و معضلاتی که امروز جامعه را در بر گرفته و موجب تراوش جو بی‌اعتمادی در بین افراد جامعه، به‌ویژه نشانه گرفتن کانون اصلی آن، یعنی بنیان خانواده، شده، ورود فضای مجازی به زندگی مردم و عدم کنترل و حکمرانی مجدانه حاکمیت بر آن است.

این وکیل پایه یک دادگستری عنوان کرد: تهاجم فرهنگ بیگانه به فرهنگ اصیل و غنی ایرانی - اسلامی، موجب ازدیاد و شیوع معضل طلاق در میان جوانان و حتی تسری آن به زوجین در سنین میانسالی و همچنین متمولین و افرادی که در سطح اقتصادی بالایی در جامعه هستند، شده است.

وی تصریح کرد: این موضوع موجب قبح‌زدایی از این پدیده شوم (طلاق) و ترویج بی‌بندوباری اخلاقی، تحقیر جایگاه و وظایف زن در خانواده و ترویج فرهنگ ازدواج پرهزینه شده است.

رستمی در ادامه افزود: ماحصل آن افزایش سن ازدواج و عادی‌سازی ازدواج سفید است که معمولاً بدون هیچ تعهدی، به‌ویژه برای مردان، بوده و کاهش ۳۹ درصدی تعداد ازدواج رسمی در یک دهه (بین سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲) و افزایش ۱۷ درصدی میزان طلاق را به‌دنبال داشته است.

وی افزود: اکنون راه‌حل رهایی از این سایه تاریک که زندگی افراد جامعه را تحت تأثیر قرار داده، اصلاح قوانین ازدواج است که معمولاً ترغیب‌کننده زوجه به طلاق بوده و همچنین تصویب قوانین حول محور فضای مجازی و اصلاح معیشت خانواده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ طلاق یکی از مهم‌ترین آسیب‌های اجتماعی در جامعه محسوب می‌شود که به دلایل مختلفی چون نداشتن شناخت، تفاوت فرهنگی، اعتیاد، نبود تفاهم، دخالت خانواده‌ها، مشکلات اقتصادی و… به وقوع می‌پیوندد و می‌تواند پیامدهای منفی را در اجتماع به‌دنبال داشته باشد. در واقع، آموزش مهارت‌های زندگی و سواد اجتماعی از مهم‌ترین روش‌های پیشگیری و کاهش طلاق در جامعه به شمار می‌رود.

 

گزارش به قلم محمدحسین دوستی‌نژاد؛ فعال رسانه‌ای

 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.