حالت تاریک
پنج‌شنبه, 06 دی 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
قتل‌های شبانه در دل سرمای زمستانی کرمانشاه
قاتل نامرئی در کمین است؛

قتل‌های شبانه در دل سرمای زمستانی کرمانشاه

مسمومیت با گاز مونوکسید کربن ممکن است موجب احساس خواب‌آلودگی در فرد شود و افراد اغلب این نشانه را به‌عنوان عامل نگران‌کننده در نظر نمی‌گیرند در حالی که خواب رفتن و تداوم تنفس مونوکسید کربن به تشدید مسمومیت یا مرگ منجر می‌شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با آغاز فصل سرما، سایه تهدید مسمومیت با گاز مونوکسید کربن بر بسیاری از خانواده‌ها سنگینی می‌کند.

آمارها نشان می‌دهند که طی سال‌های اخیر، تعداد موارد مسمومیت با این گاز سمی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است به‌ گونه‌ای که در سال ۱۴۰۲، شاهد افزایش چشمگیر تلفات ناشی از این حادثه بودیم. 

استفاده نادرست از وسائل گرمایشی، به‌ویژه در فصل سرد سال، به‌عنوان یکی از عوامل اصلی بروز این فجایع تلخ شناخته می‌شود؛ بی‌رنگ و بی‌بو بودن این گاز کشنده، تشخیص زودهنگام مسمومیت را دشوار کرده و متأسفانه هرساله جان بسیاری از هم‌وطنانمان را می‌گیرد.

 در این گزارش، به بررسی علل اصلی مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، علائم هشداردهنده آن و راهکارهای پیشگیری از این حادثه پرداخته می‌شود.

استفاده نادرست از وسائل گرمایشی، عامل اصلی مسمومیت با مونوکسید کربن

مسعود قلعه‌سفیدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: با توجه به فرارسیدن فصل زمستان و سرد شدن هوا متأسفانه هرساله شاهد افزایش مسمومیت با گاز مونوکسید کربن هستیم؛ بر اساس آمارهای رسمی، تعداد موارد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در هشت ماهه سال ۱۴۰۲، ۷۶ نفر و در همین مدت در سال ۱۴۰۳ به ۸۳ نفر افزایش یافته است؛ همچنین، در دو ماه اخیر (مهر و آبان‌ماه) سال ۱۴۰۲، ۱۵ نفر و در سال ۱۴۰۳، ۲۲ نفر بر اثر مسمومیت با این گاز جان خود را از دست داده‌اند.

رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیر حوادث استان کرمانشاه با بیان اینکه دلایل اصلی این افزایش، استفاده نادرست از وسائل گرمایشی مانند بخاری، شومینه، آب‌گرمکن و همچنین روشن کردن پیک‌نیک در فضاهای بسته است، گفت: علائم اولیه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شبیه به سرماخوردگی است و شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و ضعف عمومی می‌شود، به همین دلیل بسیاری از افراد این علائم را جدی نمی‌گیرند و متأسفانه دیر به پزشک مراجعه می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه مونوکسید کربن گازی بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌مزه است، افزود: میل ترکیبی گاز مونوکسید کربن با هموگلوبین خون نسبت به اکسیژن، ۲۰۰ تا ۲۵۰ برابر بیشتر است بنابراین به سرعت با هموگلوبین خون ترکیب شده و مانع از انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن می‌شود در نتیجه، فرد دچار خفگی تدریجی شده و در صورت عدم درمان به موقع، جان خود را از دست می‌دهد.

قلعه‌سفیدی در ادامه به برخی از نکات مهم برای پیشگیری از مسمومیت با مونوکسید کربن اشاره کرد و گفت: حتماً قبل از روشن کردن بخاری یا شومینه، از باز بودن مسیر دودکش اطمینان حاصل کنید؛ لوله بخاری و دودکش باید هنگام کارکرد دستگاه گرم باشند، سرد بودن این لوله‌ها نشان‌دهنده وجود مشکل در سیستم تهویه است.

وی افزود: شعله آبی نشانه احتراق کامل و عدم تولید مونوکسید کربن است، شعله زرد یا نارنجی نشان‌دهنده احتراق ناقص و تولید این گاز سمی است؛ از استفاده همزمان از حمام گرم و سرد خودداری کنید؛ در چادرهای مسافرتی، خودرو و سایر فضاهای بسته از روشن کردن پیک‌نیک خودداری کنید؛ استفاده از دودکش H شکل به دلیل جلوگیری از مسدود شدن، توصیه می‌شود.

وی همچنین با اشاره به آسیب‌پذیری مادران باردار، نوزادان، شیرخواران و کودکان به شهروندان توصیه کرد: در صورت مشاهده فردی که دچار مسمومیت با مونوکسید کربن شده است، به‌عنوان اولین اقدام، بلافاصله درها و پنجره‌ها را باز کرده، فرد مصدوم را از محیط خارج کنید، لباس‌های تنگ و چسبان، دکمه‌ها و کمربند او را باز کرده و به تنفس راحت‌تر او کمک کنید و با اورژانس تماس بگیرید.

وی با اشاره به خطرات ناشی از استنشاق گاز مونوکسید کربن در پارکینگ‌های بسته و زیرزمین، هشدار داد: تجمع گاز مونوکسید کربن در این محیط‌ها می‌تواند به سرعت منجر به مسمومیت و حتی مرگ شود؛ لذا، همواره درب پارکینگ‌ها را باز نگه دارید و از توقف طولانی‌مدت خودرو در این فضاها خودداری کنید. 

رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیر حوادث استان کرمانشاه در پایان با تأکید بر اینکه مسمومیت با مونوکسید کربن قابل پیشگیری است، از شهروندان خواست در صورت مشاهده علائم با رعایت نکات ایمنی و مراجعه به موقع به پزشک از بروز این حوادث تلخ جلوگیری کنند.

کاهش ۵۳ درصدی تلفات کرمانشاهیان با گاز مونوکسید کربن

بهتاش خانی‌آباد در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بر اساس آمارهای موجود، در هفت ماهه سال جاری هشت نفر شامل دو زن و شش مرد بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست داده‌اند که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته با ۱۷ مورد فوتی شامل هشت زن و ۹ مرد، کاهش قابل توجهی داشته است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمانشاه با بیان اینکه بیشتر قربانیان مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در اثر استفاده نادرست از وسائل گرمایشی مانند بخاری، آب‌گرمکن و پیک‌نیک جان خود را از دست می‌دهند، گفت: علائم اولیه مسمومیت با این گاز شبیه به آنفلوآنزا بوده و شامل ضعف، سستی، تهوع، استفراغ و خستگی است اما برخلاف آنفلوآنزا، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن موجب تب نمی‌شود.

وی تأکید کرد: اگر چند نفر در خانه این نشانه‌ها را تجربه کردند یا با نشانه‌های دیگری مثل سردرد، درد شکمی، سرگیجه، تهوع و استفراغ، ایجاد حالت دوبینی و تنفس‌های سریع و کوتاه مواجه شدند باید هرچه سریع‌تر به درمان اقدام کنند.

خانی‌آباد تأکید کرد: مونوکسید کربن گازی بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌مزه است که با جایگزینی اکسیژن در خون، به سلول‌های بدن آسیب رسانده و در نهایت منجر به مرگ می‌شود، احساس خواب‌آلودگی یکی از مهم‌ترین علائم مسمومیت با این گاز است که متأسفانه بسیاری از افراد آن را جدی نمی‌گیرند؛ این مسمومیت به وسیله انواع وسائل گازسوز از جمله بخاری، آب‌گرمکن، پیک‌نیک و حتی زغال ایجاد می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسائل گرمایشی، گفت: توصیه می‌شود قبل از نصب بخاری، از باز بودن مسیر دودکش و همچنین مکش مناسب دودکش‌ها اطمینان یافت؛ از سطح پشت‌ بام یک وزنه کوچک را با ریسمان به داخل دودکش بفرستید تا از باز بودن مسیر دودکش‌های داخل دیوار اطمینان کنید، درحالی‌که این وزنه تا انتها پایین آمد نشان‌دهنده باز بودن مسیر است؛ داغ بودن بدنه دودکش و آبی بودن شعله بخاری نشانه‌های کارکرد صحیح سیستم گرمایشی هستند.

وی تأکید کرد: بهترین نشانه برای کارکرد صحیح دودکش‌ها این است که بدنه آن‌ها همواره داغ باشد، چرا که سرد بودن دودکش، زمانی که بخاری روشن است و همچنین زرد و نارنجی بودن شعله آن از نشانه‌های تولید گاز سمی و کشنده مونوکسید کربن است.

مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمانشاه در پایان از شهروندان خواست تا با رعایت نکات ایمنی و توجه به علائم اولیه مسمومیت با مونوکسید کربن، از بروز حوادث ناگوار جلوگیری کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ با وجود تلاش‌های صورت‌گرفته برای اطلاع‌رسانی در خصوص خطرات ناشی از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، آمارها همچنان حاکی از افزایش موارد مسمومیت و تلفات ناشی از آن هستند؛ این امر نشان‌دهنده وجود خلأهایی در فرآیند اطلاع‌رسانی و اجرایی شدن دستورالعمل‌های ایمنی است.

به نظر می‌رسد که علی‌رغم تأکید بر اهمیت موضوع، همچنان بسیاری از افراد به نکات ایمنی توجه کافی نداشته و در نتیجه جان خود را از دست می‌دهند؛ این موضوع نیازمند بازنگری در اطلاع‌رسانی و نظارت بر اجرای دقیق قوانین و مقررات مرتبط است.

 

گزارش به قلم شکیبا خاطری

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از