کوچه را با آب نشویید
شستن کوچه با آب و جارو کردن حیاط خانه یکی از سنتهای ما ایرانیان است اما این روزها و با وجود گرمای هوا و کمبود منابع آبی باید در اجرای این سنت کهن تجدیدنظر کنیم و کوچه را با آب نشوییم تا این نعمت الهی به همه برسد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اگرچه میزان بارشها طی یک سال اخیر به نسبت سال قبل از آن بهتر بود اما کشورمان همچنان در دوره خشکسالی به سر میبرد و منابع آبی نیز همچنان روبه کاهش است و از سوی دیگر جمعیت و میزان تقاضای برای آب نیز روند صعودی دارد و میطلبد که شهروندان نیز به تناسب میزان تولید، برای مصرف آب برنامهریزی کنند.
بسیاری از مشترکان مسئولیتپذیر با رعایت الگوی مصرف به هشدارهای مسوولان توجه دارند اما در این میان برخی نیز بیتوجه به گوشزدها از کنار موضوع نبود و کمبود آب به راحتی عبور کرده و نه تنها کوچه را میشورند بلکه از آب آشامیدنی که با سختی تولید میشود، به شستن خودرو و فرش نیز میپردازند.
با وجود تاکید مکرر مسئولان از طریق رسانهها بر صرفهجویی و مصرف بهینه آب، هنوز این هشدارها جدی گرفته نشده است.
در صورتیکه هشدارها برای صرفهجویی آب جدی گرفته شود این نعمت بیجایگزین الهی به همه مردم رسیده و هیچ خانوادهای تشنه و بیآب نخواهد ماند.
استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه ۳۷۰ هزار مشترک آب دارد که از این تعداد بیش از ۳۰۰ هزار مورد مربوط به کلانشهر یک میلیون نفری کرمانشاه است که سالانه ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرف میکنند و بیشترین منبع تأمین آبی این کلانشهر سد گاوشان در شهرستان کامیاران استان کردستان است.
کلانشهر کرمانشاه با بیش از یک میلیون نفر جمعیت اگرچه امسال با وارد مدار شدن آب سد گاوشان از تنش آبی خارج شد اما به دلیل افزایش جمعیت وعدم رعایت الگوهای مصرف توسط برخی مشترکان و وجود انشعابات غیرمجاز همچنان با کمبود مواجه است و از این رو تمام مشترکان باید به سمت مصرفه بهینه و منطقی روی آورند و از هدر رفت آب جلوگیری کنند.
بر اساس اعلام مسوولان حوزه آب شهری در صورت صرفه جویی ۲۰ درصدی مردم کرمانشاه میتوان کمبود آب این کلانشهر را جبران کرد و ساکنان هیچ یک از محلات شهر با قطعی و یا افت فشار مواجه نخواهند شد.
در مقوله مصرف آب تنها اندک مشترکان بیمسئولیت که الگوی مصرف را رعایت میکنند، مقصر نیستند بلکه در این میان برخی موانع و مشکلات نیز وجود دارد از جمله کنتورهای معیوب، انشعابات غیرمجاز و فرسودگی خطوط انتقال و توزیع آب که مسوولان ملی باید با تامین اعتبارات و اختصاص تجهیزات و امکانات کافی به استانها نسبت به رفع این موانع اقدام کنند تا جلو هدر رفت بخشی از آب گرفته شود.
مصرف بیضابطه توسط انشعابات غیرمجاز در افزایش مصرف بیرویه آب موثر است و آمارهای آن نیز هر روز افزایش مییابد بهطوریکه مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه از افزایش ۱۷۴ درصدی شناسایی انشعابات غیرمجاز در استان طی ۱۸ ماه گذشته خبر داده و اظهار کرده که طی این مدت تعداد ۶ هزار و ۵۵۸ انشعاب غیرمجاز در استان شناسایی شده است.
از سوی دیگر مسوولان حوزه آب میگویند بیشترین میزان هدر رفت مربوط به بخش کشاورزی است و حجم بسیاری از آبهای استحصالی به دلیل نبود سیستم آبیاری مدرن هدر میرود که اگرچه در این حوزه نیز اقدامهای خوبی در زمینه اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار اجرا شده اما باید به سرعت اجرای این طرح افزود تا میزان مصرف آب در بخش کشاورزی نیز به حد استاندارد خود برسد.
به نظر میرسد که باتوجه به کمبود بارش و کاهش منابع آبی، مسوولان حوزه کشاورزی نیز به طور ویژه به نوسازی و تجهیز مزارع به سیستم آبیاری مدرن روی بیاورند و آب موجود را به خوبی مدیریت کنند تا آب کافی نیز به مزارع برسد و شاهد رونق کشاورزی از طریق اصلاح روشهای کشت با کمترین میزان مصرف آب باشیم.
از سوی دیگر حذف کشتهای «پُرآب بر» در مناطقی که با مشکل جدی کم آبی مواجهند نیز باید در دستور کار مسوولان حوزه کشاورزی قرار گیرد و الگوی کشت براساس وضعیت آبی هر منطقه تعریف شود.
علاوه بر مشترکان خانگی، بخش کشاورزی، خدمات و صنعت نیز از آب استفاده میکنند و از این رو مسئولان باید نظارت جدی و مستمر بر مصرف آب در این بخشها نیز داشته باشند و تنها به تذکر دادن به مشترکان بخش خانگی اکتفا نکنند.
منبع: ایرنا
انتهای خبر/